Ha az amerikaiak magasabb vámot vetnek ki a mexikói termékekre, ők is készek meglépni ugyanezt – figyelmeztette Mexikó az USA-t. Néhány államot ezt a lépés érzékenyen érintene, írja a BBC.

Trump egyik kampányígérete volt, hogy falat építtet a mexikói határa, amelynek költségeit Mexikó fogja kifizetni 20 százalékkal magasabb vám formájában, amit az onnan érkező importra vetnek majd ki. A terv közben célegyenesbe ért, már márciusban elkezd dolgozni a részleteken az új kormány.

A lehetséges mexikói válaszlépést Luis Videgaray külügyminiszter jelentette be, olyan amerikai termékeket céloznának be az új vámmal, amelyek nagy mértékben függenek a mexikói piactól.

Mexikó hisz a szabadkereskedelemben, de erre válaszolnia kell, nem ülhetünk ölbe tett kézzel

- mondta Videgaray pénteken egy rádióinterjúban.

Ha Mexikó is meglépi az emelést, az Texas államot fogja a legérzékenyebben érinteni, mivel az ottani kivitel fő célpontja a déli szomszéd, 2015-ben 92,4 milliárd dollár értékben szállítottak oda árut.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ahham... aztán Mexikó majd a Fülöp-szigetekről fogja bevinni a hiányzó termékeket, mert melózni nemigen fognak megtanulni a máshoz szokott senhorok...
lusta
@Equus: Nagy tévedés. Trumpli szintén nagy tévedésben él. Az amerikai felsőbbrendűség már a múlté. Nem véeltelenül települnek Mexikóba a cégek. Mexikónak egy rahedli országgal van szabadkereskedelmi egyezménye, míg a jenkiknek alig huszonvalahány országgal. Erről szól, mármint a pénzről a történet.
teuton
@Equus: Finom mondom, iszonyuan tajekozatlan vagy! Kb. olyan fokon, mint a Trampli... Ha a kereskedelmi haboru miatt 1 millio mexikoi munkanelküli lesz, az nem fog fajni az USA-nak, de ha 1 millio amerikai, akkor azok leverik a Tramplit. Egyebkent pedig mndj valamit, amit nem lehet Kinabol olcson beszerezni? Trump is ott termeltet, söt meg a ruhai is onnan vannak...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.