Továbbra is több helyen tombol erdőtűz Dél-Olaszországban, a kormány a fegyveres erőket is bevetette az evakuálás miatt.

Dél-Olaszországban továbbra is oltják a lángokat a Vezúv vulkánon, Szicília szigetén és Reggio Calabriában, az utóbbi térségben csütörtökön a fegyveres erők beavatkozása is szükségessé vált a lakosság evakuálására.

A Nápolyhoz közeli Vezúvon található településeken, több helyen egyszerre fellobbant bozóttüzek oltása kedd óta szünet nélkül folyik. A helyzet csütörtök délután javult, mert a korábbi heves szél lecsillapodott, megállítva a lángok terjedését. A Vezúvra felvezető utakat katonák zárták le.

A Vezúvon tomboló tüzek az űrből is látszanak

Már a fegyveres erőket is bevetették az erdőtüzek miatt Olaszországban

Fotó: ESA (European Space Agency) CC BY-SA 3.0 IGO

Szicília nyugati partjain, San Vito Lo Capóban is folyik még a tűzoltás. A lángok ott egy üdülőfalut vettek körbe. A mindenüket hátrahagyó és a tengeren keresztül menekülő vendégek szombaton térhetnek vissza az üdülőfaluba.

A szintén szicíliai Messina közelében húsz családot kellett sürgősséggel kimenekíteni otthonaiból tűz miatt, amelyben sok állat is elpusztult.

A fegyveres erők beavatkozását kérte Reggio Calabria prefektusa is: a katonák segítik a tűzzel körbevett lakott területek evakuálását. Calabriában az utóbbi napokban két helyi lakos tűzoltás közben életét veszítette. Szardínia szigetén a rendkívüli hőség és szárazság miatt tűzriasztás lépett életbe. A hatóságok attól tartanak, hogy a teljesen kiszáradt növényzet akármelyik pillanatban lángra lobbanhat. A szigetet zónákra osztották, hogy tűz esetén minél gyorsabban oltani tudjanak.

A jelentős területen pusztító tűz oltására Olaszország külföldi segítséget kért: egy belga és két francia tűzoltó-repülőgép érkezett.

A Legambiente olasz természetvédelmi szervezet adatai szerint az utóbbi egy hónapban Olaszországban, elsősorban az ország déli részén, 26 ezer hektár erdő és bozót égett le. Ez a 2016-ban egész évben tűz pusztította terület majdnem 94 százalékának felel meg. A tüzeket majdnem kivétel nélkül emberi gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás okozza.

(MTI)

(Címlapi kép: a Vezúvon tomboló erdőtüzek az Európai Űrügynökség – ESA – egyik műholdjának felvételén – Fotó: ESA CC BY-SA 3.0 IGO)

Itthon - 2020. January 28., 08:23
Fordulat a veronai busztragédia ügyében
Itthon - 2020. January 28., 08:18
Lövés dördült a röszkei határon

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
legfőbb ideje, h a migráncsok segítsenek az oltásban
36
@Equus: Egy dráma, amit az olaszok a nyakukra hoztak. Szerintem annak az országnak, vége.
Eladósodás, migránsok, természeti katasztrófák...
durbincs
migrik ellen meg, kéretik a szelet hogy ,Afrika felé fújjon ?? ej ,ej Róma, te sohasem tanulsz ??
wagabund
..." A tüzeket majdnem kivétel nélkül emberi gondatlanság vagy szándékos gyújtogatás okozza."..

nocsak-nocsak...ott is vannak rosszcsontok?
Csizmás Kond
...a migráncsok között egysincs tűzótó ???
durbincs
kannibálok,hip -hop eloltanák a tüzet,hiszen mindegy mikor tapossák le a taljánokat..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok