Nem lett attól biztonságosabb a schhengeni övezet, hogy a bolgárok és a románok nem kerültek bele – ezt mondta Emmanuel Macron francia elnök Bukarestben.

Semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térséget az, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott a belső határellenőrzés nélküli övezethez – jelentette ki Emmanuel Macron francia köztársasági elnök csütörtökön Bukarestben, miután egyebek között az Európai Unió reformjáról és Romániának a schengeni térséghez történő csatlakozásáról tárgyalt Klaus Iohannis román államfővel.

A megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón a francia elnök kijelentette: Romániának és Franciaországnak együtt kell fejlődnie az egész Európa hasznára. Az elnök ugyanakkor az azonos értékeket valló Európai Unió kialakításának a szükségességét hangsúlyozta.

Kijelentette: nem lett biztonságosabb a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezet azáltal, hogy Románia és Bulgária nem csatlakozhatott hozzá. Szerinte az Európai Unió egyes tagállamainak a félelmei ahhoz kapcsolódtak, hogy Románia és Bulgária felvétele növeli az ellenőrizetlen bevándorlás kockázatát.

Románia és Bulgária Schengenen kívül van, de a migránsok mégis bejöttek. (...) Az hogy Románia és Bulgária Schengenen kívül van, semmivel sem tette biztonságosabbá a schengeni térség országait

- mondta el Emmanuel Macron.

Hozzátette azonban, hogy a határellenőrzésre, a menedékjogra és a bevándorlók befogadására vonatkozó valamennyi szabályt újra kell gondolni az EU-ban, ezek a szabályozások ugyanis csődöt mondtak. Az ezekről folyó tárgyalásokba Romániát is bevonná.

(MTI)

(Címlapi kép: Facebook/Emmanuel Macron)

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Cicamama55
Magyarországon elég gyakoriak a román állampolgárok által elkövetett bűncselekmények, na meg sokszor okoznak balesetet is...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.