Eredetileg két vezetőjük szabadon bocsátását követelték, de megtudták, hogy a spanyolok feloszlatják a katalán kormányt.

Mintegy 450 ezren tüntettek az 1,6 millió lakosú Barcelonában a katalán függetlenség mellett a helyi rendőrség szombat esti tájékoztatása szerint.

450 ezer ember vonult utcára Barcelonában Katalónia miatt

Fotó: pixabay.com cco

A függetlenség híveinek tömege délután lepte el a belvárosi utcákat, katalán függetlenségi zászlókat lobogtatva, a szabadság és a függetlenség szavakat skandálva.

A tüntetést eredetileg azért szervezték, hogy követeljék két előzetes letartóztatásban lévő függetlenségpárti civil szervezet vezetőjének bocsátását.

Ám a spanyol kormány bejelentése után, miszerint kezdeményezi a katalán kormány feloszlatását és előrehozott helyi parlamenti választások megrendezését, a megmozdulás célja kibővült az intézkedések elleni tiltakozással, és az autonómia védelme melletti kiállással.

Carles Puigdemont katalán elnök és kormányának tagjai a menet élére álltak.

Oriol Junqueras katalán elnök-helyettes Twitter-oldalán azt írta: "ma nem csak az autonómiát függesztették fel, hanem a demokráciát is".

Carme Forcadell, a katalán parlament elnöke – miután miután részt vett a felvonuláson – sajtótájékoztatóján "de facto államcsínynek" nevezte a Mariano Rajoy spanyol kormányfő által bejelentett intézkedéseket, amellyel "lefejezik" a katalán intézményeket. "Egy autoriter puccs az Európai Unió tagállamán belül" – fogalmazott, hozzátéve: a spanyol miniszterelnök célja, hogy végezzen egy demokratikusan választott kormánnyal.

A függetlenségi párti politikus azt hangoztatta: Mariano Rajoy nincs tudatában annak, hogy az intézményeket támadva az állampolgárokat támadja, akiknek megsértették az alapvető jogait. Kijelentette, hogy elkötelezik magukat a katalán parlament szuverenitása, a demokrácia védelme mellett, és egy lépést sem hátrálnak.

(MTI)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

peterkelemen
A magyaroknak már régen ki kellett volna vonulniuk amióta Orbán és bűnbandája túszul ejtette az országot és a népet.
peterkelemen
A magyaroknak már régen ki kellett volna vonulniuk amióta Orbán és bűnbandája túszul ejtette az országot és a népet.
division
@peterkelemen: Akkor menjél, vigyél egy benzineskannát is, tudod, a lengyel kolléga bátorsága:-))))))
Donáld Tramp
Na, így kell tüntizni ! Itthoni balosok !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél