Valószínűleg a Roszatom egyik létesítménye lehet a háttérben. 

Októberben több európai kutatóközpont is arról számolt be, hogy a ruténium nevű anyag 106-os nukleonszámú izotópja van jelen a légkörben, bár az Európát elérő izotópok mennyisége nem volt veszélyes az emberi egészségre -írja a 444.

Október első hetében volt a legerősebb a radioaktív anyag koncentrációja, a felhő aztán fokozatosan szétoszlott. November 9-én egy francia kutatóintézet azt közölte, hogy Oroszországból vagy Kazahsztánból érkezhetett a felhő, de ezt egyik állam sem ismerte el.

A Roszatom még októberben kiadott egy közleményt, ebben azt írták, hogy Oroszország felett a légkörben szinte sehol sem mutatták ki a ruténium-106-ot. Aztán kiderült, hogy ez nem igaz.

A Roszhidromet nevű kormányzati kutatóintézet adatai szerint ugyanis szeptember végén több orosz mérőponton kimutatták a ruténiumot.  Először  az Urál déli részén – írja a 444.hu.

A Greenpeace az orosz ügyészséghez fordult, hogy vizsgálják ki, mi történhetett.

Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelel majd Paks II.

A Roszatom hamarosan két új atomerőművi blokkot épít Pakson.

Kiderült, hogy honnan szivárgott Európa fölé a nukleáris felhő

Kirill Komarov, a Roszatom vezérigazgatójának első helyettese  és Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter. MTI Fotó: Illyés Tibor

Hétfőn Kirill Komarov, a Roszatom nemzetközi üzletfejlesztésért felelős első vezérigazgató-helyettese Budapesten, a nukleáris ipari beszállítók Atomex-Europe elnevezésű konferenciáján azt mondta:

Minden biztonsági előírásnak, így a fukusimai erőmű-katasztrófa utáni szigorúbb előírásoknak is megfelelnek majd a paksi atomerőmű új blokkjai.

Kiemelte, hogy a Roszatom soha nem ajánl olyan projekteket külföldön, amilyeneket korábban Oroszországban nem valósítottak meg sikerrel. 

Kirill Komarov ismertette, hogy a Roszatom 42 blokkot épít jelenleg világszerte, ebből 8-at Oroszországban, csaknem 15 ezer partnerrel dolgozik együtt, az orosz nukleáris ágazat kapcsolatai Európával is egyre erősebbek.

Az orosz vállalat jövőre Magyarországon várhatóan 15 nagy tendert bonyolít le 2 milliárd euró értékben többek között berendezések szállítására és építési munkálatokra, közbeszerzései nyitottak és átláthatóak, megfelelnek az Európai Unió törvényeinek

- közölte.

Az építkezés előkészítő munkái 2018-ban, a reaktorblokkok kivitelezési munkálatai pedig 2020-ban indulhatnak.

Forrás: 444.hu, vg.hu, MTI

Címlapi fotó: Pixabay cco

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
""Roszatom: minden biztonsági előírásnak megfelel majd Paks II.""--mondta az építést végzők egyik felsővezetője.
""Minden cigány a maga lovát dicséri.""--na, ezt viszont én mondom.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@relatív: A globális figyelőrendszerek adatai egy irányba mutatnak a keletkezés helye felé, és a végén az oroszok is elismerték, illetve bemérték a szennyezés térségét.
Ezek a mérések a biztonságunkat szolgálják, és a felvilágosítás a célja, nem az ijesztgetés.
Ne akkor szerezzünk tudomást a szennyezésről, amikor már elfogyasztottuk a salátát, mint Csernobil idején történt.
relatív
Kedves ' Sámannus ' megértem az aggályokat - és ismert az atomerőmű-balesetekhez köthető következmények IS, bár még minden ilyen esetben ( ... a közelmúlt megismert eseteinél sem, így Csernobilnál, Fukusimánál IS ) a bekövetkezett sugárveszély nem az erőmű működéséből indult ki, hanem más okai voltak.

A bulvárlapokban közelmúltban napvilágra került esettel kapcsolatban szakszerű vélemény nem ismert annak pontos (?) keletkezési helyével kapcsolatban, és - minden közlemény ellenére - a műszeri mérések erre nem IS adnak támpontot, csak a szakszerűtlen-, és talán nem elfogulatlan véleményalkotók képesek ezt ' megsaccolni '.

Orosz forrás pedig nem erősítette meg a sajtó hírében szereplő vélekedést !
Sámannus
@Shikari: Kacagnom kell ettől a lezser megoldástól, de én a turbinák helyett egy hűtővel szabályoznám a kifolyó víz hőfokát, és akkor lehet, hogy a Dunából is kevesebb vízre lesz szükség, ezt meghagynám olyan esetre, amikor tényleg szükség lehet erre a megoldásra is..
Az eddigi üzemvitelt nem is kritizálja senki, eddig elegendő volt a Duna víz
Akkor még olyan lehetőségről sem beszéltünk, hogy a hálózati energia valamennyi részét is hűtőre kell tenni, vagyis a reaktorok hőjét a hatás fok rontásával kell elvezetni, például a hálózati terhelés kritikus ingadozása miatt.Ez utóbbi üzemmódra nincs rálátásom, de feltételezem lehet ilyen helyzet is...
Sámannus
@relatív: Nem bulvár válaszra ne számíts egyhamar, mert azt még a bennfentesek is később tudják meg. Azért mégis ki kell vizsgálni mert az esemény bekövetkezett. Lehet hogy vizsgálják is, de ne feledjük itt üzleti titkok, esetleg katonai is fennállnak.
Tavaly nyáron volt egy vegyipari baleset, amit az egész világon élőben lehetett követni, de a történet részleteit mostanában ismertem meg. a sajtó és az internet azóta sem foglalkozott vele. Foglalkoztak vele viszont azok az emberek, akik ilyen eseményekre számíthatnak munkájuk során. Később tudtam meg, hogy ez magyar cégnek is jelentős üzleti hasznot jelentett.
jancsipapa
A címben : - Kiderült ! Utána : - valószínűleg, lehet ,érkezhetett...
relatív
@Sámannus: Érvelésed pont azt igazolja, hogy az ' ilyen ' riasztó hír nem lehet bulvár téma.

A másik felvetésed - mely az ellenvélemények témájaként IS felmerül vita során, miszerint a folyó elegendő hűtést biztosít-e ? - logikusan veti fel azt a kérdést, hogy miért nem merül fel a hűtőtorony építése, mely igen jó hatásfokkal biztosítaná a szükséges hűtést a gyengébb vízmennyiség ( alacsony vízállás - esetén IS ( ami egy esetleges párhuzamos üzemeltetéskor felmerülhet..) !

A Heller-Forgó féle hűtőtornyok világszerte jól működnek, relatív kis létesítési költségük mellett, és alacsony üzemeltetési igénnyel IS !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.