Fenntartással fogadta az olasz politika az új bécsi kormány bejelentését, miszerint osztrák állampolgárságban kívánja részesíteni az olaszországi Alto-Adige tartomány német ajkú lakosságát. Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke szintén bírálta a tervet, és egyúttal abbéli reményét fejezte ki, hogy Ausztria nem tart népszavazást az EU-kilépésről.

Az Il Messaggero című római napilap szerint Ausztria bejelentése "anakronisztikus, jogilag nem megalapozott, és politikai revansnak számít a szabad és határok nélküli Európában". Az újság hangsúlyozta, hogy a kétnyelvű Alto-Adige lakosai már száz éve olasz állampolgárok.

Feszültséget okozott Olaszországban Ausztria bejelentése a dél-tiroli németek osztrák állampolgárságáról

Antonio Tajani. Fotó: Dan Kitwood/Getty Images

Az Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) új koalíciós kormányának tervei szerint az észak-olaszországi Alto-Adige (az egykori Dél-Tirol, melyet az első világháború után csatoltak Ausztriától Olaszországhoz) német ajkú lakosai osztrák állampolgárságot, így útlevelet is kaphatnának. A dél-tiroli német anyanyelvű közösségről van szó, amely elsősorban a közigazgatásilag önálló státuszú Bolzano (Bozen) térségében él. Itt a több mint félmilliós lakosságnak mintegy 70 százaléka német ajkúnak vallja magát. Az osztrák állampolgárságban azonban a rétoromán nyelv egyik dialektusát beszélő ladinok is részesülhetnének.

Ausztriában jelenleg gyakorlatilag nem engedélyezett a kettős állampolgárság, Olaszországban igen.

Benedetto Dalla Vedova olasz külügyi államtitkár szerint az "etnikai alapú állampolgárság" súlyos következményekhez vezethet a szélesebb, balkáni térségben, területi követeléseket éleszthet fel, és aláaknázhatja az együttélést a multikulturális országokban. A baloldali Massimo D'Alema volt olasz kormányfő kijelentette, hogy Rómának határozottan kell fellépnie minden olaszellenes megnyilvánulással szemben.

Mario Giro külügyminiszter-helyettes emlékeztetett arra, hogy a dél-tiroliak osztrák állampolgárságát már Jörg Haider, az FPÖ néhai vezetője is felvetette, eredmény nélkül. Giro hozzátette, Róma továbbra is baráti párbeszédre törekszik Béccsel, abban a reményben, hogy az osztrák politika "nem válik európai modellé". Mario Giro szerint Ausztria – korábbi bejelentéseivel szemben – a Brenner-hágót sem zárja le, mivel az olasz határ biztonságos, migránsok "Szlovákiából és Csehországból érkeznek Ausztriába, nem Olaszországból".

Sandro Gozzi, az európai uniós ügyekkel foglalkozó olasz államtitkár Twitter fiókján azt írta, hogy az új osztrák kormánynak is tiszteletben kell tartania az európai migrációs politikát és a menedékkérők áthelyezését.

Antonio Tajani az olasz köztelevíziónak úgy nyilatkozott, "fontos, hogy az osztrák kormányprogram ne írja elő az Öxitet, vagyis az EU-ból való kilépést". Hozzátette, hogy Sebastian Kurz osztrák kormányfőt Brüsszelbe várják. Tajani szerint a dél-tiroliak osztrák állampolgársága nem az enyhülést szolgálná. "Európának sok hibája van, de a nacionalizmusok kora lezárult" – mondta Antonio Tajani.

(MTI)

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Remélem szavazati jogot is kapnak a kettős állampolgárság mellé!
Aztán lehet szavazni ide is, meg oda is! Van már rá precedens Európában.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Pálinkás Pál
@idppp: "Az olaszoknak mindig is szálka volt Dél-Tirol ...mert jóformán ők tartják el a here déli cigánynépséget!! "
Ezen mi nem világos számodra??? Szövegértés??? Capise???
Jozefina
Ez már egy faszság az osztrák kormánytól! Minegyik az EU tagja, azaz bármelyik ország, bármelyik polgára oda megy ahova akar és öda költözik ahova akar. Minek ez a cirkusz???
idppp
@Peller Anikó: Nem, nem , Dél-Tirol egy autonóm terület Olaszországban, nem azért hívják így, mert Ausztriához képest délre esik! Ha Olaszország közepén lenne, akkor is Dél-Tirol lenne a neve, nem a földrajzi fekvése határozza meg! Dél-Korea nevét sem az dönti el, hogy merről nézzük! Így Pálinkás Pálnak írott megjegyzésem jogos, és egyetértünk abban, hogy a németajkú lakosság dolgos, és nem cigány, here népséget!
idppp
@Pálinkás Pál: Nekem egyáltalán nincsenek szövegértési problémáim, annál inkább magának! Mit nem lehet azon érteni, hogy ökörséget írt, mert a németajkú lakosság nagyon dolgos, és csak egy tudatlan hülye nevezi őket here cigány népségnek! Méghogy az olaszok tartják el őket! Ez közröhej, ilyet csak rendkívül sötét, végtelenül ostoba ember ír! Ha valaki
ennyire eszméletlenül buta, legalább ne dicsekedjen vele!
Pálinkás Pál
@idppp: Te igenhülye...akkor vegyél elő egy értelmező kéziszótárt...a délen lakó olaszok a herék,és a dél -tiroliak tartják el őket!!! Szellemi színvonaladból lejön hogy te csak fidesz szavazó lehetsz...
idppp
@Pálinkás Pál: Istenem, mennyi barom van a világon, aki magyarnak vallja magát, de nem tud magyarul! "a délen lakó olaszok a herék,és a dél -tiroliak tartják el őket!!! " Így van, de akkor miért nem ezt írta tahókám? A fogalmazás nem az erőssége, ugye, síkhülye tapló?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél