Kötelező lesz a kereszt kifüggesztése június 1-jétől Bajorország valamennyi állami hivatalában – döntött keddi ülésén a német tartomány kormánya.

A kormány közleménye szerint az állami hivatalok működéséről szóló szabályzat módosításával bevezetik, hogy "Bajorország történelmi és kulturális jellegének kifejezéseként" keresztet kell elhelyezni a hivatali épületek bejáratánál, jól látható helyen.

Bajorországban kötelező lesz keresztet kirakni az állami hivatalokban júniustól

Fotó: pixabay.com CCO

"A kereszt a keresztény-nyugati kulturális önazonosság alapvető jelképe" – tették hozzá.

Markus Söder miniszterelnök az ülés után tartott tájékoztatón kiemelte, hogy a kereszt kifüggesztése nem ellentétes az állam vallási semlegességének elvével, mert a kereszt nem egyszerűen egy vallás, hanem a bajor kulturális identitás jelképe.

A keresztet azért kell a hivatalok előterében, és nem a termekben kifüggeszteni, hogy ne forduljon bírósághoz, akit zavar a jelkép – mondta a tartományt egyedül kormányzó Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Ezzel megelőzhetőek az iskolai osztálytermekkel kapcsolatos vitákhoz hasonló ügyek, mert az előtérben elhelyezett keresztek miatt senkinek sem kell "az egész napot egy kereszt alatt töltenie" – tette hozzá Joachim Herrmann belügyminiszter. A Bayerischer Rundfunk (BR) bajor tartományi közszolgálati médiatársaság beszámolója szerint kiemelve, hogy a kormány az új szabállyal egyértelműen jelzi a keresztény hagyomány iránti elkötelezettségét.

Az önkormányzatokra nem vonatkozik a rendelet, de a kormány javasolja, hogy vegyék át az állami hivatalok gyakorlatát.

(MTI)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@Pálinkás Pál: Tegyék ki. Ártani nem árt, csak tartsák is magukat hozzá. Nem mindegy mit társítanak majd a kereszthez az idegenek. Egy idegent nem a minél több és nagyobb kereszt győz meg a kereszténység hatalmáról, hanem az ha valaki keresztényként viselkedik.
A tisztességes ember mércéje sem az, hogy mennyit jár templomba vagy mekkora keresztet hordoz magával.
libellle
@Pálinkás Pál: Tévedés nállunk az iskolákban is van kereszt mi val´ban keresztények vagyunk többe-kevésbe. Nem komcsibandábol átvedlett keresztények.
egyvandor
Már csak a vallásháborúk hiányoznak.
Kb 60 évvel ezelőtt még létezett az a világ Magyarországon, hogy egy görög-katolikus nem házasodhatott egy római katolikussal, mert akkor mit szólnak a gyülekezetbeliek.
Eriksson
Kötelező? Ez már a ló túlsó oldala.
fekete
Elke'stetek! Inkabb a burkakat kell ki szegelni az iskolakban Merkel ke'pe'vel egyutt.Hazavagta-
tok az egesz Europat,ti hazug tolvajok!
namihami
Az ottani Fidesz-KDNP ténykedése. Pusztán a vallási tolerancia jegyében. Akkor jöhet a Dávid-csillag és a többi jelkép is. Vajon a muszlimok mikor kerülnek sorra?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.