Miután Olaszország megszigorította a tengeri mentés feltételeit, az embercsempészek ismét egyenesen oda irányítják a hajókat: mintegy 450 migránssal lépett olasz felségvizekre pénteken egy hajó. Matteo Salvini belügyminiszter bejelentette, ez a hajó nem fog kikötni az ország partjain.

450 migránssal a fedélzetén tart egy hajó az olasz partok felé – nem engedik kikötni
Fotó: Youtube

A római belügyminisztérium információi szerint egy kétemeletes, húsz méter hosszú, öreg halászhajóról van szó mintegy 450 fővel a fedélzetén. Az embercsempészek a líbiai Zuarából indították útnak, a hajón valószínűleg kormányos is van, aki egyenesen az olaszországi partokra akarja vinni a migránsokat.

A hajó pénteken lépett az Olaszországhoz tartozó, úgynevezett SAR zónába, vagyis keresési és segítségnyújtási tengeri térségbe, és Lampedusa szigete felé tart. Áthaladt Málta vizein is, de a máltai hatóságok nem léptek kapcsolatba vele. Az olasz külügyminisztérium hivatalos úton figyelmeztette a máltai kormányt, hogy

legközelebbi kikötőhelyként a hajónak Máltán kell megállnia. "Málta teljesítse kötelességét"

- jegyezte be Danilo Toninelli olasz infrastrukturális miniszter is Twitter-fiókján.

Matteo Salvini belügyminiszter közösségi oldalán azt írta, "Máltának, az embercsempészeknek, az Olaszországban és a világban jóakaratot hirdetőknek tudniuk kell, hogy ez a hajó egyetlenegy olasz kikötőbe sem érkezhet meg. Olaszország már teljesített, megértettétek?"

Elemzők kiemelték, hogy miután az új olasz kormány nem engedélyezi a migránsokat mentő hajók kikötését, az embercsempészek ismét taktikát váltottak. Eddig gumicsónakban tették tengerre a migránsokat, azt várva, hogy más hajók nyújtsanak segítséget, és az olaszországi partokra szállítsák a migránsokat. Most viszont az évekkel ezelőtti módszerhez tértek vissza, vagyis gumicsónak helyett ismét halászhajókat tömnek meg emberekkel, és egyenesen az olasz partokra igyekeznek őket eljuttatni.

A legközelebbi olaszországi part Lampedusa szigete, ahol az utóbbi két napban már 56-an értek partot, közöttük líbiai és szíriai családok.

Az új olasz kormány június elején tiltotta be a nem kormányzati szervezetek (NGO) mentőhajók kikötését, ezt követően a belügyminiszter nem engedélyezte a Sophia európai katonai művelet egyik hadihajójának sem a kikötést, és nemet mondott az olasz parti őrség migránsokat szállító hajójának is. Utóbbi kettő végül is napokig tartó várakozás után kiköthetett Olaszországban.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
süket sóder ez az egész(ál)kikötési tilalom...csak porhintés a népek szemébe..

igazán izgalmassá akkor válik az össztánc, amikor az összes (dél)európai ország kartácstűzzel nyomatékosítja a kikötési tilalmat, még a spanyolok is...na az már buli lesz a javából...

...de addig?...csak bla...bla...bla..a migráncsok meg csak jönnek...jönnek...jönnek..
Eriksson
Elképesztő az, ami ott folyik. Mi az, hogy szórakoznak az emberekkel, államokkal büntetlenül?
Statárium az embercsempészeknek, oszt annyi.
csak úgy....
@Eriksson: le kell,hogy utazz és rendet kell tenned,...eselleg sk. vízbe folytani a 450 föltételezett utast! oszt annyi.
Eriksson
@csak úgy...: Elmenni aludni és nem hülyeségeket beszélni. Oszt annyi.
A vízbe fojtani szoktak és nem folytani.
csak úgy....
@Eriksson: gondoltam,hogy javítasz ;) az egészböl, amit mondtam ,neked csak a "LY" tünt föl...
csak úgy....
@Shikari: csak nem fürödni voltál,tibim ? ;) hülye gyerek! mivel magyaráznád a turistáknak,hogy ha vértöl piroslik a tenger? ...errü jut eszembe,voltál fürdeni,te kis tojás cserkész...
Nessy
@Szeparepa2: És akik a háború elől menekülnek? Ott Trumpra, Asszadra,meg Putyinra kell rakétákat lőni?
Pálinkás Pál
@csak úgy...: Jól beszélsz...már rég ezt kellett voplna tenni,akkor el sem indulna a többi!!!
Nessy
@Pálinkás Pál: Késő bánat ebgondolat! Az elején kellett volna megálljt parancsolni. Most már sajnos csak embertelen eszközökkel lehet megfékezni, megállítani. Az embercsempészeket senki nem bántja, mert az fáradságos dolog lenne!
Persze, ha van pénze, és azt kölcsönadja jó kamatra egy kormánynak, akkor már jöhet.
Peller Anikó
@Nessy: és ki a rossebet érdekel, hogy mi elől menekül ha egyszer százmilliók jönnek.

Az afrikai szaporulat százszorannyi mint amennyi naponta feltornyosul a hajókon, mindegyik menekül valami elől, de leginlkább szeretne ő is részesedni az ingyenellátásból amit az idióta kergebanya osztogat nekik. Tízszerannyit mint a te nyugdíjad.
Nessy
Nem értek a Tenger joghoz, így lehet, hogy ostobaság jutott eszembe.
Nem lehet, hogy két három komoly hajó visszavezeti őket semleges vizekre? Esetleg több nyelven közölni a kapitánnyal, ha ismét erre "téved" lelövik. Ezt párszor megismétlik, az embercsempész biznisz sem lesz már kifizetődő.
verőce21
Az embercsempészek mindig aktívak lesznek, mert sok pénz van ebben. A drogkereskedők miért nem hagyják abba?
Ennyi pénzért rengeteg kollaboráns migránssimogatót találnak országokon belül is. Míg ki nem emelik őket egyenként.
Nessy
@verőce21: Nálunk már oly annyira kihalt minden segítőkészség más embertársunk iránt, hogy az utcán hagynak meghalni egy rosszul lévőt.
Itt már sikeres a propaganda!
Pálinkás Pál
@Nessy: Ha a tegnapi cikkre gondolsz..erősen kamugyanús!!!
verőce21
@Nessy: Félreértettél, mert én azt írtam, "Ennyi pénzért rengeteg kollaboráns migránssimogatót találnak országokon belül is" - de akkor hozzáteszem, amíg csak úgy ki nem emelik őket bűncselekmény elkövetése miatt, egyenként...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.