A Fidesz és az Európai Néppárt (EPP) kapcsolatáról közölt kommentárt a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című konzervatív vasárnapi német lap.

Az Orbánnak távoznia kell című kommentárban kiemelték, hogy az Európai Parlament (EP) "elmondhatatlanul lejáratta volna magát", ha nem szavazza meg a jogállamiság magyarországi helyzetével foglalkozó, úgynevezett Sargentini-jelentést, mert Orbán Viktor kormányfő "megszorongatja a civil társadalmat, alattomoskodik egy, a világra nyitott, vagyis számára kényelmetlen egyetemmel szemben", és "semmibe veszi a tehermegosztásról hozott érvényes döntéseket a migráció területén".

FAS: Orbánt és a Fideszt ki kell zárni az Európai Néppártból, ha nem távoznak maguktól

Fotó, címlapi kép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi BAlázs

Az EP "kétharmados többsége után most a tagállamokon a sor" – tették hozzá, kiemelve, hogy kevés az idő, mert májusban EP-választást tartanak, és "fontos, hogy az Európa-párti pártcsaládok egységesen lépjenek fel a nacionalistákkal szemben".

Az egyik ilyen pártcsalád az EPP, benne a német Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a Fidesszel. Ha ez így is marad, az Európa-pártiaknak a választási kampányban "egy csónakban kell evezniük az Európa-ellenesekkel ", ami "nem vezet jóra, ezért a Fidesznek távoznia kell a néppártból" – írta a FAS.

Hozzátették, hogy ha a Fidesz nem akar távozni, ki kell zárni. Tagsága megszűnésének lesznek hátrányos következményei, "hiszen Orbán emberei a következő parlamentben az ellenfeleket erősítik majd", azonban az előnyös következmények túlsúlyban vannak, mert az EPP "soha nem tudna Orbánnal együtt egységesen küzdeni egy erős Európáért, nélküle viszont képes erre".

A "nacionalisták" bevonása ebbe a küzdelembe "reménytelen", inkább "szembe kell szállni velük és le kell győzni őket választásokon" – áll a kommentárban.

Vannak, akik egyetértenek az orbáni úttal

"Egyre több európai véli úgy, hogy nemzeti szuverenitásuk védelmével lehet jobban garantálni szabadságukat, biztonságukat, és identitásukat" – fogalmazott Hermann Tertsch az ABC című konzervatív napilap publicistája "A magyar, aki tömegeket vonz" című írásában.

Megállapítása szerint az annyit szidalmazott magyar kormányfőnek sokkal nagyobb a demokratikus felhatalmazása, mint a strasbourgi parlament tagjai túlnyomó többségének.

Egy olyan párt vezetője, amely a választók tömeges akaratából kormányoz a magyar parlament kétharmadával, miközben olyan pártok nevezték diktátornak – kommunisták, zöldek és szocialisták –, amelyek kisebbségben vannak országukban – tette hozzá.

Hermann Tertsch szerint Orbán úgy képviseli a magyarokat, ahogy senki más nem képviseli hazáját ma az Európai Bizottságban, "nem fogadja el, hogy hogy rájuk kényszerítsék Brüsszelből, Berlinből, Párizsból, vagy a Soros György finanszírozta NGO-k által a szociáldemokrata politikát".

Az egyetlen igazi gyengesége az, ami mindenkit érint, akinek régóta van nagy hatalma: a korrupció. "De demokráciából senki sem adhat neki leckéket" – jegyezte meg.

A szerző szerint miért is ne pánikolna a baloldal, amikor Orbán a demokratikus jobboldalon bizonyítja: véget lehet vetni a baloldal kulturális fölényének, a nemzeti identitás és a család tisztelete eróziójának.

Ugyanezért félnek Orbántól azon pártok vezetői, akik a jobboldali szavazatokból élnek, de aztán összehangolják politikájukat a baloldaléval. A szavazók tömegesen hagyják el őket, ahogyan azt Merkel is tapasztalhatta – állapította meg az újságíró.

Ramón Pérez-Maura spanyol publictista szintén az ABC-ben azt írta: kifogásolni az Európai Unió hibáit nem euroszkepticizmus, hanem épphogy ezt jelenti az igazi Európa-pártiságot.

(MTI)

Nagyvilág - 2019. April 19., 17:33
Ezt még ki tudták menteni a Notre-dame-ból
Nagyvilág - 2019. April 19., 17:40
Szegény sógoroknak ma is dolgozniuk kellett

70 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
Nekünk meg olyan választást kell kiírni, amelyiken a fidesz nem indulhat. Meg kell szüntetni ezeknek az árulóknak a pártját!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@cikicakk55: Tudod akkoriban a párt a társadalom minden szegletét kontrollálta. Állalában nem túl tehetségesek alkották az apparátust. Ezeken keresztül elég nehezen lehetett átvergődni kezdve a szakmai, anyagi, vagy társadalmi előmenetelben, éberen óberkodtak, és igen féltékenyek voltak,
Ha valaki nem vette észre, hogy útba került, azt félreállították, de általában kihasználták mások szorgalmát. Ha ez neked nem tetszett megnézhetted magadat.
De volt más eszköz is mint a mai fejeseink például a trafikok elzabrálásával, vagy üzemek üzletek felvásárlásával, ellehetetlenítésével történik. Az ötvenes évek vége a 60as évek eleje különösen erős ellenállást szült vidéken.akkoriban a földosztás után a szövetkezesítés rendezte át a társadalmat, annak minden nyűgével. Erre épült a rendszerváltás utáni egyik kárpótlási törvény a termelő javak egy részének visszaadása. Sikerült mind a két műveletet végrehajtani, hogy minden érintettet hátrányosan érintsen. Még ma sem tudok mit kezdeni a visszakapott földdel, mert nem forgalomképes, és nincs olyan vevő aki azt képes legyen megvásárolni. Így viszont arra számíthatok, hogy valamilyen trükkel veszteségessé teszik a tulajdonlást, és ezt is elzabrálják. Magyarul a mezőgazdaság felett még mindig keselyűk köröznek.
cikicakk55
@Cicamama55: tegnap 17:01
Gondolom azért,mert engem nagymamám nevelt,mivel a szüleimet szinte alig láttam.Talán hétvégente.Mikor Ők elindultak én még aludtam,mikor haza értek már aludtam.Nagymamám vallásos volt,de mikor a fiáék( apám és anyám) beléptek a pártba,megtiltották neki. A bibliáját is el kellett raknia,de nagyon.Apám elakarta égetni,de Mama akkor a sarkára állt.Igaz,vallásosan nem nevelhetett,de rengeteg szépet és jót tanultam tőle. Imádtam Őt.Minden ami ma jó bennem,azt Ő nevelte belém.( Sajnos a főzés szeretetét nem sikerült neki,pedig próbálta szegénykém.A mai napig konyhaiszonyom van,de sajnos néha muszáj.)
cikicakk55
@Sámannus: Természetesen én hiszek neked,csak én nem láttam semmit amivel próbáltak volna ellehetetleníteni. Foghatom a nyugodt gyerekkoromat arra is,hogy a szüleim párt vezetők voltak,de a barátnőm szülei nem,sőt vallásosak is voltak,anya takarítónő,apa teherautó sofőr) anyagilag még is kb egyszintűen álltunk.Mind a ketten egészségügyben tanultunk tovább,mind a kettőnket simán felvettek. Mikor férjhez mentem 20 évesen 4 év spórolás,albérletben lakás után már tudtunk venni egy kis házat,pedig nem kaptunk semmilyen támogatást. Lakást már kaptunk volna egy évvel az esküvőnk után,Algyőn,de mi magánházat szerettünk volna. Tehát minket nem gátoltak,nem vettek el semmit,nem voltunk az útjukban.Mondjuk földjeink nem voltak.Szegeden nőttem fel,ott kevés termőföld volt,inkább a házak kertjében csak.
Kookas
@Pegero: csezd meg azt észre veszed hogy az euba mi van esetleg ha az itthoni állapotokról tudnál súgni.
Sámannus
@cikicakk55: Aki átlagos életvitelt folytatott annak nem nagyon lehettek gondjai.
Aki viszont föggetlen akart lenni, annakrigyelték a jövedelmét, nem hagyták, hogy saját erőből jobban éljen mint az átlag.
Nékem volt ismerősöm akinek az apja mezőgazdasági gépeket is meg tudott szerezni, ami a negyvebnes évek végén ritkaságnak számított. El is akarták tőle szedni, de ő inkább szétbontotta és darabonként dugdosta a portáján, például a cséplőgépét. Az egyik alkatrészét magam is láttam, mert a fia megtartotta emlékbe néhány darabját, mert később már nem volt értelme rekonstruálni a szerkezetet. Volt aki kisiparosként dolgozott, és vidéken kibontakozhattak volna,de be vitték őket is a szövetkezetekbe, és ott leromlott a teljesítményük, mert sok embert kellett eltartaniuk. Sajnos a tévesen alkalmazott stratégiák, nem tudták fokozni a gazdasági teljesítményt, és csak részleges megújulásokig jutott el az a rendszer. Elsősorban azért mert a nép tehetségét vissza fogta a rossz ösztönzőrendszer, és tulajdonszerkezet.
Ma fordított a helyzet, megvan a kapitalista tulajdonszerkezet, de elvették a legfontosabb hajtóerejét, a versenyt, mert a valamit érő vállalkozásokat elcapcarázzák azzal, hogy áron alul eladatják a céget a vállalkozókkal. Az orbáncsikok amellett hogy erőszakosak gyakorlatilag csak a mások érdemeit használják ki. Ezt szerintem igen látványos akciókhoz vezet a piacon.
Orbán el is ismerte, hogy visszaszerzik azokat a tulajdonokat, amiket privatizáltak a rendszerváltások után, és arra is hivatkozott, hogy a piaci feltételekkel akarják ezt tenni, de nem sok esélye van egy magányos vállalkozónak az államilag támogatott korrupcióval szemben. A piaci feltételekkel megszerzett vagyont viszont hatékonyan kellene üzemeltetni, de erre képtelenek, mert a tőkét nem arra használják amire kell, nem működik a termelés szempontjait is figyelembe véve. Inkább kivonják azt a gazdaságból, és külföldre viszik, mintha a forradalmat exportálnák, de ez inkább szélhámosság azt a pénzt,

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok

Szórakozás - 2019. April 19., 17:00
Ez a különbség a karácsony és a húsvét között
Szórakozás - 2019. April 19., 16:24
Debil szóviccel hallat magáról húsvékor Csonka András
Szórakozás - 2019. April 19., 15:55
Ez véget vethet a lájkvadászatnak az Instagramon