Az ukrán parlament elfogadta csütörtökön a nyelvtörvényként emlegetett törvényjavaslatot, amely ellen a közelmúltban hevesen tiltakoztak a kárpátaljai magyar szervezetek, mert szerintük felszámolja a kisebbségek valamennyi eddigi nyelvi jogát.

Az ukrán parlament elfogadta a kárpátaljai magyarokat is sújtó nyelvtörvényt

Az ukrán mint államnyelv működésének biztosításáról szóló törvényjavaslat elfogadásához

legalább 226 képviselői szavazatra volt szükség, de ennél jóval többen, 278-an támogatták, köztük a Petro Porosenko leköszönő államfő mögött álló frakció 106 tagja is.

Az előterjesztést az oroszbarát politikusokból álló Ellenzéki Blokk frakciójának minden tagja elutasította.

A parlament még tavaly októberben fogadta el első olvasatban a törvényjavaslatot, és február végén kezdett vitázni a törvény végleges változatáról. A jogszabályhoz több mint kétezer módosító indítványt nyújtottak be, így második olvasatban két hónapig tárgyalta törvényhozás.

A szavazás előtt a képviselőknek levetítettek egy filmet, amelyben írók, költők, színészek, tudósok, aktivisták és egyházi személyek – utóbbiak között Filaret, az új ukrán ortodox egyház tiszteletbeli pátriárkája, aki személyesen is jelen volt az ülésteremben – beszéltek arról, hogy milyen fontos számukra a törvény elfogadása.

Andrij Parubij házelnök megjegezte, hogy Petro Porosenko hivatalban lévő elnök ígéretet tett a törvény aláírására. A törvény elfogadását

a képviselők állva tapsolva, "Dicsőség Ukrajnának, dicsőség a hősöknek!" üdvözléssel fogadták, és elénekelték a himnuszt.

A jogszabály a magánbeszélgetéseket és a vallási szertartásokat kivéve gyakorlatilag mindenhol kötelezővé teszi az ukrán nyelv használatát, az ukrán nyelv, illetve a szabályok megsértéséért pedig jogi felelősségre vonást, bírságot, a nemzeti szimbólumok meggyalázása esetén akár börtönbüntetést is kilátásba helyez.

A törvény hatálya az UNIAN ukrán hírügynökség felsorolása szerint kiterjed az állami vezetőkre és a képviselőkre, a bírákra és az ügyészekre, a jegybank alkalmazottaira, a katonatisztekre, a tanárokra, az államilag finanszírozott egészségügyi intézményekben dolgozó orvosokra.

A jogszabály kimondja, hogy

Ukrajna minden állampolgára köteles beszélni az államnyelvet. Ezért nyelvtanfolyamokat indítanak a felnőtt lakosság részére.

A törvény létrehoz egy úgynevezett nemzeti államnyelvi szabványügyi bizottságot, amely egyebek mellett meghatározza, milyen színvonalú ukrán nyelvtudást követel meg a nyelvvizsga, amely ezentúl az ukrán állampolgárság megszerzéséhez szükséges lesz. A törvénynek az állampolgárság megszerzésével és az ahhoz szükséges nyelvvizsgával kapcsolatos része csak két év múlva lép életbe.

A jogszabály előírja, hogy

a nyomtatott sajtótermékek példányszámának legalább fele ukrán nyelven jelenjen meg. Erre 13 havi türelmi idő van a törvényben. A törvény életbe lépése után két évvel a könyvkiadásban el kell érni az ukrán nyelvű kiadványoknak a legalább 50 százalékos kvótát. A hírportálok használhatnak más nyelveket, de az oldalaikat ezentúl kötelezően meg kell jelentetniük ukrán nyelvű fordításban is.

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke a minap úgy nyilatkozott az MTI-nek, hogy a törvény tervezete elfogadhatatlan, mert felszámolná a kisebbségek valamennyi eddig élvezett nyelvi jogát.

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
Ezért kell keverni a [email protected] határin kivül és belül.
Nem lepődnék meg egy hasonló román törvényen se. És meg is érdemdlné a sok kinti "" igazmagyar"". A Vezér túrázásának eredményeként nem is lenne túlzottan durva reakció. A példa már adott.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
@szaboria1: Veled és a környezetedben a lehető legritkább dolgok történnek meg...
kereső
@desir62: mondjuk az inkább érdekelne, hogy a román, szerb-horvát,szlovák, német kisebbségek intézhetik-e ügyeiket az anyanyelvükön?,és hogy a közoktatásban meddig-éés milyen szinten tanulják-tanulhatják anyanyelvüket. Mert ez a szijjártótoporzék fő toporzékolásának oka Ukrajna kapcsán.
emerencia
@szaboria1: @papa.49: A kilencvenes években munkanélküliként a hivatalban elkérte az ügyintéző a taj kártyámat és ráírt egy dátumot. Utána már nem járt nekem eü. ellátás és nem lehetett befizetni sem, addig míg nem sikerült elhelyezkedni. Egy betegséget otthon, fekve vészeltem át. Fiatal voltam, megúsztam. Akkor már másfél évtizedet ledolgoztam a hadseregben a "hazámért". Most pedig öregen le kell dolgoznom a nappali iskolát és a munkanélküli időszakot is, amit a zárt magyar munkapiacon kellett elszenvedni kb. másfél millió embernek. Csak valaki mondaná meg végre, hogy mi az a bűn, ami miatt ilyen sok embernek kell szenvednie?
szaboria1
@Csizmás Kond: Nézd meg a 3 évvel előtti bejegyzésemet és akkor rájössz nem lódítok. Egy a lényeg a környezetem ismer és tudja nem szokásom mesét kitalálni.
papa.49
@szaboria1: Hagyd a fenébe értetlenkedik ...
Csizmás Kond
@szaboria1: :)...nem azt mondtam, hogy lódítasz, hanem azt hogy nálad van a csodaország...:)...ami ott nem történik meg az nincsis...:)
...és fogadj szót papának mert még kikapsz...:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.