Magyarország nemcsak támogatja az Európai Unió bővítését, hanem az egyik legfontosabb uniós politikának tartja, és Albániával továbbra is szorosan együtt akar működni az illegális bevándorlás megfékezésében – mondta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán Tiranában.

Szijjártó: Magyarország az egyik legfontosabb uniós politikának tartja a bővítést

Ilir Meta albán köztársasági elnök udvariassági látogatáson fogadja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Tiranában 2019. június 26-án. MTI/KKM/Burger Zsolt

Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezte, hogy az EU külügyminisztereinek múlt heti találkozóján elnapolták a tárgyalások megkezdését Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásáról az Európai Unióhoz.

A politikus érthetetlennek nevezte, hogy az az Európai Bizottság döntése szerint 2025-ig várni kell új tagország felvételével.

Ezt elfogadhatatlannak tartjuk. 2025-ig még 2000 nap van, és nincsenek olyan ügyek, melyeket ne lehetne ennyi idő alatt megbeszélni és elintézni

- mondta Szijjártó Péter.

Rámutatott arra, hogy a közép-európai tapasztalatok alapján az unió a helyi feszültségek feloldására a legjobb eszköz, és megítélése szerint ez így lenne a Nyugat-Balkánon is. Hozzátette: a Nyugat-Balkán a magyar külpolitika homlokterében áll, és a múlt heti luxemburgi EU-csúcsra Magyarország küldöttsége azzal az állásponttal érkezett, hogy azonnal kezdődjenek meg a tárgyalások Albánia és Észak-Macedónia csatlakozásáról.

Az ellenérvek nevetségesek voltak, egyebek között az, hogy kevés az idő, hiszen Albánia már öt éve tagjelölt, és minden tárgyaló fél pontosan tudta, miként fog kinézni a csatlakozási tárgyalás menetrendje

- közölte Szijjártó Péter.

Elmondta, hogy Magyarország eddig is két szakértőt adott az albán külügyminisztériumnak az integrációs folyamat segítésére, és ez a jövőben is így lesz.

Szijjártó Péter elmondta azt is, hogy az EU legnagyobb kihívása továbbra is a migráció, a bevándorlási nyomás fennáll és biztonsági kockázatot jelent.

"Látjuk, hogy miként próbálnak migránstömegek továbbra is a Nyugat-Balkánon keresztül Európába jutni, látjuk a számokat, amelyek szerint több mint 500 illegális bevándorló érkezett az idén Görögországból Albániába, és fontosnak tartjuk, hogy Albánia továbbra is határozottan és biztosan őrizze határait" – fogalmazott a miniszter.

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Érthető! Így nem csak Bulgária lenne mögöttünk!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
Érthető! Így nem csak Bulgária lenne mögöttünk!
fideszes gyökér
Én azt gondolom, hogy a Gruevszki elkábította őket a 444 melletti konspirációs lakásban az EU pénzek közös lenyúlási lehetőségeivel.
Ennek természetesen feltétele Macedóni felvétele az EU-ba.

Semmi egyebet nem látok a háttérben, a migrációs ökörség csak a választási nyereséghez kell, mivel ezzel tudják az idióta magyarokat megvezetni a lopások jogi környezetének megteremtéséhet.

Én ennyit olvastam ki a Szíjjártó szavaiból.
Volt rá kilenc évem, hogy megtanuljak átlátni a szitán.
simmering73
Neked érthetetlen, normálisan gondolkodó embernek teljesen érthető. Nem akarnak mégegyszer szarba nyúlni.
Jozefina
És 2025-ben újabb 10 évre el kell halasztani!!!
RonaGyuri
Már megint az a fránya földrajz

sokat teszünk a balkáni békéért, igaz néha elég furcsán fejezzük ki magunkat


(https://magyarnemzet.hu/wp-content/uploads/20...
„A magyar diplomácia továbbra is teljes mellszélességgel támogatja a szerbek európai integrációját” - mondta a derék külgarázda. majd olyanokat, hogy „Az Európai Bizottság megbukott a bővítési politika tekintetében, csak abban bízhatunk, hogy a következő testület a bővítéspárti álláspontot fogja képviselni, és „Kifejezetten káros és kockázatos biztonsági szempontból, hogy az Európai Unió lassítja a nyugat-balkáni bővítési folyamatot, a térség integrációja ugyanis kritikus fontosságú ””!
Nos ami a nyugat-Balkánt illeti az köszöni rendben van, Szerbia legfeljebb közép lehet!
Azonban az egész bővítésnek van egy igencsak pikáns mozzanata: döntött a tekintetes bíróság és „szerintük a kiadatás feltételei nem állnak fenn Gruevszki menekültstátusza miatt.”! =))
Kookas
szargyártó azerbadgánt mikor fogod jelölni. ha már fehéroroszország is európa része.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.