Nagy többséggel támogatásáról biztosította az Európai Parlament (EP) kedden Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére.

Erre a posztra a történelemben először kerül női vezető

A strasbourgi plenáris ülésen a képviselők 394:206 arányban szavazták meg az erről szóló indítványt.

Ezen voksolás inkább formalitásnak számít, az ügyben csupán konzultációs jogkörrel bíró képviselőtestület ugyanis nem blokkolhatta volna a kinevezést, amelyről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz majd hivatalos döntés.

A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lesz a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.

Győri Enikő fideszes EP-képviselő a szavazást megelőző vitában azt kérte Lagarde-tól, hogy megbízatása során legyen tekintettel az euróövezeten kívüli országokra is, illetve azt, hogy ne állítsanak újabb és újabb feltételeket a közös valutát a jövőben bevezetni kívánók elé.

"Magyarország tervezi a csatlakozást az eurózónához, de – tanulva a múltból – erre csak akkor kerülhet sor, ha kellőképp felkészült rá. Ez folyamatban van, hisz gazdaságunk egyre erősödik. A strukturális reformoknak köszönhetően jelenleg Magyarország gazdasága mutatja a legnagyobb növekedést az EU-ban" – hangsúlyozta.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

namihami
@papa.49: Biztos attól a tolongástól akarta megvédeni a Lagarde-ot, amit az Orbán/Matolcs páros kénytelen véghezvinni az Euro mindenáronvaló hazai bevezetése érdekében
.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
reagens
Tényleg bankár kinézete van. Ez a madárijesztő verzió.
Aki Én
@Eriksson: @reagens: nol.hu/data/cikk/1/63/14/13/cikk_1631413/matolcsy.jpg
Nem is volt kérdés, hogy nektek inkább Matolcsy elvtárs jön be :)
Csak össze ne vesszetek rajta...
Sámannus
... És a legkevesebb lesz a nyugdíj, ha gyengül a forint. Ez minden hazaáruló célja, hogy ne kelljen nyugdíjat fizetni sem. Amikor már kifosztottatok mindenkit akkor akartok belépni köcsögök.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.