Az amerikai elnök felvetette a NATO főtitkárának a szervezet közel-keleti kibővítésének tervét. Ezt maga Donald Trump elnök közölte csütörtökön újságírókkal, hozzátéve, hogy új nevet is javasolt a katonai szövetségnek.

Donald Trump felvetette a NATO kibővítését közel-keleti országokkal

Az elnök azt követően beszélt erről, hogy – még szerdán – telefonon egyeztetett Jen Stoltenberg NATO-főtitkárral. Az újságíróknak Trump azt mondta: Stoltenberg "izgalomba jött" az észak-atlanti szervezet közel-keleti kiterjesztésének ötletétől.

Szerintem a NATO-t muszáj lenne bővíteni, és a Közel-Keletet kellene bevonnunk. Tényleg

- mondta Donald Trump az újságíróknak. Úgy vélekedett, hogy az észak-atlanti katonai szövetségnek kellene "átvennie" a térséget az Egyesült Államoktól, mert – mint fogalmazott – "ez nemzetközi probléma".

"És akkor mi hazatérhetünk, vagy nagyjából hazatérhetünk, ott lesz a NATO" – hangoztatta. Hangsúlyozva, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által kiépített, úgynevezett kalifátus felszámolásában az Egyesült Államoknak vezető, döntő szerepe volt, azt sugalmazta, hogy most a NATO-n a sor. "Mi elcsíptük az Iszlám Államot. Nagy szívességet tettünk Európának" – jelentette ki.

"Tehát azt mondtam (Stoltenbergnek), hogy szerintem a NATO működési területét meg kell növelni, és hogy a szövetségnek kellene az Iszlám Állammal foglalkoznia" – fejtette ki, miután megismételte korábban számtalanszor hangoztatott elégedetlenségét azzal, hogy a tagországok nem kellően járulnak hozzá anyagilag a szövetség működéséhez. Majd hozzáfűzte: "segíteni fogunk, de a teher egyelőre a miénk, és ez nem korrekt".

Amerikai elemzők emlékeztetnek rá: a NATO a hétvégén, az iráni Kászim Szulejmáni tábornokot Bagdadban megölő amerikai célzott dróntámadás után bejelentette, hogy átmenetileg felfüggeszti a terrorellenes kiképző munkáját Irakban. Szerdán a Fehér Házban tett nyilatkozatában Donald Trump már utalt rá, hogy sokkal aktívabb részvételt javasol majd a NATO-nak a térségben.

Az elnök nem konkretizálta, hogy szerinte mely közel-keleti országoknak kellene NATO-tagságot biztosítani. De azt felfedte, hogy hogyan gondolja a NATO névváltoztatását. "NATO és ME (a Közel-Kelet angol rövidítése) együtt, vagyis úgy lehetne nevezni, hogy NATO-ME. Micsoda gyönyörű név! Én igazán jó vagyok névadásban!" – dicsérte meg magát.

Csütörtökön Mike Pompeo, az amerikai diplomácia irányítója is egyeztetett telefonon Stoltenberggel. Az amerikai külügyminisztérium közlése szerint a NATO aktívabb szerepvállalását vitatták meg a regionális stabilitás megteremtésében és a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemben.

Morgan Ortagus külügyi szóvivő elmondta: Pompeo és Stoltenberg elítélte Irán "destabilizáló hatású erőszakos törekvéseit". A két politikus megerősítette a NATO változatlan elkötelezettségét az Irakban és Afganisztánban folytatandó terrorellenes harcban is, amelynek elsődleges célja az Iszlám Állam újraéledésének megakadályozása.

(MTI)

Cikk- és címlapkép: pixabay.com

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Jozefina
Talán ha szólna orbánnak, hogy ne gátolja Ukrajna NATO tagságát, akkor nagy szivességet tenne!!!??
Eriksson
Micsoda ötlet! S vajon mit szólna hozzá Kína és az oroszok?
3dwhite
Leginkàbb a kényszerzubony àllna jòl rajta.
kereső
@sadasal: "Btk. 201. § Prostitúció elősegítése
201. § (1) Aki

a) mást prostitúcióra rábír,

b) épületet vagy egyéb helyet prostitúció céljára másnak a rendelkezésére bocsát,

c) tizennyolcadik életévét be nem töltött személy prostitúciójához segítséget nyújt,

bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő, aki tizennyolcadik életévét be nem töltött személyt bír rá prostitúcióra."...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.