Rácz András közölte, hogy norvég földrengéskutatók azt igazolták, hogy az oroszok robbantották fel a Nova Kahovka-i gátat.

Norvég földrengéskutatók adataiból az látszik, hogy jelentős szeizmikus mozgás volt a Nova Kahovka-i vízerőműnél, amikor kedd hajnalban átszakadt a Dnyeper folyón lévő gát. A robbanás 1 és 2 közötti erősségű földmozgásnak felelt meg. Ez egyben kizárja azt a lehetőséget is, hogy az ukrán tüzérség pusztította volna el a gátat, ugyanis nincs olyan ukrán tüzérségi rendszer, ami ilyen szeizmikus eltérést tudna kiváltani – írja csütörtök esti Facebook-bejegyzésében Rácz András Oroszország-szakértő, a Német Külpolitikai Társaság (DGAP) munkatársa, amit a Telex szúrt ki.

Nova Kahovka-i víztározó: A gátat uraló oroszok robbantották fel a létesítményt norvég földrengéskutatók adatai alapján

A Dnyeper folyón lévő Nova Kahovka-i víztározó részleges megsemmisítése előidézte árvízből mentenek egy nőt Herszonban 2023. június 7-én. A gátszakadás okozásával a hadban álló ukránok és oroszok egymást vádolják. Fotó: MTI/AP/Libkosz

Rácz András a Facebookon azt írta,

kijött az információ, ami jó eséllyel eldönti a vitát: norvég földrengés-kutatók adataiból látszik, hogy jelentős szeizmikus mozgás volt a víztározónál, amikor kedd hajnalban átszakadt a gát. Az időpont is stimmel. Ergo, a gátat felrobbantották. A robbanás 1 és 2 közötti erősségű földmozgásnak felelt meg.

Hozzátette:

Ez egyben kizárja azt a – valójában mindig is csak elméleti – lehetőséget is, hogy ukrán tüzérség pusztította volna el a gátat. Nincs ugyanis olyan ukrán tüzérségi rendszer, ami ilyen szeizmikus eltérést tudna kiváltani.

A hirtelen szeizmikus kilengés azt a teóriát is kizárja, hogy a gát fokozatosan, magától omlott volna össze.

Opcióként tehát egyedül az maradt, amit eredetileg is sejtettünk és amire az indirekt jelek utaltak: a gátat uraló oroszok robbantották fel a létesítményt.

"Egyedül az maradt kérdés, hogy vajon eredetileg is a teljes gát elpusztítása volt-e a céljuk, vagy csak egy kisebb áradást akartak előidézni, és aztán így sikerült... de a végeredmény (és a felelősség) szempontjából ez mindegy. (További tanulság, hogy bár a háborúban álló felek kommunikációját mindig érdemes fenntartásokkal kezelni, de ezúttal az ukránok igazat mondtak.)" – zárta posztját Rácz András Oroszország-szakértő.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A magyar lakájmédia origo csont nélkül lehozza, hogy az ukránok robbantották fel a kahovkai víztározó gátat. Ugyan már hová gondolsz? Nem az oroszok robbantották fel a gátat ezt egy hülye is tudja, meg azt is, hogy a ruszkik nem támadják meg Ukrajnát ( lásd 5. számú fideszes Bayer Zsótit’)
uploads.disquscdn.com/images/7abf9999a9049c740c8cb7192a36e4aeb6e960016698a4070d895e5340b0d9f8.jpg?w=800&h=1877
Csak azt nem értem, hogy a Krími-híd miért áll még mindig. Összeomlik az magától. Pár napja fotózták ezeket a repedéseket rajta. "Felszíni sérülés , habarccsal javítható ! "Betonka Pisti , 30 okleveles statikus, migatyánk szavazó és betonacél nélkül vasbetonszerkezetet építő Orbán Stróman Lölö. Ez az robbantás utáni újjáépített szakaszon van.
uploads.disquscdn.com/images/2dcc7136939e82cd275a58371e3211605b455e830c17136b4366a206e0bd1e94.png?w=800&h=1077
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.