A Hamász terrorakciója rengeteg szenvedést hozott a Gázai övezetet lakóira – öt ENSZ-szervezet kéri közösen a humanitárius tűzszünetet.

Pokollá tette Gázát a háború: „Reménytelen” volt, most már „katasztrofális” a humanitárius helyzet

Kép: Aris MESSINIS / AFP

Gázában máris katasztrofális a humanitárius helyzet – figyelmeztetett szombaton öt ENSZ-szervezet, amelyek szerint a kórházakat elárasztják a sebesültek és a gyermekek aggasztó ütemben halnak meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világélelmezési Program (WFP), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) közös közleményében úgy fogalmaz:

A gázai humanitárius helyzet már a Hamásznak az Izrael elleni támadása előtt is »reménytelen« volt, ma pedig »katasztrofális«.

Az öt szervezet arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyen többet a Gázai övezetben élő emberek megsegítésére.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet 2007-es hatalomátvétele óta izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetet Izrael október 9-én totális blokád alá helyezte: elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszerellátást. A területet továbbá az izraeli hadsereg folyamatosan támadja, a Hamász fegyveresei miatt. Mindez 2,4 millió civilt érint, akik 362 négyzetkilométeres területen élnek – összehasonlításként, Budapest 525 négyzetkilométers, a lakossága pedig mindössze 1,6 millió.

Az első humanitárius segélykonvoj 20 teherautóval szombaton érkezett a rafahi határátkelőn át a palesztin területre, az egyetlen határátkelőn, amelyet nem Izrael ellenőriz. Az ENSZ szerint napi 100 kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

Az öt ENSZ-szervezet humanitárius tűzszünetet sürget, azonnali, korlátlan hozzáféréssel a Gázai övezetben, hogy a segélymunkások eljuthassanak a szükséget szenvedő civilekhez, életeket menthessenek és megakadályozhassák a további szenvedést.

A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, ahol több mint 1400 embert megöltek, további mintegy háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügy-minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben válaszként indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma elérte az 4385-öt, a sebesülteké pedig a 13 651-et.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az arab terroristákat el kell törölni a föld színéről. Aki meg a hamásszal szimpatizál és ott maradt, az viselje a következményeket.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Yeromos
Izrael a terroristák helyett több millió polgárt hoz lehetelen helyzetbe, víz áram élelem nélkül, és nincs hová menekülni.
jáger laszló
Hamász terrorista támadásának következménye 1000 izraeli áldozat
Izrael békés válasza 4000 palesztin ártatlan áldozat
1,kutya,másik eb!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Csizmás Kond
...hogy is van a történelmük ???...hogy amikor a zsidók a Kám földjét el akarták foglalni akkor ott már emberek laktak...???
simmering73
Az arab terroristákat el kell törölni a föld színéről. Aki meg a hamásszal szimpatizál és ott maradt, az viselje a következményeket.
simmering73
@Shikari: Előbb a nacionalista, rasszista, antiszemita náci férgek szűrét teszik ki. Megérdemelnél már egy boxutcát.
simmering73
@Horizont: Direkt érzékenyítenek ezzel. Hány ukránt láttál aki a halott gyerekét mutogatta videón?
rakitics41
Gondolom, hogy most a gázai palesztinok sokat emlegetik a Hamaszt, akik agresszorként betörtek Izraelbe, és halomra gyilkolták az ártatlan gyerekeket , asszonyokat , öregeket.Azt hitte valaki , ha normálisan gondolkodik, hogy ezt Izraeliek megtorlatlanul hagyják?Szerintem tudta ezt a válaszcsapást a Hamasz, és számított erre a válaszra, és azt gondolja most hogy az izraeliek majd kesztyűs kézzel bánnak velük mert hogy a gázaiak élő pajzsként használják a civil lakosságot?Nagyon nagyot tévedtek, az izraeliek eddig minden terror akciót amit ellenük folytattak kegyetlenül megtoroltak , és most is ez várható.Az is lehet hogy nem azonnal , csak később, de hogy leszámolnak azokkal akik ezt a az agressziót kitervelték és végrehajtottak , az biztos.Izrael a megalakulása óta életveszélyben éli életét , és erre ott mindenki felkészült, és eddig mindig visszavágott az atrocitások miatt, és most sem fog tétlen maradni.
Csizmás Kond
Ami nem vitt el a vírus azt most a két háborúval akarják megoldani...
rakitics41
Úgy látszik hogy vannak olyanok akik nem értik azt, hogy magyar kormány is azt hangsúlyozta hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.Ez annyit jelent magyarul , hogy Izrael nem köteles tovább tűrni tétlenül hogy lakosait egy terror szervezet irtsa és nem jelenti azt, hogy a támadóit ne iktassa ki.Ezt Gázában ahol több mint két millióan élnek ,ártatlan emberek élete árán lehet csak megcsinálni, tekintettel arra, hogy a palesztinok Izrael felszólítására nem hagyták el Gáza északi részét , és az ottani lakosokat a Hamász élő pajzsként használja, mert a sajátjaik életét sem kíméli ez a szervezet.Izrael nem a palesztin lakosságot akarja kiirtani, hanem a Hamászt, a támadót akarja megsemmisíteni.Az ember áldozatokkal a Hamász számolt amikor az agressziót elkövette Izrael ellen , amikor kiirtott több mint ezer békésen szórakozó és lakó embert ,mert ezeknek a palesztinainak élete sem számít .
CsipkeRózsa
Ez a pokol egy öngól következménye. Nem kellett volna megtámadni Izraelt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.