A Hamász terrorakciója rengeteg szenvedést hozott a Gázai övezetet lakóira – öt ENSZ-szervezet kéri közösen a humanitárius tűzszünetet.

Pokollá tette Gázát a háború: „Reménytelen” volt, most már „katasztrofális” a humanitárius helyzet

Kép: Aris MESSINIS / AFP

Gázában máris katasztrofális a humanitárius helyzet – figyelmeztetett szombaton öt ENSZ-szervezet, amelyek szerint a kórházakat elárasztják a sebesültek és a gyermekek aggasztó ütemben halnak meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Világélelmezési Program (WFP), az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF), az ENSZ Fejlesztési Programja (UNDP) és az ENSZ Népesedési Alapja (UNFPA) közös közleményében úgy fogalmaz:

A gázai humanitárius helyzet már a Hamásznak az Izrael elleni támadása előtt is »reménytelen« volt, ma pedig »katasztrofális«.

Az öt szervezet arra szólítja fel a nemzetközi közösséget, hogy tegyen többet a Gázai övezetben élő emberek megsegítésére.

A Hamász iszlamista palesztin terrorszervezet 2007-es hatalomátvétele óta izraeli blokád alatt lévő Gázai övezetet Izrael október 9-én totális blokád alá helyezte: elzárta a vizet, az áramot és az élelmiszerellátást. A területet továbbá az izraeli hadsereg folyamatosan támadja, a Hamász fegyveresei miatt. Mindez 2,4 millió civilt érint, akik 362 négyzetkilométeres területen élnek – összehasonlításként, Budapest 525 négyzetkilométers, a lakossága pedig mindössze 1,6 millió.

Az első humanitárius segélykonvoj 20 teherautóval szombaton érkezett a rafahi határátkelőn át a palesztin területre, az egyetlen határátkelőn, amelyet nem Izrael ellenőriz. Az ENSZ szerint napi 100 kamion kellene a 2,4 millió gázai lakos ellátásához.

Az öt ENSZ-szervezet humanitárius tűzszünetet sürget, azonnali, korlátlan hozzáféréssel a Gázai övezetben, hogy a segélymunkások eljuthassanak a szükséget szenvedő civilekhez, életeket menthessenek és megakadályozhassák a további szenvedést.

A Gázai övezetet uraló Hamász terroristái október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, ahol több mint 1400 embert megöltek, további mintegy háromezret megsebesítettek, körülbelül 200 embert pedig elraboltak és túszként tartanak fogva. A gázai egészségügy-minisztérium arról tájékoztatott, hogy az övezetben válaszként indított izraeli műveletek halálos áldozatainak száma elérte az 4385-öt, a sebesülteké pedig a 13 651-et.

Forrás: MTI

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az arab terroristákat el kell törölni a föld színéről. Aki meg a hamásszal szimpatizál és ott maradt, az viselje a következményeket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
rakitics41
Gondolom, hogy most a gázai palesztinok sokat emlegetik a Hamaszt, akik agresszorként betörtek Izraelbe, és halomra gyilkolták az ártatlan gyerekeket , asszonyokat , öregeket.Azt hitte valaki , ha normálisan gondolkodik, hogy ezt Izraeliek megtorlatlanul hagyják?Szerintem tudta ezt a válaszcsapást a Hamasz, és számított erre a válaszra, és azt gondolja most hogy az izraeliek majd kesztyűs kézzel bánnak velük mert hogy a gázaiak élő pajzsként használják a civil lakosságot?Nagyon nagyot tévedtek, az izraeliek eddig minden terror akciót amit ellenük folytattak kegyetlenül megtoroltak , és most is ez várható.Az is lehet hogy nem azonnal , csak később, de hogy leszámolnak azokkal akik ezt a az agressziót kitervelték és végrehajtottak , az biztos.Izrael a megalakulása óta életveszélyben éli életét , és erre ott mindenki felkészült, és eddig mindig visszavágott az atrocitások miatt, és most sem fog tétlen maradni.
Csizmás Kond
Ami nem vitt el a vírus azt most a két háborúval akarják megoldani...
rakitics41
Úgy látszik hogy vannak olyanok akik nem értik azt, hogy magyar kormány is azt hangsúlyozta hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez.Ez annyit jelent magyarul , hogy Izrael nem köteles tovább tűrni tétlenül hogy lakosait egy terror szervezet irtsa és nem jelenti azt, hogy a támadóit ne iktassa ki.Ezt Gázában ahol több mint két millióan élnek ,ártatlan emberek élete árán lehet csak megcsinálni, tekintettel arra, hogy a palesztinok Izrael felszólítására nem hagyták el Gáza északi részét , és az ottani lakosokat a Hamász élő pajzsként használja, mert a sajátjaik életét sem kíméli ez a szervezet.Izrael nem a palesztin lakosságot akarja kiirtani, hanem a Hamászt, a támadót akarja megsemmisíteni.Az ember áldozatokkal a Hamász számolt amikor az agressziót elkövette Izrael ellen , amikor kiirtott több mint ezer békésen szórakozó és lakó embert ,mert ezeknek a palesztinainak élete sem számít .
CsipkeRózsa
Ez a pokol egy öngól következménye. Nem kellett volna megtámadni Izraelt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.