Nyíltan magyarellenes, "Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek" feliratú molinóval emlékezett az úzvölgyi katonatemetőben vasárnap a román nacionalista szervezetek mintegy 200 tagja a román hadsereg napján – számolt be több erdélyi hírportál.

 "Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek" – állt a molinón az üzvölgyi katonatemetőben tartott megemlékezésen

Román résztvevők, mielőtt a csendőrsorfalat erőszakkal áttörték az úzvölgyi katonatemető bejáratánál, majd ortodox szertartás keretében felszentelték a törvénysértően létesített román emlékművet és parcellát 2019. június 6-án. Fotó: MTI/Veres Nándor

A román hadsereg napja (október 25.) alkalmából szervezett felvonulást három nappal korábban, vasárnap tartotta a Nemzet Útja (Calea Neamului) és Ortodox Testvériség (Fratia Ortodoxa) nacionalista szervezet. A közösségi médiában közzétett felhívás szerint válaszként arra, hogy szerintük "a magyar politikai szervezetek óriási nyomást gyakorolnak" a hatóságokra az általuk felállított újabb keresztek eltávolítása érdekében.

Mihai Tarnoveanu, a Nemzet Útja vezetője pár követőjével már hétközben az úzvölgyi temetőbe látogatott. A közösségi oldalán közölt videófelvétel szerint a télre való felkészülésként viasszal és favédőszerrel kenték be a július 8-án önkényesen felállított 151 fakeresztet, melyeket a bírósági végzés nyomán június végén eltávolított 50 betonkereszt helyére emeltek.

A keresztekre Román hős (Erou roman) feliratú, a román zászló színeivel díszített táblácskákat szereltek, a nagyobb keresztre "A román hadsereg hőseinek emlékére" felirat került, alsó részére román zászlót tekertek.

Székelyhon fotókkal gazdagon illusztrált tudósítása szerint a vasárnapi felvonuláson a résztvevőknél egy nyíltan magyarellenes molinó is volt, melyen helytelen román megfogalmazással, helyesírással a "Magyarok, menjetek vissza Mongóliába, ahonnan jöttetek" felirat állt. Ezen – utalva az 1919-es román bevonulásra – azt is írták: "Magyarország nincs Európa térképén".

Továbbá egy összefüggéstelen, helytelen román szöveg is szerepelt rajta, mely magyarul így értelmezhető: "A barbár magyarok rablási szándékkal érkeztek vidékeinkre 1290-ben. Ezt követően a mongol-magyarok családjaikat is idehozták" – írta a hírportál. A résztvevőknél a korábban használt "Valami örök. Erdély román föld" feliratot is látni lehetett.

A román zászlókat lengető, többnyire román népviseletbe öltött mintegy 200 fős tömeg bevonult a temetőbe, ahol terített asztal várta. A Maszol.ro azt írta, a hangszórókból román katonadalok és a román himnusz zengett. Ortodox szertartást tartottak, és felolvasták azoknak a román hősöknek a névsorát, akiknek a maradványai szerintük az úzvölgyi temetőben nyugszanak. A résztvevők "Jelen!" felkiáltással válaszoltak a nevekre.

Forrás: mti.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csak Norisz és senki más
Trianonban tárgyalnak az országok további sorsáról a világháború után. A tárgyalás közepén jelentkezik a magyar küldött, hogy szólni kíván.
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
A többiek nem igazán értik, kérdi az elnök, szeretné-e a magyar ha a hozzászólását jegyzőkönyvbe vennék-e.
- Á nem, nem kell. Csak úgy mondtam...
A tárgyalás folytatódik, megint szólni kíván a magyar:
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
Megint kérdik, jegyzőkönyvbe akarja-e vetetni? Mondja:
- Nem kell, csak úgy mondtam...
A tárgyalás folytatódik, a magyar megint szólásra kér engedélyt:
- Én csak azt szeretném mondani, hogy mikor mi idejöttünk a Kárpát-medencébe, az éjszaka ellopták a románok a lovainkat.
A román küldöttnek már vörös a feje! Üvöltve kifakad:
- De hiszen akkor mi még itt sem voltunk!
Mire a magyar:
- Na, ezt vegyék jegyzőkönyvbe!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
i.imgur.com/Xd7Djwb.png
...csak a miheztartás jegyében ...így néz ki egy román hősök temetője, ahol lenne mit tenni és ahol a saját hőseik vannak, de nekik a másé kell ahol nincs román hős, csak a rendbetett és gondozott környezet vonzza, amely ha a kezükre kerül ugyanarra a sorsra fog jutni.
Szevasztok
Az oláhok hamarább hazaérnek, Albánia közelebb van.
Csizmás Kond
@Maccska: ...és állítólag most moldova következik...azért nyalják a nato és amerika seggét annyira szaporán hogy a csatlakozásnak ne tegyenek keresztbe...még az ukrajnai románjaikat is eladták a bohócnak hogy stratégiai segitséget kapjanak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.