A riói olimpiával az empirikus, pragmatikus gondolkodású edzők ideje végképp lejárt, a tudományos háttér egyre nagyobb szerepet kap a sportban – mondta Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora szerdán Debrecenben egy sajtóbeszélgetésen.

Mocsai Lajos a Testnevelési és Sporttudományi Szakmai Kollégium ülését megelőző tájékoztatón hozzátette: a világ élsportjában dolgozó szakembereket olyan egyetemek és szakmai műhelyek szolgálják ki, amelyek technológiai hátterükkel mindenben a csúcsteljesítmény elérését segítik elő. Ahhoz, hogy Magyarország lépést tartson a sporttudomány fejlődésével, változtatni kell -hangsúlyozta a rektor, aki a szakkollégium elnöke is egyben.

Világhírű szakembereink kikoptak, az edzők jelentős része idős korba lépett, eljött az idő, hogy a helyükre lépjenek a fiatalok, akik a testnevelő tanári és az edzői munkában is szerepet vállalnak

– fogalmazott, hozzátéve, hogy a magas színvonalú sporttudományi képzés és oktatás jövőbeni kereteit a Testnevelési és Sporttudományi Kollégium debreceni ülésén határozzák meg.

A cél, hogy a korábban világhírű magyar képzést újra a legjobbak között emlegessék világszerte, a magyar edzőket, a testkultúrával foglalkozó sportszakembereket a "szakma professzionalistájának" tartsák – mondta.

Mocsai Lajos szerint ehhez az iskolai testnevelésen és az egyetemi sporton át az élsportig ki kell alakítani egy olyan rendszert, amelyben mindenki megkapja azt a képzést, amellyel elérhető a magyar sport színvonalának emelkedése. Balogh László, a Debreceni Egyetem Sporttudományi Koordinációs Intézetének igazgatója arról beszélt, hogy a szakkollégiumnak a szakszövetségekkel egyeztetve, a piaci igényeket figyelembe véve és a nemzeti sportstratégia elveit szem előtt tartva kell meghatároznia a hazai sporttudományi képzés jövőjét.

Példaként említette a képzési hiányosságokra, hogy Magyarországon még mindig kevés a jó sportorvos, a sportpszichológus, a fizioterapeuta vagy a sportmasszőr.

A testület azt szeretné elérni, hogy a magyarországi sporttudományi képzés nemzetközileg is elismert legyen, és idővel egy szinten emlegessék a sporttudományban élen járó külföldi egyetemekkel – fűzte hozzá.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
namihami
@human: Emlékezz a 70-es, 80-as és 90-es NDK-s úszólányok ""kisléptékű"" átalakulására. Úszóhártya? Talán azon ők már túl is estek.
Eriksson
Mocsaihoz mindig is kellett egy idegen szavak szótára, de nagyon jól értjük így is, hogy igaza van.
Újabban tárgyalások útján, kis pénzmozgást is bevetve döntik el a sportesemények kimenetelét.
RonaGyuri
Ez tényleg ilyen buta, vagy csak ennyire pofátlan?
"a magas színvonalú sporttudományi képzés " -ről papol miközben ő maga az "empirikus, pragmatikus" tevékenysége okán (erre hivatkozva, mert effektív tudományos teljesítménye az nulla) lett rektor! =))
vonotok
Kár, hogy nem fejezte be az írását. Például így : ezért a mai napon benyújtom a lemondásomat.
És élem a jól megérdemelt nyugdíjas napjaimat.
Na, ez már azért tökösebb lett volna.
Cicamama55
Na de minden kikopott edzőből mégsem lehet doktor! Sokkal jobban állt neki a melegítő, abban még őt mindenki kedvelte,úgy volt ő hiteles ember...
nemkati
@Szeparepa2: Biztosan van olyan ember, aki Mocsait okos, művelt, képzett embernek tartja. Szerintem viszont busásan megfizetett, okos, művelt, képzett szövegírója van.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.