Andy Vajna filmügyi kormánybiztos nemrég számolt be arról a riportról, amely Budapest filmipari szerepét dícsérte meg.

Az elmúlt tíz évben Budapest lett a „filmesek Mekkája", nevezhetnénk akár „Budawood"-nak is – a legnézettebb francia tévé, a TF1 stábja 12 perces riportban kereste a választ arra, hogy minek köszönhető a magyar főváros vonzereje – olvasható Vajna-oldalán.

A beszámoló szerint a tévés stáb meglátogatta a Korda Stúdiót, ahol éppen a Ransom című sorozatot forgatták. Sturla Gunnersson kanadai filmrendező dicsérte a magyar filmes szakemberek munkáját, a stúdióban felépített Boeing 747 repülő díszlet pedig teljesen lenyűgözte. A külföldi stábtagok elismerően nyilatkoznak a magyar filmesek szakmai tapasztalatáról és a szolgáltatások magas minőségéről.

2017-ben mintegy 300 filmet forgattak Budapesten, köztük a közelmúltban készült legnagyobb költségvetésű filmeket: a Szárnyas fejvadász 2049-et és az Infernót.

London után Budapest lett a filmesek legkedveltebb forgatási helyszíne Európában. A francia stáb, otthonában látogatta meg Andy Vajnát, azaz „Mr. Cinemát", ahol a kormánybiztos sosem látott közös fotókat mutatott meg Stallonéval és Schwarzeneggerrel. A producer szerint

a kiváló szakembereken és infrastruktúrán kívül a magyarországi adókedvezmény is rendkívül vonzó a külföldi filmes produkcióknak.

A Korda Stúdióban meglátogatták azt a kültéri reneszánsz díszletet, amit a Borgiák sorozathoz építettek fel. A stúdiókon belül valójában bármit meg lehet oldani: 2014-ben 200 tonna földet és homokot hozattak a Marson játszódó Mentőexpedíció című hollywoodi szuperprodukcióhoz, melynek Matt Damon volt a főszereplője.

Andy Vajna: Budapest Európa új Hollywoodja

A filmstúdiók mellett Budapestnek egyedülálló természeti és építészeti értékei is vannak, köztük a Lánchídra néző Gresham Palota. Az idén százéves Gellért Fürdőt Budapest kihagyhatatlan nevezetességei között mutatja be a riport valamint feleleveníti a GQ magazinban megjelent, Ryan Goslinggal készült fotósorozatot, mely bejárta a világot – írja Andy Vajna.

Ma már mindenki tudja: „Los Angelesi szél fúj a Duna felett", amiből leginkább a turizmus profitál, a világhírű filmek és filmsztárok nagyszerű nagykövetei Budapestnek. A magyar fővárost jelenleg évente 4 millió turista választja úti célnak.

Cikk- és címlapkép: FERENC ISZA / AFP

(andyvajna.hu)

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Clavigo
Oszt ,,mennyiért tartjuk fel közpénzből ...ezt a Rágcsálót ??
papa.49
@Clavigo: Ne becsüld ez csak egy FÉREG !!!
csipetke
@tudode: 12:27 Állítólag a fidesz fizette ki az amerikai adótartozását,utána ette ide a fene.Odáig is jól elvoltunk nélküle,most meg rohadtsokba van nekünk...
Desischado
@csipetke: Hova gondolsz, hogyne tartaná meg! Hiszen az egyik strómanja! Gondolod, hogy szívjóságból nem kell vaynának adóznia?
Bár tűnne el a kénköves pokolba ez a vén adócsaló gazember!
Istvántóth
Ne utáljátok ,ez nem szép dolog ...
Fordulj egyet körbe ,fogj vele kezet ,öleld meg ,áradjon belőled a szeretet .
Nincs kétféle Magyar ,Magyar csak 1 van !
Csak vigyázz nehogy te is hirtelen milliárdos nemhzethy hörcsöggé változz.
SystemError
Valóban az, lopás, kurvák, kokó, gátlástalan, másokon átgázoló hírnév férgek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

Ingyenes hírlevél