Van, aki hetente meg tudna enni egy jó pacalpörköltet, más ránézni sem bír. Kétségtelen, apacal az egyik leginkább megosztó étel. Több forrás szerint október 24-e a pacal világnapja,utánajártunk, hogy honnan is eredeztethető a dátum. A válasz roppant egyszerű: Samuel Pepys ezen a napon jegyezte fel naplójába, hogy pacaltfogyasztott. Az úr azért lehet érdekes, mert egészen […]

Forrás: Ízes Élet
RSS tartalom, A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lópicigáspár
@wagabund: Ha minden nap nem is, de minden másnap gond nélkül tudnék enni, főleg, ha én főzöm! Egy igen kedves ismerősöm volt úgy, hogy ő biz egy falatot se hajlandó enni belőle, aztán összerottyantottam 10 kg-ot 4 kg körömmel! Szépen akkurátusan kiválogatta a körmöt, mert azt ugye szerette, aztán a tányérjába keveredett egy csík a pacalból is. A következő lépés az lett, hogy nem tudta mi az elég belőle, degeszre zabálta magát és azon morgott, hogy az elmúlt 70 évben, miért is nem volt hajlandó ezt megenni! Az elkészítés a lelke, ha azt nem cseszik el, hibátlan eledel! :))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
A pacal a szegényember eledele volt...felesleges szépíteni. ...ma már más a helyzet, mert ha jól van elkészítve (alaposan előkészített gyomorból), akkor bárki megeheti...csakhát...igencsak babrás meló, de a végeredmény finom is lehet.

A kérdés az, hogy szereted vagy utálod? ételre nem szabad mondani, hogy útálom, meg fúj...az sértés a többi emberre nézve.

(én sosem ettem, anyám mesélte, mert szakács volt)
kokopelli
@wagabund: Kultuszt csinálnak belőle,holott a határon túl csak ledarálva
kül. kisegitő-tölteléknek használják a "szegényemberek".Egyszer hallottam,
hogy savanyitva és füszerezve salátának eszik a "frankok"! (Nürnberg-nél)
(egyszer megeszi az ember,mert "másodszorra" ß@rul néz ki!) ;-)
lópicigáspár
@wagabund: Ha minden nap nem is, de minden másnap gond nélkül tudnék enni, főleg, ha én főzöm! Egy igen kedves ismerősöm volt úgy, hogy ő biz egy falatot se hajlandó enni belőle, aztán összerottyantottam 10 kg-ot 4 kg körömmel! Szépen akkurátusan kiválogatta a körmöt, mert azt ugye szerette, aztán a tányérjába keveredett egy csík a pacalból is. A következő lépés az lett, hogy nem tudta mi az elég belőle, degeszre zabálta magát és azon morgott, hogy az elmúlt 70 évben, miért is nem volt hajlandó ezt megenni! Az elkészítés a lelke, ha azt nem cseszik el, hibátlan eledel! :))
Aki Én
A főzés stádiumát kerüld el, mert a szaga borzalmas tud lenni. De a végeredmény egy illatos, szaftos, puha finomság. Csülökkel, körömmel... Friss vastagszelet fehér kenyér ropogós héjjal... tunkolni...
Nyami.
A light cola nem passzol hozzá!! :)
Ez tipikusan az az étel, ami ha nagy mennyiségben készül egy út menti kifőzdében, akkor elájulsz ha legyőzöd az előítéletedet.
CsipkeRózsa
Óriási túlzás, hogy a pacalnak világnapja legyen!
Eladott Ország
@Aki Én: Ma már lehet kapni előfőzött pacalt, melyet nem kell abálni - nem lesz tőle büdös szag- és rántva, vagy pörkölten kívánó íze van. Rántva a vastagabb pacal a legfinomabb.
Eladott Ország
@CsipkeRózsa: Inkább a pacalnak legyen világnapja mint a fidesznek.
Csizmás Kond
...aki nem evett pacallevest az nem tudja mi a jó...:)
wagabund
@lópicigáspár: azt látom, hogy érted a lényegét a pacalnak...sajnos ezt kevesen tudják jól előkészíteni, mégjobban megfőzni,(pláne körömmel) és ízesíteni..ja, és az sem mindegy, hol vásárolod..
wagabund
@kokopelli: igen, ezt a savanyítást hallottam...szerintem nem lehet rossz..savanyítva a halat is szívesen esszük.
wagabund
@Aki Én: ez nagy igazság...az útszéli kifőzdékben igenjóféle ételeket kapni...ugyanis ott olyan rutinja van a szakácsnak, hogy nem tudja elrontani...már megvan a korrekt beszállítójuk minden alkatrészből, csak a tudás kell.

ilyen helyeken érdemes megállni...
Csizmás Kond
Pacalleves.
Elkészítés: A velőscsontot felteszed főni jó nagy edényben, bő lében, legalább 6 óra hosszára. Időnként lehabozod. Ha kész, a csontokat óvatosan kiveszed, levét leszűröd. Jótanács: a velőscsontok két végét betunkolod sóval, hogy ne essen ki a velő (ezért is nem kell a levet megsózni). Mert ugyebár ország-világ tudja, hogy a velő pirítós kenyérrel felséges eledel! (Zárójel: már akinek bírja az epéje!)
Időközben a pacalról leszeded a rajta lévő zsírdarabokat, és lehetőség szerint a hártyát is. A pacalt nagyobb darabokra vágod, nagy edénybe teszed főni. Kb. 1 órán keresztül forralod. A pacalt kiveszed, levét kiöntöd, majd ezt még egyszer megcsinálod, a második levet szintén kiöntöd. A pacaldarabokat kihűtöd (nem hideg vízben), normális csíkokra vágod, majd beleteszed a velőscsont levébe (ha kell, kipótolod vízzel), sózod. Felforralod. Ha szükséges, még mindig szeded a habot róla. Lényeg, hogy akkora legyen a fazék, hogy minden hozzávaló bőségesen elférjen, és leve is maradjon.
A zöldségeket és fűszereket beleteszed, és elkezded nagyon kicsi lángon főzni. Ezért én a levest általában este szoktam feltenni, és egész éjszaka fő. (Már csak azért is, mert akkor senki nem sertepertél a konyhában, nem kell mást főzni, nem zavar egyéb konyhai tevékenységet és az idegeidet!)

Tehát másnap reggel a zöldségeket óvatosan kiszeded belőle, egy kevés lével összeturmixolod, visszateszed a levesbe (kivéve a petrezselymet és a babérlevelet, meg a teatojást természetesen).

A levest kicsit kihűtöd. Praktikus, ha hideg vízbe teszed. Lényeg, ne legyen forró.

Egy edénybe beleteszed a 16 tojás sárgáját, összekevered a mustárral teljesen simára, mindezt összekevered a 8 dl tejföllel, szintén teljesen simára. Majd a tojásos tejfölt szépen lassan, állandó keverés mellett belecsorgatod a levesbe (azért kell kihűteni a levest, hogy a tejföl szépen el tudjon olvadni, és ne legyen ikrás, valamint a tojás sem ugrik össze).

Tálalásnál lehet a tányérba kicsi ecetet tenni (ízlés...
Csizmás Kond
Hozzávalók:
5 db velőscsont
5 kg hófehér pacal
2-3 sárgarépa egészben
2-3 gyökérszál egészben
1 nagy zeller
1 karalábé
1 óriási vöröshagyma egészben, megpucolva
2-3 fej fokhagyma megpucolva, gerizdenként
2-3 db babérlevél
(ízlés szerint, teatojásban köménymag, de ha ez nem, egészbors mindenképpen)
só (nem jódozott!)
1 csomag petrezselyem
8 dl tejföl
16 tojás sárgája
2 evőkanál mustár
kripton
A '60-as években 2 (kettő) forint volt kilója. Most kétezer a Tescoban.
kokopelli
@wagabund: én egyszer átvágtam magam de nagyon,mert a német haveréknál
vigyáztam pár napig odakint a kéglire,és vettünk egy "un.multinál" csodaszép
hófehérre pucolt pacalt,és csináltunk magunknak!Az első falatnál kiugrott a sze-
mem,mert savanyú volt mintha romlott lett volna!Hazatérésük után nevetve ma-
gyarázták,hogy az már a "Kudel salat"-nak van előkészítve!Ha akarok, akkor a
"hentes-mészárosnál" kell megrendelnem,mert csak hétfőnként vág marhát! ;-))
ila51
Méltán lehet világnapja a pacalnak ...két eset van , vagy imádja , vagy utálja a polgár.
Én és a környezetem imádja , jól csinálom , kapnak is belőle bartel üzletben . A szomszéd néni a kocsonyával kompenzálja , mert a pacalt nem főzi meg.
kokopelli
@ila51: ..ízlések és pofonok ;-)
Mi kölkök nyers állapotában "mohaír pulcsinak" hívtuk!
A Vater meghalt érte,holott mesélte,hogy az volt a szegények kajája a háború előtt!
anima
A reggelenként birkózószart evő pacal arcú Németh Szilárd, akinek a legnagyobb ellenfele a rezsi.Ahogy egymáskörül táncolnak, majd egyszer csak hirtelen fogást talál Dr. Németh Szilárd a rezsin. Szegény rezsi küzd, hogy olcsó kurvának ne nézd a fogát,, de Dr Németh Szilárd szilárdan tartja.

A pacal arca: nepszava.hu/i/16/9/1/566564.jpg
ila51
@kokopelli: a bankban a főnököm is mondta , hogy mikor katona korukban azt tudták megvenni a kis pénzükön...szerették is
anima
Ha eddig szeretted a pacalt, hát ezután nem fogod.
Mindig Prof. Dr. Németh Szilárd arcát fogod látni a tányérodon, amikor pacalt eszel.
lópicigáspár
@anima: Ne csináld! Ettől a pacalarctól majdnem megijedtem! :)))))
vacsi
A pacal a kérődzők gyomra. Jó, meg lehet enni, mint ahogy a parizerbe is belefőzik a patát, de én nem ennék belőle. Egyébként gusztus dolga.
ila51
@vacsi: és mi a helyzet a kolbász , hurka fronton ?...:)
kokopelli
...ma meg a tészták (pasta,nudel,metéltek,tészták stb.-k) VILÁGNAPJA VAN!
.(..nem sütik!!!)
kripton
Mikor lesz már világnapok világnapja?
(Vannak ám sok emberek, akik ilyen szarságok kiagyálásából élnek.)
Veleda
Apósom hentes volt a faluban. Így gyakran főzött pacalt, ha éppen el nem könyörögték tőle. Én nem eszem meg. A férjem esküszik rá, hogy igazi pacalt csak az alföldön tudnak főzni, így ha arra járunk, ő mindíg azt ebédel.

Érdekes a CSIZMÁS KOND receptje, velős csonttal főzve még nem is hallottam. Valami hasonlót itt is főznek, de tüdővel, nem pacallal.
lópicigáspár
@Veleda: A pacal leves keleti szomszédaink specialitása, én speciel imádom! Ha pedig tényleg jó pacalt akartok enni: Ez itt a reklám helye: www.blackbullpub.hu/blackbullpub.html
Pont úgy főzik, ahogy én szeretem! :)
vacsi
@ila51: Amit mi töltünk, kolbászt, hurkát, azt természetesen megesszük, szeretjük, de boltit nem veszek, főleg nem a Tescoban! Egyébként pacalt is ettem már, egyszer volt 2 birkánk, amikor levágtuk, a bendőt is kimostuk, készítettem belőle pacalpörköltet, finom lett. De venni nem vennék, főleg nem ilyen drágán. Akkor azért készítettem el, mert az állat minden részét hasznosítottuk. Mielőtt megkérdeznéd, mit csináltunk a beleivel, hát a kutyáknak adtuk. Nem kifogásolták.
kokopelli
@ila51: csak a mi frontunkról tudok jelenteni!
"Megint mint mindig, a "kolbászok és a hurkák" vesztettek,de előtte
párbakötve kiugrottak a bőrükből! ;-)
Veleda
@lópicigáspár: 14.38.Köszi, megnéztem a térképen, útba ejthető helyen van nekünk. Ezt a kis kitérőt a pacal kedvéért bevállalja a férjem, ez tuti:)) ( Szegedre gyakran utazunk)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.