Van, aki hetente meg tudna enni egy jó pacalpörköltet, más ránézni sem bír. Kétségtelen, apacal az egyik leginkább megosztó étel. Több forrás szerint október 24-e a pacal világnapja,utánajártunk, hogy honnan is eredeztethető a dátum. A válasz roppant egyszerű: Samuel Pepys ezen a napon jegyezte fel naplójába, hogy pacaltfogyasztott. Az úr azért lehet érdekes, mert egészen […]
Forrás:
Ízes Élet
RSS tartalom,
A cikket automatikus RSS rendszer küldte be, amely egy híroldal összes cikkét posztolja a Propeller.hu oldalára. A más híroldalak által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.
31 hozzászólásarrow_drop_down_circle
A kérdés az, hogy szereted vagy utálod? ételre nem szabad mondani, hogy útálom, meg fúj...az sértés a többi emberre nézve.
(én sosem ettem, anyám mesélte, mert szakács volt)
kül. kisegitő-tölteléknek használják a "szegényemberek".Egyszer hallottam,
hogy savanyitva és füszerezve salátának eszik a "frankok"! (Nürnberg-nél)
(egyszer megeszi az ember,mert "másodszorra" ß@rul néz ki!) ;-)
Nyami.
A light cola nem passzol hozzá!! :)
Ez tipikusan az az étel, ami ha nagy mennyiségben készül egy út menti kifőzdében, akkor elájulsz ha legyőzöd az előítéletedet.
ilyen helyeken érdemes megállni...
Elkészítés: A velőscsontot felteszed főni jó nagy edényben, bő lében, legalább 6 óra hosszára. Időnként lehabozod. Ha kész, a csontokat óvatosan kiveszed, levét leszűröd. Jótanács: a velőscsontok két végét betunkolod sóval, hogy ne essen ki a velő (ezért is nem kell a levet megsózni). Mert ugyebár ország-világ tudja, hogy a velő pirítós kenyérrel felséges eledel! (Zárójel: már akinek bírja az epéje!)
Időközben a pacalról leszeded a rajta lévő zsírdarabokat, és lehetőség szerint a hártyát is. A pacalt nagyobb darabokra vágod, nagy edénybe teszed főni. Kb. 1 órán keresztül forralod. A pacalt kiveszed, levét kiöntöd, majd ezt még egyszer megcsinálod, a második levet szintén kiöntöd. A pacaldarabokat kihűtöd (nem hideg vízben), normális csíkokra vágod, majd beleteszed a velőscsont levébe (ha kell, kipótolod vízzel), sózod. Felforralod. Ha szükséges, még mindig szeded a habot róla. Lényeg, hogy akkora legyen a fazék, hogy minden hozzávaló bőségesen elférjen, és leve is maradjon.
A zöldségeket és fűszereket beleteszed, és elkezded nagyon kicsi lángon főzni. Ezért én a levest általában este szoktam feltenni, és egész éjszaka fő. (Már csak azért is, mert akkor senki nem sertepertél a konyhában, nem kell mást főzni, nem zavar egyéb konyhai tevékenységet és az idegeidet!)
Tehát másnap reggel a zöldségeket óvatosan kiszeded belőle, egy kevés lével összeturmixolod, visszateszed a levesbe (kivéve a petrezselymet és a babérlevelet, meg a teatojást természetesen).
A levest kicsit kihűtöd. Praktikus, ha hideg vízbe teszed. Lényeg, ne legyen forró.
Egy edénybe beleteszed a 16 tojás sárgáját, összekevered a mustárral teljesen simára, mindezt összekevered a 8 dl tejföllel, szintén teljesen simára. Majd a tojásos tejfölt szépen lassan, állandó keverés mellett belecsorgatod a levesbe (azért kell kihűteni a levest, hogy a tejföl szépen el tudjon olvadni, és ne legyen ikrás, valamint a tojás sem ugrik össze).
Tálalásnál lehet a tányérba kicsi ecetet tenni (ízlés...
5 db velőscsont
5 kg hófehér pacal
2-3 sárgarépa egészben
2-3 gyökérszál egészben
1 nagy zeller
1 karalábé
1 óriási vöröshagyma egészben, megpucolva
2-3 fej fokhagyma megpucolva, gerizdenként
2-3 db babérlevél
(ízlés szerint, teatojásban köménymag, de ha ez nem, egészbors mindenképpen)
só (nem jódozott!)
1 csomag petrezselyem
8 dl tejföl
16 tojás sárgája
2 evőkanál mustár
vigyáztam pár napig odakint a kéglire,és vettünk egy "un.multinál" csodaszép
hófehérre pucolt pacalt,és csináltunk magunknak!Az első falatnál kiugrott a sze-
mem,mert savanyú volt mintha romlott lett volna!Hazatérésük után nevetve ma-
gyarázták,hogy az már a "Kudel salat"-nak van előkészítve!Ha akarok, akkor a
"hentes-mészárosnál" kell megrendelnem,mert csak hétfőnként vág marhát! ;-))
Én és a környezetem imádja , jól csinálom , kapnak is belőle bartel üzletben . A szomszéd néni a kocsonyával kompenzálja , mert a pacalt nem főzi meg.
Mi kölkök nyers állapotában "mohaír pulcsinak" hívtuk!
A Vater meghalt érte,holott mesélte,hogy az volt a szegények kajája a háború előtt!
A pacal arca: nepszava.hu/i/16/9/1/566564.jpg
Mindig Prof. Dr. Németh Szilárd arcát fogod látni a tányérodon, amikor pacalt eszel.
.(..nem sütik!!!)
(Vannak ám sok emberek, akik ilyen szarságok kiagyálásából élnek.)
Érdekes a CSIZMÁS KOND receptje, velős csonttal főzve még nem is hallottam. Valami hasonlót itt is főznek, de tüdővel, nem pacallal.
Pont úgy főzik, ahogy én szeretem! :)
"Megint mint mindig, a "kolbászok és a hurkák" vesztettek,de előtte
párbakötve kiugrottak a bőrükből! ;-)
Új hozzászólás