Magyarországon ma több százalékponttal magasabbak a forint lekötött bankbetétek kamatai az inflációnál, ami nemzetközi összehasonlításban kiugrónak számít, és az euróbetétek is jobban fialnak itthon - állapítja meg a Bankmonitor.hu elemzése.

Az országos fiókhálózattal rendelkező bankok kínálatában az aktuálisan elérhető legjobb kamatajánlatok 7,1 százalék és 9,1 százalék között mozognak a forintbetéteknél, 500 ezer forint éves lekötése esetén, míg az eurólekötéseknél 2,5 és 4,5 százalék között szóródnak egyéves időtávon, kétezer eurós összeg lekötésénél.

A legjobb kamatok eléréséhez azonban általában egy vagy több feltétel teljesítése szükséges - például új forrást kell biztosítani a banknak, vagy a jövedelmet kell a bankba utalni.

A Bankmonitor.hu elemzése emlékeztet, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő egy évre vonatkozó inflációs prognózisa 3 százalékos pénzromlással számol. Ezt veszi figyelembe a magyar bankbetétek jövőre vonatkozó reálkamat-számításánál, ami így az inflációnál 4,8-5,4 százalékponttal magasabb kamatokat jelent. Összehasonlításképpen a közleményben megemlítik, hogy Ausztriában és Németországban a betéti kamatok el sem érik a várható infláció értékét.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ugyanakkor 2012 első négy hónapjában 5,6 százalék volt az átlagos infláció, és elemzők az idei év egészére 5,5 százalék körüli éves átlagos inflációval számolnak. Az elemzői előrejelzések szerint az MNB 3 százalékos inflációs célkitűzése várhatóan jövőre sem teljesül - főként az idei adóemelések hatása miatt -, legfeljebb annak közelébe csökken.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.