A HÖOK-nek elemi érdeke a tiltakozást a tárgyalóasztalnál megtartani, ahol nincs ott riválisa. Nem is csoda, hogy rögtön bele is mentek egy rossz egyezségbe, melyet a Hallgatói Hálózat és több más szervezet elutasít - írja a Véleményvezér.

A Véleményvezér bejegyzése szerint a Fidesz-kormányt a tavalyi év végén igazi hideg zuhanyként érte a felsőoktatásban tanulók, majd a középiskolások tandíjellenes tiltakozása. Olyannyira, hogy emlékezetes módon még Orbán Viktor is szükségét érezte, hogy egy színjátékot kreálva valamiféle társadalmi egyeztetést imitáljon, ami után azon nyomban bejelentette, hogy három napon belül új felsőoktatási koncepció készül. A hirtelen visszakozás és a kormány kompromisszumkészsége sokakat meglepett, köztük a Véleményvezért is, hiszen ez valódi újdonságot jelentett az előző évek kormányzati stílusához képest. Mostanra azonban teljes mértékben bebizonyosodott, hogy a kormány nem kompromisszumot keres, hanem bólogató partnereket.

Így aztán nem is meglepő, hogy a kormány nem kívánja a hivatalos tárgyalásokon egyenrangú szereplőként látni az alternatív és harcias érdekképviseletet, a Hallgatói Hálózatot, hanem inkább a mindig is a politikai elittel összekacsintó HÖOK-kel kíván asztalhoz ülni. Ez persze végső soron a HÖOK-nek is kapóra jön, hiszen borzasztó kellemetlen lehetett nekik azt látni, hogy a hallgatók a hivatalos érdekképviseleti rendszert megkerülve kezdenek demonstrációkba. A HÖOK-nek tehát elemi érdeke a tiltakozást a tárgyalóasztalnál megtartani, ahol nincs ott riválisa, és így nem is csoda, hogy rögtön bele is mentek abba a rossz egyezségbe, melyet a Hallgatói Hálózat és több más szervezet elutasít.

A folytatás a Véleményvezér bejegyzésében olvasható >>>

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.