Magyar államkötvények orosz vásárlásról nem tudok, de az vitathatatlan, hogy Oroszország döntő tényezője a magyar energia biztonságnak - felelte Martonyi János külügyminiszter újságírói kérdésre egy budapesti konferencián csütörtökön.

Martonyi János a Világgazdaság napilap által szervezett konferencián arra a kérdésre reagált, amely szerint Orbán Viktor múlt heti moszkvai látogatásán megegyezett volna Vlagyimir Putyin elnökkel egy pénzügyi csomagról, amelynek keretében az orosz állam 4,6 milliárd dollár értékű magyar állampapírt jegyezne le, 2,25 százalékos kamat mellett. A külügyminiszter emlékeztetett, hogy orosz részről is cáfolták a hírt.

Amikor bizonyos tranzakciók létrejönnek, akkor természetesen tájékoztatni kell a közvéleményt, de elképzelésekről ötletekről addig nem érdemes beszélni, amíg ezek nem jutnak el a valószínűség állapotába - egészítette ki a választ.

Magyarország kapcsolatának Oroszországgal meghatározó eleme a gazdaság, Oroszország döntő tényezője a magyar energiabiztonságnak - mondta a külügyminiszter, hozzátéve, hogy az energiabiztonságnál fontosabb geopolitikai és biztonsági kérdés alig van.

"Ezért is ez adja magyar-orosz kapcsolatok alapját, minden más részletkérdés" - fogalmazott Martonyi János.

A külügyminiszter jelezte, hogy ma még nem lehet megmondani, melyik cég fogja bővíteni Paksot és az építkezés milyen finanszírozás mellett fog megvalósulni, ami biztos, hogy pályázat lesz.

Az energiabiztonság a források és az útvonalak diverzifikálása mellett valósulhat meg - hangsúlyozta Martonyi, megemlítve, hogy a Déli Áramlat megépítése az útvonal diverzifikálásának eszköze. Ez a projekt fontos magyar érdek - szögezte le Martonyi János.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.