Habár Orbán Viktor korábban "gránit szilárdságúnak" nevezte a tavalyi év eleje óta hatályos új alkotmányt, hétfőn már a negyedik módosítást sikerült elfogadtatnia az Országgyűléssel. Az igennel szavazókat a külföldi bírálatok sem tántorították el, de a hazai tüntetéssorozat sem, amikor is többek között a fővárosi Fidesz-székház udvarára behatolva, szombaton pedig az Országház melletti Alkotmány utcában tartottak demonstrációt.

Az előterjesztésre 265 képviselő igennel, 11 nemmel szavazott, 33-an tartózkodtak. Tartózkodott a Jobbik képviselőinek nagy része, de közülük Hegedűs Lorántné, Schön Péter és Sneider Tamás nemmel szavaztak, Murányi Levente pedig igennel. Nemmel szavaztak az LMP függetlenként dolgozó képviselői is: Ertsey Katalin, Ivády Gábor, Lengyel Szilvia, Osztolykán Ágnes, Schiffer András, Szél Bernadett és Vágó Gábor valamint a szintén független Szili Katalin. A szavazók és távolmaradók teljes névsora itt olvasható.

Nem szavaztak az MSZP, a Demokratikus Koalíció és a Párbeszéd Magyarországért független képviselői, utóbbiak transzparensekkel tiltakoztak a voksolás közben, az LMP nemmel szavazó politikusai pedig vaníliás karikát vittek kormánypártiaknak, köztük Orbán Viktor miniszterelnöknek.

Megszavazták az alkotmánymódosítást

Az alaptörvény módosításával a parlament hatályon kívül helyezte az alkotmány 2012. január 1-jei életbe lépése előtt meghozott alkotmánybírósági határozatokat. E rendelkezés nem érinti az Ab-határozatok joghatásait.

Az alkotmány szabályozza ezután azt is, hogy az országgyűlési és az európai parlamenti választást megelőző kampányidőszakban politikai reklámot csak a közmédia tehet közé.

A Ház az alaptörvényben rögzítette a röghöz kötést, vagy másnéven hallgatói szerződés lehetőségét is. Eszerint a felsőoktatási tanulmányok állami finanszírozásának törvényi feltétele lehet a későbbi magyarországi munkavállalás.

Bekerült az alkotmányba az is, hogy a parlament - sarkalatos törvényben - egyházként ismerhet el vallási szervezeteket. Ennek feltétele lehet, hogy huzamosabb ideje működjenek és legyen társadalmi támogatottságuk. Az egyházak elismerésére vonatkozó rendelkezésekkel szemben alkotmányjogi panasz kezdeményezhető.

Az alkotmányba iktatták azt is, hogy a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. E cikk módosítását ugyancsak egy Ab-döntés előzte meg, amellyel a testület megsemmisítette a családvédelmi törvény egy részét, amiért túlságosan szűkre szabta a család fogalmát, amikor azt egy férfi és egy nő házasságára, az egyenes ági rokoni kapcsolatra vagy családba befogadó gyámságra épülő kapcsolatrendszerként határozta meg.

Törvény vagy önkormányzati rendelet jogellenessé minősítheti az utcán élést az alaptörvény-módosítás értelmében. A közterületen lakást a közrend, a közbiztonság, a közegészség és a kulturális értékek védelme érdekében tilthatja meg jogszabály.

Az alkotmány alapozza meg a jövőben a gyűlöletbeszéddel szembeni fellépés lehetőségét is. A módosítás egyértelművé teszi: a véleményszabadság gyakorlása nem sértheti más emberek, a magyar nemzet, valamint nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságát, az említett közösségekhez tartozóknak pedig - törvényben meghatározottak szerint - joguk van a méltóságuk megsértése miatti igényüket bíróság előtt érvényesíteni.

A parlament az alkotmánymódosítással az alaptörvénybe ültette át a korábban az átmeneti rendelkezések között szerepelő szabályok nagy részét. Rövidített formában bekerült a szövegbe a kommunizmus elítéléséről szóló nyilatkozat, amely azonban már nem említi az MSZP utódpárti felelősségét.

Korábban az átmeneti rendelkezések között szerepelt, hogy sarkalatos törvény határozza meg a nemzetiségek jogait és elismerésük feltételeit. Most ez is az alkotmány része lett. Ahogy az is, hogy 2014-től az önkormányzati választást ötévente, októberben kell megtartani.

Bekerült az alkotmányba az is, hogy ha akár hazai, akár uniós bírósági döntésből olyan állami fizetési kötelezettség fakad, amelynek teljesítésére a költségvetésben nincs elegendő forrás, akkor mindaddig, amíg az államadósság meghaladja a teljes hazai össztermék felét, a fedezetre hozzájárulást kell megállapítani.

Ugyancsak alkotmányos erejű szabállyá vált, hogy az Országgyűlés biztonságáról az Országgyűlési Őrség gondoskodik, amelynek működését a házelnök irányítja.

Átírták az alaptörvény bíróságokról szóló cikkét is, szerepeltetve abban, hogy az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökét a bírák közül kilenc évre a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választja a képviselők kétharmadának szavazatával.

Nem lesz viszont az alkotmány része az a passzus, amely korábban az átmeneti rendelkezések között lehetővé tette, hogy a legfőbb ügyész az általános illetékességűtől eltérő, azonos hatáskörű bíróság előtti vádemelésre adjon utasítást.

A fogyatékosság kifejezés is szerepelni fog az alaptörvény azon bekezdésében, amely jelenleg úgy szól: anyaság, betegség, rokkantság, özvegység, árvaság és önhibáján kívül bekövetkezett munkanélküliség esetén minden magyar állampolgár törvényben meghatározott támogatásra jogosult. A kormánypártok eredeti javaslata a rokkantság helyett a fogyatékosság kifejezést szerepeltette volna a szövegben, azonban civil szervezetek tiltakozására úgy döntöttek, mindkét fogalom benne lesz az alaptörvényben.

Az alkotmánymódosítás a kihirdetését követő hónap első napján lép hatályba.

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pisti271
Szóval nem gránit, gyurma, amibe hetente új mintát nyomhatnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
entero
@kevijenicsaja: Mindenki az adófizetők pénzén tanul, akit az állam finanszíroz. Ezért is vetettem fel annak a lehetőségét, hogy akár ki is lehetne menniük külföldre, csak fizessék vissza a költségeket.
Csizmás Kond
@entero: A röghöz kötés egy eltúlzott és kiforgatott fogalom. Azt most két ember hajtogatja, aki terel és aki buta.
A fogalmat én helyesnek tartom. Ha tanult azt kamatoztassa itthon, ha kimegy fizesse vissza. Az spekulatív felfogás, hogy kimegy és majd visszajön. Ha kiment akkor azt azért teszi mert megéri, tehát nem azért mert esetleg 50000-el többet keres. Itt olvastam , hogy mi lenne ha végez az illető és pont akkor meghívnák Amerikába a fehér házba, de a röghözkötése miatt nem tudna menni...hát kérem akit oda meghívnak az nem kell törődjön a visszafizetéssel, mert azt is megoldják.
Ami meg az aggódásukat illeti, hát ha úgy aggódnak, hogy a fele tanítási időt az utcán politizáljak el az nem valami szakmai garancia .
kukac50
@Bórembuk: Népellenes,Uniós jogszabályoknak nem megfelelő,szerződések aláírásával vállalt kötelezettségek, ellenében törvényeket megszavazni,nem,hogy tökösségre vall,
Inkább butaságra,vagy nemtörődömségre.
Szankciókat szabnak ki az Országra,amit a szavazatokkal,az alkotmány módosításával most már Orbán átháríthat az adófizetőkre.
Akár milyen rosszul döntenek, azért Neked meg Nekem és a többi adófizetőnek kell megfizetni a büntetést,mert megszavazták.
Bórembuk
@kukac50: Ezek felvállalják, amit csinálnak. Olvastál már itt egy olyan hozzászólást, hogy a 2010-es választást - Hofi szavaival élve - elszabtuk? Hányan merik felvállalni? Ezt a csapatot a "választók" és az "ellenzőik" egyformán jól ismerték. Mégis, beültették őket a hatalomba - közösen. Ne tessék csodálkozni, mindennek ára van és most fizetünk és még sokáig fizetni fogunk "hülyeségünkért". Lehet tüsszögni, de a hajó már elment. Amennyiben, amit írtam nem érted, akkor sajnálom!
világlátó
Lehet hogy új témát nyitok ezzel, de nagyon szeretném megérteni azokat, akik még mindig, mindezen történések után is a Fidesz elkötelezett tagjaiként szinte veszekedni is képesek .Nem a szitkozódásról, a nem Fidesz tagok sértegetéséről szeretnék színes képet kapni, hanem azokra az érvekre vagyok kíváncsi, amelyeket felsorakoztatni képesek. Szeretném ezeket az érveket elolvasni, megérteni. Érveket, amelyek tényeken alapulnak. Érveket, amelyek eredményeket hoztak, érveket amelyektől eredményeket várhatunk, érveket, amelyek bizonyító erővel tárják fel a hazai jogrendszer , a hazai szociális rendszer helyességét, igazságosságát. Érveket szeretnék olvasni a hazai gazdaságban tett lépésekről. Nem arról hogy ki ki és mi lett, hanem arról hogy milyen lépéseket tesz a kormány ebben az évben, jövőre,és az azt követő évben. Láttam, olvastam, az Országos Területfejlesztési Koncepció tervezetét. Hogy mi lesz 2020.-ban és 2030. - ban azt látom, de hogy mi lesz 2013.-ban azt még nem. Látom hogy a Duna továbbra is a 12 országból 11 - nek fontos, csak nekünk nem. Láttam egy másik ország tervében hogy a Duna - Dráva - Száva összekötő csatorna komoly tervezési szakaszba lépett. A hazai tervekben a Duna - Tisza csatorna megépítése, a Homokhátság elsivatagodása megállítására nem szerepel. Az ócsai lakópark már létezik.
Olvasom a tervezetben hogy a mezőgazdaság a jövőt illetően nem a GDP. legfőbb támasza, sőt alig az.Ugyanakkor a vidékfejlesztésben mégis csak az marad az ott élők számára. Azt hiszem kevesen látnak itt nálunk előre egy - két évre, csak 20 és 30 évre. Majd még ezt is belefogalmazzák az ötödik módosító indítványba .Szóval Fidesz tagok írjanak erről.
Bórembuk
@világlátó: Glatz akadémikus mondta már több éve egy TV műsorban, hogy az ország tragikus mértékben elbukósodott. Ezek után mit vársz még. 80-as évektől végbemenő tudati rombolást kell helyrerakni a fejekben (örökösödési harccal - papa Pozsgay kezdődöt, majd Lezsák úr kérdése, ki az az Antal józsef? és tart napjainkig).

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.