A Ténytár szerzője az Átlátszó Ki mit tud-rendszerén keresztül a határon túli választópolgárok számáról is pontos adatokat. Kérelmünket azonban meglehetősen fura érvelés mellett elutasították.

A II. Orbán kormány egyik első lépése volt a kettős állampolgárság megadása a határon túli magyaroknak. Ez a döntés azonban nem csupán szimbolikus: annak ellenére, hogy sokáig tagadták, a kétharmad 2011-ben szavazati jogot is rendelt az új állampolgárság mellé. Így a jövő évi választásokon (bár még nem dőlt el egészen pontosan, hogy hogyan) a külhoni magyarok is beleszólhatnak abba, kik üljenek majd az új, 200 főre zsugorított országgyűlésben - írja a Ténytár Blog.

Többek között azért, hogy pontosabb számításokat lehessen végezni, érdemes ha tudjuk, hány potenciális szavazóról van szó. Ez (nem is olyan régen) nem volt titkos adat. Magától Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől, a nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli minisztertől lehetett tudni, hogy 2011-ben és 2012-ben összesen több mint 370 ezer egyszerűsített honosítási kérelmet adtak be, amelyek közül (szintén Semjén tájékoztatása alapján) mindössze másfél százalékot utasítottak vissza. Ez alapján nem tűnik elérhetetlennek a kormány által kitűzött 500 ezres szám 2014-re.

Részletek a Ténytár blogon >>>

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kedwes
Mint minden amit a vezér cselekszik, vagy mond!
human
Államtitok lesz a választás eredménye is?
dubitus
@human: Nem, hiszen már előre sejthető!
.
Itt is, másutt is megy az agitáció a választás bojkottálásáért.
A lehető egrosszabb megoldás, hiszen aki nincs ellene, mellette van!
Ha a választásra jogosultak egyike sem szavaz bárki másra, hanem otthon marad, minden szavazat az övék, ellenszavazat nélkül!
.
Nem elég elmondani, hogy ki kéne kaparni a gesztenyét és várni, hogy más megtegye!
human
@dubitus: Én is szavazás párti vagyok.
dubitus
@human: Aki mindig arra vár, hogy más megtegye azt, amit neki IS kéne, nem érdemli a "gesztenyét"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.