Az eredeti terv ugyebár az volt, hogy még 2011-ben elindulnak az egyéni számlák az állami rendszerben, mégpedig úgy, hogy a tisztes polgárok manyup-megtakarításait oda szépen át is vezetik - írja a Ténytár blog.

Most éppen ott tartunk a meglehetősen szövevényes történetben, hogy Varga és Rogán egymásnak ellentmondva nyilatkozgat arról, hogy mi lesz a régi összegekkel, illetve milyen formában veszik majd figyelembe a számlán szereplő befizetéseket. Pedig ez utóbbi itt a lényeg, és egyben az ok, amiért ebben a ciklusban biztosan nem lesz ott senkinek egy garasa sem. Még a 2013-as befizetések sem.

Ha ugyanis ezeket most jóváírnák a számlákon, akkor az azonnali államadósság-növekedést jelentene. Ennek csökkentése pedig presztízskérdés a kormány számára. Hiszen egyből nem lehetne kommunikálni „sikerként", hogy mennyivel csökkent az államadósság. Ezért nem lesz valódi nyugdíjszámlád - legalábbis ebben a ciklusban!

Ha az államnak ma jóvá kellene írnia az összeget, akkor ez nagyjából 2945 milliárd forint lenyúlt vagyon, valamint 30 hónapnyi lenyúlt járulék (2010 októberétől havi nagyjából 30 milliárd), mintegy 900 milliárd forint és a kettő kamatainak mintegy 350 milliárd forintnak a jóváírását jelentené. Körülbelül 4 ezer 200 milliárd forintot, azaz a GDP mintegy 15 százalékát. Ez azonnal ennyivel növelné az államadósságot, ami így azonnal a GDP 95 százalékának környékére ugrana.

További részletek a Ténytár blog legújabb cikkében >>>

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
Na fideSS birkák lehet tapsolni. Elkúrtátok nem kicsit nagyon.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
coni
@ujbuda: 2900000 embert vertek át, mert csak 100E ember maradt a manyupban, a többinek ugrott az örökíthető nyugdíjszámlája, ami 2012 évre 16-20% kamatot fizetett.
amaramaistanna
@ujbuda: Sajnos,sokkal több embert,ha a Magánnyugdíj- pénztár tagokra(ex) gondolsz.
mariaberta
Az ellopott javakat, vagy kifliket nem lehet visszaadni, az egyiket elköltötték, a másikat megette a szenátorasszony.
jonatán
Nem is akartam magán nyugdíjt. A biztosítok ellopták a befizetett pénz nagy részét,ebből nyugdíjas éveimre, nem sok maradt volna , abból nem lehet megélni, de még csak éldegélni is csak nehezen .Ami mellette szól csak az, hogy örökölhető, semmi más.
jonatán
@coni: Fizet a ló szart El tőzsdézték nagy részét, én egy fillért sem kaptam vissza. Na szép kamat!
SLAakku
"...ha nulla forinttal indítják a számlákat, akkor beismerik a lopást, ha jóváírják az összeget, akkor pedig beismerik, hogy hazudtak és nem értenek a kormányzáshoz. Vesztes-vesztes szituációba lavírozták magukat Orbánék, amelyből nincs kiút. Nem csoda, hogy két éve húzzák és próbálják a szőnyeg alá söpörni, mert ezt már saját választóik sem nyelik le."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.