Nyilatkozott a Heti Válasznak az Eduardo Rózsa-Floresszel jó kapcsolatot ápoló egykori MSZP-s politikus, Szabó Bálint, aki állítja, látta, hogy kik adták át az őszödi beszéd hangfelvételét a később Bolíviában lelőtt Rózsa-Floresnek, aki egyes értesülések szerint továbbította azt a sajtónak.

Szabó Bálint, a Fiatal Baloldal korábbi Vas megyei elnöke, a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció (DK) tagja a hetilapnak azt mondta, jelen volt, amikor a szocialista párt három akkori vezetője 2006 nyarán Rózsa-Flores Eduardo lakásán járt, akiről a lap szerint régóta pletykálják, hogy 2006 szeptemberében ő juttatta el a Gyurcsány-beszédet tartalmazó felvételt a sajtónak. Szabó Bálint közölte: hallotta azt is, amikor a szomszéd szobában lejátszották az őszödi beszédről készült hangfelvételt. Nem nevezte meg a politikusokat, csak keresztneveket mondott: Katalin, Imre és Ferenc.

A Heti Válasz megkereste a hat lehetséges érintettet, aki 2006 nyarán legalább megyei szintű MSZP-vezető, kormánytényező vagy közjogi méltóság volt. Azt kérdezte a hetilap, ismerték-e, illetve találkoztak-e Rózsa-Flores Eduardóval 2005 és 2009 között. Az írás szerint Szili Katalin egykori házelnök, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter és Baja Ferenc korábbi államtitkár "felháborodva tagadta" a kapcsolatot. Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre korábbi környezetvédelmi miniszter tömör "nem" válaszokat küldött, Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt elnöke a lapzártáig nem jelzett vissza.

Szabó Bálint az interjúban azt mondta, jó barátja volt Rózsa-Flores Eduardónak, akit 2009 áprilisában máig vitatott módon kommandósok agyonlőttek Bolíviában.

Szavai szerint Rózsa-Flores "szerette magát bebiztosítani egy-egy koronatanúval", az sem volt véletlen, hogy ő a tanúja lehetett az említett találkozónak. "Az egyik biztosíték én voltam. Hamarosan talán kiderül, Eduardo másképp is dokumentálta-e a találkozót" - fűzte hozzá.

Azt is mondta, nem az ő feladata megnevezni az érintetteket, ezért nem árulja el vezetéknevüket, azt szeretné, ha ők maguk "szórnának hamut a fejükre". Amit tud, idén februárban elmondta Gyurcsány Ferencnek, aki úgy reagált: a történet "nagyfokú azonosságot mutat" azzal, ami az ő fejében van. Elmondása szerint ezután döntött úgy, hogy már nincs "titoktartási kötelezettsége". Hozzátette ugyanakkor, ő sem érti, Gyurcsány eddig miért nem hozakodott elő a történettel.

Őszödi beszéd: "Katalin, Imre és Ferenc" árulta el Gyurcsányt egy tanú szerint

"Az MSZP eddigi legnagyobb árulásának vagyok az egyetlen élő tanúja - ráadásul 2004-ben engem is elárult a párt; tudom, milyen érzés, ha valakit a társai szolgáltatnak ki" - mondta a Heti Válasznak Szabó Bálint, aki a Fiatal Baloldal Vas megyei elnöke volt korábban. Ez idő alatt az ügyészség illegális tagtoborzás miatt indított eljárást, az ügyben Szabót is gyanúba fogták, de bizonyítékot nem találtak ellene. Az MSZP végül feloszlatta megyei szervezetét, Szabó Bálint pedig évekre kivonult a politikából, mígnem a DK rendezvényeinek műsorvezetőjeként tűnt fel újra.

Arra a kérdésre, biztos-e abban, hogy a három MSZP-s politikus vitte el az őszödi beszédet tartalmazó felvételt Rózsa-Floresnek, és nem ő zsarolta meg a szocialistákat a hanganyaggal, elmondta: a nyomozás kizárta, hogy kívülről lehallgatták a frakcióülés helyszínét. Majd azt is hozzátette, a három politikusnak "köztudomásúan nem fájt volna, ha mielőbb lehullik Gyurcsány feje", így ők lettek volna az utolsók, akiket ebben az ügyben zsarolni lehetett volna.

"De talán nem is kell ezer százalékig biztosnak lennem abban, hogy hárman hozták a felvételt; ami biztos, hogy volt három MSZP-felsővezető, aki tudta, létezik egy felvétel, amellyel - politikai értelemben - ki lehet nyírni Gyurcsányt. És hagyták" - fogalmazott.

Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök beszéde a szocialisták 2006-os választási győzelme után, az MSZP-frakció május 26-ai balatonőszödi zárt ülésén hangzott el, ám máig nem tudni, ki szivárogtatta ki az arról készült hangfelvételt, amelyből hat évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én először a Magyar Rádió közölt részletet. Ennek nyomán Budapesten tüntetések, majd zavargások kezdődtek.

Gyurcsány a beszédben egyebek mellett azt mondta: "Nincsen sok választás. Azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, amit mi csináltunk. Meg lehet magyarázni. Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz. (...) Nem csináltunk semmit négy évig. (...) Nem tudtok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl, hogy a szarból visszahoztuk a kormányzást a végére. Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna, ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este. Nem akarom tovább csinálni."

A volt kormányfő 2011 nyarán arról számolt be, gyanítja, hogy kik szivárogtatták ki az őszödi beszédet, döntő bizonyíték híján azonban nem nevezte meg őket. Leírta és elküldte azonban információit Mesterházy Attila MSZP-elnöknek, aki viszont újságírók előtt olvasatlanul megsemmisítette a borítékot, mondván, ha a volt kormányfő nem érzi megdönthetetlennek, és ezért nem hozza nyilvánosságra információit, akkor tőle sem várható, hogy ezt tegye.

Gyurcsány tavaly szeptemberben egy interjúban már nyíltan beszélt arról, hogy három szocialista politikus szivárogtathatta ki a beszédet: egy nő és két férfi, akiket azonban ekkor sem nevezett meg.

Idén áprilisban a Heti Válasz arról írt, Gyurcsány Ferenc informálisan megüzente a szocialistáknak, ha kihagyják az ellenzéki szövetségből a DK-t, nyilvánosságra hozza az őszödi beszéd kiszivárogtatóinak nevét. A DK a zsarolásról szóló értesülést cáfolta, de megjegyezték: a volt miniszterelnök közel jár a titok megfejtéséhez, és ha "a végső bizonyosságot megszerzi, akkor azt haladéktalanul megosztja a nyilvánossággal".

Gyurcsány Ferenc a Facebookon reagált a cikkre. Ott ezt írta:

"A Heti Válasz leleplező(?) anyagot közölt az őszödi kiszivárogtatókról. Ha jól értem a szöveget, akkor Baja Ferencet, Szekeres Imrét és Szili Katalint gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonőszödön elmondott beszédem hangfelvételét. Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat. De bármi ilyesmivel vádolni valakiket csak akkor szabad, ha megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre.

A Heti válsz cikke talán közelebb vitt bennünket az igazsághoz. Vagy mégse? Nem tudom.
Persze van még számos kérdés. Van-e a szemtanú vallomásán kívül egyéb bizonyíték? Van-e valami nem ismert célja a mostani közlésnek? Kinek az érdeke húzódik meg a háttérben? Kinek segít és kinek nem a lapok keverése és kiterítése?"

44 hozzászólásarrow_drop_down_circle

coyote3
Ajánlom mindenkinek elolvasására az "öszödi beszédet" Bár a kommenteket elnézve néhány embernek olyan magas lenne a megértése, mint bivalynak a tangó...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Turbó Pasi
Ez az hajrá MSZP-s , DK-s elvtársak egymás ellen, így a választások előtt!!

Simán nyer a Fidesz 2014-ben, csuhajja ! :-))
magyarbakancs
Ami ide le van írva és ez tegyük fel igaz akkor ezek az emberek gerinctelen, felelőtlen,buta és az önérdek vezérelte őket.
Bele gondoltak ezek az emberek ,hogy mi fog törtnéi ha ez a beszéd ki kerül a civil életbe?
Igaz az a közmondás " A hatalom vágy édesebb a nemi élet gyakorlásánál is."
A fekete Lord
Rózsa-Flores szerepéről hallottam anno, de a triumvirátusról nem!
dömdödöm
Mindenemet ami van (nem sok ugyan ) de rá mertem volna tenni hogy lesz a sztoriban egy fickó aki gonoszan a sajtónak átadta azt a fránya felvételt és már halott . Merő véletlenségből kormánypuccs gyanúja miatt lőtték le bolíviában . Látom ti is tanultok a fidesztől hogyan kell a népet megkajáltatni .
leszúrt rittberger
Simicska lapjában lepleződnek le az őszödi árulók? Ezek még lebukni sem tudnak elegánsan...
Csizmás Kond
...a végén még az sül ki belőle hogy azt az Eduárdot is ők tetették el láb alól.
Január
... és mi jár az árulóknak, mert az ország lakóinak többsége már megkapta? sajnos az elmúlt 23 évben nagyon kevesen nézték az ország érdekeit, mert első volt a pártérdek, s azon belül a magánérdek. Cáfolja már meg valaki!
dömdödöm
@Január: semmi ! következmények nélküli ország . Itt nyugalommal felvehetsz bármilyen beszélgetést ,fotózhatsz bárhol bárkit , nem érdekes az sem hogy magántulajdont fotózgatnak tulajdonos beleegyezése nélkül és még a bíróságon is felhasználhatják ellened .
Az a baj hogy itt nagyon sok az idióta .:-(((( A pártállami rendszerben kihasználták vagy bezárták őket . Ennek a rendszernek pedig önmagától kellene szépen automatikusan kirekeszteni őket .Ez a mechanizmus itt nem működik valamiért .Vajon miért nem ?
Csocsó bá
Etásak! Ilyenekkel érünk rá foglakózni?!
nemkati
@Csocsó bá: Jó, akár mondhatjuk, hogy ilyenekkel nem foglalkozunk. Csak egy baj van. Ilyenekre szavazunk, vagy szavaznak mások, aninek köszönhetően ilyenek irányítják az országot. Némi kis különbség van a pártok között, de a lényeg nagyon is hasonló.
karaj
Hogy Szili Katalin sáros az ügyben, számomra kezdettől nyilvánvaló volt ( , pedig a házelnökséget Gyurcsánynak köszönhette.)
verőce21
Úgy látom, nem lesz nehéz dolga 2014-ben a Fidesznek...! :)
mariaberta
Szili Katalin nem lep meg, már akkor is ellene volt mindennek, amikor annó Kassán kijelentette, hogy ő aztán nem.
És egy ilyen akart köztársasági elnök lenni? Akkor sem mérte fel, mennyit ér, pedig az Szdsz nyíltan megmondta, nem támogatják, és elárulta mennyi esze volt, amikor az első fordulóban nem vette észre a csapdát és azt gondolta győzni fog.
Nagy pofára esés volt. De most már kárpótolta őt a Fidesz, hiszen kapott egy bizottsági izét.Hát ami azt illeti elég soványka judás-pénz.
mariaberta
Csak valószínű azzal nem számoltak, hogy ezzel az árulással az ő sorsuk is megpecsételődött, Sajnos nem eléggé.
bretagne
Újabb balhé kilátásba??? Mert lesz!
kedwes
Aki másnak vermet ás, az sírásó! Hogy ki lesz a temetendő, hamar kiderül!
coni
Gyurcsány megpróbálta a tovább már nem halogatható reformokat keresztül vinni. Ebben nem csak a Szekeres félék, hanem a Fidesz is tevőleg akadályozta minden eszközzel, mert nekik nem az ország, hanem csak a saját érdekük volt fontos.
Ugyanez a helyzet a jelenlegi rezsimmel. Csak itt egyetlenegy politikus sincs aki az ország érdekét is szem előtt tartaná.
Dr. Felipe
Hú azóta mennyi öszödi beszéd volt már. A fideSS félázsiai maffia minden nap elmond egy öszödi beszédet tündérmesének álcázva.

Talán akkor még ezek az emberek sem gondoltak bele abba hogy ezzel a kiszivárogtatással mekkora veszedelmet zúdítottak az országra, a fideSS félázsiai maffiajobboldalt.
coyote3
Ajánlom mindenkinek elolvasására az "öszödi beszédet" Bár a kommenteket elnézve néhány embernek olyan magas lenne a megértése, mint bivalynak a tangó...
csa-csa
az a fontos az egészből hogy lebuktak mi?
kata53
@Turbó Pasi: Remélem addigra összeérnek és sikerül elkergetni orbánt és bandáját!
kata53
@karaj: Szili köpönyeg forgató! Első percben rá gondoltam, hogy ő szivárogtatott. Remélem naponta szembeköpi magát a tükörben. !Ha még sem ő volt,akkor is. Undorodom tőle!!!
nahát
@Dr. Felipe: mennyi? Az öszödi beszéd egyik ismérve, hogy Balatonöszödön hangzik el!
nahát
@kata53: szili köpönyegforgató? a mert a fleto mi?
Medgyesy megtette miniszterének, aztán meg kitúrta a miniszterelnöki székből
lajospapa
@coyote3: Pontosan ez a baj, hogy a nép 80-90 százaléka csak beszél róla és nem olvasta. Annak idején is a rádió néhány mondatot ragadott ki belőle. A szociknak akkor 5 percen belül nyilvánosságra kellett volna hozni az egészet, mert az egy olyan beszéd volt ami arról tanúskodik, hogy szakítani kell a múlttal.
soljanka
@lajospapa: számomra az őszödi beszéd akkor vált igazán értékessé, amikor a pávatáncos reagálva rá az egész világ előtt bejelentette, hogy ő még soha nem hazudott.
Nos, már ezért megérte :)
dömdödöm
@lajospapa: Fogalmuk sem volt sem az mszp-seknek sem a kiszívárogtatóknak és a zsörnalisztáknak sem akik leközölték hogy ez ekkora közfelháborodást fog kiváltani .. Az ország lakossága amúgy is rossz hangulatban volt a sorozatos áremelkedések ,céges huzavonák ,piaci konszolidációk miatt ,a válság szele már a levegőben volt .Már ment a nem kell félni nem fog fájni duma és az eszement vizitdíj církusz . Az Mszp-s választókat megvezették és 2010 -ben pedig fogták és tömegesen átszavaztak mondhatnám bosszúból . Hiba volt ! Ezek mind vissza fognak szavazni 2014-ben . Majd kiderül hogy az átlagembereknek van -e eszük vagy nincs . Ha ezt igy marad még + 4 évig akkor meg is érdemlik sajnos . Keresztet lehet vetni akkor sokmindenre kedves barátaim .
lenhardtibolya
Nem mindegy, hogy kik voltak, akik kiszivárogtatták az őszödi beszédet? A lényeg, hogy Gyurcsány mit mondott, és mi lett belőle. Furcsa, hogy ezek után még most is a hatalom felé ácsingózik, hiszen leszerepelt már.
Bástya Elvtárs
Ez az IMRE gyerek Tiszaföldváron is egy SZAR tsz-elnök volt! Mintha az egészséges erotika c. filmet róla formázták volna!
Dr. Felipe
@nahát: Zorbánc öszödi beszéd nélkül is képes hazudni reggel délben meg este. Ismered a táblát ugye amire az van írva "loptok csaltok hazudtok" Ennyi.
Dr.luigilongo60
@lenhardtibolya: Látszik, hogy ön sem értette meg egészen az öszödi beszéd lényegét.

Nem baj, majd legközelebb.:-)))
lenhardtibolya
@Dr.luigilongo60: Sajnos megértettem, de másként magyarázza a baloldal és másként a jobb. Az én véleményem, hogy Gyurcsány igazán "szókimondó" volt, és a stílusa nem különb mint egy kocsmai törzsvendégé. Igaz, hogy "maguk között" voltak, de mégiscsak a párttársai előtt beszélt. A balosok "igazságbeszédnek" tartják, én meg nem vagyok balos... Szerintem egy pártelnök, kormányfő nem lehet ennyire alpári, ráadásul tényleg hazudtak éjjel-nappal, sőt.
Dr.luigilongo60
@lenhardtibolya: Mennyivel becsületesebb ugye állandóan hazudozni és soha be nem ismerni az igazságot, mint ahogy a fitymasz teszi.

A stílusról is lehetne értekezni Orbán embereinek válogatott beszólásai okán, ráadásul náluk ugye nem szivároghat ki még véletlenül sem egy kocsmai stílusú beszéd de ami késik nem múlik.
Amennyiben finom stílusra vágyakozik ,hallgasson sokat Kövért,Deutschot,Bayert és sorolhatnám még.:-)))
miazavalami
@lenhardtibolya: Az hogy beismeri az igazságot szerinted alpári???
Nem vagyok Gyurcsány híve, de nem ezért. Azt viszont el kell ismerni , hogy ő be merte ismerni a tévedését. A stílusa pedig ne zavarjon , mert Orbánt nem hallottad maguk közt beszélni. Nagyon meglepődnél.
Gyuri Géderről
Ha Gyurcsány kitálal, tokkal, vonóval , - ahogy szokták mondani - cáfolhatatlan bizonyítékokkal, előbb mint a "tanú" a DK választást is nyerhet.
QQCSI
@lenhardtibolya: ma, 18:48
Ibolya, kedves! A szar akkor is az, ha kakinak mondják.
És a szabadszájúság nem akkora vétek, mint a sunyiság,
ahogyan azt oly gyakran látjuk a jobb oldal részéről.
(Lásd pl.a parlamenti,-- mikrofon nélküli, megtorlatlan--, beszólásokat!
lenhardtibolya
@QQCSI: Igaz, de annyival kiegészítem, hogy a parlamentben nemcsak a jobb, hanem a baloldal is szabadosan viselkedik, beszólogat.
QQCSI
@lenhardtibolya: Jogos. De az ő viselkedésüket a kultúremberek gyöngye:
köteleskövér meg is kínálja pénzbüntetéssel, a hozzászólás lehetőségének
megvonásával, intelligens beszólogatásaival...
tivoli
Ha Gyurcsány azt mondja böszme ország, küldeni kel a pokol mélységes fenekére.
Ha orbán azt, hogy magyarország jól teljesít, akkor egekbe emelni.
S mi lenne, ha a magyarok egyszer saját maguknak hinnének s nem annak, ami a hivatalos propaganda?
tivoli
Ha az említett politikusok szívárogtatták ki az elhangzott beszédet, nem elsősorban Gyurcsányt csinálták ki, hanem saját pártjukat. Mert ezzel bukták az önkormányzati választásokat. A fidesz jó érzékkel választotta ki azt az idézetet, amely a szövegkörnyezetből kiragadva más megvilágításba helyezte az egész szoci kormányzást, s az emberek elhitték, hogy fideszék tudják mit kell jól és majd megmutatják.
Hát megmutatták.
Nauta
@mariaberta: De azééé ne felejccsük,hogy jószívvel vitte Tubesre, a páva haverjának a házi(selmeciesen házi) pogácsáját és a kerítésszaggatóját!!Ettől kezdve mindent elhiszek őnagyságáról!!A bosszú nagy fegyvertárs!!
Nauta
@coyote3: Volt szerencsém elolvasni és nem most hanem még akkor,amikor elöször nyilvánosságra került /és nem fideSS tálalásban!!!/. Aki olvasta az tudja,hogy hatalmas igazságokat mondott ott Gyurcsány,ami rohadtul csípte a tolvaj,hazug mutyufideSS és szemét bandája szemét!! / a szemét bandába a fideSS-el kokettáló alja- MSZMP-s maradványokat is beleéertem!!/ Szili bebizonyitotta,hogy a sz@r elválik a víztől!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.