A teljes összeomlás széléről fordult vissza a falu. A település cigány lakói ma már nem segélyekre várnak, hanem ők segítenek másokon - írja a hir24.hu.

A cigány többségű falu szintén cigány polgármestere a helyieket elvitte a pécsi börtönbe, remélve, hogy a megtapasztalt körülmények visszatartják őket a bűnözéstől. Aztán bezáratta a kocsmát, és leszereltette a közintézmények ajtajairól, ablakairól a rácsokat.

56 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
Sok múlik azon, hogy megtalálja-e egy közösség a megfelelő vezetőt :) Cserdinek pontosan erre az emberre van szüksége, aki becsületes, jó pedagógus, intelligens ember, és igen, cigány :) Példát mutat, hogyan kell integrálni a roma közösséget, mert nem akarja lerombolni a kultúrájukat, viszont lépésről lépésre szocializálja őket. Nem könnyű, de nem lehetetlen.. és nincs is más lehetőségünk.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Polygoner
Ez csoda!
Kár, hogy minden csoda 3 napig tart!
kamazuka
Remek hely.a harangláb is gyönyörű és tiszta a település.
Az önkormányzat épületével szemben ,melyben valamikor iskola is működött,harmóniummal és kántortanítóval,a szépen rendben tartott temető mellett húzódik az az út,melyet még anno a római légiósok is gyakorta használtak.A fóliasátrak pedig önmagukért beszélnek!
dr. prédikátor
A sok ingyenélő segélyváró ,szarháziakat el kellene vinni Cserdibe és megmutatni nekük hogy így is lehet élni!
JAJMÁR
Sok múlik azon, hogy megtalálja-e egy közösség a megfelelő vezetőt :) Cserdinek pontosan erre az emberre van szüksége, aki becsületes, jó pedagógus, intelligens ember, és igen, cigány :) Példát mutat, hogyan kell integrálni a roma közösséget, mert nem akarja lerombolni a kultúrájukat, viszont lépésről lépésre szocializálja őket. Nem könnyű, de nem lehetetlen.. és nincs is más lehetőségünk.
human
Amit ez a polgármester tesz, az egyetlen út a cigányság integrálására.
Ami elhangzott:
- munka nélkül nem jár pénz
- a munkát tisztességesen el kell végezni
- a tisztességes munkáért dicséret jár (a cigányokat a dicséret tudja motiválni, az elmaradt dicséret csökkenti a morált)
- a rossz munkáért keményen ki kell osztani őket
valakiaki
Le a kalappal! Nem volt rest letérdelni a földre és megmutatni nekik hogyan kell dolgozni. Keményen fogja őket, máshogy nem is lehet bánni velük. Csak halkan súgom meg, hogy a fehér ember már feltalálta a kapát, akkor majd nem szakad bele a körmötök a földbe.
human
Bogdán Lászlónak a Havas a pályán műsorban is volt pár érdekes gondolata. Keményebben fogalmazott a többi vendégnél a cigánysággal kapcsolatban.
www.atv.hu/videok/video-20130610_havas_a_palyan_1_resz_2013_06_08
human
A helyett, hogy milliókat szórnánk ki az ablakon tanulmányokra és milliárdokat kudarcra ítélt integrációs programokra, nem ártana a fejeseknek elbeszélgetni Bogdán Lászlóval és megfogadni a tanácsát. Személy szerint én már nagyon unom a mindenkori kormányok töketlenkedését a cigánykérdésben. Csak a pénzt pumpálják mindenféle értelmetlen programba és semmi eredmény.
human
Ezt a hosszabb filmet is érdemes megnézni a köcsögmentesítésről:
www.youtube.com/watch?v=Ztg3aGzFEQE
dömdödöm
sütögetik szépen a saját pogácsájukat , ha van értelme és van mit akkor mindenki képes dolgozni aki nem beteg . Hogy lebaszta őket hogy bennehagyták a krumplit a földben ! :-)
Mobil123
Végre van EGY olyan roma település ahol dolgoznak, és rendben megy minden. Példát vehetne róluk a többi!!
human
@dömdödöm: Ha trehány munkát csináltam én is kaptam a letolást édesapámtól. Egyébként magyar vagyok :)
Ez a szigor viszont sokaknak nem tetszik (a léhűtőbbeknek gondolom). Támadják is néhány netes hozzászólásban. De látni kell, hogy a cigányokat nem lehet másképp irányítani. Így volt ez a vajda rendszerben is, miért lenne most másképp.
dömdödöm
@human: a munka nem egy leányállom ,sokan nem szeretik , idő kell amíg hozzászoknak
de mivel meg lehet szokni így nem lehet gond csak mindig legyen nekik elég elfoglaltság .
Később a kocsmát is meg lehet majd nyitni mert az egy fontos központi hely :-) .
ila51
ez jó , a tekintély menti meg a falut , nem a rácsok , és kordonok :)))
de sok ilyen kellene közéjük !
ila51
@valakiaki: :)) baszki a kapát két kézzel kell fogni !
valakiaki
@ila51: Tecciktudni, egyik húzza kapával, a másik meg kapkodja kifelé a krumplit a meglazított talajból :). Maguk felé sincs senkinek ennyi esze?
jancsik68
@ila51: Van kapálógép,baszki,ezt illene tudni,ha már láttálparaszti munkát.
ila51
a humor jelét pont azért raktam elöl , ezeknek sem kellett hogy valaki kiássa , csak figyelmesebben kellett volna kezdeni reggeltől :)@valakiaki: @jancsik68:
ila51
amúgy ezen ritkán fogunk veszekedni , mert ilyesmi nem sűrűn fordul elő :(
valakiaki
@jancsik68: Mondjuk kapálógéppel rámenni a krumplira nem a legjobb ötlet :)
Ha nem ismerik a kapát, akkor már értem hogy miért marad sok a földben. Szegények honnan is ismernék, biztos kerültek eddig minden olyasmit aminek fa nyele van.
JAJMÁR
@valakiaki: Minden sorban egy ember megy elől kapával, óvatosan lekotorja a földet a krumpliról, és kifordítja a bokrot. A többiek pedig "kézzel, felszedik a földről", mert kapával nem lehet, kapálógéppel pedig főleg nem, ehhez bizony le kell hajolni rendesen és meg kell keresni a krumplikat, mert van amelyiket betakarja a föld :D @jancsik68:
szöszmösz
Ez az ember többet tud a nevelésről, mint az összes semmirevaló illetékes. Nem a pénzt és a segélyt kell nyomni és mindenféle marhaságot dumálni . Régi mondás:" Az éhező embernek nem halat kell adni, hanem meg kell tanítani halászni"
ila51
@human: jó lenne , csak Havast ne kellene hallgatni !
gabrella
A legjobb az, hogy egymás között oldják meg a problémát, nem az integrációra várnak.A faji keveredés nem is vezet jóra sehol.
Mert nem ugyanaz az értékrendünk.
MR.Dagadék
GRAT!

...és ezzel el is felejtitek ezeket a tényeket erről az indiánról???

kuruc.info/r/35/61927/
Másik
@JAJMÁR: igen, így van.

Megteheti velük, mert ő is cigány, így a megélhetési fajvédők nem tudnak sikítozni. :)

Az eredeti BAMA-s cikket felraktam ide, de akkor a kutyát sem érdekelte.
Örülök, hogy szó van róla, mert a jó dolgaikat is ugyanúgy kell "reklámozni", mint a rosszat.
verőce21
@JAJMÁR: (13:16) "...nincs más lehetőségünk...", de kutya nehéz lesz! Egy emberöltő nem is elég rá. Már 600 éve közöttünk élnek, de nem akarnak szocializálódni és integrálódni sem!
(Ezt belemondta a TV-be az egyik kiváló képviselőjük.)
JAJMÁR
@verőce21: El kellene ezért kezdeni minél előbb. Mint ahogy a Bogdán László mondta, nem fognak eltűnni a Bermuda háromszögben, akár tetszik, akár nem, itt élnek és mindig többen lesznek.
Egyébként neki sem volt könnyű dolga, mire "betörte" az embereket. Lehet mondani rá sok mindent, de ezt jól csinálja. Jó lenne még sok hozzá hasonló felfogású és habitusú ember.
Nem úgy van azért, hogy nem akarnak szocializálódni, elég széles skálán mozog, hogy ki hol áll ezen a téren.
sakasaka
Én nevelőszülő voltam, és roma gyerekeket is neveltem. Akkor értettem meg, hogy nékik teljesen más az identitásuk. Más a temperamentumuk, nem igazán értettem néhány megnyilvánulásukat.
Nagyon jó ez a kezdeményezés, ami Cserdiben történt.
Sok ilyen roma ember kellene, aki őket bevezeti a dolgozók világába. Olyan roma vezetők kellenének, akik nem a pecsenyéiket sütögetik a politikai életben, hanem kezelésbe veszik a saját fajtájukat, és keményen beavatkoznak. Őrájuk jobban hallgatnak mint a "magyar" emberre, mert mi nem is igazán értjük őket. Remélem lesznek követői.
Szurkolok nékik.
verőce21
@JAJMÁR: Ugyanezt próbálják megcsinálni még néhány helyen az országban, pl. Seres Mária is Mátraverebélyen. De úgy gondolom, Te is szívesen segítenél a lakóhelyed polgármesteri hivatalának hasonló kezdeményezéseiben.

De nehogy azt gondold, hogy egy falusi(vagy kisvárosi) tanítónéni, aki sok részképességű cigánygyereket megtanított a betűvetésre és kanállal enni - még a szívéhez is nőttek -, hogyha felnőnek, nem fogják telefirkálni a házad falát zöld levéllel, (vagy ha nem utcai a házad akkor a kapudba sz..nak.) puszta "szeretetből". :(
human
@verőce21: Ha Bogdán, Seres és a tanárok munkáját feleslegesnek tartod, akkor mondd el, mit kellene tenni?
kkalman
Semmilyen csoda nem történt. A rejtett tartalék között is van aki akar dolgozni, akar valamit tenni az "integrálódás" érdekében.
Cserdi polgármesterétől tanulhatnának agyatlan politikusaink, mindkét oldal, és a dísz cigányok is, akik azt állítják magukról, hogy ők a cigányság vezetői.
Atha
Le a kalappal!
A cigányság sok ilyen remek embert tart szinte láthatatlanul közösségében akik ma sajnos kevesebb szót kapnak mint érdemelnének.
Kérem álljanak elő és mutassák meg magukat! Szükség van rájuk.
A 'tenni nem akarásnak' külön kultúrája van a mai Magyarországon.
Ez itt ellenpélda és dicséretes!
verőce21
@human: (22:07) Én sehol nem írtam olyat, hogy "feleslegesnek" tartom a munkájukat, ez durva torzítás!
Éppen az ellenkezőjét! Minden településen a saját fajtájukból kellene kisebbségi cigány polgármestert is választani aki foglalkozna velük. A Mo.-i lakosság 20 százalékáról van szó!
beavis
Hali! Az én nagymamám ott született,és ott él 77 éve.Ehhez annyit tennék hozzá,hogy azóta is,ezek ellenére a cigányok ugyanúgy lopni járnak.A mamám testvérének ott van telke,ott lakik nyáron.3 hónapja egyik éjjel a kutya sírásra ébredt.Agyonverték a kutyáját(németjuhászt)és elvitték 19 db tyúkját.A rendőrök megtalálták a tolvajt.Cigányok voltak.A mamám Pécsre a vásárcsarnokba jár vásárolni,mert mindenét ellopják! Még éretlenül is leszedik a paradicsomot,meg mindent.Akinek a vérében van ,hogy lopni járjon,az mindig fog is..a kisgyerekek is ezt tanulták.Nem sok magyar lakik a faluban,köztük a mamám az egyik..
beavis
Ettől függetlenül tiszteletem Bogdán Úrnak,mert őt így hívják ha jól tudom.Legalább megpróbálja,és sokan példát vehetnének róla!!!
sakasaka
@verőce21: A hálátlanság nincs fajhoz kötve. Itt a lényeg, hogy van egy jó meglátás, hogyan kellene segíteni nékik a kitörésben, és a kudarcok ellenére - hisz kivételek mindig vannak - nem kell feladni, még ha egy emberöltőbe kerül is a változás. Valakinek, valakiknek el kell kezdeni.
Szerintem nekik sem könnyű, annak ellenére mondom ezt, hogy többen nem is akarnak változni. De valóban nem akarnak, vagy csak reménytelennek látják???
gabrella
Mielőtt még szentté avatnátok, olvassátok el azt a cikket amit belinkeltem!
human
@verőce21: Akkor bocs. Csak az utolsó bekezdésedben úgy értelmeztem, hogy lehet bármit tenni, akkor sem fog semmi változni.
human
@gabrella: Még perben áll a céggel. A szállítások elmondása szerint megrendelésre történtek, ahogy történtek korábban is. A bukta ott lenne, ha munkáltatója tudomása nélkül intézett volna szállítást. Ezt a bíróságnak kell eldöntenie. Úgyhogy türelem.
JAJMÁR
@gabrella: 08:21 Ez kb. 10 éves történet. Szerintem már elítélték volna, ha bebizonyosodik a bűncselekmény. A céggel áll perben, nyilván a felmondás miatt. Ez semmit nem von le annak az értékéből, amit csinál.
JAJMÁR
Nagyon szomorú, hogy ha romákról van szó, az emberek azonnal azt keresik, hol lehet belekötni, rábizonyítani, hogy úgyse sikerül, főleg, hogy cigány a kitaláló,

Örülni kellene, hogy vannak jó módszerek és kezdeményezések, ha nem is tökéletesek, de pozitív irányba mozdítják a ma még súlyos, megoldatlan társadalmi problémát. Ne csodát várjatok, segítők kellenének.
JAJMÁR
@verőce21: Megteszem ami tőlem telik. Azért is örülök a Cserdiben történteknek, mert ezt kell tenni, én is így gondolom, de nem árt, ha a rendvédelmi szervek és családsegítők segítségével, kormányzati szándékkal támogatva. Napi szinten látogatni kellene a családokat.

Nagyon sokat számít, ki lesz ennek a vezetője, ehhez ilyen ember kell, mint a Bogdán László. (Pl. én ehhez nem vagyok elég "kemény lelkű". )
Örülök, hogy vannak más jó kezdeményezések is az országban.
A gyerekeket nem lehet nem szeretni, szándékosan soha nem okoznának kárt, ez biztos :))) Tőlem még soha nem loptak.
JAJMÁR
@JAJMÁR: Nekem szándékosan soha nem okoznának kárt azok a gyerekek, akiket tanítottam. Kimaradt a "nekem" szó, ami pedig fontos.
verőce21
@beavis: (05:24) Érdekes amit írsz. Az egyik közeli rokonom is Cserdiben élt sokáig a családjával, hasonló tapasztalatokkal. (Én is pécsi vagyok eredetileg, a Lyceum utcában nőttem fel)

De elmondanám, ezek a saját fajtájukkal szemben sem viselkednek másképpen. Én személyesen ismertem úgy negyven évvel ezelőtt Lakatos Menyhértet aki később író lett. Ő is megpróbálta kiemelni akkoriban a cigányságot az elmaradottságból, kosárfonó üzemet létesített, ahol csak cigányok dolgoztak. Amit napközben megfontak, éjjel visszamentek ellopni. Úgy 1-2 évig működtek, de megunta a velük való foglalatoskodást.(Befuccsolt több ilyen próbálkozásával, vályogvető vállalkozása is volt többek között) Ezután kezdett el írni…
Szóval nem új dolog ez ami most történik itt-ott, de már kipróbált dolog sajnos.
verőce21
@JAJMÁR: (10:26) A pedagógus mindig csak vet, soha nem arat...
sakasaka
@verőce21: Az életben van úgy, hogy nem minden sikerül. Te nem voltál még így? De gondolom nem adtad fel. Lehetnek olyan próbálkozások, amik nem jönnek be. Sokszor az okokat sem tudjuk miért. A kosárfonás, és a vályogvetés ilyen próbálkozás volt. Ez nem hozott változást. Csak a régi szokásokat erősítette fel - hiszen csak ehhez értettek. Most a mai élethez kapcsolódóan hoznak létre értékel kézzel foghatóan, értékelhetően, hasznosíthatóan. Talán azért is sikerül többek között.
A bölcs ember tanul a kudarcokból és erőre néz. Ha a negatív tapasztalatait látja, akkor nem tud előre lépni. A pozitív dolgok viszik előre az embert, és ez ami Cserdiben történik pozitív, ami támogatást, bátorítást, elismerést érdemel.
verőce21
@sakasaka: Nem velem történt meg amit fentebb leírtam, valamit félreolvastál.

De amúgy töretlen optimista vagy! Ha megütik a jobb orcádat, tartsd oda a másikat is! :)
Törölt felhasználó
@MR.Dagadék: Lehet így van, de aki ennél többet lop(felcsuti polg 800milla és minimálbéren dolgoztat) az országban az sem akar segíteni a faluján, hanem thaiföldön nyaral. Tudod ilyenkor látszik igazán, hogy a sz@r se elég büdös...
JAJMÁR
@verőce21: 16:31 Ez igaz, bölcs Salamon :)
sakasaka
@verőce21: Valóban optimista vagyok. De azért nem tartom oda az orcámat. Ne gondold, hogy velem nem történtek csalódások, bántások. De gyakorlom a megbocsátást, még akkor is, ha nem kérnek bocsánatot. Ebben önzés van, nekem érdekem a megbocsátás, így tudom megőrizni magamat a megkeseredéstől.
Lehet, hogy valamit elértettem, bocsi.
Egyébként jók ezek a kis viták, sokat épül belőle az ember.
Kellemes hét végét kívánok néked.
deviance
itt a tökéletes példa, hogy ha jó vezetőt ültetünk a megfelelő helyre, mi mindent képes véghezvinni... további sok sikert neki!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.