Azt mondják 3000 halottja van Magyarországon a deviza hitelezésnek. Kártérítést követelnek és ezért napokat készülnek eltölteni a Cinege úton.

140 hozzászólásarrow_drop_down_circle

valakiaki
Ilyen alapon az összes átvert, kisemmizett, megerőszakolt, meggyilkolt embert hibáztatni lehet. Miért öltöztél kihívóan, miért engedted be a gázóra leolvasónak kinéző idegent, miért szálltál fel a villamosra, hiszen tudhattad volna hogy zsebtolvajok is előfordulhatnak stb. stb???
Igen, tényleg, dögöljön meg mindenki aki pórul járt, akit becsaptak, úgy kell neki, szarni kell a fejére, megérdemelte a sok hülye! Az eszedbe se jusson hogy holnap esetleg neked nem lesz szerencséd, kárörvendjél, dörzsölgesd a tenyeredet, járja át a lelkedet a boldogság és legyen ez az életed legnagyobb öröme hogy mások elesettségére élvezzél, te rohadék!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Green Bloke
Tartsatok ki! Egy egész nemzetért küzdötök! >:-I
Meine Ehre heisst Treue
@Green Bloke: Nem, csak néhány ezer spekulánsért. Hajrá adósok...
leszúrt rittberger
Itt vonulnak a spekulánsok. Ők arra spekuláltak, hogy majd a deviza olcsóbb lesz - nem jött be, így jártak. Más meg máshogy spekulál, azokat nem segítik meg soha.

Az meg külön vicces, ahogyan a hangosbemondó hergeli a bámészkodókat, hogy "nem hiszem, hogy csak száz embernek van hitele". Nem hát, de a többi az tesz érte, nem óbégat a városban meg tartja a markát. Menjetek ti is dolgozni, majd akkor lesz miből törleszteni, ezt meg könyveljétek el tanulópénznek. És még egyszer, csak a pontos definíció kedvéért: spekulánsok vagytok.
rosalinda57
Leszúrt rittberger - tévedésben vagy, mégpedig eléggé nagyban. Ezek az emberek, akik tüntetnek, rendes, becsületes és dolgozó emberek. Annak idején a hitel felvétele előtt átestek egy szűrőn, hogy mennyi részletet tudnak fizetni a jövedelmükhöz képest. A jövedelmük emelkedése pedig sokkal alacsonyabb volt, mint a részlet emelkedése a bankok egyoldalú szerződésmódosító joga miatt, ( Ez utóbbi pedig egy kölcsönszerződésben nem megengedhető - a bankok a jogukat eléggé kifogásolható módon tették --ezt nagyon finoman írtam ! )
UKKAals
@leszúrt rittberger: Tudnál ajánlani egy pár olyan munkahelyet ahol a kapott bérből lehet fizetni a törlesztést is?
gabrella
@leszúrt rittberger: Te hülye vagy nem spekuláltunk arra hogy olcsóbb lesz: olcsóbb volt.
leszúrt rittberger
@gabrella: És mit gondoltál, hogy a világgazdaság vagy úgy általában az árfolyamok, bárminek az ára, az olyan állandó, mint a te értelmi szinted? Eszedbe sem jutott gondolom, hogy ami egyszer olcsó, az máskor lehet drága is. Spekuláltál, azt hitted, hogy majd mindig ugyanolyan kedvező lesz a törlesztő - nem jött be. A hülye ebben az egész láncban sajnos te vagy :)

@UKKAals: Persze. De ezek sajnos nem kőműves segédmunkák.
verőce21
Ki kell menteni őket a devizahitelből, mert addig nincs elegendő vásárlóerő az országban!

(Még akkor is menteni, ha ezek az emberek olyan lúzerek voltak, akik a Ft hitelt sokallták, és azt hitték nulla pénzügyi intelligenciával majd ők lesznek a dörzsölt okosok…) :)
Január
@verőce21: Már bocsáss meg miért is volt ezeknek az embereknek 0 pénzügyi intelligenciája? Talán azért nem, mert a kapitalizmus pénzügyi körülményeit rászabadították - Kik is? a kedves politikusok - a szocializmus pénzügyein szocializálódott emberekre, meg elhitették velük, hogy eljött a Kánaán ahol mindenki elérthet mindent.
Tisztelet a kivételeknek, akik nem hittek a szirén hangoknak!

Egyébként ezen már túl vagyunk, tényleg valamilyen módon kell segíteni a pórul járt embereknek, és ki segíthetne rajtuk, ha nem az állam, akik képviselői hozzájárultak ehhez a nyomorúságos helyzethez.
UKKAals
@leszúrt rittberger: A műszaki mérnök ajánlatokból tegyél közzé egy párat olyan bérrel amiből lehet törleszteni és ennivalóra rezsire is jut.
UKKAals
@UKKAals: A horvátországi megoldást kell itt is alkalmazni. Tudják ők de nem akarnak megoldást csak etetik a jónépet.Aztán ha a választások előtt kiderűl, hogy a devizások szavazatai nélkül bukta várható majd megoldják.
JAJMÁR
Lehet mondogatni, de nem a spekulánsok miatt nem mentették meg a devizások zömét, már csak azért sem, mert azokat igyekeztek először menteni.

Az biztos, hogy ez a nagy eladósodás lehúzza a gazdaságot, és az is bizonyos, hogy sok devizás mára forintban adósodott el, mert átváltotta, és az se jobb.
Jó lenne már látni, hogy a kormánynak van pénzügyi intelligenciája, és ahogy sokszor ígérték, megoldják ezt a helyzetet, mert ez megfojtja az országot

Mindenesetre ránk fér ez a fohász :(
www.youtube.com/watch?v=hVBZNoiAffU
igazszó
@leszúrt rittberger: a többiek is dolgoznak csak már nem keresnek annyit hogy kifizessék a 3xosára emelt törlesztőket A béreket nem e3melték csak az árakat és az adókat Aki meg nem dolgozik az nem azért nem dolgozik mert nem akar hanem azért mert ez a mocskos kormány semmit nem tesz a munkahelyek teremtéséért kilop innen mindent! Spe4kulánsok a fideszesek de ők vissza is fizették állami pénzből a hite3leiket De meg egy barom vagy Remélem hamarosan munkanélkülivé tesznek te nyomorék aztán mehetsz óbégatni!! Szerintem jön még rád dér remélem nem sokára. Spekuláns meg te vagy meg a családod .hogy jössz te ahhoz hogy másokat becsmérelj Majd megkapargatjuk neked mitől megy ilyen jól?Ami meg a luzerséget illeti ha a fideszes politikusoknak olyan nagyszerű intelligenciája van a pénzügyekben ők miért voltak eladósodva frank hitellel? Talán csak nem azért mert spekulánsok ??
leszúrt rittberger
@igazszó: Fújd ki a gőzt, kemény napod volt ma is, látom. Sok bank kirakatát kellett összefosni, meg fel-alá járkálni a városban azzal a nehéz hangosbemondóval...
valakiaki
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
egyember
Elég sok érintettet ismerek. Nagyjábó kategóriába sorolhatók.
1. Kihasználva az olcsó (deviza)hitelt (és a viktory kamattámogatást) óvodás gyermekeiknek építettek/vásároltak lakás(oka)t meglévő tartalékaikból
és ma a nagyobb részleteket is tudják fizetni a lakás(ok) bérbeadásából (sőt ...).
Ezek egy része még a végtörlesztést is ki tudta használni és ma röhög(het).
2. Olyanok, akik meglévő jövedelmükből tudták, és ha még ma is van elfogadható munkahelyük, most is tudják (ha nem is könnyen, dalolva) fizetni a részleteket.
3. Olyanok, akik bíztak abban, hogy a körülményeik nem változnak (rosszabbodnak), de
csalódtak:
- elvesztették munkahelyüket és ma részletek nélkül is csak tengődnek;
- nem látták előre a világgazdasági válságot (náluknál tájékozottabb szakemberek sem!) és annak következményeit a törlesztőrészletekre.
4. Olyanok, akik minden gondolkodás nélkül vettek fel hiteleket úgy, hogy minden válság nélkül sem tudták fizetni a részleteket.
A harmadik kategória az, akiken segíteni kell(ene), de nem úgy, hogy a társadalomra hárítsák a terheket, hanem MUNKAHELLYEL ÉS TISZTESSÉGES (az európait közelítő) BÉREKKEL.
gabrella
@leszúrt rittberger: Idióta: ha lenne munkahelyem és tisztességes munkabérem, eszembe se jutna,hogy van hitelem.
gabrella
@leszúrt rittberger: Nagyot tudnék nevetni a nyomorodon ha elveszítenéd az állásod és mindened ilyen gazdasági környezetben!
Tudod: legszebb öröm a káröröm.
leszúrt rittberger
@gabrella: Ezért nincs munkád, mert ahelyett hogy tennél valamit érte, itt fosod a szót egész nap, és a káröröm a legnagyobb boldogságod ;) Nagyon ráérsz.

Az ilyeneket régen a Tajgetoszról ledobták, ma devizahitelt vesznek fel, aztán hibáztatnak mindenkit de magukat még véletlenül sem.
igazszó
@egyember: ''1- akik erre vettek fel olcsó hitelt azok a gazdag spekulánsok akik már vissza is fizették a hitelüket és most a kilakoltatottak ingatlanjait vásárolják fel pofátlanul olcsó áron és abba fektetik a pénzeiket!
2.-A meglévő hitelükből akkor könnyen most nagyon nehezen , esetleg más tartozásokat felhalmozva kénytelenek fizetni immár a háromszorosát a hitelnek, kilátástalanul és vég nélkül és egyre rosszabb körülmények között.!!
3.-akik elvesztették a munkahelyüket azoknak nem csak a hitelt nem tudják fizetni a rezsit sem sőt az ennivalót sem.Őket hajléktalanná nem a hitel teszi hanem az állam aki nem tud munkahelyeket teremteni és nem gondoskodik azokról akik így jártak Nincs szociális háló csak kapitalizmus van!
4.- Senki sem mániákus hitelfelhalmozó de ha a hitel a háromszorosára növekedett és felemészti az összes pénzüket a gyerekeinek még enni kellett adni! Tudom ezt te föl se bírod fogni a nagyon nagy szociális érzékenységeddel! Ebben a hitelezésben több olyan dolog történt aminek nem kellett volna A bankok átverése után a világ válság és az állam nem megfelelő reagálása a helyzetre . Ebből neki is ki kell vennie a részét !Annál is inkább mert nem alamizsnát kérnek az emberek és nem is azt hogy helyettük fizessék ki a hitelt , mert már vagy kétszer is kifizették amit felvettek ! És azt is tudomásul kéne venni a magatok fajta empatikus beszólóknak hogy ha nem oldják meg a helyzetet az egész ország kárát látja!
igazszó
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
igazszó
@egyember: Ami pedig a lényeget illeti itt nem volt frank hitel kölcsönzés csak annak a kifizetése !A bankok egyoldalúan és önkényesen módosították a szerződéseket ami jogtalan (ezt a bíróságok is elismerték ) ráadásul a kormány is benne volt ezekben a játszmákban Most nem beszélek külön az általános helyzetromlásról az árak , a közmű díjak árairól , a bérek befagyasztásáról a reál érték csökkenésről inflációról . És aki még képes még mindig fizeti ! Ez már maga a csoda a magyar csoda!
igazszó
Felhívom a kedves moderátor figyelmét hogy ne a válaszokat hanem "leszúrt rittberger"fórumozó beírásait legyen szíves törölni !!! Az ő mocskolódásait nem vagyunk kötelesek elviselni szó nélkül!Köszönjük!!!
percsi
@leszúrt rittberger: Na idefigyelj, az olyan nagy mellényes emberek, mint te, szoktak a piacon a kofákkal balhézni, ha netán 10 Ft-tal többet számol.
A devizahitelesekkel is ugyan ez történik, csak nem 10 Ft-tal, hanem több 100e - millió ft-tal nyúlják le.
Én ledolgoztam 38 évet, soha nem voltam munkanélküli. Többször vettem fel hitelt és mindig visszafizettem. Ugyan ezt tettem most is. 2007. ben felvett autós hitelem megemelkedett tarifával 60 hónapig fizettem. Hozzá teszem drasztikusan, ugye azt te is tudod, hogy az elmúlt 3 évben a rossz gazdasági politika miatt a deviza az egekbe szökkent. A bank meghosszabbította a törlesztő részletet 12 hónappal, tovább fizettem 9 hónapot, majd amikor már a 3x-t fizettem a havi törlesztőrészletnek, azt mondtam, elég, nem fizetem tovább. Utána számoltam, 2012. szeptemberében már kifizettem a tartozásomat. A számítást nem deviza, hanem forintalapú hitelként számoltam. Amit + kifizettem 580e Ft. A bank felmondta 09.11-én a szerződésünket és még követel 714e ft-ot. A felvett 1,9 mill. összegre, ami kamatostul, mindig időben vissza lett fizetve + 1,29 milliót rápakolt.
Ezt is leírom, mert érdekes számítások mennek. A szerződés felbontásnál készített táblázatban beleszámolt késedelmi kamatot 2x számolta, 712e ft a táblázatban szereplő össz. tartozási összeg, és a táblázat alatt, abban a mondatban, hogy hó végéig fizessem meg a fennmaradt tartozásom, már 714e ft. szerepel. Hmm, nem értem, hogyan lett a fennmaradt tartozásom 712e ft-ról 714e ft. Még tovább megyek, a táblázatba bele számolta a 2013.10.10-én majd kiküldő 2. felszólító levél 471 Ft összegét is. Hmm, milyen előre látó!! Most már az a kérdés, hogy a 69 hónap alatt fizetett összeg számításánál mennyit tévedett, mennyivel kért többet a bank. Arról nem is beszélve, soha nem tüntette fel a bank, hogy mennyi CHF a tartozásom, talán nincs is mögötte CHF?
gabrella
@leszúrt rittberger: Kíváncsi lennék te miből élsz? Itt fosod a szót egész nap.
leszúrt rittberger
@gabrella: Mi közöd hozzá? :) Azzal foglalkozz, hogy te miért sajnáltatod itt magad naphosszat, meg okolsz mindenkit a saját szerencsétlenségedért. Irigykedni másokon, meg köpködni arra akinek jobban megy, az téged nem ment meg, ideje lenne rájönni.
leszúrt rittberger
@percsi: Nem olvastam végig, túl hosszú. Odáig volt türelmem, hogy autóra vettél fel hitelt... Miről beszélünk akkor? Az autó alapszükséglet? Az ilyeneket aztán végképp nem tudom sajnálni, akik kvázi luxuscikkekre vettek fel hitelt, tapsikoltak, hogy de jó üzletet csináltak az olcsó hitellel, most meg nem hajlandóak elkönyvelni a kockázatot. Ráadásul van pofájuk odaállni azok mellé, akiknek a lakhatásáról van szó...
UKKAals
Amennyiben a kölcsönszerződés törvénybeütköző akkor minimum a Ptk. szerint jogorvoslatot kell adni. Mikor érvénytelen egy szerződés?

A bankok nem mondták meg az embereknek, hogy ez egy nagyon nagy kockázatú hitel. Csak annyit mondtak, hogy a kamatláb egyoldalúan változhat, a bank döntésének megfelelően.

A bankok egyoldalúan, a hitelesek kárára módosították a kamatokat. A változó kamatlábakat is rögzítettekre kell változtatni, arra a szintre, amelyen azok voltak, amikor az ügyfelek aláírták a szerződéseiket.

Magyarországon a devizahitelezést egy 2001-es kormányrendelet tette lehetővé, amely az előző Orbán-kormány idején született. A svájci bank felhívta a figyelmet a korlátlan folyósítás veszélyére, de az illetékesek nem tettek semmit! A jegybankelnök a figyelmeztetés idején Járai Zsigmond volt…
verőce21
@Január: (15:56) A devizahiteleseknek minden földi jót ígérő illuzionisták, táltosok és javasasszonyok idejének vége. Egyetlen devizahiteles szerződés sem lett még semmis bíróság által jogerősen. Konkrét intézkedések kellenek!

Abban egyetértek, hogy az alacsony devizahitel kamatok azt a képzetet keltették a lakosságban (mint a szoc. idők agyontámogatott kamatai), hogy újra sült galambok repkednek a levegőben csak el kell kapni egyet! Azzal viszont nem, hogy én a bankok felelősségét jóval nagyobbnak látom.
1. Hogy lehet valakinek devizahitelt adni - ami amúgy sokkal kockázatosabb -, ha egyszer Ft alapon nem volt hitelképes? (Olyan emberek százezrei vettek lakást a banki reklámok biztatásra, akiknek egy fillérjük nem volt.)
2. A rossz, felelőtlen hitelkihelyezés miatt bekövetkezett költségnövekedés a bank kockázata kell legyen! (nem tekinthető váratlan előre nem kalkulálható költségnövekedésnek)
3. Nem muszáj minimálbéres vállalkozóknak minimális ingatlanfedezettel hitelt adni, de mégis megtették.
4. A rossz döntéseikből származó veszteségüket terhelték rá a jó adósokra ezért kellett folyamatosan kamatot emelni már 2008 előtt is.

A bankok jól elültették a magyar átlagpolgárban a "mindenünk van, csak semmi sem a miénk" gondolkodást.
verőce21
@JAJMÁR: (20:07) Ellentmondásos vagy ismét tam-tam dobolásban és cselekedetben! - "Jó lenne már látni,...a kormánynak van pénzügyi intelligenciája”, - képzeld el van, úgy is mint egy falusi tanítónőnek, aki cigányfelzárkóztatási Uniós programokból kétévente új kocsit tud venni készpénzre. :)
JAJMÁR
@verőce21: Nem mintha bárkinek is köze lenne hozzá, de még soha nem volt "új" kocsim, csak olyan, ami nekem új. Igaz, lecseréltem nemrég, de azért, mert az előző "gazdasági totálkáros" lett :( autóztam vele 1 évig kézifék nélkül, a többi baját le sem írni :)
Nem ez a lényeg, nem is rólam szól a történet. -Vagyis, mindenkiről szól- A devizahitelt már kiveséztük, meg a devizahiteleseket is.
Most egy kicsit a nem devizahitelesekről: vannak olyan emberek, akiknek szükségük van az önértékelésük megerősítésére, jó sokszor elismétlik, hogy ők "jól döntöttek, mert ők okosak", és ehhez kellenek a "rosszul döntők", ez ad sikerélményt, meg önbizalmat nekik. Ha nem látnák az ellenpéldát, nem lennének biztosak magukban.
Elvitatkozhat ezen ez a két "tábor" még jó sokáig, de ez sehova nem vezet. Látod, ez a gumicsont.
Közben meg emberek élnek kétségbeesésben, gyerekek, öregek és én nem tudom részvét nélkül elfogadni, egyáltalán nem lehet elfogadni. Persze, tudom, ők okozták... blablabla

A felelősök keresése háttérbe szorítja azt a tényt, hogy ha nem mentjük meg közösen a bajban lévő réteget, mind mélyebbre süllyedünk. Most már ott tartunk, hogy a forinthitelesek is bajban vannak, de még a bankok is.
(Nem tetszett a dal?)
gabrella
@leszúrt rittberger: Na akkor neked sincs hozzá közöd,hogy miért írok itt bármit is!
percsi
@leszúrt rittberger: Értem, tehát hitelt csak lakásra lehet felvenni, aki autóra veszi fel, azt jogosan meglehet lopni!!! Magán ügyem, hogy mire veszek fel kölcsönt, nem tiltja a törvény, hogy az autó legyen. Azt viszont tiltja a törvény, hogy egy szerződést egyoldalúan módosítsanak, az egyik felet nyereségvágyból kiforgassák vagyonából, nem létező elemeket számoljanak fel, egy-egy összeget 2x szerepeltessenek. stb.

Igen is van pofám oda állni és kérni az igazságszolgáltatást!!!

De hogy tud, 30 éve szükségem van az autóra, ha nem lenne, segélyért kellene sorba állnom. De ha nem így lenne, akkor is hitelre vettem volna autót, nem luxus, hanem egy népi autó, ez a mai világban nem luxus!!! Annak akinek ez szúrja a szemét, nagyon sajnálom, mert élete végéig könnyezni fog.
valakiaki
Ilyen alapon az összes átvert, kisemmizett, megerőszakolt, meggyilkolt embert hibáztatni lehet. Miért öltöztél kihívóan, miért engedted be a gázóra leolvasónak kinéző idegent, miért szálltál fel a villamosra, hiszen tudhattad volna hogy zsebtolvajok is előfordulhatnak stb. stb???
Igen, tényleg, dögöljön meg mindenki aki pórul járt, akit becsaptak, úgy kell neki, szarni kell a fejére, megérdemelte a sok hülye! Az eszedbe se jusson hogy holnap esetleg neked nem lesz szerencséd, kárörvendjél, dörzsölgesd a tenyeredet, járja át a lelkedet a boldogság és legyen ez az életed legnagyobb öröme hogy mások elesettségére élvezzél, te rohadék!
wolk
"Magyarországon a devizahitelezést egy 2001-es kormányrendelet tette lehetővé, amely az előző Orbán-kormány idején született. A svájci bank felhívta a figyelmet a korlátlan folyósítás veszélyére, de az illetékesek nem tettek semmit! A jegybankelnök a figyelmeztetés idején Járai Zsigmond volt…"

Mikor születik megoldás?
Január
@wolk: Valami "maszatolás" biztos lesz, mert választás előtt állunk. Olyan nesze semmi fogd meg jól! A kormánynak erre nincs pénze, nem is akar belefolyni a megoldásba különösebben.
Most megy a szöveg, hogy a bankoknak kell lépniük, azok pedig nem fognak, mert a forintunkat a kormány tagjai "döntögették", Igaz a bankok is hibásak sok mindenben, ahogy az egész devezahitelezéshez álltak - pl. a minél nagyobb profit érdekében adták boldognak boldogtalannak a hitelt a minimális hitelképesség bírálata nélkül -, az egyoldalú szerződésmódosítgatásaikkal stb. Persze most, hogy senki sem vesz fel hitelt csökken a jövedelmezőségük és megy a rinya, és a kormánnyal az egymásra mutogatás.
A helyzet megoldására pedig nem lép senki még egy darabig.
percsi
@leszúrt rittberger: Értem, tehát hitelt csak lakásra lehet felvenni, aki autóra veszi fel, az egy mocskos siránkozó haszonleső, azt jogosan meg lehet lopni!!!
Magán ügyem, hogy mire veszek fel kölcsönt, nem tiltja a törvény, hogy az autó legyen. Azt viszont tiltja a törvény, hogy egy szerződést egyoldalúan módosítsanak, az egyik felet nyereségvágyból kiforgassák vagyonából, nem létező elemeket számoljanak fel, egy-egy összeget 2x szerepeltessenek. stb.

Igen is van pofám kérni az igazságszolgáltatást és visszakövetelni a pénzem!

Annak akinek ez szúrja a szemét, azt nagyon sajnálom, mert élete végéig könnyezni fog.
percsi
Bocsi, szarakodott a gépem, ezért lett 2x elküldve!
wolk
@Január: Ha a választások előtt a fidesz egy kicsit is veszélybe fogja érezni magát -ami nem valószinű- akkor képzelhető el valami. De nem számithat senki megoldásra.

Addig is nagyon sok család kerűl utcára és jön a hideg -fagyhalálokat hozó- tél.

Ausztriában kártérítéssel tartoznak a kereskedelmi bankok a devizaadósoknak! Nálunk vajon mikor?

„Ausztriában egyenesen a legfelsőbb bíróság alkotott véleményt, miszerint kártérítéssel tartoznak a hiteleseiknek azok a kereskedelmi bankok, amelyek nem tájékoztatták megfelelően az ügyfeleiket a devizakölcsön kockázatairól.

„Egyértelmű, hogy a bankoknak ügyfeleik figyelmét minden kockázatra fel kell hívniuk. A bíróság úgy vélekedett, ha e kötelezettségüknek nem tettek eleget, akkor mulasztottak, és kárt okoztak a hiteleseknek. Márpedig ilyen esetben kártérítéssel tartoznak ügyfeleiknek”

Európában erős a fogyasztóvédelem, amelyet Ausztria betart, ehhez igazítja a jogszabályait és a jogi gyakorlatát.

Magyarország ugyan Európában van, de a fogyasztóvédelmi jogszabályait és a jogi gyakorlatát nem igazítja az európai normákhoz.

Az 1.1 millió devizaadóst nagyjából 6000 milliárddal csapták be a Magyarországon működő idegen bankok.
Január
@wolk: Azért csaphatták be a magyar devizahiteleseket többek között, mert a jogszabályaink lehetővé tették. Ekkor a bank azt mondja ők betartották a magyar jogszabályokat.
Azok az érdekvédelmi szervek, akiknek a hitelesek védelme lett volna a feladatuk, ennek a feladatuknak nem tettek eleget.
Állítólag a jegybank elnöke tájékoztatta a mindenkori kormányt e hitelnem kockázatairól, ez sem volt a köz felé publikálva, intézkedés nem történt. Történt akkor mikor már "égett" a ház, de ezek is csak félmegoldások. Púder.
Most meg megy a totojázás, és jön a tél.
Meine Ehre heisst Treue
@leszúrt rittberger: Jól írod: ezek az emberek egyszerűen elb...ák a hitelfelvételt.
Remélem a bankok és a hitelesek a jövőben egymás között fogják rendezni a kialakult helyzetet.
Meine Ehre heisst Treue
@Január: No, és engem (sok más embert) miért nem csaphattak be a bankok?
varirmag
Bizony sok devizahiteles magának kereste a bajt. 2008-ban a tesómék is mi is lecseréltük az autónkat. Ők 10 % önerővel vették meg a vadiúj kocsit. Mi nem vállaltuk a hitelt , vettünk inkább egy 2 évest. Ők úgy gondolták, nekik KELL az új autó, hogy mennyi rajta a hitel az meg nem látszik !
Sokan csak arra figyeltek a bankban hogy mennyi pénzt kaphatnak és (akkor!!!) milyen kamatra !
Van akiken segíteni kellene a bankoknak és a kormánynak,de messze nem mindenkinek !
És azt sem kellene elfelejteni hogy amit az állam ad a devzahitelesek megmentésére azt a mi adónkból adja ! Így azok is fizetni fognak akik soha nem vettek fel egy fillért sem !
Meine Ehre heisst Treue
@varirmag: Ezért ellenzem az állam általi segítséget. Én nem szeretném, ha felelőtlen embereket segítenének a pénzemből.
varirmag
@Meine Ehre heisst Treue: Nekem nagy meglepetés hogy azok akik most marha jól értenek a banki pénzügyekhez,annak idején még a szerződést sem olvasták végig.
Persze van olyan akit sajnálok,mert nehéz helyzetbe került,de nagyon nem szeretem a követelőző,ordíbáló,mocskolódó,okoskodó hiteleseket akik most megmondják hogy ki mennyit fizessen,mennyivel kárpótolja ( ??!!)őket .
entero
@percsi: Viszont minek olyan lakás, vagy autó, amilyen a szomszédnak van? Használt, vagy kisebb nem elég? Nyújtózkodni csak a takaróig szabad...
entero
@gabrella: Na igen, a legszebb öröm a káröröm...Neked!! Vajon attól te jobban fogsz élni, ha más netalán tönkremegy?
entero
@leszúrt rittberger: Gabrella itt az ügyeletes gazdag gyűlölő...
Kaya Ibrahim
Devizahitalesek ... gondolkozzatok csak, hogy a csóró orbánból
hirtelen hogyan is lett az ország egyik leggazdagabb emere ?!?
Nem kell aggódni, a pénzetek már "biztonságban" van ...
Uborkakulcs
@varirmag: Elgondolkodtál már azon, hogy mi van akkor mikor az adós fizeti a részletet pontosan,de - mivel a részlet 2,5-3 szorosa a felvételkorinál, a családnak nem marad annyi, amiből tisztességesen megéljen?? Szerinted ezek a családok direkt akarták ezt a helyzetet?, Lakásról és nem autóról beszélek.Az autó egy szükséges plusz. Egyébiránt, nekem is van egy, de én nem akartam egy 10% önerőből és hitellel finanszírozott kölcsön autóban feszíteni, hanem beértem egy 9 évessel, MERT EZ FÉRT BELE KP-re. Ha nincs KP,Én nem rázom a rongyot kölcsönautóban, nem mutatok többet , mint ami van. És leszarom azt, aki ezért lenéz.Ez a bajunk , nekünk magyaroknak. Nálunk az autó státusszimbólum, nem egy eszköz, ami elvisz A pontból B pontba.
Szerinted a Devizahitelesek naplopók, adót nem fizető emberek?? Én is devizahiteles vagyok- LAKÁSCÉLÚ 10 M Ft alatti-, mert hát lakni kell valahol, autózni viszon nem muszály,van tömegközlekedés-, nem autó ( !!! ) és fizetek adót, nem is keveset. Tudod, a károsult nem csak azt jelenti, hogy NEM TUD FIZETNI, hanem azt is, aki tud fizetni, de a hitel megfizetése után az 1 főre jutó összeg NEM éri el a családban az egy főre jutó létminimumot. Ezzel mi a helyzet?? Mi hitelesek NEM alamizsnát szeretnénk! Egész egyszerűen azt szeretnénk, hogy mindenki kövesse a Tisztességes Üzleti Magatartás szabályait.
A fentiek alapján kérlek gondold át azt a kijelentésedet, hogy" És azt sem kellene elfelejteni hogy amit az állam ad a devzahitelesek megmentésére azt a mi adónkból adja !". Nem minden hitelkárosult naplopó, és nem azt szeretnénk, hogy fizessék ki a hitelünket.
Meine Ehre heisst Treue
@Uborkakulcs: "...mi van akkor mikor az adós fizeti a részletet pontosan,de - mivel a részlet 2,5-3 szorosa a felvételkorinál..."

Ennek főképpen az árfolyamkockázat az oka. Ezek az emberek mit gondoltak erről? Hogy 100 év múlva is annyi lesz chf és az euro árfolyama mint a szerződés aláírásakor?
Ezért volt olcsóbb a ft hitelnél, vagyis a nagyobb kockázat (akkor) olcsóbb hitelt tett lehetővé.
Közben változott az árfolyam, mégpedig nekik rossz irányba, így az akkori részletek durván megnőttek. Ezen előbb kellett volna gondolkodni.
Uborkakulcs
Magad is írtad: Durván megnőttek.
A hitel felvételekor a Magyar Bank aForint alapú konstrukciónál 8-9%-os kamatot használt és a minimális önerő is magasabb volt. Én kérek elnézést, hogy a magyar bankoknak nem volt érdekükben a Kedvezőbb Forint hitel kondíció használata, ezzel is az országon belül tartani a pézeket. továbbá, mivel nem a közszférában dolgoztam,dolgozok, így nem járt semmiféle közalkalmazotti kedvezméyn sem, ami akkoriban nagy divat volt. ez nem diszkrimináció, esetleg?? :-) ( Sajnos az én akkori 20%-os önerőm forint hitelnél , semmire nem lett volna elég ) Pedig dolgoztam és adót fizettem, mint azóta és előtte megszakítás nélkül.Nyilván nem voltam teljesen dilettáns, és valamiféle kép volt arról, hogy az árfolyam ingadozik. De, nekem nincsnek hadseregnyi elemzőim, és sajnos nem tudom befojásolni a világgazdaságot, mint a pénzpiac szereplői.Nekem nem jelezte senki, hogy a CHF az akkor 164 Ft ról a mostani 240 Ft körülire ugrik. Én beválltam a kockázatot, bár ez egyoldalú volt, a bank NEM vállalt semmit.Ezt az Én hitelem generálta. Tehát: Nem volt kockázati limit, amit akkor a Hozzáértő Kormányok bevezettek volna. Bár a Svájci jegybank FIGYELMEZTETTE a CHF alapú ingatlanhiteleket osztogató országok kormányait , ezek kimagasló kockázatára. Engem sajnos nem figyelmeztett senki, érthetően. Járai Urat biztosan.
De a mondandódból az jön át, hogy te a mai naptól az élelmiszer és a benzin áfáját is szívesen látnád mondjuk 35-45%-on. Mert ugye az egyén ráhatási felelőssége itt is hasonló.A lakásban lakni kell, az ételt megenni. A benzim meg azért kell, hogy beszerezd az ételt. Megértem az írásodat, de nem osztom a véleményedet.
Meine Ehre heisst Treue
@Uborkakulcs: Nekem sem jelezte senki. Nem vagyok közgazdász sem, elemzőim sincsenek. Mindössze tudtam, hogy az árfolyam ingadozhat és a kuncsaft viseli ennek a kockázatát. Ennyi. Ez azonnal elég volt, hogy ne hallgassak azokra, akik devizahitel felvételére buzdítottak.

A mondandómból nem ez jön át, te félremagyarázol. Én sem szeretném ha az áfa még nagyobb lenne és nem is erről van szó. Honnan veszed ezt a hülyeséget?
hattorihanna
Nekem az a legszomorúbb ebben az egészben,hogy azok akik azt szajkózzák hogy az ő pénzükből ne adjanak a devizahitelesek megmentésére,örömmel asszisztálnak ahhoz hogy szintén az ő pénzükből /is/ stadionok épüljenek és szigeteket vásároljon a kormány.
Pedig itt családok sorsáról,emberi életekről van szó,nem pedig fociról... :-(
Egyébként azt sem tudom hogy honnan veszik azt hogy minden devizahiteles a saját anyagi lehetőségénél nagyobb és több hitelt vett fel? Nem azért nem tudják fizetni,hanem azért mert a bevállalt törlesztőrészlet a duplájára nőtt.
hattorihanna
@Meine Ehre heisst Treue: Akkor te forint hitelt vettél fel ezek szerint?Csak mert akkor még jobban el vagy adósododva mint a devizások.. :-D
Meine Ehre heisst Treue
@hattorihanna: Egyiket sem választottam.

A kormány egyéb pazarló műveletét sem komálom, ha tehettem volna, megakadályoztam volna.
űrbán
@percsi: Épp akartam írni hogy nem értem azt aki téged "szidott" mert autóra vettél fel hitelt.
Ismerősön is azt mondta nem vesz fel hitelt kocsira, nem is vett, tavaly vett egy 18 éves Suzukit, a spórolt pénzéből, 380.000-ért, a mai napig 200.000-at költött rá...
Azt sem igazán értem miért ilyen drágák nálunk a használ autónak nevezett guruló roncstelepek.
Haveromnak is hitel mentes a kocsija Lada 2107 :D Havi szinten kell már rá költeni, hitelért ő sem vesz kocsit ;)
Január
@Meine Ehre heisst Treue: @Uborkakulcs: Csak egyet írnék, s ezt nem kellene elfelejteni. Anno 2002-ben vettünk egy autót és már akkor devizahitelre, amelynek árfolyama a törlesztés ideje alatt - 4 év alig változott. Ekkor a kezdő törlesztő rész és a végső törlesztés között egyezer forint volt csak a különbség.
Ez után 2007-ben vettünk egy másikat, ahol is a kezdő törlesztő rész, mostanra 70%-al megnövekedett.
Senki sem spekulált, csak az előző autó vétel példája volt előttünk. Ráfáztunk, mert nem gondoltuk azt, hogy így megváltozik a gazdasági környezet, hogy az államunk a saját polgárait sodorja majd veszélybe az árfolyampolitikájával.
percsi
@Január: "Azért csaphatták be a magyar devizahiteleseket többek között, mert a jogszabályaink lehetővé tették. Ekkor a bank azt mondja ők betartották a magyar jogszabályokat."

Nem a jogszabályaink tették lehetővé, hanem a bankok nem tartották be a a szerződésről szóló ptk.-t. Tehát nem mondhatják azt, hogy betartották a magyar jogszabályokat.

A hitelfelvevők bőven megkapták a büntetésüket, ideje lenne már a hitelt adók körmére koppintani.
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Mert talán nem volt szükséged hitelre! Nem mindenki keresett átlagon felül.
Nem 10 éve és nem csak Magyarországon létezik hitel. Ekkora uzsorázás még soha nem történt, mint az elmúlt években. Jó lenne már felfogni, hogy a bankok és a háttérzenekar veszélybe sodorták az országot, nem csak a devizahiteleseket, hanem téged is. Vedd tudomásul, hogy aki a magyar ember ellen van, az nem magyar. A bankok nem magyar bankok, nem érdekli a bank tulajdonosát, hogy koldussá váltunk miattuk, fogják magukat és holnap kivonulnak. Nincs semmink, az egész ország a bankok kezében van, illene a magyarok pártjára állni.
percsi
@varirmag: Látom te sem érted. Én kifizettem a felvett kölcsönt, sokkal több kamattal,mintha ft hitelt vettem volna fel, és még mindig követelőzik a bank. És a több százezer bankos is fizeti illetve fizette addig, amíg bírta, nem a tisztességes banki törlesztést, hanem a háromszorosát. Hozzá teszem jogtalanul!!! Nem az államnak kell kifizetnie, hanem a bankoktól kell visszakérni azt, amit elvett tőlünk. Hozzák vissza Magyarországra a magyar nép pénzét!
És mit szólsz az önkormányzatokhoz? Jogot tanult ember biztatta őket eladósodásra. A rengeteg pénzt kivitték az országból és neked-nekem kellett kifizetnem a több milliárd CHF tartózást, ami nem valós tartozás!!!
percsi
@entero: A takaró alatt maradtam volna, ha a bank betartja a szabályokat. Én és rajtam kívül több százezer ember fizette azt a hitelt, amit vállalt. Én az ellopott pénzemet akarom visszakapni, nem többet.
percsi
@entero: Ezt a sablonos szöveget nagyon unom. Minek új lakás, kocsi stb. Vehettem volna 8-10 éves Mercédeszt is ennyi pénzért, ez mennyivel lenne jobb neked? Akkor a bank nem vágott volna át?
percsi
@Kaya Ibrahim: Úgy,ahogy mondod! A hitelesektől féltik a pénzüket, mikor eddig sem a hitelesek szedték el tőlük. Arra nem gondolnak, hogy a hitelesek nem csak a bank erszényét dagasztják, hanem adó fizető polgárok is, tehát több oldalról húzzák le a bőrt róluk:(
percsi
@űrbán: Hát igen, én is 10 évnél idősebb autókat vettem annak idején. A gatyám rá ment, mindig volt valami hibája. A ladánál másfél év után generál, fényezés is rájött. Ezért vettem újat, most 6 éves, még nem kellett rá költenem, jaj de, akkumulátort tavaly. Természetesen a rendszeres átnézés (nem a márkaszervizben), olaj stb. kellett, hogy még kiszolgáljon pár évet. Akik szidnak, szidjanak, bár nem engem kellene. Én kifizettem a tartozásomat, és addig nem nyugszom, míg vissza nem kapom a pénzem. A szerződéshez két fél kell, mind a kettőnek viselnie kell az előre nem látható veszteséget. Nem normális dolog, hogy csak az egyik félre hárítják át, főleg úgy, hogy az adó fél jogászokkal, ügyvédekkel van körülvéve. Nekem ne magyarázza be senki, hogy ezek nem felelősek, előre megtervezett néprablás volt!!!
entero
@percsi: Én nem mondtam, hogy 8-10 éves Mercit kellett volna hogy vegyél, de amikor én építkeztem, autókat vettem bizony volt a környezetemben rá példa, hogy na akkor ők is megteszik, csak ugye hitelből. Nekem a felelőtlenekkel van csak bajom, azokkal, akik már akkor is tudták, hogy akár még baj is lehet. Aki csak a takarójáig nyújtózkodott, az ma is tudja fizetni általában.
JAJMÁR
@entero: "Kockázat nélkül nincs siker" :)
Te soha nem kockáztatsz? Hogy lettél sikeres?

(( Pedig kockáztatsz. Képzeld el, hogy gondol egy nagyot kormány, és megveszi a üzemet, v. gyárat, ahol igazgató vagy. Aztán pályázatot ír ki a vezetésére... nos, el tudod képzelni, milyen könnyű elvenni egy család üzletét, megélhetését? ))
Komolyan, kárörvendőek vagytok. A bajban lévő embereket fikázzátok...
Juskos
A devizahitelt nem volt kötelező felvenni. Becsapva senki nem lett, semmit nem titkoltak el a bankok. A kapzsiság nagy csábítóerő! Én is vettem fel nagy összegű hitelt, de NEM DEVIZÁBAN, pedig induláskor a forinthitelt sokkal rosszabb kondíciókkal adták. Kiszámoltam, hogy az tudom fizetni, a devizás pedig bizonytalan, rendkívül kockázatos. Aki azt vette fel, az nyerhetett is volna.
Minek rulettezett???
Meine Ehre heisst Treue
@Január: "Ráfáztunk, mert nem gondoltuk azt, hogy így megváltozik a gazdasági környezet,..."

Eddig tökéletes, ami utána következik hülyeség. Az államnak nem sok köze van a polgára magándolgaihoz. Ha korábban jó volt ez a hitelkonstrukció, az nem jelenti azt, hogy ( a devizakitettség miatti, hogy később is így lesz.
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Azt is ideje lenne felfogni, hogy, akik nem fizetnek, mennek a levesbe. Az ingóság, az ingatlan a befizetett összeggel együtt elvész.
A nemzettudatot ne keverd ebbe a történetbe, annak ehhez semmi köze. Egyszerűen elb...tátok és így jártatok, többi pedig vélhetően tanul a hülyeségeitekből.
Meine Ehre heisst Treue
@Juskos: Ahogy írod. De a sok habzó szájúnak ezt hiába magyarázod.
Nem baj, majd kilakoltatják és tanul belőle.
Juskos
@Meine Ehre heisst Treue: Ha sokáig ugrálnak ellenmozgalmat kell szervezni ellenük!
Meine Ehre heisst Treue
@Juskos: Tartok tőle, hogy nem sok értelme lenne.
Juskos
@Meine Ehre heisst Treue: Dehogynem! Őket nem lehetne meggyőzni, de akormányt el lehet téríteni attól a szándékától - amit már pedzegetett, de aztán visszakozott -, hogy közpénzzel segítsen rajtuk! Azzal nincs bajom, hogy a bankokkal egyezkedik valamilyen kompromisszumos megoldáson, de az adó nem arra van, hogy felelőtlen embereknek osztogassa! csak fel kell vetni, hogy ez a segítség máshonnan veszi el a szükséges pénzt. Bér, nyugdíj, egészségügy, pályakezdők támogatás, oktatás...
Meine Ehre heisst Treue
@Juskos: Értelek. Azonban a kormány ha akarja támogatja őket, ha nem, akkor nem. Neki a jövő évi választásra is gondolni kell.
Egyébként természetesen egyet értek veled a közpénzek felhasználását illetően.
Juskos
Éppen erről beszélek! A választásokról. A ha a kormány közpénzt mer költeni a devizahitelesekre, akkor a hoppon maradtak berágnak. Azok pedig jóval többen lennének, mint a hitelesek.
percsi
@entero: Építkeztél, mit szóltál volna, ha az ács 500e + 10% egyéb előre nem látható költség szerződéseteket figyelmen kívül hagyva 1,5 millióról nyújtott volna be számlát?

A bank kihordja a pénzünket az országból. Többek között a hitelesek kirablása miatt nincs építkezés, kereskedés, mennek csődbe a vállalkozások, szűnnek meg munkahelyek, fizetünk egyre több adót. A bankokat kötelezni kell arra, hogy igazolják a deviza vételt és tartsák be a törvényeket, visszamenőleg a ptk. szerint módosítsák a szerződéseket ft hitelre,adják vissza a becsapott hitelesek pénzét. Már rég nem a devizahitelesek tönkre tétele a cél, hanem a kis országunké.Szerintem ebben azoknak a keze van benne, akik az ország irányítását végzik.

CSak az idő húzás és az ország kirablása megy, október 23-n hitelesek és nem hitelesek össze kell fognunk, amíg nem késő, meg kell védenünk magunkat, mert a kormányra nem számíthatunk.
Meine Ehre heisst Treue
@Juskos: Viszont a kormány az elmúlt időszakban csinált annyi a hülyeséget a kispénzű emberek kárára, hogy a devizahiteles történet már nem sokat nyom a latba. Az, inkább már csak hab a tortán.
De meglátjuk, hogy mi fog történni.
percsi
@entero: "de amikor én építkeztem, autókat vettem bizony volt a környezetemben rá példa, hogy na akkor ők is megteszik,"

Én nem azért vettem autót mert a szomszédnak is van!! Egyébként medencéje is van, nekem nincs, nem is lesz, inkább kiruccanok otthonról!!! De nem ítélem el, ő inkább otthon lubickol, egészségére.
Uborkakulcs
Tisztelt Kommentelők,
Olvasván a kommenteket, látom megoszlanak a vélemények. Csak a tisztán látás miatt szeretném megosztani veletek, hogy:
Forint, vagy -devizahitel: Mindegy. Mindegyik a bankoknál landol. Ha nem a részletek megfizetésével, akkor bankmentő csomagokkal.
Devizahiteles lévén még mindíg azt tartom, hogy:
A bankok minden devizahitelest megkárosítottak. Miért adták a Forint hiteleket szigorúbb feltételekkel és magasabb kamatokkal?? Mert tisztában voltak, vannak a deviza értékének ingadozásával. Nem láttam olyat eddíg, hogy akár az € vagy a CHF akkora mértékben lefelé mozdult volna, mint felfelé. Egyébként ki manipulálhatja a világgazdaságot?? Az utca embere, vagy a Politikai és a pénzpiaci szereplők, kit gondoltok?? Lehet köpködni ránk devizásokra,mert felelőtlenek voltunk de még mindíg azt mondom: A Magyar bankoknak kellett volna akkor abban az időben a FORINTHITELT elérhetőbbé és csábítóbbá tenni.PS: Nekem a szerződésémben nincs olyan pont, hogy : "a hitelfelvétel előtt az adós teljeskörűen és érthetően tájékoztatva lett a devizahitel kimagaslóan magas kockázatáról és ezen kockázatvállalási kötelezettség egyoldali vállásáról. ( Olyan érdekes, ha a hitel összegát tudták rögzíteni CHF-ben akkor akkor a részleteket méirt nem. Ha egy kb 7,5 M Ft os hitel 156 Ft / CHF áron 47435 Chf, akkor a 7,5 M HUF os hitel a mostani - 240 HUF / CHF -áron már csak 30833 CHF. Vajon ez miért nem jó a banknak, miért nem így számol??? Ja , mert ugrana a profit. De , ha árverezik a lakást, és nincs vásárlóerő az ugye jó a banknak.) Egyébként a bedőlt hitelek, nem jók a bankoknak sem. Hát, ez van.A rendszerváltás előtt a Tanácsi Bérlakás Program nem volt jó a Magyarnak. Hát , akkor haggyuk magunkat kiszipolyozni, akár Forint akár Deviza alapon.Nehéz lesz egy jó mentőcsomagot kitalálniuk az biztos az öltönyös uraknak, ami mindenkinek jó lehet. Hiszen a bankok már most hisztiznek az esetleges több milliárdos profitcsökenés miatt. Abban viszont megegyezhetünk szerintem,hogy a...
percsi
@Juskos: Nagy ész!!!
Még mindig nem érted! A devizában visszafizetendő összeg nem csak a ft leértékelődése miatt lett sokkal magasabb, hanem azért is, mert beleraktak olyan elemeket, amik törvénytelenek. A ptk. törvények nem most íródtak, a banki jogászok tisztában voltak a csalásokkal, mégis áldásukat adták rá. Mit vársz egy bányásztól, vagy fodrásztól?
Hitt a bankban, jogászokban, hogy a fizetésük %-s arányát nem fogja majd meghaladni a havi részletfizetési kötelezettség.
Devizában kérik a biztosítások díját, a magyar munkaerők utáni kezelési költséget, a devizát eladási áron számolják, holott nem devizát vásároltunk, hanem kölcsönt vettünk fel, amiért kamatot fizetünk, vételi áron kellene számolniuk. Vagy ez-vagy az, és még sorolhatnám. Én az üzletszabályzatot külön, postán kaptam meg, nem a szerződésnél adták a kezembe. Ha csak ezt az egyet vesszük figyelembe, akkor már nem hivatkozhatnának az üzletszabályzatra, amit olyan előszeretettel teszik. Ezek az összegek kitesznek talán több mint az 1/3 részét a követeléseknek.
Kifizetetlenné tették a devizahitelt! Ez ellen reklamálunk, értsétek meg már végre!
percsi
@Juskos: Nyaljátok a tolvajok seggét, csináljatok ellenforradalmat, verjük szét az országot, majd felépítjük!
percsi
@Juskos: Milyen pénzt vesz el??? Bér, nyugdíj, egészségügy, pályakezdők támogatás, oktatás??? Te közöttünk élsz, vagy egy idegen bolygóról tévedtél közénk? Megnyugtatlak, az adódat, ha egyáltalán fizetsz, nem a devizások veszik el tőled, ők nem jutnak soha a húsosfazék közelébe!!!
Gondolom fociszurkoló lehetsz, mert a stadionoktól, vagy pl. az újgazdagéktól nem sajnálod az adódat. Én látod tőlük féltem az adómat, a hitelesektől nem, nincs is mit, mert amit a kormány tervez, az nem adomány, hanem az ellopott pénz egy részét akarják visszaadni, sajnos nem az egészet. Ismétlem, én már kifizettem a tartozásomat, csak azt követelem, ami nekem visszajár!!!
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Nem értem kérdésed :)
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Ha törvénytelenségeket csináltak, akkor tessék perelni, ne itt oszd az észt...
Mi akadályoz meg a történet peresítésében?
percsi
@Meine Ehre heisst Treue:
Még friss a dolog, már a banknak elküldtem a megegyezést kérő levelem, bele foglaltam a törvénytelen elemeket. Ha nem tudunk megegyezni per lesz.
Te is osztod az észt, mi a különbség kettőnk között??
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Helyes.

Az, hogy én messzire elkerültem a devizahitelt.
entero
@JAJMÁR: Nos, az nem fog megtörténni, elvégre amerikai tulajdonban van. Nehéz lenne bárkinek is megtenni.
JAJMÁR
@entero: Igen, erről van szó. Az ember nem kalkulál be a mindenkori jelen alapján teljesen valószínűtlen dolgokat, mert az kívül esik az akkori "kockázat" szinten. Mégis, bármi megtörténhet, pl. az amerikai tulajdonos is eladhatja a cégét a magyar államnak. Persze, ez ma nem valószínű, ezzel Te nem kalkulálsz.
Nem lehetett bekalkulálni a gazdasági válságot, a forintgyengítést, és dehogyis tudták ezt a bankok előre, engem arról senki sem tud meggyőzni, hogy a bankok "ostobák", és olyan fedezetre adtak hitelt, amiről előre tudták, hogy nem fog annyit érni, mint a kiadott hitel. Rengeteg gyenge pontja van ennek az ügyletnek, a hitelező pedig áldozat Ez vis maior!
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: Miért nem kalkulál az emberek többsége előre vészforgatókönyvet?
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Kalkulál, a legtöbbnek van A, meg B, meg C terve is, de mint már írtam, történnek előre nem látható események. Utólag könnyű látni az előre nem láthatót :D
Ráadásul velünk, magyarokkal bármit meg lehet tenni. Be lehet csapni, mert a becsapottak magukra maradnak. El lehet venni a megélhetését embereknek, mert hagyjuk, és lehet éhbérért dolgoztatni, mert aki nem annyit kap, annak nem számít.
Irigy nép a magyar, csak az számít, hogy neki jobb legyen, mint a másiknak. Az nem, hogy neki se jó :(
Meine Ehre heisst Treue
@JAJMÁR: És az árfolyam elszabadulásával miért nem számolt ennyi ember?
JAJMÁR
@Meine Ehre heisst Treue: Számolt. Azzal számolt. Nem a valutával van a baj, a forint a gyenge.
hattorihanna
entero:
Én nem mondtam, hogy 8-10 éves Mercit kellett volna hogy vegyél, de amikor én építkeztem, autókat vettem bizony volt a környezetemben rá példa, hogy na akkor ők is megteszik, csak ugye hitelből. Nekem a felelőtlenekkel van csak bajom, azokkal, akik már akkor is tudták, hogy akár még baj is lehet. Aki csak a takarójáig nyújtózkodott, az ma is tudja fizetni általában.
Nem mondod hogy voltak ilyen mocsok alakok,akik még rajtad kívűl is kocsit és házat akartak maguknak??...Megáll az ész,milyen egy rohadt világban élünk.Az ilyen privilegiumok természetes hogy csak Neked és a fideszes suttyóknak járnak igaz?
Ezért szeretünk,olyan emberi vagy mint Viktorunk.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: ma, 21:16 Azért, mert nem közgazdászok, nem bankárok, nem politikusok, csak naiv állampolgárok, akik azt hitték, hogy nem Qrják át őket a bankok és a politikusok...Nem mellesleg a megmentett devizahiteles politikusok és önkormányzatok az
árfolyam elszabadulásával miért nem számoltak???!!!
entero
@hattorihanna: Látom, abszolút nem értetted meg a mondandómat. Nem baj, soha nem késő iskolába járni...:-))
entero
@JAJMÁR: Nehéz ügy ez a hitelkérdés, elvégre vannak felelőtlen hitelesek, és vannak azok, akik a körülmények áldozatai lettek. Mindenesetre tény, hogy a sok hiteles rosszabb egy ország gazdaságának, mert ezáltal a vásárlóerő is gyengébb.
hattorihanna
@entero: Tudod nem látok fikarcnyi esélyt sem arra, hogy téged és mondanivalódat valaha is megértsem.Büszke is vagyok rá. :-D Iskolázottságomról is beszélgethetünk,állok elébe.
JAJMÁR
@entero: Nehéz, beletörik a bicskája sok okos embernek :)
hattorihanna
@entero: Elvégre vannak ilyenek és olyanok,és a nagy entero majd eldönti ki a körülmények áldozata,és ki az aki mert pofátlanul kocsit és házat vásárolni a vak világba,úgy kell nekik. :-D
entero
@hattorihanna: Nyugodt lehetsz, sok emberről tudom, hogy miért adósodtak el.
hattorihanna
@entero: Huh,megnyugodtam,most hogy ezt már tudom.Amúgy aludni sem bírtam volna,csak forgolódnék hosszú órákon át.
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Örülj neki, hogy nem volt rá akkora szükséged, mint azoknak, akiknek tető kellett a fejük felé. A kispénzű emberek mindig az olcsóbb terméket tudják megvenni, olcsóbb megoldást tudják választani pl. hitel ügyben. Mindenkinek jár a jobb élet, a kényelem, a dolgozó ember had engedje meg magának, hogy vásároljon tv, mosógépet, autót, lakást, házat stb. Amikor a hitelt osztogatták sok esetben lehetősége sem volt választani. Ha pedig igen, akkor nyilván való, hogy a havi 3-10e ft-tal kedvezőbb hitelt választotta. Abból indult ki, hogy ha emelkedik a deviza, ugyan ott van, mintha ft-ban vette volna fel, ha nem akkor tud pár ezer forintot spórolni. A deviza hitelezés 2001-ben jött be, utána lehet nézni, hogy 2010-ig mennyit emelkedett pl. a CHF és 2010-2013-ig mennyit emelkedett. A rossz gazdasági irányítás miatt az egekbe szökkent. Ez a kormány hibája, nem kell félremagyarázni, hogy minek vették fel, miért vettek új autót, miért nem gyalog járnak stb. A bank alaposan megnézte a jövedelmemet, több előleget kellett befizetnem, mint amennyit szerettem volna. Miért adtak hitelt, a szakemberek, ha számoltak azzal, hogy nagyon megfog ugrani a CHF? Én rájuk bíztam magam, mit gondoljon az ember akkor, amikor a bank számításai szerint, a későbbiekben is tudni fogom fizetni a törlesztést? Vagy ennyire analfabéta szakemberek vannak a bankban? Látod, te tudtad, a pénzügyi szakemberek nem!!! Lassan, de kiderül a turpisság, az már kiderült, hogy a rövidlejáratú hitelek nem devizásak, ezt addig fogom hajtani, míg be nem bizonyosodik.

Azt hallottátok, hogy egy bankra ráment a rendőrség, mert nem adta ki a törzskönyvet??
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Én sem vagyok gazdasági szakember. Egy bankban soha nem szabad megbízni, most ennek isszák a levét.
Talán azért, mert ők jobban álltak anyagilag. Úgy gondolkodhattak, hogy ha emelkedik az árfolyam, akkor is tudnak törleszteni, hiszen évekkel ezelőtt még szó sem volt árfolyamgátról, végtörlesztésről.
Egyébként megint jelzem, hogy a végtörlesztésre mindenkinek volt lehetősége, esélye. Ez többnyire azért nem jött össze a legtöbb kuncsaftnak, mert nem volt annyi tőkéje amennyire hirtelen szüksége lett volna.
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: "A kispénzű emberek mindig az olcsóbb terméket tudják megvenni, olcsóbb megoldást tudják választani pl. hitel ügyben. Mindenkinek jár a jobb élet, a kényelem, a dolgozó ember had engedje meg magának, hogy vásároljon tv, mosógépet, autót, lakást, házat stb."

Egyetértek, de nem ész és körültekintés nélkül kell választani az olcsóbbat.

"Amikor a hitelt osztogatták sok esetben lehetősége sem volt választani. Ha pedig igen, akkor nyilván való, hogy a havi 3-10e ft-tal kedvezőbb hitelt választotta. Abból indult ki, hogy ha emelkedik a deviza, ugyan ott van, mintha ft-ban vette volna fel, ha nem akkor tud pár ezer forintot spórolni."

Ha nincs lehetőség választani, akkor a kockázatos konstrukciót elkerülöm. Legalábbis én.
Vagy keresni kell másik bankot.
Az a baj, hogy alulértékelték a várható emelkedést. Nem keveset, hanem sokat emelkedett az árfolyam.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: "...mert nem volt annyi tőkéje amennyire hirtelen szüksége lett volna. "
Tudod, az átlagember nem azért vett fel hitelt, mert nem akarta feltörni a több milliárdos bankbetétjét...
...hanem azért, mert a saját erejéből kb.30-40-50 év múlva tudott volna építkezni, lakást venni, ha ugyan tudott volna. Az átlag kisember meg szeret a saját lakásában élni, lakni,
nem lakásbérlésre, albérletre szórni a pénzt. Feltételezem, úgy gondolkodik:
amit kidobnék albérletre, abból ki tudom fizetni a törlesztést. Az, hogy az állam/bankok
összefogtak a naiv átlagemberek ellen, több mint bűn!
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Akik most belefulladtak a hitelbe, nem azért fulladtak bele, mert ész nélkül bankoltak, hanem azért, mert a bankokat nem felügyelte senki, farkasszemet kaptak, talán összejátszottak magas kormánymutyikkal és elkezdték a hiteleseket megdézsmálni. A különböző emelések, beépített elemek, ptk. megsértések mellett a jelenlegi kormány rossz gazdasági politikája tette az i-re a pontot.
Három éve szabadult el igazán a pokol, azóta egyetlen egy pozitívum nem történt, a kizsákmányolás és vagyonosodás lebeg irányítóink szeme előtt. Kizsákmányoljuk a népet és megtömjük a zsebünket. Nézd meg a CHF mennyi volt 2010-2011-2012-2013-ban és nézd meg mennyit emelkedett 2002-2010 között. Simán lehetett vállalni a devizahitelt 2010 előtt. Természetesen vannak kivételek, vannak akik ész nélkül hiteleket vettek fel, de ezek nagyon csekély esetek, hiszen a bankok megnézik a kereseteket, és tartják egymással a kapcsolatot.

Ezt nem szabad hagyni, össze kell fognunk, a devizahiteles problémája a nem hitelesnek is, nem szidni kell őket, hanem melléjük állni. Ha lerágott csont lesz a devizahiteles, folytatódik a csontlerágás a másik rétegnél. Ha megoszlik a nép, a kizsákmányolóknak kedvez, ezt akarják elérni, ezért hintenek mindig el egy-egy szöveget, hogy az adófizetők pénzéből kell támogatnunk a hiteleseket, ez kamu, eddig semmit nem adtak és nem is fognak, uszítás és sajnos sokan ráharapnak!!!

Meg kell szüntetni a nép sanyargatását, maguktól nem fogják, nekünk kell kézbe venni a dolgot, de minél hamarabb!
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: De nem tudja. Nagyon sokan jobban jártak volna a bérleménnyel, mint a hitellel.
Most a bank viszi az ingatlant a befizetett összeggel együtt. Ez nem jött be.
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: "...a kizsákmányolás és vagyonosodás lebeg irányítóink szeme előtt. Kizsákmányoljuk a népet és megtömjük a zsebünket."

Ezzel egyetértek, egyébként elbeszélünk egymás mellett.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: És ez a mindenkori kormány, a bankok és a balek hitelesek közös sara.
Meine Ehre heisst Treue
@Csodapók: Ok, legyen így, de közpénzt a balek hitelesekre fordítani nem szabad.
Csodapók
@Meine Ehre heisst Treue: Helyes, de egy korrekt országban, becsületesen dolgozó kormányok és bankok között élni túl szép álom lesz lassan...:(
miazavalami
@Meine Ehre heisst Treue: Fejed oly kemény , mint betonkeverőben a remény. Írok neked ékes szóval , mely neked oly kedves.
Mit tegyünk hogy magasságos személyed tekintetét reánk vetve végre megértse a hiteleseket becsapták? Szép beszéddel hatnak lelkedre , mely zord komor érzéketlen. Nem érti a lényeget. Ütögetik beton fejed, tán félsz hogy betörnek, emberséged megkeresik és komor lelked elesik?
Emlékszel? :-)
Meine Ehre heisst Treue
@miazavalami: Hmm, tetszik a stílus, ilyet szívesen olvasok, még ha oly kritikusok is eme sorok.
miazavalami
@Meine Ehre heisst Treue: Ó. Méltósága észrevette szerény személyemet? vaj mit követtem el , hogy ez megesett? Talán emlékszik még kegyed ki voltam vagyok , meggyőzni már nem akarlak. Az én kalapácsom beletört a fejedbe, mint látható. De talán akad - e planétán valaki aki sikert ér el - e téren.:-))
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Valóban nem a közpénzt kell osztogatni, azzal még több pénz kerülne a bankokhoz. Én sem díjaznám, hiszen én is adófizető állampolgár vagyok, nem szeretném az adómat is oda adni ezeknek a rablóknak. A bíróságoknak kellene elfogadniuk a hitelesek beadványát és átvizsgálni, valóban történtek-e visszaélések, csalások, törvénytelen követelések. Ha igen kötelezni a bankokat a semmis szerződések Ft hitelre váltására, a megdézsmált károsultak kártalanítására.
Nem kell elhinni a bankok sírását. Csak tőlem 1 millióval többet rakott zsebre, mint amennyi járt volna. Hatalmas összeget vittek ki az országból.

De valamiért nem akar a kormány, a bíróság beletekinteni a hitelszerződésekbe?

Több ezer hiteles perindítványát visszalökték, több tízezer hitelest meg sem hallgatnak.
miazavalami
@percsi: Akkor te a saját bőrödön tapasztalod meg sajnos.:-(
percsi
@miazavalami: Sajnos igen.
Tegnap a lányom ismerősével beszélgettünk. Neki is van hitele, de nem deviza, hanem Ft alapú. Nem akartam hinni a fülemnek, mikor elmondta, hogy visszafizette a hitelét és mégis követel tőle a bank 270e Ft-ot. Nem is tudtam, hogy a deviza hatással van a Ft hitelre, nagyjából ezzel magyarázták a követelésüket, te tudtad? Nem akarják oda adni a törzskönyvet, míg nem fizeti ki az összeget. Felháborító, ebbe nem szabad belenyugodni, cselekednünk kell!
miazavalami
@percsi: Pedig a forint hitelek eddig rendben voltak. letelt a törlesztés és az adós tiszta lett. nem gondoltam volna hogy itt is kitalálnak valami uzsorát a bankok. :-(
Végül is maga a hitel visszafizetése már maga is uzsora, mert mindkét hitelnél majd a dupláját fizettetik vissza.
Január
@miazavalami: Nem dupláját jóval többet, és a 10 év törlesztésből hat telt le, - végtörlesztettünk, s igy a felvett hitel 2,3 szeresét fizettük vissza összességében a hitelért.
Napi árfolyamon számolták a még fennálló tőke tartozást, plusz szerződésmódosítási díjat kellett fizetni.
Mit nyertünk? Nincs a hiteltartozás miatti nyomás, idegeskedés, hogy mikor, melyik "okos tojás" dönti be hülye nyilatkozatával a forintot. Valamint a még 4 év kamatát.
Most egy pozitívum, a bank a végtörlesztés befizetése után egy héten belül kiküldte a törzskönyvet.
miazavalami
@Január: Mi az a törzskönyv?
Szerencsére én eddig megúsztam , de vannak jó páran az ismerőseim közt akik kénytelenek voltak hitelt felvenni.
Mikor építettünk le akart beszélni róla a bank hogy kivegyük a pénzünket , inkább azt kössük le fillérekért és vegyünk fel nagyon olcsó hitelt. Akkor még az volt. Csak azt nem értem mit akarnak még? A betett pénzekre kamatot alig fizetnek, még jó ha a lejárat után annyit visszakapunk mint az eredeti összeg. Az adósokról pedig nyúzzák a bőröket.
entero
@hattorihanna: Nem válaszoltam neked azonnal, de ugye nem voltak álmatlan éjszakáid, miután ezt megtudtad? :-))
Január
A törzskönyben a kocsi hiteles adatai vannak, valamint a tulajdonos személyi adatait tartalmazza, ha eladod a kocsidat a törzskönyvet oda kell adni a kocsival együtt a vevőnek. Törzskönyv nélkül kocsit eladni nem lehet, a régi évjáratuakra az okmányirodákban lehet kiváltani ezt. Tanácsos a törzskönyvet a kocsitól külön tartani.

A bank a betétek után nagyon kevés kamatot fizet, míg a hiteleknek ára van, amit a hitelfelvevő a hitellejártáig fizet.

Biztos valami befektetést ajánlottak Nektek, mert ezt szokták, amire nagyon keveset fizetnek jobbesetben, rosszabban örül a kisbefektető, ha visszakapja a befizetett összeget. Ezek a tőkevédett befektetések, csak éppen a bank használja évekig a pénzed, ami a forint értékvesztésével már nem annyit ér, mint mikor befektetted.
percsi
@miazavalami: Forint hitelnél is többet követelni??? Na, ezért kell kimenni az utcára, ha nem tesszük, a már hajléktalanok sorsára jutunk. Egyelőre mehetünk az erődbe, majd száműznek az országból is!!!
miazavalami
@Január: Én lakás hitelt értettem mert nem írtad hogy autó hitel volt.:-)

@percsi: Akkor miért csak a devizásokat akarják "ész nélkül" menteni? Hiszen a forint hitel is uzsora!
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Ha habzó szájjal az utcán hörögtök, akkor is védőgázos lesz belőletek. Ezt csak úgy lehet elkerülni, ha rendesen fizettek.
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Vicces fiú vagy! Hagyjuk, hogy a törvénytelenség uralkodjon felettünk és fizessünk? Az ilyen emberek miatt tart itt az ország!
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Nem tudtok eredményt elérni, hiába köpködtök.
coni
A bíróság hosszú évekig nem talált hibát a devizaszerződésekben, most hirtelen a választások előtt egyre gyakrabban.
Mielőtt a kormány adónk nagy részét a devizahitelesek megmentésére elszórta volna végtörlesztés, árfolyamgát, Ócsa.. formájában, előtte ellenőriztetnie kellett volna a szerződések jogszerűségét.
A szerencsétlen hiteleseknek mindenki azt mond amit akar, mert fogalmuk sincs az alapvető pénzügyi fogalmakról, pl. az árfolyamkockázatról, mert ha lenne, akkor meggondolták volna, hogy devizahitelt vegyenek fel.
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Ha nem köpködünk, akkor igen?
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Se így, se úgy. Ez lefutott meccs. Inkább az a kérdés, hogy a nemfizetők mikor kerülnek utcára.
percsi
@coni: Így van, ezt szeretnék a devizahitelesek is, ellenőrizzék le a szerződések jogszerőségét, de nem teszik, vajon miért? Az Ócsa milliárdokat rakott egyesek zsebébe, nehogy már valaki elhiggye, hogy a devizások megmentésére építették fel, Magyarország legdrágább lakótelepe, hiteleseknek, hahaha. Végtörlesztést is pár embernek nyitották ki, gyorsan be is zárták. Sok mocsok van a háttérben, nem zárható ki, hogy a kormány tisztségviselői keze van benne. Ha nem így lenne,már évekkel ezelőtt lecsaptak volna a bankokra.
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Ezért tart itt az ország! Semmiért nem reklamálunk, hagyjuk, hogy a zsiványok a mi milliárd kupacaink tetején éljék az életüket. Mindegy, hogy devizahiteles vagy adófizető, vagy mind a kettő, a pénzt behajtják tőlünk, amit csak páran élveznek. Ez megy 25 éve! Akkor érünk el valamit, akkor tudjuk elzavarni a parazitákat, ha mindnyájan elkezdünk köpködni, de nem egymásra, hanem a bűnösökre!!
Meine Ehre heisst Treue
@percsi: Ahhoz, hogy a bűnösöktől megszabaduljunk polgárháború, de minimum forradalom kellene.
Összeszedni az összes régi és új bűnöst, kényszermunkatáborba zárni teljes vagyonelkobzás mellett. Új választás és új kormány, de olyan, amelyik az országért tevékenykedik.
De nem úgy néz ki, hogy ez valaha is megvalósul.
percsi
@Meine Ehre heisst Treue: Sajnos, elég baj ez nekünk.
Nyaldossuk a sebeinket, egymásra újjal mutogatunk, azokat hibáztatjuk akiket nem kéne, és tűrünk, tűrünk, tűrünk, a senkiháziak meg röhögnek rajtunk. A mostani kormány nagyon ért ahhoz, hogyan kell a birka népet egymás ellen uszítani. Kitalálta, hogy az adófizetők pénzét a devizások megsegítésére fordítják, holott ők nyúlják le, többszörösen kihasználják, felhasználják őket!! Nem az adófizetők pénzéből fogják a morzsát kiosztani, hanem a devizahitelesek megdézsmált pénzéből fognak visszaosztani egy keveset. Muszáj, mert a birka nép lázadozik!!
A devizahitelesek nem kergetik egymást a több ezer m2-s palotában, birtokon, nem ők a mi embereink, nem ők nyúlják le az adófizetők pénzét.
A devizahitelt 2001-ben hagyta jóvá az akkori kormány, már akkor pénzforrás eszköznek tervezték, csak leváltották őket. Az előző kormány is dézsmálta őket, bár lehet, hogy nem, mert nem ismerhették a belső forrást, de ki tudja, kik lehetnek benne. Ha az mszp is benne volt, akkor sokkal okosabbak és kevésbé kapzsiak voltak mint a fidesz, azért nem jöttek rá a hitelesek a turpisságra. A három éve igen magas devizaárfolyam is ennek lehet a része.
Utána kellene nézni, hogy ezeknek a mihasznáknak mijük volt 30 évvel ezelőtt és most mijük van. Soha nem fogunk talpra állni, míg ezeket támogatjuk!!! El kell döntenünk, hagyjuk, hogy pár ember kiraboljon, nincstelenné tegyen bennünket, rájuk dolgozunk, vagy összerázzuk magunkat és elkapjuk őket, bíróság és kényszermunkatábort szabunk ki rájuk!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.