A tűzifa és a szén fűtési költségeinek mérséklése is terítékre kerül a hamarosan a kormánynál – írja a Napi.hu.

A leggyakrabban a tűzifa, illetve a szén került szóba, mint olyan energiahordozó, amelynek fogyasztói között számos, energiaszegénységben tengődő háztartás található – ráadásul a más területeken végrehajtott költségcsökkentések automatikusan rontották ezek versenyképességét, illetve így az arányosság elve sem érvényesült.

Nem árszabályozással fogunk élni, hanem célunk a legrászorultabbak segítése, amelyet a legegyszerűbben és leghatékonyabban a szociális tűzifa program kibővítésével lehet végrehajtani – fogalmazott a Nai.hu megkeresésére a nagyobbik kormánypárt.

Eddig csupán a 3000 fős vagy annál kisebb lélekszámú települések igényelhették a szociális tűzifát, viszont várhatóan ezen a télen már az 5000 fős vagy annál alacsonyabb létszámú lakossággal bíró települések is részt vehetnek a szociális tűzifaprogramban.

A szén ügyében egyelőre nincs döntés, zajlik a vizsgálat a rezsicsökkentési munkacsoportban, mivel "nagyon speciális területről" van szó, nem is feltétlenül az árszabályozás az optimális megoldás. A kormány a szénbányászat helyzetét is vizsgálja, és szeretné, ha legalább a szociális szénellátást biztosító újabb, kisebb bányák megnyílnának.

Részletek a Napi.hu cikkében >>>

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

JAJMÁR
A pazarlást segítik elő.
"Indián mondás: Ha majd kivágtad az utolsó fát, megmérgezted az utolsó folyót, és kifogtad az utolsó halat, rádöbbensz, hogy a pénz nem ehető."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bakegya
Hasábfával a vastagabb pénztárcák és a szabadon járó-kelő tolvajok fűtenek,a gallyal-ággal meg a gonddal- bajjal még megbírkózni képesek.A többiek saját lakáson fagynak meg,csak úgy, mint az elmúlt teleken oly sokan.
gabrella
@entero: Na ugye mennyivel jobb volt a szocik által támogatott gáz- és villanyár támogatás!
Ki mennyit fogyasztott, aki nem az átlagfogyasztó volt azt nem támogatták. Még a spórolást is elősegítették, míg a Fidesz a gazdagokat is pazarlásra segíti ebben is.
Nakimaga
"a legrászorultabbak segítése"
--a hajléktalanok is kapnak 1 kosár fát?
igazszó
@JAJMÁR: Milyen pazarlást ? azt hogy ők is szeretnének melegedni a télen? Régen volt erdőgazdálkodás amennyit kivágtak annyit ültettek folyamatában , én sem azt gondolom hogy minden erdőt le kell tarolni és plázát építeni oda!Az erdőkben rengeteg fát lehetne most is összeszedni tele van kidőlt fákkal ágakkal egyebekkel .Régen is oda jártak az emberek tüzifáért és nem kell mindjárt írtásban gondolkodni!
JAJMÁR
@igazszó: Az a pazarlás, hogy a gazdagok 300 m2-es házának fűtésénél, és áramszámlájánál csökkentik a rezsit, és így ők nem érdekeltek a spórolásban. Meg tudnák fizetni a jóval magasabb rezsit is.
A szegény ember pedig nem tudja megvenni a jó minőségű tüzelőt, és eléget mindent, és szennyezi a környezetet. Oda kellene adni több segítséget. Segíteni a házak szigetelésében, hogy ne az utcát fűtsék... stb. így értettem. Az energiával spórolni kell, ezért a kis fogyasztást kellene még olcsóbbá tenni, hogy érdekük legyen spórolni az embereknek.
igazszó
@JAJMÁR: Most már értelek és igazat is adok abban amit mondasz!Ez az igazi pazarlás!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.