Az élő- és a félsertés általános forgalmi adója 5 százalékra csökken január 1-jétől a jelenlegi 27 százalékról. A döntés az adótörvények elfogadásával lép hatályba, a mérséklés ellenére a szektor fehéredésének köszönhetően az adóbevételek várhatóan szinten maradnak – jelentette be Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter csütörtökön. Arra lehet számítani, hogy a mostani áfacsökkentés hatása megjelenik majd az árakban is.

Jelezte azt is: az élelmiszergazdaság más területein  tovább folyik a munka az áfacsökkentés érdekében. A miniszter elmondta: az áfacsökkentés hozzájárul a gazdaság fehérítéséhez, az érintett vállalkozások versenyképességének növeléséhez. Hozzátette: a mostani döntés az élelmiszerek áfacsökkentésének első lépése, és nem tartotta kizártnak, hogy jövőre további mérséklések lehetnek.

A lépés összhangban van a sertésstratégiával, az intézkedéssel a magyar termelőket és feldolgozókat kívánják segíteni – mondta. Az importálók előnyeit a lépés visszaveti, hiszen hasonló vagy azonos feltételekkel a magyar sertés versenyképes – mondta Fazekas Sándor.

A miniszter szerint az áfacsökkentés hatása megjelenik majd a belföldi fogyasztás emelkedésében is, és ármérséklő hatást is várnak attól, mivel a vágóhidak számára is alacsonyabb lesz az általános forgalmi adó. Így az intézkedés a termelők és a feldolgozók likviditását is pozitívan befolyásolja – mondta Fazekas Sándor.

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

taglo
Fél sertést meg nem veszek ,mert eldöl az ólban !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
gabrella
Akkor a comb csont nélkül 1390- ről csökkent 22 %-kal? Ha nem így lesz jelenteni kell,hogy érvényesítsék az árcsökkentést!
Pisti271
@gabrella: Nem.
Innen nézve a csökkenésnek 17%-nak kell lenni.
Nettó 1095 Ft plusz 27% ÁFA = 1390 Ft (1390 áfa tartalma 21%)
Nettó 1095 Ft plusz 5% ÁFA = 1150 Ft (ez a helyes összeg!)
1390 - 22% = 1084 lenne, de ez hibás számítás.
Másrészt csak féldisznóra vonatkozik, a darabolt húsra nem.
taglo
Fél sertést meg nem veszek ,mert eldöl az ólban !!
rokker33
És miért nem lehetett az Áfa megemelésekor legalább a húsoknak (csirke disznó marha hal stb) az alapvető élelmiszereknek kenyér tej stb nek az áfáját csökkenteni ha nem is 5 de 15-20%ra hogy ne legyen annyira magas ára mondjuk a kenyérnek vagy a tejnek!!!Ez az áfa csökkenés megint olyan hogy adunk is meg nem is elvileg olcsóbb lesz gyakorlatilag nem!Ez megint csak arról szól hogy áprilisba jön a választás és legalább tudjon valamit röfögni a kedves miniszterelnök úr!Csak elkúrta mert süket fülekre talált a nép remélem nem veszi komolyan amit ez a moslék hazudik!
dodo571031
Kétlem,hogy ettől a bejelentéstől olcsóbb lesz majd a hús.
furfang
Na kíváncsi vagyok,hogy magyarázzák majd a szoclibek hogy ez a csökkentés katasztrófa lesz, és hogy a mutyi kormány kivesz a családok zsebéből.
verőce21
Akkor most jól "pofáncsapják" a feketézőket. :)
kkalman
"Januártól olcsóbb lesz a sertéshús."
Hol?
Volt már nálunk ÁFA csökkentés, semmi nem lett olcsóbb. Az árcsökkenés helyett csak magyarázkodás volt, hogy miért nem jelenik meg az ÁFA csökkenés az árakban. Most is erre lehet, kell számítani, és még örülhetünk majd, ha nem drágul a sertéshús.
dragonfly
az ilyen fajta rafinált "csökkentésektöl,kedvezményektöl"nemigen mozog a magyaremberek ádámcsutkája!
csikknorisz
Ez csak áttételesen érinti a kiskereskedelmet. A boltban ugyanúgy 27% marad. Mielőtt elkezdenénk tapsolni. Igaza van Fazekas úrnak, ez egy lépés. De kurvára kicsi. A szaré-húgyé felvásárolt desznyók áfája csökken, arra még rohadt sok költség rakódik, szállítás, feldolgozás, tárolás, megint szállítás, megint tárolás stb. Mire a kiskereskedelembe kerül, a termelői ár áfacsökkentése már annyira elenyésző lesz a rárakódott költségek miatt, hogy észre se lehet majd venni. De ne legyen igazam.
Ps. Fazekas nem hallgatja a főnöke rizsáit? Orbán Úr valami olyasmit emlegetett a minap, hogy a makrogazdasági adatok javulását a hétköznapi emberek életében is érezhetővé kellene tenni. Ha ez már az akarna lenni, akkor annak elég gyenge kezdés.
Pisti271
Az áfát mindig a végfelhasználó fizeti.
A paraszt eladja a sertést a hentesnek, megkapja a bruttó árat, befizeti az áfát, marad neki a nettó. (abból lejön a tartás költsége, az a haszna)
A hentes visszaigényli az áfát, (vagyis nettó áron vásárol) levágja a disznót, hozzáteszi a saját költségeit és bruttó áron eladja a kereskedőnek. Ő is befizeti az áfát, a maradék nettóból lejön az élő állat ára plusz egyéb adók, költségek és a maradék a haszna.
A kereskedő visszaigényli az áfát, (vagyis nettó áron vásárol) hozzáteszi a saját költségeit és bruttó áron eladja a háziasszonynak. A kereskedő is befizeti az áfát, de ez már a költségvetésben marad, mert a háziasszony nem igényelheti vissza.
A paraszt élő sertést ad el, a hentes féldisznót, a kereskedő tőkehúst.
Minek csökkent az áfája?
5% lett, amit befizetnek-visszaigényelnek, vagyis csak adminisztratív tétel,
de maradt 27% a vasárnapi pörkölt alapanyagának az ára.
Villon
@furfang: Pont az ilyennek találják ki ezeket a dolgokat, mint Te vagy. Ne keseredj el, nem vagy egyedül, sajnos több felületes ember van rajtad kívül. Vegyél élő, vagy fél-disznót és azt edd! Ha majd azt olvasod, hogy a tőkehús áfája csökken, akkor leszel zavarban, mert tőkehús állatot nem ismersz!
bretagne
És mi lesz a csirkehússal, a marhahússal? Ott rohadnak majd az üzletekben, mert nem fogják venni? És a más nemzetekkel, akik nem eszik a sertéshúst? Megint egy olyan rendelet, amit nem gondoltak át!
egyember
A Kurmány azzal verte vissza a baloldalnak az élelmiszerek áfájának általános csökkentésére tett javaslatát, hogy:
- egyrészt: az csak akkor megvalósítható, ha a gazdaság eredményei azt lehetővé teszik;
- másrészt: ha bebizonyosodik, hogy az áfacsökkenés megjelenik a vásárlói árakban is.
Akkor (tisztelettel?) kérdem:
- ha "Magyarország jobban teljesít!", akkor miért lehet stadionokat építeni, veszteséges cégeket vásárolni (stb.), de nem lehet olcsóbban adni a kenyeret, a tejet, a húst (stb.);
- ha bebizonyosodik (márpedig biztosan bebizonyosodik, hogy ezt az áfacsökkentést a boltokban nem fogjuk érezni, különösen nem a csökkentés mértékében), akkor ez lesz az indok, hogy az élelmiszerek áfája marad az EU-ban csúcs 27%?
Várom az illetékesek válaszát!
mate03
@furfang: Ettől az ÁFA csökkentéstől még nem lesz olcsóbb a hús ára a boltokban.Jobb ha tőlem tudod!
nyanya001
A gyengébbek kedvéért akik megint szociznak, mielőtt tájékozódnának !
Az élő- és a félsertés áfájának csökkentés nem szociális intézkedés, nem is várható nagy árcsökkenés - mondta a miniszterelnök.
verőce21
Csak az ágazatban dolgozók munkahelyeit "mentették meg" ezzel az intézkedéssel! Árcsökkentésről (az üzletekben) szó sincs!
verőce21
Csányi már a hús-bizniszben van, miután OV meggyőzte az OTP padlóra küldési szükségességéről. Jól is jön neki az 5% áfa. Ez a fájdalomdíj. :)

(aki a svájci bank „felülsúlyozása” miatt 4800.- környékén vette az OTP-t, az jól beszopódik. Ők is csak "jóárasítva" akarták eladni.) :)
Vizual
Tegnap azt mondták, hogy nem a kiskereskedelmi ár ÁFA-t csökkentik, hanem a feldolgozás, felvásárlás árait. Igy a pultban nem csökken. Várhatóan. De azt tudnotok kell, hogy az ÁFÁT, akár 5 % akár 25 %, vissza lehet igényelni, így ez a pénz csak fút. A boltban nem csökken az ára a húsnak. Várhatóan. Ha nem figyel az ember becsapják, ez megint a tudatlan FIDESZ hívőknek a cumi.
taglo
Lelki szemeimmel ,látok több ezer kisnyugdijast (akik nem pont matematikusok ) és olvassák, és valamelyik megszólal , hogy ,LÁTOD MILYEN JÓ EZ A KORMÁNY-már a hús is olcsóbb lett , csak rájuk kell szavazni !!!
excep
Medig lesz ocsobb??? Meg megvalasztjak. Orbant?,
töky
Februártól meg olcsóbb lesz a fehércérna, meg a ziherajsztű is. Hála neked fidesz ! Hajrá rezsicsökkentés! Ez a gaz Unió meg kapja be! Ha nem akarja , akkor leszabadságharcoltatjuk őket a dajcstompival! Hurrááááá! Előre !!!
vinczej
Na, itt a cikkben már beszopták a cumit, legalábbis a cím alapján! ("Arra lehet számítani, hogy a mostani áfacsökkentés hatása megjelenik majd az árakban is.") Pedig most a kormány is korrekten elmondta, hogy ez nem jelent húsár csökkenést a végfelhasználóknak. Kivéve a félsertés vásárlóinak. Persze azért jól jön neki, ha a média ilyen hülye cikkekben magyarázza félre a valóságot.

Ám az már sunyi kormánypropaganda, hogy Fazekas szerint ez "első lépés lehet" a végfelhasználói ÁFA csökkentéséhez. Ugyanis míg ez árva petákjába nem kerül a kormánynak, az már valódi ÁFA-bevétel kiesés lenne.
varrólány
Tegnap azt mondták nem lesz olcsóbb. Most akkor az lesz vagy nem?
martinpalermo
@varrólány: Szerintem most minden a választásokért megy,majd leverik a veszteséget rajtunk--ha nyernek ők,- ha veszítenek mások. Mint a torkosborz ,úgy fogunk szívni sajnos.
Január
Kérdés mennyit nyel le a kereskedelem az ÁFA csökkentésből? - mert a végén az lesz, hogy járni jár az ÁFA csökkentés a fogyasztónak, de nem jut.
varrólány
@martinpalermo: Valahol mindig van akció ahol érdemes vásárolni. De nem mindegy melyik boltban , a Coop-os boltban vett máj olyan mint a cipőtalp.
martinpalermo
@varrólány: Igaz az a mondás,olcsó húsnak híg a leve.A drágábbak árai pedig magasak.
coni
Okos döntés. A magyarok 99%-a nem érti, hogy a kereskedők az eladott fél disznó után nem 27%-ot fizetnek és kapnak vissza, hanem 5%-ot befizetnek, 5%-ot visszakapnak ÁFA visszatérítés miatt. A kereskedőknek a 27%-ot be kell fizetniük az eladott hús után, amit kénytelen a vevőkkel megfizettetni. Az államnak egyetlen fillérjébe nem kerül, a sok buta magyar azt hiszi ettől olcsóbb lesz a hús. Mégis hogyan tudná a boltos olcsóbban adni a húst ha neki továbbra is ugyanannyiba fog kerülni?
Szerencséje van a rezsimnek, hogy a magyar nem tud 5-ig elszámolni és fogalma sincs mi az az ÁFA. Ebben is sokkal jobban teljesítünk.
Kizárólag a szárnyas tenyésztőkkel szúrtak ki mert nekik több pénzük áll a ÁFA-ban, mert nekik továbbra is 27%-ot kell befizetni, amit visszakapnak, egyszer.
igazszó
@furfang: Katasztrófa nem lesz hanem van! Közlöm veled hogy ez megint parasztvakítás Nem a tőke hús ára lett olcsóbb úgy hogy a fogyasztó nem lát belőle még annyit sem mint a nagy rezsicsökkentésből
vinczej
Termelő befizet 5% ÁFA-t -Kereskedő visszakér 5% ÁFA-t = 0 Ft az államnak.
Eladó befizet 27% ÁFA-t - Vevő nem igényelhet vissza semmit = 27% ÁFA az államnak.

Tehát egyszerűbben: ez csak egy kereskedelmi láncon belüli technikai ÁFA-csökkentés. Ez a végfogyasztói árakat semmivel sem csökkenti, és az ÁFA-bevétel egy buznyákkal sem csökken.
dodo571031
@kkalman: Arrol ne is álmodozzunk,hogy nem drágul.
m.macskosz
Elképesztő, hogy az emberek mennyire megvezethetőek, a fideszesek 100%-a tapsikol,
mert elhisz bármit, ami a kormánytól jön, a számolni nem tudó többiek meg várják az olcsó húst! Minden normális háziasszony/ember viszont tudja, hogy az egy évvel ezelőtti húsárak már akkor sem jönnének vissza, ha ténylegesen és valóságosan a hentesüzletben, a CBA-ban, a madaras Tescoban vásárolt húson lenne 5%-os az ÁFA!
bakegya
Elegem van a felcsuti disznóságaiból,halat eszem!-habár már a halfogást is korlátozni akarja vitya,azt csiripelik a madarak.
nehogymá
nem igazán értem ez mitöl lesz jobb.az áfát ténylegesen a fogyasztó fizeti ki bármiröl van szó,ami közben bemegy azt visszafizeti az állam.a takarmány, a tartás nem lesz olcsóbb.a vágóhidak,már amelyik tisztességes,megint csak sokba van.onnan kezdve,hogy behajtják a disznót a vágóba mire kikerül lefelezve olyan technológia kell,hogy legyen ami kicsit magasabb követelményeknek kell megfeleljen mint az otthon vödrös vizzel lemosott palackos gázzal pörkölt disznó.rohadt nagy rezsije van,nem véletlen mennek tönkre a hazai vágóhidak.ahol exportra termelnek ott tudják .ha nem fog nöni a fogyasztás ,ettöl pedig nem fog,mert olcsobb nem lesz,akkor mire számitanak?hol fog ez fehéreni?ha az itthoni disznó drágább mint a külföldi akkor a külföldit veszik meg.lehet o az áfa,akkor is
vinczej
@nehogymá: "nem igazán értem ez mitöl lesz jobb.az áfát ténylegesen a fogyasztó fizeti ki bármiröl van szó,"

Ahogy valaki előbb írta: Ez tökéletes arra, hogy "ÁFA csökkentés kormányáról" beszéljünk, semmi másról, lopásaikról, csalásaikról, arroganciájukról. Mert miért is lett volna fontos pontosan a választások előtt bedobni egy ilyen "ingyen show"-t?
ga-bika
A kiskereskedelemben érvényesített árak ÁFA mértéke nem fog változni.
igazszó
@nehogymá: Teljesen igazad van , és természetesen sehol sem Nem lesz több fogyasztás Ez csak a nagy fideszes parasztvakító duma És látod hogy ezek mindent bevesznek Bármilyen bárgyú hülye dumát is adnak elő nekik ők tapsikolnak hozzá mert ők sosem tudtak gondolkodni csak HINNI És aki hisz annak a tények smafuk ! Ez a szomorú valóóság. Ezért nem tudunk ezen változtatni mer nem a templomba járnak hinni hanm a fidesz gyülésre!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.