A közeledő ünnepekre való tekintettel a Femina megkérdezett néhány politikust, hogyan, kivel és milyen körülmények között töltik a karácsonyt.

A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc feleségével és két gyermekével ünnepel minden évben.

Gyurcsány Ferenc egy szomorú emlékről is beszámolt a lapnak. Mint mondta, az egyik karácsony tájékán édesapja megint valahol a nagyvilágban kódorgott, nekik meg még annyi pénzünk sem volt, hogy karácsonyfát vegyenek. "Amikor ezt megtudták nővérem, Éva osztálytársai, pár forintokat összeadva, vettek nekünk egy pici, talán 30 centiméteres cserepes fenyőfát, azt állítottuk az asztal közepére, ennyi volt a karácsony" – mesléte.

"Feleségem, Klára édesapja bolgár, számunkra ismeretlen eredetű bolgár hagyományokra hivatkozva a karácsonyi vacsorát a földön ülve fogyasztjuk, a padlóra egy ősrégi terítőt fektetünk."

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Szvetlana
Mindenki úgy ünnepeli a karácsonyt, ahogyan a lehetőségei engedik, kinek mire tellik.
De nem ez a lényeg, hanem az, hogy együtt legyen a család, ünnepeljünk együtt a szeretteinkkel. Sok helyen eltérnek a szokások, de ha a Gyurcsány családnál az étkezés a földönülve történik, -náluk ez a hagyomány!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sellő
A papa lehet, hogy szokásához híven éppen más tulajdonát képező drótszamarat szelídített a nagyvilágban kódorogva... :-) Persze ez nem a családtagok bűne. Érdekes, hogy egyik nyilatkozatában Gy.F. azt mondta, hogy többször bérmálkozott...:-) Ez nem utóvizsgás buli...Gy.F.!:-) Bizonyos szempontból felületesek az ismeretei...szerintem...vagy nem?...olyan bizonytalan vagyok...:-)
Desischado
@Mobil123: Neked is Szép, és békés karácsonyt kívánok!
sbl
@Szvetlana: Ezt is - szerintem - rosszul magyarázta.
A bolgár após - valószínűleg - török felmenőkkel rendelkezik amit ez a terítőn való ülés is jelez,
A keleti népeknek - így a régi törököknek is - a szokása a földön ülni, általában szőnyegen.
Lehet hogy a "régi terítő" is valójában szőnyeg?
Szvetlana
@sbl: Elképzelhető a török felmenő ág és valóban a keletiek a földön ülve étkeznek.
De Bulgáriában nagy számmal élnek iszlám/muszlim vallású emberek. A lakosság 13 %-a
A bolgárok vallása a keleti ortodox keresztény vallás. Ezek a templomok/ minaretek jól megkülönböztethetőek, de a szokások , különösen az étkezési-alaposan keverednek.
Átveszik egymás ételeit, főzési szokásait, ezeket volt szerencsém nekem is megtapasztalni, megkóstolni. Finomak voltak a pitában sütött húsos-zöldséges-juhtúrós kalácsok, a küftye( fasírt bárányhúsból) sopszka (juhsajtos saláta) buljon( tárkonyos raguleves) és persze a sok nagyon édes mézes-diós-mandulás sütemények. A piláf, a babos, lencsés főttek a kebab ez mind török eredetű. Én egyedül a belsőségeket nem ettem meg, mert az számomra gusztustalan volt:))
SUMEN-ben jártunk, kerestük a Kossuth házat, ez a török városrészben van, éppen kiabált a müezzin ,imádkozásra szólította a lakosságot, hát itt megállt az élet, mindenki leborult csendben imádkozni. Mi addig várakoztunk majd aztán folytattuk a városnézést.
Akkor, még iszonyú volt a szegénység, csak Szófia és a tengerpart, ami fel volt töltve élelmiszerrel, de bent az országban a kieső helyeken heti 1X lehetett kenyeret kapni.A konzerven kívül semmi sem volt. Hidd el, hogy hálásan gondoltunk "idehazára":))
sbl
A XX. sz.-ig Bulgária és a környezete a török birodalom része volt. Ezért szinte államvallás volt a mohamedán hit, a másik az ún. ortodox keresztény.
Ez is a balkánra jellemző.
A görög keleti hit elterjedt Bulgárián kívül Romániában, Szerbiában, természetesen a görögöknél. Boszniában szintén sok a mohamedán, illetve Albániában is, amely szintén a török birodalom része volt, a legutóbbi időkig. (I. vh. előtti időszak.)
Tulajdonképpen ez a tipikus Balkán amelyet olyan sokan lenéznek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.