Navracsics Tibor szerint a Kúria devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos döntésének legfontosabb megállapítása az, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizahitelügy, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. A miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában arról is beszélt, hogy szerinte a kormány az elmúlt években jól élt a kétharmados többséggel.

Az interjúban felidézték a devizahitelesek ügyében decemberben hozott Kúria-döntést, amely szerint a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés. Az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében ugyanakkor az Európai Bírósághoz fordult a legfőbb bírói testület.

Navracsics Tibor szerint a Kúria döntésének legfontosabb megállapítása, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizakölcsönök ügye is, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. Ez azonban nem egyszerű, mert a devizahitelesek nem alkotnak homogén csoportot, a szerződések nem egységesek, ám mind a jogalkalmazó, mind a jogalkotó kénytelen bizonyos fokig "tipizálni", valamilyen általános jegyet keresni – magyarázta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében – folytatta – a Kúria megvárja az Európai Unió Bíróságának iránymutatását, és ezt követően hozza meg a maga döntését, bár "biztos vagyok benne, hogy megvan a saját álláspontja".

A miniszterelnök-helyettes szerint ha a Kúria megválaszolja a hátralévő kérdéseket, és ez alapján is úgy tűnik, hogy csak a jogalkalmazással nem lehet megnyugtatóan rendezni a devizahitelesek helyzetét, akkor ismét a jogalkotónál pattog a labda.

Felidézte egyúttal, hogy tárcája tavaly nyáron megbízást kapott arra, tekintse át a jogalkotási lehetőségeket, vizsgálja meg, hogyan lehetne jogi úton kezelni a devizahitel-szerződések ügyét. Több változatot is kidolgoztak, amelyeket szükség esetén aktualizálni kell – tette hozzá.

Navracsics Tibor a rádióinterjúban beszélt arról is, hogy minisztériumának egyik szakterületét, a közigazgatási reformot a kormány egyik sikertörténetének tartja, azon belül pedig a roma referensi rendszerrel sikerült új fejezetet nyitni.

A kormányzati ciklust értékelve a miniszterelnök helyettese úgy fogalmazott: "az elmúlt három évben jól éltünk a kétharmados mandátum adta felhatalmazással, illetve kötelezettséggel", és a kabinet mindent megtett azért, hogy Magyarország a régió egyik legversenyképesebb országa legyen. Komoly elvégzendő feladat nem húzódott át erre az évre – mondta.

Jelezte ugyanakkor, hogy 2014-ben a magyar politikai rendszer minden szintjén megújul, így ez az év felfokozott politikai hangulatú lesz.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kedwes
navracsics tibor (igen így kisbetűvel) nem volt kellően meghatározott a kijelentése, pontosítok:
"... a kormány az elmúlt években jól VISSZA-élt a kétharmados többséggel."
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csapnivalo
"Felidézte egyúttal, hogy tárcája tavaly nyáron megbízást kapott arra, tekintse át a jogalkotási lehetőségeket, vizsgálja meg, hogyan lehetne jogi úton kezelni a devizahitel-szerződések ügyét."

Már TAVALY NYÁRON??? És azóta MI TÖRTÉÉÉNT? És ha semmi, akkor miért nem? Miről beszél ez az ember???
nyanya001
Lassan 4 éve csak az van amit a Fidesz akar !
magyarbakancs
Orbán Viktor önéletrajzából
"Orbán Viktor a független, demokratikus és kiváltságoktól mentes Magyarország elkötelezett híveként vált ismertté a kommunizmus utolsó éveiben, politikai pályafutása során az egész nyugati világban az euro-atlanti értékek mellett elkötelezett politikusként szerzett hírnevet magának és az általa vezetett szövetségnek."
kedwes
De erre sem emlékszik ma már!
Bizony-bizony Alois Alzheimer megmondta előre!
kedwes
navracsics tibor (igen így kisbetűvel) nem volt kellően meghatározott a kijelentése, pontosítok:
"... a kormány az elmúlt években jól VISSZA-élt a kétharmados többséggel."
csikknorisz
Kár, hogy a kérdéseket nem írják az ilyen összefoglalókban. A Vasárnapi Újság készítői Obersovszkyt is megszégyenítő nyelvcsapásokkal turkálnak a kormány valagában.
hallgatag
"...Navracsics: Úgyis az lesz, amit mi akarunk..."
Mert a diktátor ezt mondta !!!
Nil
Az ő szempontjából biztos - a többség azonban másképp gondolja
kiskutyauto
Ha csak előbb nem lesztek fellógatva a lámpavasakra... hazaáruló anyabaszó csicskák...
hallgatag
A képen olyan eredetiek, ahogy a lépcsön ülve beszélgetnek...
F_Viktor
@csapnivalo: Írod:
"Már TAVALY NYÁRON??? És azóta MI TÖRTÉÉÉNT? És ha semmi, akkor miért nem? Miről beszél ez az ember???"

Ugyebár mindenki tudta már 2010 őszén is, mikor a forint az egekbe szállt, hogy a devizahitelesek ügyét "jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni"! Ezt tudtuk mi is és a fityesz is. Nem tudom Navracsics miért csak a Kúria határozata alapján döbbent erre rá?

Hopp! Kitaláltam! 2010 óta - ígéretetek ellenére - nem kellett foglalkozni a devizahitelesek problémájával, majd most a választások előtt 3-4 hónappal elhúzzátok a mézesmadzagot, hátha a sok hülyének ennyi fény az alagút végén megfelelő lesz, s rátok voksol majd tavasszal.
bretagne
Sajnos, ez történt végig. Remélem, most már nem kell sokáig eltűrnünk ezeket az alávaló intézkedéseiket! Tényleg komolyan gondolják, hogy ők nagyon jók???
Cicamama55
Balog Zoltán"Az a hatalom, mely mindent megtehet, diktatúrává válik"
Navracsics Tibor:"Úgyis az lesz, amit mi akarunk"
Hát ez van, itt tarunk!
pesti
@hallgatag: Miért?Mostanáig mi volt?Bizonyíték,hogy egy normális emberböl mit lehet kreálni.
Turbó Pasi
Jellemzően hatásvadász módon tálalt cikk. Az eredeti téma arról szól, hogy egy a devizahiteleseket megsegítő törvényt hozna a nemzeti kormány.

Igen, kétharmaddal. Van rá lehetőség és meg is kell tenni. Ha egy törvény nem
a magyar emberek érdekét szolgálja , azt meg kell változtatni.

Persze nektek csak annyi jön le, hogy fúj kétharmad, meg visszamenőleges törvénykezés!

Ti, ballibbantak csak ennyit tudtok. Miközben az emberek nyugodtan szenvedjenek tovább, a lényeg hogy a balliberális jogállami normák ne sérüljenek, hogy a balliberósok
csókos nyugatijai tovább fosztogathassák az országot !

Ezért váltottunk rendszert a kétharmados győzelemmel 2010-ben, és ezért fogjuk
befejezni ezt a rendszerváltást, ami 1989-ben elmaradt.

Mi építjük tovább az országot. El lehet menni, ha nem tetszik.

Követhetitek a többi országot elhagyó orbánozót.
nezelodo
Az egyik véreskezű megyei párttitkárnak is volt egy ugyanilyen nevű sameszea, aki szintén ilyeneket gondolt, és mondott, amikor vonult az előtte kiterített vörös szőnyegen. Sokan kapnak még ma is frászt a neve hallatán.
Vizual
@Turbó Pasi: Egyet elért már ez a rendszer. Egyre több az agy mosott gyáva ember. Igen megoldották annak a pár ezer csókos Fideszes devizahiteles gondját, akik mint hívők több millió forintot nyertek az előtörlesztéssel. De azok nem azok voltak, akik vért izzadva összeszedték a befizetőt és most éhezve remegnek, hogy mikor húzzák ki alóluk életüket, úgy harmad íziglen tönkre téve, egy 2000-ben született Fideszes agyrém miatt.
Ócsa pénze, ahol a FIDESZES csókos vállalkozó hatalmas négyzetméter áron építette a mára már széteső házakat.
Te meg nem olvasol. A magyar ember most keletkezik a lombikban. Hiszen ilyeneket kerenek a Magyar Csapatba. Tanulatlan, agyatlan senkiket. Még a FIDESZES KSH-k sem hiszel, amely úgy ahogy a valós adatokat közli, hivatalosan.
Te mint rendszerváltó ? Hát tudod a tudatlan ember nincs tisztában a minoritásával, és nem tudja csak azt amit mondanak neki. Horthy, Rákosi és hasonlók, akik láthatóan a cselédlakásokba küldték az embereket, megvonva a kultúra, a munka, egészségügy, tanulás és egyáltalán az emberi élethez szükséges alapokat. És ez nem jobb vagy bal kérdése. Ez az olyan senkiháziak tudatlan véleménye akik nem tudják, hol is kezdődik az ember. Beeee !
És még egy. Mit is építettél ebben a közel négy évben ? Fel... ! Mert lefelé tudjuk.
hallgatag
@Turbó Pasi: Te azért hála Istennek, ritkán jutsz szóhoz, de akkor
folyik a moslék a szádból...megunhatnátok már a ballibero, bukott
baloldal cimü fröcsögéseket...mert már lejárt lemez...
Remélem a választások után Te is mész a szemétdombra...
nezelodo
"F_Viktor

a választások előtt 3-4 hónappal elhúzzátok a mézesmadzagot,"

Húzhatják a mézesmadzagot, az értelmesebbje tudja, hogy már rég lelopták a madzagról a mézet is.
kata53
@nyanya001: Hát nekem ez nagyon nem tetszik!
kata53
Navracsics egyébként menjen a bús pics@ába!!! A bandájával együtt!!!
Meine Ehre heisst Treue
@nyanya001: Semmi és senki nem tart örökké.
Remélem a fidesz is úgy jár, mint a dínók...
hallgatag
@kata53: Tessék mindani, milyen az a " bús " ???
Mert én eddig csak mosolyos, vidámat ismertem...
kukac50
A deviza hitelesek ügyét elhúzzák választások utáni időkre.
A Fidesz nyer akkor nem lesz semmi változás.
Emelkednek a törlesztő részletek,
Meine Ehre heisst Treue
@kukac50: Ha pedig nem nyer, akkor azt fogja mondani, hogy ők akartak segíteni, csak nem volt rá lehetőségük.
kata53
@hallgatag: Örölök, hogya humorodnál vagy! A bús nem mosolygósés fidám, hanem fidióta. Azt tudod mi ugye?
hallgatag
@Meine Ehre heisst Treue: Meg van erre a kidolgozott koreografia !!!
Meine Ehre heisst Treue
@hallgatag: Meg bizony, értenek a nép manipulálásához.
hallgatag
@Meine Ehre heisst Treue: Nem a nép, hanem az agymosott birkák !!
Meine Ehre heisst Treue
@hallgatag: A fidesznek az agymosottak kellenek, ők jelentik számára a népet.
spu00
Érdekes módon mindenki támadja a jelenlegi kormányt, hogy nem tett semmit a devizahitelesek érdekében. Tudomásom szerint nagyon sokat, de hogy nem eleget azt elismerem, de nincs olyan lehetősége ami alapján teljes mértékben megoldható lenne. Egy fiktív lehetőség, ha átvállalná a devizában történő kifizetést,akkor meg az ország menne tönkre, ebben Önök is benne szerepelnének. De érdekelne, hogy mit tettek az Önök által várt 2014-s rendszer váltók 2008-2010 között regnálásuk idején? Na, ehhez kell hasonlítani a most történteket.De fel lehetne tenni, hogy miért adták el a bankokat, s innen levezetni a deviza hitelesek problémáját,vagy miért nem homályosították fel a hiteleseket, hogy a korábbi 20 évben háromszorosára emelkedett a devizák ára, s aki ilyen időszakra vette fel a hitelt, akkor erre számíthat.Ki volt hatalmon 2003-2010 között? ki felügyelte a pénzügyet? az akkori MNB elnők tiltakozott adeviza hitelek bevezetése ellen, de lehurrogták.Felhívták a figyelmet az árfolyam biztosítás lehetőségére? Nem, s miért nem? Számtalan kérdés válasz nélkül? De hát Önök mindent tudnak, főleg úgy ítélkezni, hogy nem veszik tudomásul a történéseket, mert akkor nem tudnának ilyen hévvel támadni.
coni
"Navracsics: úgyis az lesz, amit mi akarunk"

Hajlamosak elfelejteni, hogy a mi a szavazók 52,7% (volt 2010-ben) és az ők (47,3%) is itt élnének, ha lehetne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.