Gyurcsány Ferenc tudtával és közreműködésével szivárogtatták ki a 2006-os őszödi beszédet – áll az Alkotmányvédelmi Hivatal pénteken nyilvánosságra hozott jelentésében, amelyet a nol.hu fel is dolgozott.

A hivatal a szolgálati érdekeket még ma is sértő neveket, szervezeti neveket, időpontokat és információkat kitakarva nyilvánosságra hozta az őszödi jelentéseit. Az első, 2007. május 21-diki dátummal kelt jelentés a "Gyümölcsöskert" fedőnevű nyomozás eredményeit összegzi, a második, 2009. júlis 29-diki pedig a "Gerilla" fedőnevű ügy lezárásáról szól.

A hangfelvétel nem az MSZP részére készített felétel másolata, azt nem a rádiós mikrofon jeleinek lehallgatásával, és nem titkosszolgálati eszközzel rögzítették. A titkosszolgálati jelentés szerint a kiszivárogttott beszédet a hivatalos rögzítésre felkért kft. munkatársai készítették jóhiszeműen, hiszen arra szóban kérte meg őket egy, az első jelentésben még meg nem nevezett személy. A második jelentés szerint egy "Guevara" néven emlegetett személy "szoros kapcsolatban állt azzal az „erősen jobboldali beállítottságú” személlyel, aki a nyilvánosságra kerülése előtti napon a felvétel birtokában volt és azt e-mailben továbbította. Az ő kilétét azonban nem hozták nyilvánosságra.

A dokumentumokban az olvasható, hogy „Guevara” nevű célszemély elmondása szerint „az őszödi miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatója egy MSZP-s politikus, aki a miniszterelnökkel és a frakcióval egyeztetve szervezte meg az inkriminátum (azaz a beszéd hanganyagának) nyilvánosságra hozatalát”. (...) „Guevara elmondása szerint a beszéd kiszivárogtatására azért volt szükség, hogy időt nyerjenek, továbbá valamilyen módon eltereljék a figyelmet a költségvetési vitákról, illetve rávilágítson az ország rettentően rossz gazdasági helyzetére. A nyilvánosságra hozatalban az MSZP azért választotta a jobboldal/ellenzék bevonását, mert az elhangzás és a médiába kerülés között eltelt hosszú idő magyarázkodásra kényszerítette volna őket”.

"Guevara" a második jelentés leírása alapján minden bizonnyal Rózsa-Flores Eduardo újságíró, a délszláv háború veteránja, akit  2009-ben Bolíviában öltek meg a helyi biztonsági erők. „Mint utólag kiderült, célszemélyünk csak a legszűkebb környezetével osztotta meg utazásának valódi célját…” – áll a jelentésben, azaz a terrorizmus gyanújával őt akkor már másfél éve megfigyelés alatt tartó titkosszolgálat sem tudta, miért ment valójában Rózsa-Flores Bolíviába.

Az NBH szerint Guevara, azaz Rózsa-Flores ismerte és kapcsolatban is állt az őszödi beszéd kiszivárogtatójával. Mint írják, „…a hanganyag kikerülésétől a nyilvánosságra hozataláig – döntő többségében – sikerült felderíteni az abban résztvevő személyek” körét, a megbízóig azonban nem jutottak el. A döntően Rózsa-Flores titkos megfigyeléséből származó információk szerint a felvételt előbb a JobbikNET-hez akarták eljuttatni, de végül nem találták elég fajsúlyosnak a portált, ezért átadták a lehetőséget a Fidesznek. Kapcsolatba léptek egy, a párt felső köreibe is bejáratos fideszessel, szeptember 17-én pedig már egy budapesti Fidesz irodában döntöttek a felvétel sorsáról; később a hanganyag sokszorosítását is a Fidesz szóban forgó irodájában végezték.

A második jelentés szerint a Fiddesz-iodában (amelynek pontos helyét kitakarták a nyilvánosságra hozott fokumentumban) többen is jelen voltak, de csak egy "pásztói fideszes" kifejezés maradt olvasható. Egy megjegyzés arra utal – bár a név nem olvasható –, hogy Orbán Viktor pártelnök nem lehetett ott a megbeszélésen, mert Brüsszelbe kellett utaznia, és csak a repülőtéren értesült a hangfelvétel létezéséről. Az egybegyűltek végül hosszas huzavona után döntöttek arról, hogy hét médiumnak juttatják el motoros futárral a felvételt (az NBH még a futárt is azonosította, bár a nyilvános jelentésből kihúzták a nevét).

36 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Dr. Felipe
@nyanya001: Hát azért vártak eddig mert meg kellett várni míg rozsa florest kinyírják Bolíviában.
Mivel már halott nem tudja elmondani az igazságot és most már azt kreálnak hozzá amit akarnak.
Na meg hát valóban itt a kampány ideje egy kis szart kavarni újra az öszödi beszédből. A szarkeveréshez nagyon ért a fideSS, bár a kurmányzáshoz értene ennyire.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
bencemacska
@Halszem: Hallottam valami megjegyzést Brádyról, de csak pletykának véltem, mert nagyon ritkán tévedek a HÍR TV-re. 2006-ban bezzeg egyfolytában őket néztem, mert csak őket engedték közel!
zsobal
T. Propeller!
Tessen már megkérdezni Pintér urat, meg az AH-t: hány jelentés készült összesen a kiszivárogtatással kapcsolatban és hogy ebből miért éppen ezt a kettőt tették - csonkán - közzé.
1magyar
Nincs is értelme ezzel egyáltalán foglalkozni, túlhevült beszéd volt - kész! Össze-vissza kavargatják,kevergetik, felszínen próbálják tartani.
Desischado
Én már csak nevetek, azt sem tudják, mit hazudjanak össze, hogy a valós témákról tereljék a figyelmet! Szánalmas!
evacica
A fidesz vezetőinek elment az esze teljesen! Ki az a hülye aki saját magát akarja hülye helyzetbe hozni? Na ez jellemző Orbánra! Tisztességes megmérettetés nem az ő műfaja , Gyurcsánytól meg fél mint ördög a tömjéntől: Hiába azt a csúfos leégés ország világ előtt mikor Gyurcsány szépen leiskolázta 2006 ban na az megbocsájthatatlan . Hány évig akar lovagolni Őszödön? Már marha unalmas, mint a sok hülye bohócos reklámja! Mi van neki nem mondták, hogy a kevés az néha több?
gibgab
magyarnarancs.hu/narancsblog/felj-attol-akitol-orban-szivargasi-ugyek-88886
"Magyarország titkosszolgálata gyakorlatilag arra sem volt képes, hogy megnyugtatóan tisztázza egy elbitangolt hangkazetta útját, ám arra minden további nélkül kapható, hogy beszálljon a választási kampányba – ez önmagában is nonszensz."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.