A visegrádi országok – Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország – kormányfői aggodalmukat fejezték ki Ukrajna területi épségének megsértése miatt – áll abban a nyilatkozatban, amelyet Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője kedden jutatott el az MTI-hez.

A visegrádi négyek miniszterelnökei elítélték és "súlyos eszkalációnak" nevezték, hogy az orosz parlament – az ukrán kormány akaratával szemben – felhatalmazást adott az orosz fegyveres erők bevetésére Ukrajna területén. Úgy értékelték, hogy mindez fenyegeti Ukrajna területi integritását és szuverenitását, és felszólítottak a kialakult feszültség párbeszéd útján történő enyhítésére, összhangban az 1994-es budapesti memorandumban foglaltakkal.

A cseh, a szlovák, a lengyel és a magyar miniszterelnök úgy vélte, hogy Oroszország jelenlegi katonai akciói nem csak a nemzetközi jogot sértik, de veszélyes új helyzetet teremtenek Európában. Hangsúlyozták, hogy a 21. század Európájában egy olyan katonai intervenció megdöbbent szemtanúi, amely az 1956-os magyarországi, az 1968-as csehszlovákiai és az 1981-es lengyelországi eseményekkel kapcsolatos tapasztalataikat idézi fel.  

A miniszterelnökök felszólították Oroszországot, hogy tartsa tiszteletben nemzetközi vállalásait és jogi kötelezettségeit.

Utaltak arra, hogy mindig is elismerték az Ukrajna és Oroszország közötti történelmi  kötelékeket, ami magában foglalja az orosz kisebbség törvényes jogainak tiszteletben tartásának szükségességét. Hangsúlyozták ugyanakkor, hogy az ezzel kapcsolatban felmerülő aggodalmakat békésen, az ukrán kormánnyal egyeztetve, az illetékes nemzetközi szervezetek, mindenekelőtt az EBESZ égisze alatt kell rendezni.

A visegrádi négyek kormányfői szolidaritásukat fejezték ki az ukrán néppel és az ukrán kormánnyal és megerősítették az ország egysége, szuverenitása és területi integritása iránti erős elkötelezettségüket. Minden korábbinál fontosabbnak nevezték annak biztosítását, hogy az ukrán kormány tegyen intézkedéseket az ország egységének erősítésére,  védje meg Ukrajna valamennyi állampolgárának jogait, beleértve a kulturális, nemzeti és nyelvi kisebbségi csoportokat, és  befogadó szellemben járjon el.

A miniszterelnökök fontosnak nevezték, hogy az Európai Unió és a NATO nyilvánítsa ki szolidaritását Ukrajnával, támogassa az országot a jelenlegi nehéz helyzetben és egységesen álljon ki az Európa békéjét és biztonságát fenyegető veszélyes fejleményekkel szemben.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.