Az már igazán karikatúra, hogy olyan pártok is indulnak, sőt országos listát állíthattak, amelyeknek nemhogy komoly és ismert közéleti tevékenységük nincs, de még honlapjuk (legalább Facebook-profiljuk) sem, sőt egy pártjelvény (logó) szerkesztését sem tartották szükségesnek. Minek is, a cél, vagyis a jelölt- és listaállítás az azzal járó kasszával együtt megvan. A pártprogramjukat csak azért nem lehet nagyon hiányolni, mert a politikai programhirdetés elhanyagolásában, sőt lehetőség szerint a kampányból való kiiktatásában a nagy hatalmú kormánypárt jár az élen, mintegy mintát ad. Gyakorlatilag csak két csapásirányt figyelhetünk meg a Fidesz választási kommunikációjában, a rezsicsökkentést (rezsiharcot, háborút stb.), és a baloldal visszatérésével való riogatást gyurcsányozással, zuschlagozással, simonozással terhelve minden mondatot. Nagyjából ennyi.

Feltöltő: gibgab
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

gibgab
Még egy dolog fontos és jellemző a ciklus elejével és végével kapcsolatosan. A 2011-es Alaptörvény után az egyik legfontosabb sarkalatos törvénynek az egyházügyi törvényt tekintették, jelszavuk szerint a „bizniszegyházak” kiszűrésének céljával. Úgy látszik, keretbe foglalja elmúlt négy évünket ez a kormányzati magatartás: bizniszegyházak nem, bizniszpártok igen. Ráadásul a „bizniszegyházakról” azóta sem tudjuk, hogy voltaképp voltak-e ilyenek, a „bizniszpártok” viszont bizonyosan indulhattak a választásokon. Fideszék meg akarták óvni a magyar társadalmat attól, hogy álegyházak, névleges vallási közösségek állami költségvetési forrásokhoz jussanak (máig nem mondták meg, kik is voltak azok, akik ily módon csapolták népünk erőforrásait), viszont elősegítik, hogy álpártok milliókat kapjanak álkampányuk költségeire. Jellemző továbbá, hogy kirekesztettek a törvényes vallási közösségek közül olyanokat, amelyek pedig jól láthatóan azok voltak (és azok ma is!), mert zavarták a Fidesz köreit. A potenciális bizniszpártok jelenlététől viszont a kormánypárt kevéssé zavartatja magát, sőt, mintha tetszene is nekik a sok nevenincs formáció. Azokat a pártokat viszont, amelyek mögött valódi társadalmi támogatottság, program stb. van, legszívesebben talán kiiktatnának a közéletből.
gibgab
@gibgab: Bocsánat a szerzőtől, Fazekas Csabától! Őt idéztem az előbbiekben.
Csizmás Kond
@gibgab: Az álegyházaktól sem tudtak megvédeni, mivel az elbírálás létszám szerint történt nem pedig vallási hozzáállásból

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.