A digitális nyelvhasználatról szóló szöveget kaptak a diákok az idei középszintű magyar írásbeli érettségi szövegértési tesztjében – írja az Index.

A vizsgázóknak Veszelszki Ágnesnek a Magyar Nyelvőrben megjelent egyik tanulmánya alapján kellett kérdéseket megválaszolniuk a vizsga első felében.

Az egyik kérdés az, hogy az idézett kérdőíves felmérés alapján milyen hatása van a szóbeli és az írásbeli kommunikációra az internet, az sms-ek, az emailek vagy a cset nyelvezetének. Egy másik feladatban a diákoknak 4-5 sorban indokolniuk kell az emotikonok használatával kapcsolatos véleményüket.

Az első óra után a következő három esszékérdés közül kell egyet kidolgozni a diákoknak:

- Általános érvelő fogalmazás: A megadott szöveg a lassú olvasás mozgalmának terjedéséről szól. Ennek hívei amellett vannak, hogy a szépirodalmi műveket lassan kell olvasni. Ehhez egy Márai Sándor-idézetet adtak meg.

- Egy mű értelmezése: Bródy Sándor Kaál Samu című írása. Itt a novella szerkezetét kell elemezni, különös tekintettel a kihagyásra és a hiányra.

- Összehasonlító elemzés: Berzsenyi Dániel Életfilozófia című versének és Arany János Visszatekintés című versének összehasonlítása. A megadott szempont az ifjúság és a múlt értékelése.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.