Megtartotta alakuló ülését hétfőn a Fidesz és a KDNP frakciója. A képviselők május 10-ét javasolják a miniszterelnök megválasztásának időpontjául, és döntöttek arról is, hogy újra Kövér Lászlót jelölik házelnöknek – közölte Rogán Antal, akit egyhangúlag ismét a Fidesz-frakció élére választottak.

Rogán Antal az ülés utáni sajtótájékoztatón bejelentette: a Fidesz és a KDNP május 10-ét javasolja a kormányfő megválasztásának időpontjául. A frakcióvezető közlése szerint ezen a napon délután a Parlament épülete előtt rendezvényt tart a Fidesz, amelyre mindenkit várnak, hogy legyen részese a kormányfő megválasztásának, eskütételének, és a kapcsolódó ünnepségnek. Azt gondoljuk, hogy ez egy fontos nap, a demokrácia ünnepe – fogalmazott.

Közlése szerint Orbán Viktor teljes felhatalmazást kapott a frakciótól a kormányalakítási tárgyalások lefolytatására, a struktúrára és a személyekre ő tesz javaslatot.

Megalakult a Fidesz és a KDNP képviselőcsoportja

Tájékoztatása szerint a frakció a parlament alelnökének Lezsák Sándort és Jakab Istvánt javasolja, míg a törvényhozási bizottság elnökének és egyben a parlament törvényhozásért felelős alelnökének Gulyás Gergelyt jelöli.

A frakcióvezető bejelentette: az országgyűlési törvény módosítását javasolja a Fidesz, hogy a képviselők csak parlamenti képviselői tiszteletdíjat vehessenek fel a jövőben. Erre azért van szükség, mert az országgyűlési törvény jelenleg pontatlan és például mindazon polgármesterek vagy önkormányzati képviselők, akik parlamenti tisztséget viselnek, önkormányzati mandátumuk lejártáig továbbra is két díjazást vehetnének fel. Ezt nem tartják elfogadhatónak – mondta. Jelezte: arról is döntöttek, hogy minden polgármesteri vagy közgyűlési tisztséget betöltő képviselőjüknek javasolják, hogy ha országgyűlési képviselői tiszteletdíjra jogosultak, akkor az önkormányzati juttatásukról május 6-tól mondjanak le.

Megjegyezte: ha a kormányzati tisztséget is betölt az érintett, akkor az ezzel járó juttatást felvehetné a jövőben.

Rogán Antal azt mondta, ha lehet, akkor már a keddi alakuló ülésen szeretnék felállítani a parlament bizottsági struktúráját, hogy az Országgyűlés minél hamarabb el tudja kezdeni az érdemi munkát. Szerinte erre az öt frakció között gyakorlatilag megszületett megállapodás lehetőséget kínál.

Közölte: a gazdasági bizottságot egy darabig ő vezeti, a mezőgazdasági bizottság élére Győrffy Balázst jelölik, de hosszabb távon Font Sándorra számítanak. A külügyi bizottság élére Balla Mihályt, a honvédelmi és rendészeti bizottság élére Kósa Lajost, a nemzeti összetartozás bizottsága élére Potápi Árpádot, az európai ügyek bizottsága élére Hörcsik Richárdot, míg a népjóléti testület élére Zombor Gábort javasolják. Jelezte: ez a kormányalakításig érvényes, amikor ezt újból áttekintik.

Elmondta: egyhangúlag választotta meg a 117 tagú frakció a frakcióelnökséget, és a KDNP-vel továbbra is frakciószövetségben dolgoznak.

Rogán Antal közölte, a következő négy évben azon szeretnének dolgozni, hogy a magyaroknak kijáró tiszteletet kivívják a határokon kívül és belül. Az április 6-i választói döntés megerősítette őket abban, hogy Magyarországnak továbbra is az unió tagjának kell maradnia, de a nemzeti érdekeket megalkuvás nélkül, a vitákat felvállalva fogják képviselni. Céljaik között jelölte meg a határon túli témák kiemelt képviseletét, és azt mondta, elsőbbséget élvez a rezsicsökkentés folytatása, a gyermekeket nevelő családok támogatása, azok bővítése, a munkahelyteremtés, és -bővítés, a nyugdíjak reálértékének megőrzése és a gazdaság teljesítményének függvényében azok lehetőség szerinti emelése. Jelezte: támogatni fogják a kormányzati struktúra kialakítására vonatkozó javaslatot, és kiemelten kezelik a következő hetekben a kilakoltatási moratórium meghosszabbítására irányuló törvényjavaslatot.

Minél hamarabb szeretnének döntést hozni a devizahitelesek problémáinak megoldása érdekében is – tette hozzá.

Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a parlament képviselőit ne lehessen ötcsillagos szállodákban elhelyezni, ezért arra kérik az országgyűlés elnökét, hogy így alakítsa az erről szóló technikai tárgyalásokat és szabályokat – mondta.

Rogán Antal arról, hogy a Jobbik Sneider Tamást jelölné a parlament alelnökének, azt mondta: a parlamenti pártok közötti megállapodáson belül mindenki maga vállalja a politikai felelősségét annak, hogy milyen tisztségre kit jelöl. Nem szeretné, ha nekik kellene válogatniuk ellenzéki jelöltek között – mondta.

A magyar gazdaság képes a konvergenciaprogram céljainak tartására, és nem kell a költségvetésben megszorításra számítani, sőt még lehet adott esetben bővíteni a családtámogatásokat – jelezte.

Harrach Péter, aki továbbra is a KDNP frakcióját vezeti majd az új parlamenti ciklusban, a kisebbik kormánypárt céljai közül kiemelte a családok helyzetének javítását, a rászorulók segítését és a határon túli magyarok hangsúlyos képviseletét.

Elmondta: az Országgyűlés KDNP-s alelnökének ismét Latorcai Jánost javasolják. A parlament igazságügyi bizottsági elnöki posztjára Rubovszky Györgyöt, a mentelmi és mandátumvizsgáló bizottság élére Vejkey Imrét jelölik, négy testületben pedig alelnöki pozíciójuk lesz. Harrach Péter közlése szerint Semjén Zsolt pártelnök tovább viszi a nemzetpolitikai területet. A KDNP-frakció 16 taggal alakult meg. Harrach Péter szavai szerint a KDNP megfelelő hangsúllyal lesz jelen az új kabinetben is, tartják az eddigi arányokat.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Cicamama55
@bretagne: Amíg be bír totyogni a Parlamentbe...Jól jön a nyugdíja mellé a képviselői "pár forint/!/". Mert ugye nekik megengedett, hogy a nyugdíja mellé havonta százezreket keressen! Ha önállóan indulna a KDNP sehol nem lenne, még a DK parlamenti létszáma sem jönne össze nekik!! Árnyék emberek frakciója, antiszociális érzelmű emberek gyülekezete.. Ezért tátong a fekete lyuk, a kormány szociális politikájának helyén...Azt is marhára tudom értékelni, amikor 70-80 éves férfiak döntenek fiatalok -gyerekek, nők- sorsáról...
bretagne
@Cicamama55: Mindenben igazat adok Neked. Sehol nem lennének, ha nem a Fidesz púpja lenne. Engem felháborít ez a sok álszent keresztény!
nezelodo
Már aggódtam, hogy kihagyják ezt a keresztény tömegpártot a buliból. Azt legalább megígérhették volna, hogy legalább pénteken nem falnak a húsosfazékból.
Cicamama55
@bretagne: Engem is nagyon irritálnak e pártnak a tagjai, pedig én keresztény, hívő ember vagyok!...Csak szemellenző nélkül, nyitott füllel élek a világban...Igaz a véleményem alapján a múltkor Orbán Viktor lekommunistázott engem is...Nem röhej?! A Tízparancsolatból-melyet az alkotmánnyal ellentétben változatlanul hagytak!-mindet, de különösen az 1.7.8.pontját ajánlanám a tisztelt KDNP tagok figyelmébe...Sehol nem szerepel az, hogy a hívő ember essen hasra a földi főméltóság előtt, s lesse kívánságait, s tegyen kénye-kedve szerint!
bretagne
@Cicamama55: Ezek nem igazi keresztények, csak eljátsszák. Igen rosszul. Kit nem kommunistáz le Orbán? Ez a kedvenc szava. Kéjeleg benne.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.