A rendőrség lefoglalt két, aukcióra szánt, Kádár János által írt levelet, a dokumentumokat a budapesti Krisztina Antikvárium szombati könyv és papírrégiség árverésén értékesítették volna.

Az ORFK kommunikációs szolgálata az MTI-vel azt közölte szombaton, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Főosztálya vizsgálja az iratok elidegenítési, kikerülési körülményeit. Hozzátették, hogy az ügyben a Magyar Nemzeti Levéltár tett feljelentést.

Az antikvárium honlapján közzétett árverési katalógusból kiderül, hogy Magyarország volt vezető politikusa, az MSZMP egykori főtitkára az egyik levelet az MSZMP Központi Bizottságához címezte, és a saját kezűleg aláírt levélben tulajdonképpen lemond tisztségéről. Az 1989. május 10-i dokumentum nagy valószínűséggel az utolsó hivatalos politikai irat, amit Kádár János aláírt. A volt pártfőtitkárt a KB május 22-én hivatalosan is felmentette tisztségeiből. Kádár János 1989. július 6-án halt meg. A levél kikiáltási ára 1 millió 500 ezer forint.

A másik irat, egy Gorbacsov szovjet pártfőtitkárnak szóló levél kézzel írt piszkozata, 1,2 millió forintos kikiáltási árral szerepel a katalógusban.

Az SZKP főtitkárának címzett, "Kedves Gorbacsov elvtárs!"  megszólítású levélen dátum nincs, de szövegéből tudni lehet, hogy 1987. ápr. 8-a után nem sokkal íródott. A levélben Kádár János megköszöni a felesége születésnapjára kapott levelet és ajándékot, továbbá tájékoztatja Gorbacsovot, hogy főtitkárként folytatja munkáját, majd pontokba szedve elemzi az aktuális politikai eseményeket.

55 hozzászólásarrow_drop_down_circle

karma1
@Mobil123: Azt en is, mert a Kisoreg a legvadabb cuclizmus epitese kozben is mindig az EMBERT figyelte, foleg a munkasembert,... Most szegeny foroghat a sirjaban,...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kamazuka
@silber13: Az alaptörvény 13 pontja.annyit vélelmez.Minden állampolgárnak joga van a tulajdonhoz..
Nem pontosítja,hogy magán,vagy köztulajdonhoz..Ebben lényeges részletek vesznek el.
A magán tulajdont kategórikusan nem ismeri el.
nemjoezigy
Ráérnek, mert már letelt a 2 hét, rendet tettek sz országban. (pintér) Nem akarják csak láblógatással tölteni az időt, felélni az adófizetők pénzét, ezért találtak maguknak egy általuk fontosnak vélt elfoglaltságot.
Pálinkafőző Rézüst
@Desischado: lehet, hogy túl demokratikusnak találták a leveleket, önmagukhoz mérten? És nem akarják, hogy a köz(nép) is tudjon róla?
human
Ha a levelet valamikor ellopták akkor a jelenlegi tulaj orgazda. Ha nem lopták el, akkor szerintem fizetnie kell az államnak a tulajdonosnak. Vagy nem ennyire egyszerű a történet?
Desischado
@silber13: Sajnos, igazad van. De ez nem "nagyok"!
nezelodo
Rájuk jött a vékonyfosás, hogy hátha valamelyikük apja vagy nagyapja által Kádárhoz írt folyamodványa, vagy az arra írt válasz került elő! Történt már hasonló eset!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.