Áprilisban 413 700 álláskeresőt tartottak nyilván Magyarországon, így márciushoz képest 4,1, az előző év azonos hónapjához képest pedig 25 százalékkal esett vissza a regisztrált álláskeresők száma – derül ki a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) honlapján közzétett legfrissebb munkaerő-piaci statisztikából.

Áprilisban a nyilvántartott álláskeresők aránya a gazdaságilag aktív népességhez viszonyítva 9,4 százalék volt, a munkavállalási korú népességhez mért relatív ráta pedig 6 százalékon állt.

A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014 első negyedévében csaknem 370 ezer volt, amely 8,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg, így a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékponttal volt kevesebb.

Az idei év negyedik hónapjában 52 800 pályakezdő szerepelt a nyilvántartásban regisztrált álláskeresőként, arányuk az összes álláskereső között 12,8 százalékot tett ki. A pályakezdők létszámának az előző év azonos hónapjához viszonyított mérséklődése tovább folytatódott: 19,6 százalékkal csökkent egy év alatt. A legtöbb pályakezdő fiatalt Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben tartották nyilván.

A tartósan, egy éven túl nyilvántartásban lévő álláskeresők száma tovább csökkent az előző hónaphoz és az előző év áprilisához képest is. A 119 300 tartós állás nélküli az összes álláskereső 28,8 százalékát tette ki áprilisban.

A foglalkoztatók áprilisban összesen 44 300 üres álláshelyet jelentettek be, és az újonnan bejelentett állások 59,8 százalékához igényeltek a foglalkoztatók támogatást. A legtöbb új munkaerőigény Budapestre és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe koncentrálódott, ezeken a területeken jelentették be az állások egynegyedét.

Összességében 2014 áprilisában 110 100 álláslehetőség állt rendelkezésre, amelyből a zárónapon 66 ezer maradt betöltetlen. Az újonnan bejelentett támogatott álláshelyek száma 26 500 volt, amelynek 82,1 százaléka a közfoglalkoztatás valamely eszközét takarja. Az újonnan bejelentett nem támogatott álláshelyek száma 17 800 volt, amely egy év alatt közel másfélszeresére emelkedett.

A legnagyobb munkaerő-kereslettel Budapest rendelkezett, de 1000 fő feletti volt a támogatás nélkül betölthető álláshelyek száma Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Komárom-Esztergom megyében is. Áprilisban a nem támogatott állások elsősorban az egyéb szolgáltatási és szállítási,

mechanikaigép-összeszerelő, egyszerű ipari és bolti eladó foglalkozásokra vonatkoztak.

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

töky
Valószínű azért, mert találtak munkát. Külföldön...
csikknorisz
Ja, mert kétszázezer embert ideiglenesen nem számoltak bele, akik részt vettek a téli közmunkaprogramban. De még ezzel a kétszázezer fővel is csak 139 ezres volt a csökkenés 2013. első negyedéhez képest, amikor még nem volt téli közmunka. Vagyis nőtt a munkanélküliek száma.
bundi
isten hozta a különbséget ...németországban, ausztriában angliában...
ha az új rendszer szerint beleszámolt 600 000 embert a régi rendszer szerint számolnák akkor 1 000 000 fölött lenne a szám?
vagy más oldalról...
4 000 000 dolgozik, 400 000 munkanélküli, az összesen 4 400 000...
akkor az ország lakosságából maradt 5 600 000 ember az vagy 15 év aaólatti, vagy 74 fölötti?
"A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) által használt definíció szerinti 15-74 éves munkanélküliek száma 2014 első negyedévében csaknem 370 ezer volt, amely 8,3 százalékos munkanélküliségi rátának felelt meg, így a munkanélküliségi ráta az előző év azonos időszakához képest 3,5 százalékponttal volt kevesebb."
vagy rosszul számolok? vagy hogy is van ez? valaki segítene?
vagy csak a kormány pfátlanul hazudik, teleszar mindent féligazságokkal, és adatokkal, csak, hogy az emberek a számok tengerében ne számoljanak utána semminek...mert ugye annak a 5 600 000 embernek nem kell dolgozni...vagy csak kimaradtak a statisztikából...
vagy valaki tudja mit rontottam el? hova lettek az adatok áradatában?
Nil
Elmentek,meghaltak
VAjon a kettős állampolgárokat is beleszámolják a népességbe?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.