Európa demográfiai kihívásaira és a bevándorlás keltette feszültségekre az európai cigányság, a romák "felfedezése" lehet a válasz – emelte ki az emberi erőforrások minisztere pénteken Bonnban a német egység helyreállításának évfordulóján mondott ünnepi beszédében.

Balog Zoltán az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a német nemzeti ünnep alkalmából a Bundestag – a törvényhozás alsóháza – korábbi székhelyén tartott ötszáz fős rendezvény szónokaként az volt a feladata, hogy a szabadságról beszéljen. Felvetette, hogy kinek a szabadságáról van szó, az európai polgárok szabadságáról, a diktatúrák elnyomása elől érkező menekültek szabadságáról, vagy mindazok szabadságáról, akik azért érkeznek, mert jobban szeretnének élni, mint hazájukban.

Ezzel összefüggésben kiemelte: végig kell gondolni, hogy a társadalom elöregedésére "az-e a megoldás, hogy harmadik országokból, az EU-n kívülről engedünk be bevándorlókat, vagy pedig nem kellene-e végre felfedezni az európai cigányságot, az európai romákat" mint potenciális munkaerőt, amely megfelelő képzettség után orvosolhatja az olcsó munkaerő hiányának problémáját, és enyhítené a társadalmi integráció területén jelentkező feszültségeket.

A felvetést "nagyon nagy taps" fogadta, ami meglepő, hiszen "ez egy provokatív gondolat" – jegyezte meg Balog Zoltán.

Az emberi erőforrások minisztere a német egység napja alkalmából szervezett ünnepségen elmondott beszédében hozzátette, hogy "a határt annak idején a szabadság hiányától szenvedő emberek szabadságvágya nyitotta ki", de a diktatúrák legyőzése nem sikerült volna mindazok nélkül, akik az elnyomás dacára szabadon éltek, gondolkodtak és cselekedtek, mert "belülről szabadok voltak".

Ugyanakkor "a modern demokrácia sem tud élni a szabadon cselekvő polgárok és közösségeik nélkül" – mutatott rá Balog Zoltán.

A miniszter kiemelte, hogy a közép-európaiaknak azért van szükségük a németekre, mert Németország két diktatúra tapasztalatát hordozza magával. Az "európai értékvitákba be kell hozni a diktatúrák tapasztalatát" – hangoztatta, hozzátéve, hogy "ha van valamikori Kelet-Európa, akkor kell lennie valamikori Nyugat-Európának is, mert különben Európában hiányozni fog a megértés".

A Magyarországot Európában körülvevő "sok értetlenség is részben abból következik, hogy nem értik, mi volt a kommunizmusban" – mondta Balog Zoltán.

A miniszter beszédében köszönetet mondott a budapesti plakátkampányért, amellyel Németország kifejezte köszönetét az 1989-es határnyitásért. Kiemelte: "nem vagyunk hozzászokva mostanában ahhoz, hogy ennyi mindent megköszönjenek nekünk magyaroknak, ezért ez különösen jólesik".

Az ünnepségen levetítették Vitalij Klicsko videóüzenetét, amelyben a kijevi főpolgármester támogatást kért Németországtól Ukrajna szabadságának megőrzéséhez, és ahhoz, hogy "ha már a németeknek sikerült, sikerüljön az ukránoknak is" hazájuk egységének biztosítása – ismertette Balog Zoltán, megjegyezve, hogy a Bundestag egykori székhelyének üléstermében Helmut Kohl volt német kancellár helyét foglalhatta el, ami "nagyon megtisztelő volt".

Az ünnepi beszédet és Klicskó videóüzenetét pódiumbeszélgetés követte Marko Martin íróval és Hildigund Neuberttel, az egykori keletnémet demokratikus ellenzék tagjával, a Türingia tartományi kormány Európa-ügyi államtitkárával. Az Európa jövőjéről szóló beszélgetésen Balog Zoltán hangsúlyozta: a világ kritikusan tekint Európára, és nem biztos abban, hogy valóban azt az utat kell-e követni, amelyet Európa kínál, ezt a kritikát pedig érdemes meghallani.

Az ünnepséget a vezető német kormánypárthoz, a konzervatív CDU-hoz közel álló Konrad Adenauer Alapítvány szervezte, meghívójában Balog Zoltánt bemutatva kiemelte, hogy a miniszter "életútját a békéért és a szabadságért, az emberi jogokért és a kisebbségekért való kiállás jellemzi".

52 hozzászólásarrow_drop_down_circle

m.macskosz
Európának"fel kellene fedeznie" cigányságát
Már felfedezték, ki is toloncolják őket rendre!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
m.macskosz
Európának"fel kellene fedeznie" cigányságát
Már felfedezték, ki is toloncolják őket rendre!
miazavalami
"...európai cigányságot, az európai romákat" mint potenciális munkaerőt, amely megfelelő képzettség után orvosolhatja az olcsó munkaerő hiányának problémáját, és enyhítené a társadalmi integráció területén jelentkező feszültségeket."
Mi a szöszmösz? Már nem a mi nemzeti erőforrásaink?
scandináv
"nem kellene-e végre felfedezni az európai cigányságot, az európai romákat" mint potenciális munkaerőt"...mondta a német nemzeti ünnep alkalmából:d
coni
Aranyos amikor a mi politikusaink fenntartható energiagazdálkodásról, környezetvédelemről, vagy éppen cigánykérdésről beszélnek...stadionépítési tapasztalatok helyett.
Toby
Köszönjük Balog, a te gyógyszered is ócsóbb lett - tudtad ? Amúgy meg sikerült felfedeznünk már a cigányságot, bár nem igazán akartuk ezt az oldalát megismerni, de sikerült. Már a britek, a franciák, az olaszok és a németek is "felfedezték" őket !
Nem mondhatnám, hogy maguk alá hugyoznak az örökmtől...
KERKA
Ezt miért nem bizonyítja be a gyakorlatban BALOG úr kérem? Tessen már példával bizonyítani:))
Toby
@KERKA: Filozófiai tétel: - ami nem létezik, azt nem is lehet bizonyítani !
KERKA
@Toby: Ez most melyik filozófia? A Marxista Leninista Esti Egyetem filozófiája?
Meine Ehre heisst Treue
Európa már (sajnos a kárára) felfedezte a buckalakókat és nem kér belőlük!
Ahogy kutyából nem lesz szalonna, úgy a ezekből sem lesz potenciális munkaerő, csak potenciális bűnöző!
Toby
@KERKA: Az ! A Marxista-Leninista Esti Egyetem görög filozófiája !
Szimba
"nem kellene-e végre felfedezni az európai cigányságot, az európai romákat" - úgy felfedezték, hogy el is zavarták a miskolci romákat a stadion környékéről parkolóhely építése miatt.
Szimba
" nem kellene-e végre felfedezni az európai cigányságot, az európai romákat" mint potenciális munkaerőt, amely megfelelő képzettség után orvosolhatja az olcsó munkaerő hiányának problémáját" - az olcsó munkaerőhöz milyen képzettség kell?
Szimba
@miazavalami: nyóc álltallánossal még a nem cigány sem megy semmire. Illetve közmunkára diplomások közé.
miazavalami
@Szimba: Má mé ne menne?
Pénzet kapnak azé, hogy letehessék aztat a nyóc osztájt.
Fradigege
Balognak meg fel kell fedeznie a bekeresztelkedett reformátusságát. Ne keverje bele az európai cigányságot a Magyar hazaárulásába.
KERKA
@Szimba: @miazavalami: nem az iskolai végzettséggel van a baj. A nagyszüleinknek régen 4 elemijük volt, vagy 6 általános, de látástól mikulásig dolgoztak. Igaz, volt is gazdaságuk: földek-jószágok.
moiszikf
Aprócska adalék: Mo.-on, a 12 év alatti lakosok 50%-a cigány.
Pistyu
Nem szoktam ilyen oldalakat nézni, de egy ismerősöm küldte, hogy olvassam el. Azt sem tudom, hogy eredeti régi szöveg e, de mindenesetre érdekes :

alfahir.hu/index.php?q=img_assist/popup/17388

56. cikkelytől
Nem vagyok rasszista egyáltalán, de egy kicsit keményebben kéne őket fogni, és a gyerekeket kéne kiemelni, máshogy nem fog itt változni semmi velük kapcsolatban...
Szimba
@miazavalami: Na mesélj, erről nem hallottam. támaszd alá valami hitelessel.
Szimba
@KERKA: balogh beszélt a cigányok megfelelő végzettségéről, én erre reagáltam.
"A nagyszüleinknek régen 4 elemijük volt, vagy 6 általános, de látástól mikulásig dolgoztak. Igaz, volt is gazdaságuk: földek-jószágok. " - nem mindenki nagyszülője élt falun, ahhoz a tevékenységhez elég volt a 4, 6 osztály.
miazavalami
@Szimba: Van ugye a felzárkóztatási program. Jó sok uniós pénz. Ezt azok a cigányok kapják akik nem végezték el a nyolc osztályt. van belőlük jó pár. A legtöbben 6 . - ig jutnak el. Akkor már legalább 14, 15 évesek. Jön ugye a családalapítás. 22, 23 évesen ott állnak egy pár gyerekkel és 6 osztállyal úgy hogy tízig nem tudnak összeadni a nevüket alig tudják leírni, olvasni pedig csak az elsős könyvekből tudnak úgy ahogy.
Akkor beiratkoznak egy általános iskolába. A legtöbb városban van egy kijelölt intézmény ahol őket tanítják. legjobb esetben 3 év alatt elvégzik a 2 osztályt. A három év alatt közmunkás minimál bért kapnak. És ismét ott állnak írástudatlanul egy rakás gyerekkel, a putriban.
Azt ugye nem is kell mondani, hogy könyvekért , füzetekért nem kell fizetni. Van olyan hogy az anyuka , apuka a gyerekei iskolájába jár.
volvós
Cinikusmosolygósbalog !!! Költözz hozzájuk egy putriba !!!
Szimba
@miazavalami: Semmit nem tudok arról, amit írsz. Nem is olvastam róla. Neked honnan vannak ezek az infók?
miazavalami
@Szimba: Bejáratos voltam az önkormányzathoz.
Szimba
@miazavalami: Hát nem tudom, talán valami konkrétabbat. Amúgy pedig a könyveket sok önkormányzat adja ingyen minden iskolásnak (a saját kerületében persze).
miazavalami
@Szimba: Írd be a gugliba : Felzárkóztató oktatás, és jönnek a válaszok.
Pistyu
Egy kis tapasztalatot osztok meg:
Én most is Tatabánya egyik gettójának a közepén vagyok, őrzöm a saját cégünk telephelyét, itt lakok kb. 3 éve, mert biztonsági őrre nem telik. Szerencsére van egy magas betonkerítés és három "barátságos" kutya.
Az épületből pont rálátni az egyik "komoly" utcára.
Ahogy párral találkoztam, már 18 évesen 35-nak néznek ki, 30 évesen meg kb. 50-nek, és hát a stílusuk, meg egyszerűen a viselkedésük alapján nem tudom elképzelni, hogy a 20-25 év felettieket bármire is ki lehetne képezni, egyszerűen kivitelezhetetlen, azt a pedagógia módszert még nem találták fel :D (kivételek természetesen lehetnek)
A kerítésen át ipari mennyiségű szemetet dobálnak be. Idén egy IFA-ra valót szedtünk fel (pedig ott a konténer kint), nem beszélve az élve vagy holtan bedobott állatokról. (havi szinten több is)
A kis gyerekek meg dobálják kővel az ablakokat, amiben az üvegeket fóliára kell cserélni, mert azt nehezebb bedobni. Természetesen rájukszólni felesleges, annál jobban csinálják, a tető fölött meg öklömnyi köveket dobálnak random a belső udvarba, mert az tök jó jó játék.
Úgyhogy kösse fel Balogh Úr a gatyóját, kemény feladat elé néz :d
Dr plágium
És a spanyolviaszt is fel kell találni...
Vasárnapiiskolás
Mondja ezt egy már felfedezett cigány! Nem vagy te rokona l simonnak?,
Vasárnapiiskolás
@miazavalami: Almát vittél?? Ajándokul,Vagy vesztegettél???
Grafix69
Nem lehet integrálni őket. Nem lehet , próbálták már de sehol nem sikerült. Nekem személy szerint olyan roma haverjaim vannak akik dolgoznak tiszták, gondoskodnak a családjukról és nem ordibálnak egész nap és szociálisan is rendbe van velük minden , ők a kevés kivételek. Ismerem a többi problémát is , mondhatjuk testközelből, de ma is azt mondom mint 10 éve ,hogy felesleges erőlködni a beilleszkedésükhöz mert aki akar program nélkül is megtalálja a normális élethez vezető utat. Totál más értékrend szerint élnek és nincsenek megkötéseik szabadosak. Balogh ember meg ne prédikáljon okosságokat mert Európa ismeri a cigányokat sajnos csak rossz tapasztalatuk van , de ennek az embernek fingja nincs a romák életéről és viselkedési normáikról sem.
keresztapa
Balogh amennyire cigánnyá tud válni, úgy annyira lesz a felzárkóztatás sikeres!
Ami nem megy, azt erőltetni a magyarság elleni bűntettnek számít! Csak ezt tudomásul kell venni Balogh úr! Hány évszázad óta folyik az a cigány integrálódás?
magyarbakancs
Balog: Európának"fel kellene fedeznie" cigányságát.
Ez már megtörtént.
Csak nem tetszik neki.
Mert a megismerés mindig úgy zajlik ,hogy hívatlan vendégkén jelenek meg.
Főleg akkor mikkor a vendéglátó nincs otthon.
miazavalami
@Vasárnapiiskolás: Hehe..:-) Nem . Itt a kutyának se kell...
Meine Ehre heisst Treue
@m.macskosz: Bizony, bizony felfedezték ezeket, most már elfelejteni szeretnék őket...
szöszmösz
Olvasmányaim során még középkorban játszódó művekben is gyakran előbukkan a cigányság, soha sem pozitív jelzővel
Szimba
@miazavalami: Ez 2009-es. Na és azóta?
miazavalami
@Szimba: Azóta még jobban. :-)
Bevett szokás, hogy beiratkozik a gyerek egy jött ment "középiskolába" , ahol ban 7-8 osztályos "ALAPKÉPZÉS" is. Megkapja az iskolalátogatási igazolást, rendszerint szeptemberben aztán megy egy hónapban egyszer...

...A nappali tagozatos képzésben 21. életévükig vehetnek részt a tanulók. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény – 2013. szeptember elsejétől hatályos – rendelkezése szerint ugyanis a tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben középiskola és szakiskola esetén huszonegyedik életévét betölti, kizárólag felnőttoktatásban kezdhet új tanévet...

Ki van rájuk találva egy rendszer.

Telegdi Kata Középiskola – Ösztöndíj
A hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű tanulókat segítendő a Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola a 2010/2011. tanévtől részt vesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Útravaló–MACIKA Ösztöndíjprogram Út a szakmához alprogramjában, valamint a 2012/2013. tanévtől bekapcsolódott Emberi Erőforrás Támogatáskezelő Integrációs Pedagógiai Rendszerébe (IPR) is.

Az Útravaló–MACIKA Ösztöndíjprogram...

felveteliiroda.hu/intezmenyein/telegdi-kata-kozepiskola/osztondij
Desischado
Tisztelet a kevés kivételnek, kutyából nem lesz szalonna. A munka büdös nekik, csak a garázdaság, meg a lopás, és a viselkedésük erősen antiszociális. Véleményem szerint a kisgyerekeket kéne kiemelni és nevelni, mert a szülőktől jót nem nagyon láthatnak, és folytatódik az ördögi kör. balogh meg költözzön közéjük, és aztán süketeljen, meg hazudozzon!
verőce21
És miután "felfedeztük őket" a rájuk fordított pénzt a kiirtásukra kellene fordítani!
Gyorsabban megtanulnának beilleszkedni, a társadalmi együttélés szabályait betartani, mint azt bárki is gondolja.
Hellcat
Ahova a cigányok odatelepültek onnan kirugdosták őket...aztán pofáznak, hogy legyünk toleránsok stbstb.
Senara
Választási kamuzás a Hilton látogatótól , ilyenkor mindig "cigányoznak "egy kicsit .
Tekla
Mi mindig felfedezzük őket,ahova megyünk ,meg jelennek és azonnal indul a rettegés tőlük.
Mikor egy ilyen csapat meg jelenik, mindenki lázasan figyeli az értékeit , és attól retteg mikor támadják meg, gyilkolják meg .
Nekem még az is eszembe jut , hogy a 19 .ik században közepén még elrabolt gyerekek húsát is meg ették,ezért lopták őket!
JAJMÁR
Ügyes kettős beszéd ez is. Kifelé mutatva, hogy mi aztán támogatjuk a kisebbséget, ua. befelé ez a fajta stílus indulatokat generál.
Még itt is.
JAJMÁR
@verőce21: 08:38 Remélem, hogy meggondolatlan voltál.
Csak emlékeztetőül: vannak ma olyan helyek, ahol embereket fejeznek le, - mert keresztények, mert a Nyugathoz tartoznak, mert nem az ő vallásúak - sistereg a világ amúgy is. Minket, magyarokat sem szeret mindenki, hahha, ki szeret?
verőce21
@JAJMÁR: (09:55) Nem tudom, Téged ki szeret? Miért tőlem kérded? :)
De ha nem irtjuk őket hamarosan, ők fognak bennünket! Először a már börtönben lévő cigányok tizedelésével kezdeném. Annyi módszer van...
JAJMÁR
@verőce21: 10:06 Nem rólam van szó. Egyébként engem szinte mindenki szeret, még az is, akinek nem kéne... :)
Rólunk, magyarokról van szó ! Igen, tényleg sokféle módszer van, de akkor megnyugodhatsz. Elkezdődött... :(
Szimba
@miazavalami: "Bevett szokás, hogy beiratkozik a gyerek egy jött ment "középiskolába" , ahol ban 7-8 osztályos "ALAPKÉPZÉS" is. Megkapja az iskolalátogatási igazolást, rendszerint szeptemberben aztán megy egy hónapban egyszer...

...A nappali tagozatos képzésben 21. életévükig vehetnek részt a tanulók. A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény – 2013. szeptember elsejétől hatályos – rendelkezése szerint ugyanis a tanuló attól az évtől kezdődően, amelyben középiskola és szakiskola esetén huszonegyedik életévét betölti, kizárólag felnőttoktatásban kezdhet új tanévet..." hol van itt cigányról szó?
Telegdi Kata Szakiskola és Szakközépiskola : Az esélyegyenlőség, a diszkrimináció- és szegregációmentesség jegyében jelentkezőink között nem szelektálunk itt sincs szó konkrétan cigányokról. Hátrányos helyzetű ma Mo.-on nem csak a cigány.
miazavalami
@Szimba: Persze hogy nem csak cigány. De a magyar gyerekek közt nagyon ritka aki nem végzi el az általánost.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.