Egy volt hivatásos katona szerint akár havi nettó 600-800 ezer forintot is kaphatnak azok a magyar katonák, akik hajlandóak az Iszlám Állam elleni harcban részt venni – írta a Blikk. Legalábbis állítólag az iraki misszióért ennyit kaptak, míg a kevésbé veszélyes Koszovóért nettó 300 ezer forint járt. Ezek mellé egyébként a havi átlagos, alig 100 ezer forintos fizetésüket is megkapják azok, akik misszióba indulnak.

A magyarok az er­bili kiképzőbázist fogják védeni a tervek szerint, emellett az ott dolgozó kiképzők táboron kívüli kísérése is a feladatuk lesz. Ez a terület a kurdokhoz tartozik, jelenleg stabil, például a Mol is ebben a régióban keres olajat.

Dr. Csicsmann László, egyetemi docens és Közel-Kelet szakértő szerint korábban Erbilnél is voltak merényletek, de most nyugalom van. Bár a frontvonal – ahol a kurdok küzdenek az Iszlám Állam katonáival – nem messze, mindössze 100 kilométerrel délebbre húzódik.

A szakértő azt is elmondta, az IS inkább a nagyhatalmakat szereti fenyegetni, így nem valószínű, hogy hazánk közvetlen veszélyben lenne. Igaz, azt sem szabad elfelejteni, hogy Magyarország tranzitország, így sok terrorista utazhat át nálunk.

88 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Designer
Küldjetek Grippen pilótákat is, akkor nem kacsintgatnak másfelé!
X-ray
Vállalták. Nem? Úgysem voltak még harci helyzetben.
human
@Horizont: Hát igen. Ha arra gondolok, hogy Szijjártó, Varga Mihály, Orbán, Lázár mennyit keres és semmiért nem vállalják a felelősséget hát viszket a tenyerem. Ezzel szemben kint nem végkielégítést kap valaki ha elcsesz valamit, hanem golyót. Egy ismerősöm vesztette már el társát Afganisztánban.
lópicigáspár
@Horizont: Azt vállalták, hogy a hazát az életük árán, nem pedig külföldre menni egy agresszor oldalán külföldi önös célért háborúzni.
papa.49
Már így is ,,célpont,, kis hazánk de ha oda mennek a katonáink akkor majd jönnek a ,,beszivárgó terroristák,, oszt. nézegethetünk mint a ,,hülye gyerek a moziban,,!!!
wagabund
a hadügy ilyen vállalásokkal bizonyítja létének fontosságát..
a vitézek meg majd ott szembesülnek a valósággal...
egy rokonom öt évig volt idegenlégiós..ő mesélte, hogy az afgán hazafiak/ellenállók/tálibok...(nem kívánt törlendő)lőnek ám veszettül...és marhára nem érdekli őket, hogy francia zsoldos, vagy yenki, vagy magyar...
nos az IS-t, meg pláne nem fogja érdekelni...sőt, brahiból, hősként nyomulnak előre...
szóval lesz ott baj bőven, ha most valaki úgy véli nincs...

itt, ha előléptettek, vagy kaptam valami plecsnit, akkor a dolgozó népet szolgáltam... de ott ?nemá..

(közben a német hadsereg lázadozik a gyenge fegyverzet miatt... a miénk jobb?)
Cicamama55
Azért, ha valaki pénzért vállalja, hogy akár gyilkoljon is, az az én értelmezésem szerint bármi célra felhasználható zsoldos katona. Azt nem hiszem el, hogy erre a feladatra kényszerítsenek embereket, saját döntésük a harcban való részvétel.Én biztosan nem tartom helyesnek, hisz közvetlenül ettől kezdve nem csak a 150 katona, de az egész ország fokozottabban ki van téve a veszélynek! Ez ismét egy ROSSZ döntés volt, bajba sodorják vele hazánk népét!
papa.49
@wagabund: Igen a miénk jobb, VAN BALTÁNK!!!HA,ha,ha!!!
levarosbukta
Aztán meg ha bukfencre lövik valamelyiket nekem ne rinyáljanak, főleg hogy semmi keresni valójuk nincs ott. Ja de tudom pénzt, pénzt azt keresnek. Szégyen gyalázat, egyszerű gyilkosok.
papa.49
@lópicigáspár: Főként a ,,vezetésben,, ...
member
A magyar katonáknak: Öld meg mind - mert, ha nem teszed, téged öl meg mindenki!
Élni és halni hagyni, az itt a kérdés!
lópicigáspár
@papa.49: Elég rég óta olvassuk itt egymás véleményét, így nem csodálkozok azon, hogy kitaláltad mire gondolok! :-)
member
A pár százezer forintos kérdés: Élni vagy halni hagyni?
papa.49
@lópicigáspár: Pontosan, sőt tovább megyek szerintem nem is véletlen, hogy legtöbbször meg is egyezik a véleményünk...
human
@Cicamama55: Jobb, ha tudod. Ezeket az ISIS féléket nem az érdekli, hogy valaha ártottál-e nekik. Ha nem vagy hívő és nem is vagy hajlandó megtérni, akkor meghalsz. A passzivitás éppen ezért értelmetlen. Nem leszel jobb a szemükben, csak könnyebb célpont.
Ezért szerintem a terroristák ellen harcolni kell, ha nem szeretnénk idővel egy terroristabarát ország szomszédságában élni.
A háború egy dolog. De legalább annyira fontos, hogy felderítsük mi vezetett az ISIS megerősödéséhez. Szegénység? Oktatás hiánya? Meg kell erősíteni az érintett országokat, hogy az okok kezelésével foglalkozhassanak.
Január
@human: Azért azt is jó lenne tudni, hogy honnan erednek. Ki képezte ki a "magot"? Kinek, kiknek köszönhetjük a létüket, mert ahogy a cikkben volt világkalifátust óhajtanak létrehozni, ami nem minden földrészt érint...
Equilibrium
Nem kell olyan forrón enni a kását. Önkéntes alapon mennek, senki nem kényszeríti őket.
De le is lehet szerelni, ha nem tetszik...
silber13
@Designer: Bocsi, de a JAS-39-es gépek nevét még neked is egy pé betűvel kellene írnod! " GRIPEN " Szóval így valahogy!
karma1
@Cicamama55: Aki azert megy ki, hogy vedjen valamit (eroditmenyt, embert, vizmuvet, barmit) az altalaban NEM LO, altalaban OT LOVIK eloszor, maximum visszalo(het).

Sajna, a NATO tagsagban benne van ez is, egyutt sirunk, egyutt nevtunk Veluk. Az, hogy ilyen nevetsegesen keves penzt kapnak, inkabb azt mutatja, hogy mi a NATO-ban (is) a legutolsok vagyunk, nem hinnem, hogy egy amerikai tengereszgyalogos 6-800 ezerert kockaztatna havonta az eletet.
karma1
@Január: Ja, par evtizeddel ezelott is volt egy kis bajszos piktor, akinek nagyon kellett az "eletter"... Hajlando volt ezert az egesz vilagot haboruba kergetni...
karma1
@Clavigo: "Ugy ahogy van, ellenszer!" (by Hofi, a katonai Trabantrol...)
karma1
@Equilibrium: Nem tudhatod, hogy milyen anyagi hatter , csaladi problema IS motivalhatta azokat a fiatalokat, akik odamennek most... (Mert valoszinu nem 50-60 evesekbol all a konvoj)
Es az a penz - mint fentebb is irtam -, ahhoz kepest, hogy ingyenelok havonta ennek a ketszereset kapjak, nem kockaztatnak, felelosseget sem vallalnak semmiert sem, es a mentelmi joguknal fogva meg csak felelossegre sem vonhatok. Jo lenne tudni, hany Jobbikos nehezfiu van koztuk, akiknek itthon nagy a szajuk, ha idos embereket , ciganyokat, hajlektalanokat kell vegzalniuk, mert csak akkor erzik magukat "macsonak" .
dr lópicigáspár
Az orvosok ennek a pénznek a töredékéért életeket mentenek. Pár százezerért menjenek csak, vigyék magukkal a főnöküket is!
karma1
@dr lópicigáspár: Maradjunk annyiban, Dragam, hogy egyikuk - sot, SENKI - nincs megfizetve a szep magyar hazaban, kiveve a gyevi birot, es a csokosait,...:o)))
(A harcosok nelkul nem kene annyi eletet menteni,... Jojo, ez csak egy nagyon rossz vicc vo't, felejtsd el!...)
Yoda69
Ezek a katonak profi zsoldosok es tudjak mire vallakoznak. A fizetest viszont keveslem a riziko mertekehez kepest.
Cicamama55
Én mindent megértek, de akkor is béke párti maradok! Az üldöztetések, háborúk, a kegyetlenkedés bennem félelmet kelt. Azt szokták mondani, hogy az agresszió, még nagyobb agressziót eredményez. Ezért lenne szükség hathatós politikusokra, kormányokra, vallási vezetőkre! Nem szabadna engedni, hogy a Földön vallások háborúja folyjon, s okozza emberek tömeges halálát!! Nekem már az is eszembe jutott, ha most élne II János Pál pápa, ő tudná-e vajon az indulatokat jobban kordában tartani. Hihetetlenül nagy politikus volt ő!
coni
Felesleges ennyit beszélni róla. Azért mert a TEK elbánt az egy pár zoknit rossz helyre könyvelő Ökotárssal jobb lenne ha nem játszanánk a tűzzel.
Más országok is részt vesznek az akciókban, más országok is kereskednek keleti országokkal, de az állampolgárok nem hallgatják reggeltől estig.
papa.49
@Cicamama55: Véleményem szerint ez már nem a II. János pápa világa, azóta hogy Ő meghalt nagyot fordult a világ kereke, sajna rossz irányba!!!
Ebben az ,,ordas világban,, Ő se tudna békét hozni!!!
papa.49
@Yoda69: Zsoldosnak, zsoldosok, hogy mennyire profik az majd kiderül, de talán emlékezhetnénk mikor a magyar tűzszerész meghalt, mekkora ,,felháborodást,, rendezett a fütyisz!!!
papa.49
@Clavigo: Nagyon jó ötlet, valóban ott elcöfföghetnének, a csizma, meg bajer, meg a lovas, meg a többi majom is!!!
member
zsoldosok = pénzért ölnek - bármikor, bárhol, bárkit, mindenkit, ha kell

A zsoldosok parancsra gyilkosok. /egy légiós/

Nulla tisztelet, megértés, részvét a haláluk (a halálom) miatt!!!
dr. prédikátor
Miért nem rendezik le a yenkik az iszlám államot???Ők hozták létre a Bin Laden ellen, most hogy a fejükre nőtt más ország katonái kellenek golyófogónak???De egyébként a zsoldos meg pénzért megy a veszélybe. Vagy túléli vagy nem!!!
member
@dr. prédikátor: Mert nem akarják.
Ha akarnák, ma egy muszlim sem élne a földön.

Miért nem akarják?
A pénz miatt, és pénzen megvehető hatalom miatt.
Ez a világ csak úgy működik jól a maga viszonylagosságában, ha van ellenség(kép).
KERKA
Volt egyszer egy Varsói Szerződés, aminek mi is tagja voltunk. Parancs szóra bevonultunk tankokkal Prágába. Kérdezték, hogy akarjuk.e? Egy nagy túrót. '8 éves képzetlen kiskatonák indultak ki éjszaka egy egész laktanya, csak az őrök maradtak otthon.

Ide maximálisan kiképzett pszichikailag.fizikailag terhelhető minden tekintetben megfelelő katona embert visznek és nem félig gyerekembereket.
dr. prédikátor
@KERKA: 8 éves gyerekkatonák ??? Hol mikor???
kakaósbögre
@dr. prédikátor: tizennyóc akart az lenni.
KERKA
@dr. prédikátor: Jó van na, hibásan írtam. 18 éves kiskatonák. és ez volt 1968-ban
wagabund
@Clavigo: 12.04

kiváló ötlet. szinte látom a menekülő IS-t..még fegyver sem kellene, csak a szokásos arcok.
kakaósbögre
csaxólok hogy ez nem a háborúról vagy a békéről szól.vagy ők vagy mi.ez ennyire egyszerű.
keresztapa
Amely nép más országban keresi szabadságát, annak el kell pusztulni, mivel saját országában azt nem találja! Az az ország vezetése mely népének nem tud önállóan népakarattal szabadságot adni, az nem ismeri népét, annak akaratát. Zsoldért harcoló katonák, nem a nép szabadságért, hanem saját pénzgyarapodásuk céljából, más ország népének rovására, vívják élet, halál harcukat! Azok kivétel nélkül pénzért élnek, azért a pénzért halnak meg.
papa.49
@KERKA: Én részt vettem benne, nekem maradandó élmény ahogy gyaláztak bennünket még a szlovákiai magyarok is, másrészt nem is kerülhettünk a lakossággal kontaktusba, csak mikor a ,,nehéz vezetéket,, be kellett csatlakoztatni a helyi telefonközpontba, akkor beszéltünk pár szót...
KERKA
@papa.49: Bizony papus, ez így volt. Menni kellett, nem kérdezte meg senki sem, hogy akar-e? Akkor kivittek 300 ezer kiskatonát, de persze a létszámot sokáig titkolták.
Csak ezt sokan hajlamosak elfelejteni.
keresztapa
A Honvédelmi Miniszter is mehet idegen ország érdekét szolgálni, párttársaival, zsoldosainak személyes példát mutatva az őrzés védelem sikertörténéseiből. Mint új házas, új erővel állhat az ötcsillagos szállodák igényléseivel meghatározatlan ideig!
papa.49
@KERKA: Én egy voltam közülük, és mikor visszatértünk a laksiba, rögtön az ebédlőben egy ,,fejtágítás,, a politikai tiszttől, hogy mit is láttunk mink ott Szlovákiában, és persze ,,titoktartási kötelezettség,, vagy 5, vagy 10 évre...
KERKA
@keresztapa: Zsoldosok mindíg is voltak és lesznek is.
1526-ban Zápolya Jánosnak saját hadserege volt, ez kb 20 ezer katonát jelentett.Erre rájött az a 10 ezer, akik zsoldosként álltak be( szlovákok, ruténok, székelyek, szerbek, rácok, stb).
Magasról szartak rá, hogy Lajos király ott toporog Mohácsnál.
Ha időben érkeznek, akkor nem lenne nekünk Mohácsi vereség.
1552-ben, Ferdinánd király magasról szart rá, hogy Dobó Egerben kűzködik az 1500 fős várnépével, ebben asszonyok is voltak + 500 zsoldosa volt. És győzni tudott.
De igazad van, pénzért harcol. De bármikor haza is mehet, ha elege van a buliból.
De itt most nem fog önszántából hazajönni.
postás
Lépj be a hadseregbe! Utazz el távoli országokba, ismerj meg érdekes embereket... és öld meg őket!
bakegya
Ha nincs nálunk háború,hát csinálunk!-pénzért mindent.
human
@Cicamama55: Vannak országok amit békepártiak laknak többségében, de mégis szélsőségesek uralkodnak. Hogy miért? Mert ők agresszívak és kevesen is elegen vannak ahhoz, hogy elnyomják a többieket. Én megértem az álláspontod, de az könnyen ehhez vezethet.
kkalman
Talán nem kellene nekünk ebben is részt venni. Át kellene gondolni, hogy megéri-e, míg nem késő.
karma1
@Cicamama55: 12.31-re: En is csodalatos egyenisegnek, igaz embernek tartottam II.Janos Palt, de az iszlam ellen NINCS politika, az iszlamistak NEM targyalnak, csak kivegeznek, mikozben Allah akbar a fo "ervuk"...

A cikkben arrol van szo, hogy az ISIS a nagy orszagok ellen tamad, mint pl. USA, UK es a VATIKAN!!! A Vatikan a torpeallamok kozott a legtorpebb, de a keresztenyseg fellegvara, amit az ISIS le akar rombolni! Az ISIS es az iszlamistak csak a fegyverek nyelven ertenek, de arra azert kivancsi lennek, hogy honnan van a vilagon szinte a legjobb fegyverzetuk, kinek erte meg, hogy ennyi fanatikus barmot az emberisegre szabaditsanak?
amaramaistanna
Szerintem részt kell venni minden országnak. Azonban önkéntesség ide vagy oda,megfelelő életbiztosítást kell kötnie - a kedvezményezett természetesen a katona családja - és jobb fizetést kell biztosítania az államnak.
Cicamama55
@amaramaistanna: Nagyon nem értek önnel egyet! Az elesett katona életét nem lehet pénzre váltani. Engem az a tudat, hogy a férjem, gyermekem élete árán jutottam anyagi javakhoz, egyszerűen megbolondítana, élhetetlenné válnék. Az ilyen felfogásra születni kell, s egyben elgondolkoztató.
Feraj49
Aki hülye,haljon meg, magánügy. De a családomat ne veszélyeztesse a baromságával Ott az nem videós számitógépes játék . Mikor majd hazahozzák a hulláját, a hatalom kikiáltja hősnek,aki Magyarországért esett el.Család meg követeli,hogy tartsuk el őket is.
wagabund
szeretném újból felhívni a versenyzők figyelmét, hogy ott lőőőőnek...nem is akárhogy...

azok nem terepasztalon, tanteremben tanulják a harcot, hanem gyerekkoruk óta élesben..aki ott felnő, na az nem kímél senkit..
nagyon régen, itthon állandóan győztünk a harci gyakorlatokon, de amikor polgáriként harci zajba keveredtem külföldön, na akkor világosodtam meg...semmi nem úgy van...
Feraj49
@amaramaistanna: azért adtam rá "tetszik-et" mert azzal egyet értek,hogy életbiztosítást kössön. De szerinted melyik biztosító vállalná ezt be? Sajnos elég sok "hobbyja" van az államunknak,amit mi "kisemberek" fizetünk meg.Mire gondolok? Ha bemegyek egy "vidámparkba" és játszani akarok fizetnem kell. Nem más emberekkel fizettetem meg a "játékszenvedélyemet".Ha háborúzni akarok,fizessem a saját zsebemből.
Bercifiu
@Horizont: Ne irigyeld a Katikától a suskát, megfeküdt érte fizikailag és szellemileg is.
csingiling
Csak annyit szeretnék hozzá(tok)szólni,hogy sajnos ma Mo.on egy katona 100 eft ot keres,ezért az életét kockáztatja nem is kicsit béke időben is lásd árvizek,katasztrófák.Jobb esetben van két gyermeke vagy három,akiket elkellene tartani.Ez a modul még megy is de bejön a képbe mondjuk ennek a katonának egy frankó frankos hitele amit ha nem petyegtet elviszi a bank a házat,tehát földönfutóvá válna 2-3 gyerekkel sajnos.Ezért csórónak szorít a surci és missziót kell vállalni.Nem kell itt luxusra gondolni,hogy házat meg autót vesz kp.re.Sajnos a bankok sok esetben tényleg kiviszik igy az ember bőrét a vásárra,mert muszáj menni csórónak mert az itthoni fizetés nagyon de nagyon nem elég.Most egy családmodellt irtam le,más a helyzet fiatalabb egyedülálló srácoknál akinek még hitel sincs,kijön szűkön 100eft ból,a missziós pénzből meg megveheti a csjozós 5ös bömöst.Ja és még annyit,hogy amikor kimegy a katona külszolgálatra,az ittholmaradottakal(család asszony,gyerek)senki nem foglalkozik.Más Nato tagállamban más a helyzet.De még amúgy jó hogy van ilyen misszió a katonáknak,mert e lehetőség nélkül szűkös lenne a helyzet.Azoknak meg üzenem de nem rosszszándékból ,igen kellenek a külszolgálatok,ezt nem úgy kell felfogni,hogy meghalni mennek oda,meg golyófogónak stb,hanem mert van bennük hivatástudat,tehát igazi katona az aki oda megy.Azért mindenki eljátszadozhat a gondolattal,hogy itt most békeidő van de ezek a srácok védenének és védenek minket,a hazát háborús és békeidőben pl.árviz,vagy a 2010 es ipari katasztrófa!Tiszteljük becsüljük öket!Ui:A mai fiatal civil hadköteles pilyhes fiúcskákra mindre ráférne legalább 1 év eltöltött év a seregben,mert a mai fiatalokban semmi fegyelem, tisztelet,és tartás nincs,tisztelet a kivételnek,de én ezt így látom...
csingiling
FERAJ49 Olvassd már fel a hozzászólásodat hangosan légyszi,valyon te hallod amit beszélsz idézek" aki hülye haljon meg"ezzel arra célzol hogy aki oda kimegy megérdemli a sorsát!Nos pontosan az ilyen emberekről irtam fentebb,hogy rátok férne min 1 év sorkatonaság hogy legyen egy kis más utáni tisztelet,tartás!Mikor gáz van,ezek a "hülyék" mentenek ki téged a szarból az életük árán is!Úgyhogy azt,javaslom,hogy alázattal tisztelegjél minden magyar katonának!
Bercifiu
@Horizont: Sötétben minden tehén fekete.
36
@csingiling: Így van. A 100 ezer ft. itthon, egy tiszteletreméltó hivatás megszégyenítése. A katonáink fizetése, a küldetéssel éri el azt a szintet, amit egy nyugati NATO tagországban kapna otthon.
Én is besoroznám a fiataljainkat. Még a lányokat is!
Ott van pl. Izrael(mondjuk az egy szélsőséges szitu) De nincs kecmec. Mennek 2 évre a lányok is katonának.
keresztapa
@csingiling: A katona hazájának megvédésére esküdött és nem idegen ország idegen érdekeinek kiszolgálására.. Magyarország védelme a katona feladata, katonai tudását hazájának védelmében köteles kifejteni. Ha az iszlám Magyarországra támadna akkor lenne katonáinknak feladata, kötelessége saját országuk megvédése. Ne keverjük a zsoldos katonákkal, akik pénzért játsszák a gyilkoló gépezettett. Azokkal a katonákkal akik csak saját hazájuk védelmére esküdtek fel. Hogy pénzért vannak katonák, akik lelküket eladva, képesek igaztalan háborúsdiba bocsátkozni ám tegyék de ne az ország érdekét fogalmazzák meg, hanem a pénzért válnak gyilkosokká. Ha meg a haza érdekét hangoztató hazug politikusok akarják a külhoni zsoldosságot, akkor elsőnek ezek a politikusok, és pártjaik menjenek zsoldosként, katonásdit játszani, ugyancsak általuk hangoztatott érdekből!
Képviselői fizetésüket, pedig a katonák kapják akik a hazájukat szolgálják!
@KERKA: Nagyon jó a linked, sok eszement személy átérezhetné a gyerek rémületét. Ha egyáltalán van bennük még emberi érzés!
csingiling
@keresztapa: Igen részben igazad van,de sajnos a Nato csatlakozást a magyar nép szavazta meg ne felejtsük el!Innentől kezdve ha a Nato felkér minket szerepvállalásra Mo.teljesíti azt!Ha önként meg nem megy a katona,valóban vezényelhető tehát ezt a szolgálatot akár kötelezővé is tehetik!Én sem értek eggyet azzal,hogy más kultúrába,ideológiába bele avatkozzanak a fiaink akár életek kioltásával is!Azt tudom mondani hogy Mo. mindig is csatlósa volt a török hódoltságtól kezdve,monarchia,oroszok,most unió,nato,tehát a fejétől bűzlik a hal!Biztosan felteszi a kérdést sok olvasó,hogy mi lenne a magyarokkal,hogyha nem lennénk csatlósai senkinek?Mint pl a régi Mo.idején?Valószinű hogy egy ilyen mostani kormány alkalmatlan lenne egyben tartani a rendszert,ilyen politikai mocskolódás közepette.(De ez csak az én véleményem)
keresztapa
@csingiling: A felkérés az nem kötelezettség, a szuverenitás az meg kötelezettség a saját országunk érdekében, de nem mások által kitalált érdekek képviseletének kötelezettsége,fegyveres terror kényszerítése idegen területen. Az országunknak csak kiadás, a bevételt a fegyveres harc kezdeményezője szedi be, minden hasznával minden háború részükre haszonnal ért véget. Az egész kitaláció Amerika Izrael érdek szféra, a terroristák náluk lettek modern helyi fegyveres akciókra kiképezve, mely háború kirobbantását teszik lehetővé. Saját maguk ellen képezték ki őket, de a kiképzéskor azt még nem tudták, hogy velük szemben kell harcukat megvívni. A gyilkosságokat nem az idegen ország lakosságánál kell keresni, hanem a magas fokon képzett küldött terroristáknál akiket a segítséget kérők képeztek ki. Főjenek a saját levükben.
DogAdventures
"Az egész kitaláció Amerika Izrael érdek szféra, a terroristák náluk lettek modern helyi fegyveres akciókra kiképezve, mely háború kirobbantását teszik lehetővé."

Ennyi_köszönöm
Feraj49
@csingiling: Hát sajnos,vagy "vagy "hála a volt rendszernek" voltam kötelezően sorkatona 27 hónapig, /határőrség/ amikor talán Te nem is éltél.Nyugodtan tisztelegjél nekem is. (Megéltem 1956-ot gyerekként,mikor golyók repkedtek a házunk felett) Majd más testületnél hivatásosként, a rendszerváltás után is "nagyon közel" voltam a Dél-Szláv háborúhoz.Úgy,hogy kérlek nekem ne "papolj" a katonák tiszteletéről.Láttam háborús borzalmakat,Nem akarok bővebben erről tovább polemizálni veled.Amit írtam fenntartom.Javaslom újból @keresztapa: tegnap 16.55-kori majd 2O óra 56-kori írásainak átolvasását. Köszönöm.
csingiling
@Feraj49: Kedves feráj49!Én kétszer voltam a balkánon fél évet, mint békefenttartó,úgyhogy hidd el hogy,közel ültem a tüzhöz,valamint a 2010 es afganisztáni misszióban két közvetlen bajtársamat vesztettem el,a szolgálati időmet inkább nem írom le de több volt mint a te 27 hónapod egy párszor.Biztosan szörnyü lehetett gyerekként megélni bármilyen konfliktust,megértelek,és akkor is azt mondom,hogy minden tisztelet és elismerés(em)ami a mostani és egykori katonákat illeti!
feco fero
@csingiling: NATO egy olyan Nemzetközi Katonai és Politikai Szervezet, amely a Tagjainak Önvédelmi szolgálatára alakult. A NATO saját tagjait köteles meg védeni minden nem a Nato országoktól, ból érkező külső támadástól.
A Nato tagállamai nem kezdeményezhetnek külső agressziót, más Nemzetek belügyeibe nem szólhat bele! Ilyesmire, csak is az ENSZ kérheti fel! KÉRHETI !!!
Egyébképpen minden mással egyet értek én is.
világlátó
Meddő vita Uraim. Ma senki nem tud igazán gyors és a lehető legkisebb áldozattal járó megoldást. A háború a politika folytatása más eszközökkel.Óriási offenzíva a Közel - Keleten? Ez sehogy nem kivitelezhető. Már nem. Ahogy a különböző terrorista csoportok körülzárása és likvidálása sem. Már nem. Korlátozott nukleáris csapások, netán neutronbombák ? Már nem megoldás. A civil lakosság kivonása és közben zárás? Már nem, mert az iszlám állam elszánt csoportjai már ellepték Európát.Egy nagyobb erejű pusztító csapás egy hasonló csapást hozhat bárhol a világban. Ez nem magyar feladat, még akkor sem, ha mi a NATO tagjai vagyunk. Majd ezt eldönti a világ, benne a NATO, az ENSZ / bár a vétó miatt vannak kétségeim, mert az oroszok, a kínaiak tartogathatnak meglepetéseket, azaz, valamit valamiért /.A magyar honvédség olyan humanitárius feladatokra kell felkészüljön, ami elsősorban egészségügyi, ivóvíz, élelmiszer, menekültügyi feladatokat jelenthet. De ami a saját " békebeli " egészségügyünket illeti ez aggasztó és felveti az alkalmatlanság kérdését is. Gondolkodjunk globálisan, de cselekedjünk lokálisan. Erről azért nem ártana tárgyalásokat kezdeményezni a NATO illetékeseivel a kardcsörtető nekibuzdulás mellett. Nem hinném amúgy sem, hogy a magyar katonai , fegyveres részvétel több lenne mint gesztus értékű felajánlás.Az ellenség nem a szokványos ellenség.Alattomos,alig felderíthető, felismerhető, bőrszínük teljességgel vegyes, elszánt és kiméletlen.Erre nem lehet felkészülni csak nagyon gondos elemzés, folyamatos visszacsatolás mellett. Az általunk kisértek elpusztítása kudarcélménnyel jár, megszégyenítő lehet, ne kisértsük a sorsot.
m.macskosz
@36: tegnap, 16:37 Besoroznád ám a ...-t!
Tudod, jóbarát, a katonásosdi drága szórakozás ám!
Azt meg hidd el nekem, hogy aki otthon, a szülői házban nem tanulta meg a fegyelmet, a rendet és tisztességes viselkedést, azon a katonáskodás nem segít!
A gengszterváltás előtt is voltak, akik öngyilkosok lettek, mert "nem bírták a kiképzést".
NATO tagok vagyunk. Aki akar, legyen zsoldos, de ma már nem a haza védelméről szól a mundér...igaz, hogy sok száz éve sem szól róla.
világlátó
@m.macskosz: Tény és való, ma nem ismerünk, nem tudunk a honvédelemről mást, mint a NATO tagságot, a TEK.-et. Katonáink szerződéses katonák, akik a puszta megélhetésük érdekében, jobb híjján lépnek a honvédség kötelékébe. Előbb pár héttel azon lelkesedtem, hogy itt kaptak helyet kiváló sportlövőink, más a kűzdősportok képviselői, lovasok és vívók, de kitünő zenészek és más a tudomány és a kultúra neves tehetségei. Most is azt tartom, ez helyes. Ha efelé haladna egy új magyar honvédség , nem ellenezném. Mint magyar katona , valahol az afgán hegyek között, netán Irak, Szíria, Jemen, környékén teljes sikertelenségre, sőt pusztulásra ítélt. Ez megengedhetetlen.Ha lenne egy karakán vezérkarunk, amely kimunkálhat egy tisztességes hazai katonapolitikát és nem lenne kiszolgáltatva ennek a dilettáns és kalandor kormánynak, talán elkerülhetnénk a szégyent. A magyar katona ágyútöltelék volt az első, majd a második világháborúban.Hiába tudjuk, hányan váltak igazi bajtársakká, hősökké, hányan adták bizonyítékát a bátorságnak, a katonahűségnek, akkor is mind áldozatok voltak. A hazai politika áldozatai. Most is ezt akarják folytatni? A katona egy magyar fiatal ember, aki családból jött, oda akar visszamenni, ha letelt a honvédelmi kötelezettsége - mondtuk nem is olyan régen. Most? A régi közmondás szerint Don Quiote legyen nőtlen ! Legyen janicsár, aki a hadizsákmányért és a szultán zsoldjáért katonáskodik?
A rendszerváltással , az új liberális / nem politikai értelemben / honvédelmi törvénnyel, a gyereket is kiöntöttük a fürdővízzel. Súlyos társadalom elleni lépés volt , amit kényszerű hülyeségekkel magyaráztak. Még a reggeli torna is az ellenzők egyik érve volt.Szánalmas.
Hogy mennyire lehet fontos a sorkatonai szolgálat, azt itt és most felsorolni sem lehet. Az ellenérvek hitvány nyavalygások ezzel szemben. Nem " katonásdit " kell játszani, nem állandóan uniformist cserélni, nem potrohos honvédelmi minisztériumot túltölteni, de egy...
kérek engedélyt folytatni!
világlátó
kicsi, de képzett, ütőképes, mozgékony és bárhol bevethető harccsoport felállítása, válogatott fiatalokból való fenntartása egy - másfél évig, nagyon hasznos volna. A többi fiatalt pedig a honvédelem más területén kell egy évig úgy foglalkoztatni, hogy érezhesse, ő is férfivé lett, képzetté vált, számíthat rá a haza, bármi történjék is. Nem háborúra gondolok természetesen.
Ne az legyen a dicsőség, hogyan úsztuk meg mindenféle korrupt eljárással a bevonulást és a feladatok teljesítését.
Persze ez ma már utópia. A fizikai és mentálhigiénés leépülés már megállíthatatlan, még ha további stadionokat építünk is a fiatalok sportolásához.
A korabeli szabadságharcos időkre már csak a díszletek szintjén emlékezünk. Az igazi vitézségre ma már csak az újjáéledő vitézi rend ceremóniái emlékeztetnek, szűk körben, a régi/új legitimisták, a régi /új arisztokrácia pompás kastélytermeiben. Csillog a sok arany sújtás, koppannak a lakkcsizmák,csörrennek az újonnan gyártott díszkardok.
Szóval ki is akar itt katonáskodni?
nem
@világlátó: Túl sok a körítés.
Még ha igaz is, nem köti le az embereket - a mennyiség miatt.

Ki is akar katonáskodni?
Pár példa: aki primitíven agresszív, aki képes embert ölni (ne felejts, nem azért lesz zsoldos valaki, mert fél a haláltól, hanem azért, mert képes ölni - akar ölni), nincs munkalehetősége, vagy annyira buta, stb..
A többi - MINDEN MÁS - csak duma!
amaramaistanna
@Cicamama55: Még mielőtt háború törne ki közöttünk,jó lenne,ha senki se feledné el. 1) Önkéntesek mennek
2) Ha mi nem segítünk,akkor hogyan várhatjuk el majd,hogy nekünk segítsenek?
világlátó
@nem: Tudod én ilyen bőbeszédű vagyok, írásaim is hosszúak. Van aki ezt rendszeresen bírálja, van aki olvassa. Aki üres malomnak tekint mindent ami hosszabb mint amit el tud viselni, az olvassa az egysorosokat. Itt sok ilyen van.Egy két soros hirtelen felindulásból elkövetett sommás vélemény. Értem én, de nem tudok ezen változtatni. Senkit nem akarnék oktatni, főleg nem kioktatni, csak sokszor úgy látom, kevés az, amit az egysoros kommentelő " hozzáad ". A reakciók felemás, sokszor felületes, néha egymást bántó egysorosok. Lehet hogy ezt kívánják tőlünk, de ezt még nem közölték velem a moderátorok.
Ami a zsoldosokat illeti. Ha már nem a hazát védik akár vállalva a halál kockázatát is, legalább valami humanitárius céllal vállalják.Azt is elismerem, hogy a NATO tagjaként bárhol a világban a fő cél a béke fenntartása, a háborúzó felek fékentartása.. Mégis, úgy gondolom helytelen a harcoló csapatok küldése most éppen Szíriába, vagy Irakba.Támogassuk jobban a pesmergákat, viselkedjünk okosan Törökországgal, aki azt sem tudja mikor kinek hogyan képviselje az érdekeit, tekintettel arra, hogy élnek náluk szírek, irakiak, kurdok és még mások is. Itt a jövőt is számításba kell venni, ha majd elrendeződik a közel keleti Iszlám állam sorsa.
A zsoldos katona egyáltalán nem biztos, hogy ölni akar. Csak éppen most nincs jobb megélhetési lehetősége itt Magyarországon.Persze volna, de a honvédség felé most talán kevesebb az akadály, kisebb a felvételi követelmény.
m.macskosz
@világlátó: Kedves "világlátó"!
Elsőszülött gyermekem az utolsó előtti transzporttal vonult be,
nem is volt sírás-rívás zokogás, hiszen tudtuk, hogy fél év, oszt' csókolom!
A kisfiam gyakorlatilag fél évből nagyjából 3 hónapot töltött a seregben, de
épp eleget tanult az alatt az idő alatt, amennyit 12/24 hónap alatt tanulhatott volna.
Az AK 47-est tudta szétszedni, összerakni, kezelni. A XXI.században ennél több nem is kell, a vállról indítható és egyebek kezelése már legyen a zsoldosok gondja!
Ami a honvédség katonazenészeit illeti:
Sajnálom, morcos vagyok a témában.
Ötven körüli korban, nagyon szép nyugdíjjal leszerelni,
majd mellette ülőportásként őrző-védő szolgálatot--vállalni...
Cicamama55
@amaramaistanna: Ahogy azt írtam is, én béke párti vagyok. :))
világlátó
@m.macskosz: Nem tudok komoly választ adni erre. Én 1967 augusztusában vonultam be Egerbe, ahol sorkatonai képzést kaptunk.Személy szerint én csak pozitív élményekkel rendelkezem, azzal együtt, hogy mind a sorkatonák között, de a tiszthelyettesek, sőt a tisztek között is láttam, tapasztaltam sok hitványságot.
Ami hiányzik a katonaságból az nem a fegyverek praktikuma, hanem a közösséghez való igazodás megtanulása, az egymásra utaltság érzésének a megtanulása, a közösségen belüli jó és rossz felismerése és az ahhoz való viszonyulás, a katonabarátság kialakulásának érzékelése és vagy elzárkózás attól, vagy annak megerősítése , ha az becsületes, ha az a kölcsönös szimpátia és az őszinteség talaján áll.
Ami a nyugdíjazást illeti, én sem szívesen látom a legjobb férfikorban nyugdíjazott embereket a portásfülkében.vagy egy ipari telephelyen biztonsági őrként.Ennek több oka van. Egyetlen tiszti iskolára jelentkezőt sem ez motivált. Nem is volt ez fontos tizennyolc évesen.Ma már persze ez talán fontos eleme a katonai pálya mellett döntő embereknek.
Hogy a múltban, 1986-ig milyen élete volt a csapat tiszteknek, arról meg nincs értelme itt bármit is írni, mert egyrészt már elmúlt, másrészt mai hozzászólóink talán nem sértem meg őket - nem is értenék. A békepártiság nem volt tőlem és bizonyára sokezer kollégámtól távoli állásfoglalás.A hidegháborús évtizedekben a rákészülés úgy , ahogy sok nehézséggel, fizikai és lelki kínokkal történt. Az alá- és fölérendeltségi viszonyok sok drámai helyzetet okoztak, az emberélet védelme ott a rengeteg mozgó jármű és fegyver, éleslőszer közepette sok feszültséggel jártak.A kiképzettség és a jellem, a személyiség kiforratlansága sokszor hozott elő kritikus perceket, órákat és napokat.A katonai bíróság árnyéka ott volt minden nap. Voltak olyan alakulatok, ahol ez mindennapos volt.Ott ahol pár hónapos katonaidőt töltő mindenhonnan összehozott fiatalok , az alapkiképzés után éleslőszerrel őrséget adtak hétről hétre, hordozva az otthon hagyottak...
világlátó
@m.macskosz: Hosszúra nyúlt írásom második fele elveszett, de talán nem is baj.
m.macskosz
@világlátó: Nos, ha a fiam nem 6 hónapra, hanem 36 hónapra vonult volna be, másképp látnék mindent. Az unokabratyóimból hárman is ennyi időt töltöttek ugyanis mundérban. Az egyik flotillás volt, a másik kettő határőr. Az egyik unokatesóm Prágában is volt, de senki nem kérdezte, akarja-e látni a Károly hidat...Sok értelme tényleg nincs, hogy tovább ragozzuk a témát: ha rajtam múlna, a Földön béke lenne, nem lennének fegyverek, mert az emberek nem gyűlölnék egymást...
...no, de tudom, hogy ez álomnak is túl szép.:)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.