Nemrég került a mozikba az Argo2, amiben Kulka János is szerepel – ennek kapcsán beszélgetett vele a hvg.hu. Az interjúból kiderült, Kulka szerint az nem működik, hogy azért ne forgasson filmet a Filmalappal, mert "nem szereti Orbán Viktort, és nagyon rosszul viseli azt, ami ma történik Magyarországon".

Arra a felvetésre, hogy a politika a színházi életbe történő avatkozásának 2015-ben milyen hatásai vannak, így felelt:

Ma már inkább csak ezt a borzalmas megosztottságot érezni. (...) Szerintem értelmezhetetlen, hogy politikai alapon hozzanak létre egy teátrumi társaságot. Van baloldali meg jobboldali színházigazgatók egyesülete? Nincs, ennek a művészetben nincs helye. (...) De olyat, hogy például Vidnyánszky Attila azt mondja, hogy a kritikusok ne írjanak rossz kritikát az előadásokról? Akkor minek ez az egész? Minek kellünk mi hozzá, minek kellenek a nézők? Számomra ez teljesen érthetetlen, és már nem is nagyon akarom érteni.

Az ellenzéket "teljes szétesésként, totális csődként" jellemezte. Úgy látja, az emberek valamiért nem becsülik a saját életüket, és a kisujjukat sem mozdítják, hogy bármi megváltozzon.

Kulka János: csak ezt a borzalmas megosztottságot érezni

Nyilván benne van a politikusok balféksége is, hogy képtelen létrejönni egy olyan párt, ami mögé beállnának mások, mert ez a civilkedés, meg ez a finnyáskodás, hogy én ezzel meg azzal nem, ez így nem fog menni. Beleesett Magyarország egy nagy lukba, ahonnan nem tudom, mikor fog kimászni

- tette hozzá.

A színész a Jobbik erősödéséről azt gondolja, hogy "nagyon-nagyon gyenge bizonyítvány" ez ránk nézve, a legkevésbé akarja hinni, hogy a magyarok ilyenek.

Talán ez is egyfajta komfortzóna. Ezt ismerik az emberek: van egy diktátorod, az megcsinálja helyetted, az dönt helyetted, neked nem kell semmit tenned, fizetést kapsz, lakást tudsz venni, autót tudsz venni. Semmi több, de ez legalább ismerős. Mintha ebben a szoft-diktatúrában lennénk otthon

- mondta Kulka a hvg.hu-nak.

37 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Azzal nem értek egyet, hogy a színház, a művészet ne politizáljon. A művészet, ha igazi, akkor a való életet ábrázolja valamilyen formában és ez elválaszthatatlan a napi politikától.
Az ember tragédiája c. dráma is masszívan politizál, vagy Aranytól a Walesi bárdok. Az elvektől, a világnézettől, a hittől megfoszthatatlan a művészet.
Az azonban, hogy ne lehessen kritizálni pusztán politikai alapon, tényleg abszurd és igaztalan.
Bár a hatalom mindig tiltotta azokat a műveket, amelyek számára kritikusak. Ez mindig így volt és így is lesz, amíg embernek hatalom lesz a kezében.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
verum
Azzal nem értek egyet, hogy a színház, a művészet ne politizáljon. A művészet, ha igazi, akkor a való életet ábrázolja valamilyen formában és ez elválaszthatatlan a napi politikától.
Az ember tragédiája c. dráma is masszívan politizál, vagy Aranytól a Walesi bárdok. Az elvektől, a világnézettől, a hittől megfoszthatatlan a művészet.
Az azonban, hogy ne lehessen kritizálni pusztán politikai alapon, tényleg abszurd és igaztalan.
Bár a hatalom mindig tiltotta azokat a műveket, amelyek számára kritikusak. Ez mindig így volt és így is lesz, amíg embernek hatalom lesz a kezében.
justhpeter
Sajnos Kulkának igaza van. És nem ő az első. Mit mondott a Nobel díjas magyar író ?
verum
@justhpeter: - szeretem Kulkát, nagyon jó színész.
De szerintem most nincs igaza. Mert vannak idők, amikor a megosztottság azt jelenti, hogy nem hódol be mindenki, amikor bűn az egyetértés.
Desischado
Jó lenne, ha a művészet elhatárolódna a politikától!
karma1
@verum: Most az egyszer nem ertek Veled egyet: Kulkanak tokeletesen igaza van abban, hogy a muveszet felulrol kezivezerelt lett - ismet , mert Aczel/Appel Gyuri idejeben is egy kicsit az volt! - , szoval ahol feketegyorgyok, vidnyanszkyk csinaljak a musortervet, es ehhez ugy valogatjak ki a szineszeket, hogy ki a jo fideSS-es, ki a balos, es nem ugy, hogy ki ALKALMAS egy szerep eljatszasara es ki nem, ja es nem fogadnak el semmilyen "rossz" kritikat - ott meghalt az igazi muveszet, mert az szamit csak, hogy pozitivan a jovobe tekinto, parthu darabokat mutassanak be, amirol holnap majd a kritika mennyei szozatokat zengedez...

Megnyilik a SZU-ban az elso kupleraj a haboru utan, a befektetok rettento nagy hasznot varnak, - de semmi... Elmennek egy gazdasagi tanacsadohoz, es elmondjak, mi a panaszuk.
- Fjodor Fjodorovics, nem megy a kuplerajunk, pedig jo helyen van, szep a butorzat, tisztak a szobak, kliensek is akadnanak boven, de megsem megy...
- Ivan Ivanovics, es hogy allunk a kurvakkal?
- O, hat abban sem lehet semmi kifogas, betettuk a legnagyobb kinalatunkba Maria Nyesztovat is,...
- Es mi ennek a holgynek a legnagyobb elonye?
- Hat... jo elvtarsno, es o meg elsok kozott latta Lenint,...
bretagne
Igaza van Kulkának. A színháznak igenis kell politizálni. A hatalomnak nem kellene ennyire beleszólni.
verum
@karma1: - Kulka megosztottságról beszél, arról, hogy szerinte nincs "jobb"- és "baloldali" színház, meg arról, hogy szerinte a megosztottság borzalmas. Szerintem meg van.
Sőt, örülök hogy van, mert ez azt jelenti, hogy a hatalom nem tud kézivezérelni. Amíg van ellenzék.
Heindl Péter
@verum: Egyetértek verum 07:55-ös bejegyzésével. Ráadásul nem is a pártok nem fognak össze, hanem arról van szó, hogy az összefogókat – teljesen érhetően - nem követik a választóik. Egy volt millás tüntető, aki először még látni sem akarta a tüntetésein a morálisan teljesen lejáratódott 2010 előtti elit politikusait, nem fog gyurcsányékra, vagy mesterházyékra szavazni, még ha a Milla tüntetések élén létrejött "Együtt" bele is megy a közös kampányolásba és az "óbaloldal" elleni nyílt kritikáktól való tartózkodásba. A demokrácia értékeit fontosnak tartó választók új politikai erőket kívánnak támogatni. Csakhogy az átformált választási rendszer, a kétfordulós szisztéma megszüntetésével gyakorlatilag kizárja, hogy új erőket támogatva belátható időn belül meg lehessen buktatni ezt a kormányt. És sajnos ennek a rendszernek a fenntartása az "óbaloldaliaknak" is megfelel, mert ha nem is kerülnek még évtizedekig hatalomra, az "összefogáskényszer" miatt esélyük marad a politikai túlélésre.
Heindl Péter
@Heindl Péter: Ja, bocs: Az előző kommentárom "verum" május 8-i, 21:10-es bejegyzésére vonatkozik.
Levendula
Én is érzem, nap mint nap. Szinte már csak a szűk családi körben érezzük a nem megosztottságot...
Anna Mária
@karma1: Egy dolgot magyarázz meg nekem légy szíves. Miért írod oda Aczél Györggyel kapcsolatban a születési nevét? (Egyébként Appel Henrikként született, nem Gyuriként.) Ez az utalás a magyar közbeszédben ugye az antiszemitizmus kifejezése, az a magyar kényszer, hogy mindenkiről számon tartják a származását. Máshol olyasmit írsz: "nem az idén barnult le" - ami utalás a roma származásra.
Te egy szabad, igen színes országban élsz, nyelveket beszélsz és gondolom, eszedben sincs számon tartani, hogy ki a zsidó és egy fekete polgártársadra sem teszel olyan megjegyzést, ami a bőre színére utalna.
Azt gondolom, a magyarokat már semmi más nem tartja össze, mint az antiszemitizmus meg az idegengyűlölet. Nem a pártok megosztó tevékenysége a legveszélyesebb, hanem az, hogy az emberek egymással már csak akkor értenek egyet, amikor találnak egy közös ellenséget, akit gyűlölni lehet.
Yoda69
Igaza van Kulkanak. A fidesz megoszto politakaja ide vezetett, hogy mar a muveszet is balra meg jobbra tagolodik.
Ha vinnyanszki nem birja a kritikat, akkor monnyon le.
karma1
@Anna Mária: Igazad van, valoban ezt es igy irtam le. (A Henrikert kulon koszonet, bar kb. 40 eve Appel Gyurikent emlegette az egyik , Kadarhoz kozelallo ujsagirono baratom).

Hidd el, semmifele hatso szandek nem volt bennem egyik esetben sem. De ugy latszik, hogy pont, akikrol szo van, pont ok tagadtak meg a szuletesi csaladnevuket, valtoztattak peldaul Appelrol Aczelra... Tehat elsosorban NEM nekem volt fontos, hogy valtoztassak, hanem pl. Aczelnak, es Kadarnak is, aki Csermanek (Czermanek) Janoskent szuletett, nem is Ma.o.-n, hanem Fiumeben. Neki is fontos volt, hogy hogy hivjak...Szoval, talan nem egeszen bennem van a "hiba"...
A masik megjegyzes: "a nem iden barnult le" igazabol szerintem nem rasszista kifejezes, ha ismernel, tudnad, hogy a rasszizmus, antiszemitizmus olyan messze esik tolem, mint Mako Jeruzsalemtol. Nekem volt tapasztalatom rossz is, jo is pl. romakkal, csakugy, mint egy magyar nemzetiseguvel, - ha a romakat nemzetisegkent ismerjuk el.

Erdekes, hogy csak nalam jegyezted meg ezt a ket, altalam NEM pejorativnak hasznalt jelzot, mindenki mas budos c...ozik, rejtett energiaforrasnak, indiai szarmazeknak, hatranyos helyzetueknek, mindennek mondjak oket - ohozzajuk nem fordulsz ilyen ugyben.
Azzal egyutt, ha valakit megbantottam volna ezzel, attol elnezest kerek, bar nem volt szandekos...:o))
Anna Mária
@karma1: Köszi a választ.
Azért kérdeztelek erről éppen téged, mert úgy gondolom, hogy tőled tényleg teljesen távol áll mindenféle rasszizmus, ráadásul nagyon bátor, nyílt gondolkodású vagy, így hát csodálkoztam, miért használod a magyar közbeszédben szokásos, már senkinek fel sem tűnő paneleket.

Nem tudom sajnos, hogy pl. Kádár miért változtatott nevet, ennek a hátterét sajnos nem ismerem, pedig érdekes lenne tudni az okát.

Egyébként többekkel vitatkozom itt ilyen ügyekben, kapok is érte sok mocskolódást, elmondanak mindennek.
Az egészen primitíven fogalmazókra pedig egyáltalán nem reagálok, van egy szint, ami alatt képtelenség vitát folytatni. Vannak olyanok, akiknek a hozzászólásait soha el sem olvasom.
Dehogyis, senkit nem bántottál meg szerintem, ha így lett volna, a megbántott biztos szólt volna. :)))
perfekt
@Yoda69: Ez a tény egypártos vezetésnél,is megvolt--mert az emberek akkor is más-és más érzésekkel, szimpátiával élték életüket, de nem publikálták.Igaza van@Anna Mária: -nak, közösségeket az ellenérzések,,gyűlöletek,a szubjektumok kohéziója tart egyben.Nem vicces,de ez jutott eszembe.Az öreg paraszt bácsinak elpusztul egyetlen-tehénkéje.A teremtő megsajnálja, és szól neki: lehet egy kérésed-bármi is az, teljesítem! Papóka szól,dögöljön meg a szomszéd tehene is !

A másik:::színészként is lehet,s talán ott a legjobban a színpadról--a regnálóknak üzenni,és kell is--nem sírva panaszkodni,A politika pedig átszövi életünket-ha akarjuk,ha nem, ha tetszik,ha nem.
karma1
@verum: Annyiban van csak szo politikarol a muveszetben, amennyit az alkotoja annakidejen belegondolt, beleirt egy muvebe, amit burkoltan az emberek figyelmebe akart ajanlani. Igy volt ez Shakespeare kiralydramaival, operaszerzokkel, aktualisan megirt regenyekkel, vagy akar Petofi koltemenyeivel, Arany Walesi Bardok-aval... De persze minden kornak megvan a maga uzenete, ami azoknak az embereknek irodik, akik tudnak a sorok kozt olvasni, akik latjak azt, hogy ami a szinpadon tortenik, az eppen kirol, kiert szol...

De van egy pont, amikor a regnalo politika azt mondja, hogy a kozmediakban, mozikban, szinhazakban nem lehet mast leadni a kozonsegnek, csak peldaul olyan muveket, amiben a szovjet hadsereg felszabaditotta a hazankat. Falfestmenyek, szobrok, versek sem szulethetnek mas temakrol, mert aki masrol irna, az egyszeruen nem kap szinpadot, nem nyomtatjak ki a konyvet, nem szerepelhet a radioban, nem csinalhat TV-filmet. Es tesszuk ezt azert, mert jok akarunk lenni Putyinnal, azt akarjuk, hogy lassa, mi csak ertuk egunk, lelkesulunk. Egy Kovacs Margitot nem birt megvenni annak idejen az allamapparatus kilora, nem hagyta, hogy valaki is beleszolhasson a muveszetebe, egymas utan gyartotta a vallasi temaju keramiait, szegeny emberekrol, gyerekekrol, es nem a szovjet hadsereg dicsoiteserol szolt a muveszete. Nem volt felkapott eleteben, de ez eleg is volt Neki, mert vegtelenul szereny volt, igy aztan a legnagyobb 2 magangyujtemeny Kadare es Kadar titkarae volt.
Tehat senki se hatarozhassa meg folulrol, hogy milyen darabok mehessenek a szinhazakban, milyen rendezesben, kik szerepelhessenek benne, mert ez nem a napi politika kerdese, kizarolag azoke a muveszeke, akik esterol estere meg akarjak tolteni a szinhazukat, jo es erto kozonseggel.
karma1
@Anna Mária: Koszi a feltetlen bizalmat, egyfelekeppen gondolkodunk!...:o))))
karma1
@perfekt: Lajkoltalak, de nem mindenben ertek egyet Veled - en peldaul sohasem okoltam masokat a sajat kudarcaimmal, mert vagyok annyira felnott es felelossegteljes, hogy belassam: ha a szomszed tehene is megdoglik, abbol nekem az egvilagon semmi hasznom, es az en problemamat sem oldja meg, ergo: miert kivanjak masnak is rosszat? (Egyebkent minden rosszkivansag, atok visszaszall a kuldojere, csak csinjan ezekkel a gondolatokkal! Ezert nem szoktam en atkozodni, rosszat kivanni senkinek sem, max. megkerdezem, hogy orvos latta-e mar , mert ha nem, surgosen keressen fel egyet, ne beszeljen hulyesegeket...:o))
Anna Mária
@karma1: Szép hétvégét, érezzétek jól magatokat, üdvözlöm a szabadon lévő bikát is! :)))
karma1
@Anna Mária: Kosz, de nem merem neki atadni,... Ha elmegyek mellette autoval, mindig a keritesnek ront,... Persze, lehet, hogy csak teccem neki,...:o))))) En mar tul vagyok a hetvegen, mert holnap vasarnap, es megyek kizsakmanyolodni,...:o)))nekem akkor kezdodik a munkahet,...:o((
perfekt
@karma1: Szia.Igen -igazad van,annak ellenére,hogy nevedet kommentembe nem írtam.A tapasztalatom-az amit leírtam--de természetesen,nem érinthet minden embert ,hiszen él még a tisztesség..Amivel példázódtam,azzal gyakran találkoztam,és én elzárkózom a rossz-kívánságoktól,viszont itthon,az egész ország át van itatva egymás iránti gyűlölettel,széthúzással--és mérhetetlen korrupcióval.Itt most nehéz embernek maradni.
JAJMÁR
@verum: 18:01 Igen, szerintem is, a művészet a valóság leképezése, tehát politizál. hiszen a közéletből is merít. Nem hiszem, hogy erre gondol a Kulka, hanem inkább arra, hogy a politika meg akarja határozni, hogy a művészet hogyan politizáljon.

Ahogy azt is, hogy kik, és itt nem csak arról van szó, hogy bizonyos műveket nem lehet bemutatni pusztán politikai okokból, de ez sem elfogadható egy demokráciában.
(Vagyis, ha a művészet már nem a valóság leképezése, akkor ott művész nem érzi jól magát.)
varrólány
@perfekt: 10: 08 -11:21 Szinte minden történelmi korban a művészetekben ott ábrázolódnak a gondolatok az eszmék, akár virágnyelven is.
Most az internetnek "hála "(nagyon idézőjeles a hála szó) olvashatóak a gondolatok minden szinten. Nem igazán lehet kikerülni a társadalmi élet zavarait , bajait . De ez függ az egyéntől ki mennyit bír el tud -e saját maga maradni egy közösségen belül vagy teljesen átalakul -e?! Mások vélemény elkeseríthet-e embereket vagy tudunk -e védekezni a negatív személyiségektől ?! Ez most a vizsgamunkám! :-))
verum
@karma1: nem teljesen értek egyet. Mert azért bizonyos fokig kell cenzúra. Mint pl. a TV-2 valóságsó erőszakossága nem tűrhető. Vagy közösségek, származás, bőrszín elleni uszító témájú darabot sem szeretnék színpadon látni. Szóval a teljes szabadság szabadossághoz vezetne. Kellene egy arany középút.
Szinte minden korban meghatározta a hatalom, hogy mit enged és mit nem. És mégis a művészet mindig megtalálja az útját, hogy szóljon és mégis mindig talál halló fülekre, vagy látó szemekre. És ezt nem hozzák tálcán, ehhez mersz kell, bátorság.
Nem jó, nem helyeslem a hatalom uralmát, de a megosztottság pont ez ellen van. Sokkal nagyobb baj lenne, ha nem lennének "oldalak", hanem mindenki csak egyféleképpen gondolkozhatna.
Aztán meg szerintem sokkal inkább megmozgatja az emberek gondolkozását, hozzáállását, sőt jellemét az, hogy mikor mit fogad el. Hogy mennyire a művészet a fontos, akár támogatja a hatalom, akár nem.
A világ már csak ilyen, ilyen volt és ebben nem is lesz szerintem változás.
verum
@karma1: még valami, megértem Kulkát és a hozzá hasonlókat, de vállalni kell, hogy hova áll, mert sajnos vannak "oldalak". Van amikor nagyobbak a szakadékok, van amikor kisebbek.
Mostanság nagyobbak, de a művészet nem lehet ettől mentes, így a művész sem.
karma1
@verum: A valosagshow NEM muveszet szerintem, hanem bulvar mufaj, es minthogy nem professzionista szineszek szerepelnek benne, en szerintem nem sorolhatok a "muveszet" kategoriajaba. De mondom, ismetlem: SZERINTEM

Akarmilyen korok voltak is regebben, a kozelmultban es most is (szoval ideologiailag mindegyik teljesen mas idoszakok), azert egy Othellot sosem vettek le a musorrol, mert neger is szerepelt benne, vagy a Carment se tiltatta be a dohanyipari szakszervezet,...

Egy evvel felettem jart a Zenemuveszetibe Marta Pista, aki az Uj Szinhazat igazgatta, mig csak ki nem turtak onnan, es nem azert, mert barmit is rosszul csinalt volna, hanem kellett a hely a parthu fideszes elvtarsnak, es majd o, dornergyuri megmutatja, mit fog ott csinalni.

Bizzunk a muveszek eleslatasaban, itelokepessegeben, es ha esetleg azt mondjak, hogy most ezt vagy azt a darabot lenne aktualis elovenni, es esetleg egy uj felfogasban bemutatni, akkor engedjuk a muveszeket donteni, mert ha nem azt jatszhatjak a szinpadon, amit ereznek, akkor abbol csak egy nyogvenyelos, osszetakolt ferc-eloadas johet ossze, es az viszont mar kidobott penz az ablakon. NEM a vidnyanszky jatszik szemelyesen a szinpadon, de hatalma van ra, hogy a szineszekkel azt jatsszasson el, amit "fentrol" elvarnak tole,... Eppen eleg volt, hogy a regi idokben az operettben csak a Csardaskiralyno meg a Magnas Miska ment orrba-szajba, amikor mar el lehetett volna adni egy West Side Story-t is (jo, ezt el is adtak), egy Chicago-t, es persze a Cabaret-t... Ha most vidnyanszky azt eroltetne, hogy csak Varga miki Istvan, a kiraly-a mehet ejjel0-nappal es semmi mas, prozakent meg a Romeo es Julia, akkor emiatt nem lazadhatna fel a szinesztarsadalom? Raadasul a szinhazaknal a tarsulat tagjaira kell szabni a szerepeket, mert mindenki masra jo, nem lehet mindenki bonvivan, vagy eppen intrikus, es letezik a primadonna-szubrett egyuttese is, na meg a 77. bekiabalonak is kell talalni egy nyulfarknyi szerepet. Ahogy szerintem nem lehet a...
perfekt
@varrólány: szia.12:33 ra,Egyetértek ,minden mondatoddal.Az erőszak,mint hír( mert ugye az a hír,amikor a postás harapja meg a kutyát)--prioritást "élvez",a médiákban,és bizony megoldásként,egyre több ember,lesz okozója,és egyben áldozata is annak.És a tűrés határa,más és más-mindenkinél.Azok az emberek,kiknek egzisztenciális gondjaik kevesebbek,mögöttes hátterük pl a család rendezettek,jobban haladnak.Miután a közöny,a tehetetlenség ,kilátástalanság,mély apátiába sodorhatja az egyéneket,ennek egyenes következménye,a társadalom,fellazulása,biztonságának elvesztése.
varrólány
@perfekt: 15: 36 Az is igaz amit írsz , hát tudod nem felejtettem el hogy gyerekkorban szegények voltunk és boldogok , hát nem haladtunk előre mert most is így élünk .De nálunk politika mentes övezet van, a napi teendők visznek előre minket. A törvényekről úgyis értesülünk , és lehet minél kevesebbet tud az ember annál boldogabb ! :-))
Lehet hülyén halok meg , mert nem vagyok képben gazdaságpolitikában meg a múltat sem magyarázom meg naponta senkinek de legalább mosolygok! :-))
perfekt
@varrólány: Hozzászólásod végén kezdem.Az embernek-tudnia kell saját erényeit,és hibáit mert, csak így tudja megbecsülni, tisztelni másokét is.A jelződ,amennyit én tudok rólad, nem illik rád.A szegénység nem szégyen,persze nem örömteli, boldognak lenni,viszont az.És ilyen kommentek olvasásakor ,mint a tiéd elgondolkodom-milyen is lehet azok élete kik elveszik-életterét,pénzüket másoktól?Talán ők is boldogok...?Az pedig-hogy a politika melléktermékei,még mindég a szegényeket sújtották,minden rendszerben,ugyanolyan torz cselekmények.
varrólány
@perfekt: Jó ,hát némi öniróniával lett írva ismerve tudod a" ne hülyén haljak már meg "féle verziót! :-))
Igen, sajnos minden században a törvények a szegények ellen íródtak. Azt nem tudom kinek milyen a boldogság szintje , csak az enyémmel vagyok tisztában. Pár hónapja jött hozzánk egy "hittérítő" és ő kérdezte hogy szerintem miért nem boldogok az emberek ? Én gondolkodás nélkül mondtam mert nem annak örülnek ami van az életükben...Majdnem kiesett a kezéből a könyv a meglepetéstől biztos más válaszokat kapott !
Lackó50
A fő irányelv: "OSZD MEG ÉS URALKODJ!" Ilyen egyszerű a képlet. Ez már évszázadok óta bevált régi római recept.
pistapapa
Melegektől undorodok.Pláne ha még fikázza a magyart.
JAJMÁR
@varrólány: Érdekes hozzászólásokat írtál, A boldogság egyébként derű, amit időnként bizonyos örömök segítenek fenntartani. A hittérítők mondanak olyanokat, hogy "örülj annak, amid van", mert így jól kihasználhatják a kiszolgáltatott réteget, - és azoknak még örülniük is kellene.
A mai társadalomban hiányra nevelünk, már a gyerekekbe is bele van nevelve, hogy ezt a hiányt igyekezzen kitölteni. Még az osztályzat is levonó, hiszen a hiány miatt levonódik, és nem a tudás miatt rárakódik a pont.
A derűs ember kiegyensúlyozott, nem csak saját magát, de a környezetét, és a világot is érti, tudja, neki hol a helye benne - és nem azért, mert oda kényszerítik - vannak céljai, amikhez erőfeszítés kell, de meggyőződése, hogy képes elérni őket, mert bízik saját magában. A derűs ember elégedett, sikeres.
Tényleg vannak olyan negatív személyiségű emberek, - akiknek pszichológiai segítség kellene -, akiktől jobb óvakodni. Akiből már csak a panasz, a harag folyik megállíthatatlanul, átragasztja a keserűségét, még ha erről nem is tehet.
Nem könnyű segíteni neki, mert bármit mondasz, a rosszat látja ebben, ahogy írtad,, de ő már nagyon sok rosszat átélt. Nem jó ilyen közegben élni. Márpedig egyre több megkeseredett ember van, és ehhez köze van a társadalmi berendezkedésnek, a mindenkori kormányok politikájának. Az a réteg, már nem politizál, nem tud.
Egyébként a politizáló, a közösségi életet megszabó intézkedéseket figyelő ember, általában boldog.
A megkeseredés a közönnyel kezdődik. Nem azt akarom ezzel mondani, hogy akit nem érdekel a politika, az közönyös, hiszen érdekelheti egy csomó minden más is. Csak azt mondom, hogy ez nem mérvadó!
Érdekes ez a blog, kiszűrhető a nick nevek mögötti ember személyisége, és lehet, hogy meglep, de itt a legtöbb ember egyébként boldog.
Milyen vizsga??
keresztapa
Kulka érdek nyilatkozata, ha nem lenne kiolvasható, hogy miket lehet politikával elérni! Kettős személyiség!
Anna Mária
@pistapapa: Hihetetlen, micsoda sötét alakok vannak ebben az országban. És még reklámozzák is.
Rád gondoltam.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.