A Fidesz szerint a szocialisták vertek át és tettek tönkre több mint egymillió családot azzal, hogy kormányzásuk alatt devizahitelbe taszították őket és hagyták, hogy a bankok rátegyék kezüket otthonaikra. 

A kormánypárt országgyűlési frakciója ezt vasárnap arra reagálva közölte az MTI-vel, hogy Burány Sándor, a parlament költségvetési bizottságának szocialista elnöke napközben azt mondta, az emberek csalódtak a forintosításban, mert a fele sem igaz annak, amit a Fidesz ígért a devizahitelek ügyében.

A Fidesz ezzel szemben kiemelte, a 2010-es kormányváltás óta intézkedések sorozata védi a bajba jutott devizahiteleseket: az árfolyamgát, a végtörlesztés, a nemzeti eszközkezelő, a kilakoltatási moratórium mind megakadályozta, hogy családok tízezrei elveszítsék otthonaikat.

A bankok elszámoltatásával és a forintosítással több mint ezermilliárd forintot kap vissza 1,3 millió család – fejtik ki, hozzátéve, csökkennek a törlesztőrészletek és a devizahitelesek 40 százalékának több mint 25 százalékkal csökkenhet a tőketartozása.

60 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csetere
@eszegfu: Sajnos nem mindenki tudja, hogy a devizatörvényt Orbán és Járai írta alá 2001 júniusában, Járai tartotta mesterségesen magasan a kamatokat, hogy a devizafelvételre ösztönözze a lakosságot. A Fideszesek döntötték be kétszer is a forintot, ők meg a haveri társaságuk kifizette 180.-Ft-tal. ehhez semmi köze a szociknak. Ha nincs ez a törvény, nincs deviza hitel!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
eszegfu
Rendben van, mondjuk elfogadom, hogy a szocik verték át az embereket. Most a Fidesz
meg "megmentette" a devizahiteleseket?! Kiváncsi leszek az elszámolások összesitésére: hányan fogtak most igazán "padlót", és hány embert huztak ki a bajból... Az első értesülések szerint csak a még jobban elkeseredett emberektől lehetett olvasni, nem találkoztam még "jóljáró" emberekkel, csak az "ismerős", a "szomszéd" történetét olvastam "szájhagyomány" utján...
eszegfu
Szivesen venném, ha egy valóban "megmentett" devizahiteles is megszólalna akár itt, vagy más közösségi portálon!
csetere
@eszegfu: Sajnos nem mindenki tudja, hogy a devizatörvényt Orbán és Járai írta alá 2001 júniusában, Járai tartotta mesterségesen magasan a kamatokat, hogy a devizafelvételre ösztönözze a lakosságot. A Fideszesek döntötték be kétszer is a forintot, ők meg a haveri társaságuk kifizette 180.-Ft-tal. ehhez semmi köze a szociknak. Ha nincs ez a törvény, nincs deviza hitel!
zöldszem
Egy idézet, bár, tudom felesleges, akinek írnám az úgysem olvassa.
Addig nem kezdhetsz új fejezetet az életben, amíg folyton az előzőt olvasod újra, meg újra!
eszegfu
@csetere: Sajnos "ez a hajó már elment"! Ma azzal az alapanyaggal kell főznünk, ami van. Igen rossz saját történetet már itt olvastam hsz-ben, de jót nem. Csak ezért vagyok kiváncsi...
szaboria1
Kétszer is a fidesz döntötte be a forintot. Akkor miről is beszélnek.
verőce21
@csetere: (13:55) Devizahitel volt már '98 előtt is, nem "a Fidesz találta fel."
Amiről beszélsz, az a rendelet, csak a forint konvertibilissé tételéről szól, semmi köze a devizahitelekhez.
Toby
Ugyan már...ismét beakadt a tű a selmeczy színvonalú meselemezen !

Vajon ki kényszerítette azokat a fidesznyik parlamenti képvielőket a dvizahitel felvételére, akik ugyanúgy felvették, mint a mit sem sejtő ugar-magyar ?
Igaz,l politikiuskákék 1 - másfél év alatt vissza is fizették, volt aki 40 ( ezt " még egyszer mondom" NEGYVEN ) milliót fizetett vissza a galád bankjának ?

2001 (VI.15) 88.sz, kormányrendelet ! Ki volt hatalmon ?
csetere
@verőce21: Majd utánanézek, de nehéz lesz, mert a régi közlönyeink a munkahelyemen be vannak dobozolva és felstócolva költözéshez, amiből ha a Fidesz lenyúlja az épületet, nem lesz semmi. Az utóbbi a valószínű.
justhpeter
Mikor unja meg a nép az orbitális hazudozást. Fidesz indította, rendben. Szocik bővítve továbbvitték, rendben. Ki igért 20-30%os vissztérítést 2014-15-ben ? Orbán Pénzelnyelő Hazugovics. Hol lehet reklamálni az orbánbérenceknek ?
mariaberta
Tudomásom szerint Orbán is felvett devizahitelt, de mivel pénze van, illetve volt dögivel, sietett vég-törleszteni.
Szegény őt is kényszerítették a szocik, hogy forinthitel helyett devizahitelt vegyen fel. Nahát?
A szocik lemondásra is rábeszélhetnék!
verőce21
@csetere: (18:05) 2003 végéig élt a Fidesz kamattámogatott forinthitele lakásépítéshez és vásárláshoz. Nem is nagyon jutott eszébe a lakosságnak addig devizahitelt felvenni lakáshoz, persze voltak azért kivételek. (Megjegyzem, az euróérmék és az euróbankjegyek 2002. január 1-jén kerültek forgalomba) A devizahitelek tömeges elterjedése 2004-től kezdődött, mert egyrészt a szoci kormányzat szándékosan nem hosszabbította meg a kamattámogatott lakás forinthiteleket, másrészt hagyta a lakosságot belegyalogolni a devizaadósságba. Nem is lett volna nagyobb baj, ha a szoci kormányzat csak az Euróhiteleket engedélyezi, de további szándékos csali volt a CHF hitel...! (Mintha a CHF fizetőzónába tartanánk) Aztán volt még japán jen is a világhiteleseknek.

Budapesten van ez az épület?
verőce21
@mariaberta: Éppenhogy Orbán volt az, aki nem végtörlesztett 180-on!
Hellcat
A szocik fegyvert fogtak az emberekre, hogy vegyenek fel hitelt? Nem is értem hogy hihette valaki, hogy egy hitelből majd jól jön ki...megpróbáltak spekulálni a bankok ellen...a fidesznek meg lehet köszönni azt hogy a forint vészesen zuhant és mindenkinek megnőtt a törlesztője.
Desischado
@verőce21: Bocsi, téves lájk!

A fidesz hozta be, jó emlékszik kommentelő társunk, orbán írta alá járaival karöltve, és még biztatták is az emberekete, mondván, hogy a deviza olcsó. hogy nem sül le a hazug képükről a bőr!
mekkelek
A fidesz mindent mindig jól csinált és csinál, semmiért semmiféle felelôsség nem terheli. Miért nem lehet ez felfogni? Nem is értem hogy miért nem foglalták még a tákolmányba.
Ennél hazugabb, gerinctelenebb, gátlástalanabb kormánya még nem volt ennek az országnak...
micfild
@Desischado: - Mert mást vádolnak azzal amit ők követtek el-
Folyamatosan...
és az ostoba- primitiv- amnéziás narancsködösök agyában ugyis az van mindig.. gyurcsányahibás.
1magyar
A fidesz 2001-ben törvényesítette a devizahitel lehetőségét, a szocik csak folytatták.
kukac50
Orbán tényleg egy hazug aljas g..., első kormányzása alatt vezették be a deviza hitelt.
Hellcat
Még annyit hozzá tennék, hogy teljesebb legyen a kép. Qrbánék bevezették a devizahitelt, a szocik alatt hagyták had vegye fel minél több ember majd amikor újra náluk volt a gyelpő akkor pár elcseszett sajtótájékoztatóval bedöntötték a forintot...Mennyi is volt a CHF 2010 ben? 190 talán? Meg lehet nézni most mennyi...Na de a lényeg. Ezzel az intézkedésükkel tökéletesen kiszolgálta a fidesz a bankokat. Lehet nekik tapsikolni.
magyarbakancs
"A Fidesz szerint a szocialisták verték át a családokat a devizahitelbe taszítással."
Ti meg át b*sztátok az emberek fejét a, Rogán azt nyilatkozta 20-30%-kal csökken majd a törlesztő részlet.
Mese, mese mátka pillangós határba kellene titeket a többit nem írom.
mate03
@Hellcat: 2001-ben a Járai Zsigmond által vezetett Nemzeti Bank,olyan magasan tartotta a forint kamatot,hogy az emberek az akkor bevezetett Svájci frank alapú hitelt választották! 2010-ben a Fidesz bedöntötte a forintot! No akkor kezdődött el a tragédia! Akkor ki is baszott ki a deviza hitelesekkel !?
csetere
@mariaberta: 180.-Ft-os CHF értéken.
csetere
@verőce21: Budapest egyik kiemelt helyén. A másikat már lenyúlták.
csetere
@Hellcat: Kétszer is bedöntötték a forintot.
csetere
@magyarbakancs: Múlt héten is betelefonáltak az ATV-be, hogy 10 millió volt a hitel, 2006 óta törlesztették és még van rajta 20 millió. Hol a nagy állami segítség? Az csak Selmeczi Gabikának jár mert a mai napig nem fizette be a 2 milliós adótartozását, ami már el is évült.
bundi
@verőce21: már ezerszer át lett ez rágva...
tenytar.blog.hu/2013/10/03/devizaalapu_hitelezes_ki_a_felelos
vagy itt:
kapcsolat.hu/blogszemle/devizahitelek-tenyek-es-hazugsagok
"Bár nyilvános adat, mégis kevesek által ismert tény: Magyarországon 2001-ig nem lehetett lakossági devizahitelezést folytatni. Az első Orbán-kormány készítette elő és a Fidesz többségű parlament fogadta el a 2001. évi XCIII. törvényt, amely megszüntette a devizakorlátozásokat. Az igazsághoz hozzátartozik: ez a lépés részben uniós követelmény volt a csatlakozáshoz, így a lépés jogharmonizációs célokat is szolgált. (Persze akár már akkor bele lehetett volna írni a jogszabályba bizonyos feltételeket a devizahitelezés kapcsán, mint tették azt ebben az ciklusban.)"
és egy másik apró részlet:
"A vészmadarak helyett azonban mindenki – polgár, politikus és önkormányzat – a kamatterhekre figyelt, márpedig a devizahitelezés egy számjegyű kamata minden veszélyérzetet elnyomott a forint-termékek két számjegyű terhe mellett. A keserű igazság az, hogy egyetlen politikus sem kergette a magyar családokat a devizahitelek csapdájába, rohantak azok maguktól, látva az olcsó és könnyen hozzáférhető pénzt."
és gondolom szerinted sem volt semmi köze járainak a forint indokolatlanul magasan tartott alapkamatához...
de tudom akkor is most is bérrettegő voltam...akár csak akkor amikor a manyupról mondtam azt hogy el fogják venni...és még sok más esetben...
Hellcat
@csetere: Rögtön kezdésből 100 napon belül...nem felejtünk.
bundi
@verőce21: "Bár nyilvános adat, mégis kevesek által ismert tény: "
tudod...
"A termék bevezetése akkora népszerűségnek örvendett, hogy az OTP-nél – a túlterheltség miatt – 6-9 hónapos átfutási idővel kellett számolni. Sokan spekulációs célból vették fel a kölcsönt, az azonban kétségtelen, hogy mind a lakosságnak, mind az ingatlanpiacnak igen jót tett az akció. A másik oldalon viszont a költségvetésnek akkora terhet jelentett, amelyet képtelenség volt hosszú távon finanszírozni. Ezért vezette ki ezt a konstrukciót 2002 után az új kabinet. Ugyanis az állami támogatás mértéke 2003-ra 220 milliárdra ugrott. (Összehasonlításként: ma ennek az összegnek nominálisan a felét fordítja a kormány a felsőoktatásra, nem számolva az inflációval.)"
és gondolom ha nem vezette volna ki az akkori kormány ezt a fideszes aknát amit ők vezettek be de a következőknek kellett fizetni akkor a szocik nem csak 500-1000 milliárrdal növelték volna az államadósságot évente hanem ennek sokszorosával...
legacy
A FIDESZ HAZUDIK, nem először és nem is utoljára; újra és újra és újra és újra és újra; nyíltan szemérmetlenül, szemrebbenés nélkül, lelkiismeret furdalás nélkül, belenevetve az emberek arcába.
Undorítóak!!!
Freewolf
Ez pontosan így volt! Szökdécselt a pannon puma, Gyurcsány robogó gazdaságról beszélt és mindenki elhitte nekik. Aztán meg jött a csőd, mert hazudoztak! Ez bizony vastagon a szocik bűne!
evacica
A Fidesznek van bőr a képén, hazudni is pofátlanul tud. A deviza hitelt ők vezették be 2oo2 ben. Kíváncsi lettem volna, hogy mit csinált volna,ha a szocik korlátozták volna a felvételét? lángolt volna Bpest, olyan cirkuszt csináltak volna
, 2006 megmutatták, hogy mire képesek!
Freewolf
2006-ban megmutatta Gyurcsány mire képesek a szocik!
Mézike
@verőce21: 2001 óta lehet az országban deviza hitelt felvenni.
Honnan veszed azt az eszemenésedet hogy 98 előtt is volt?
Mézike
@Freewolf: Csak nem a zavargásokra gondolsz?
JAJMÁR
Engem nem a szocik vertek át. Devizahiteles vagyok, tavaly fizettem ki kb. a dupláját annak, mint amit a szerződés szerint kellett volna, és én kaptam vissza pénzt. A befizetett összeg 10 %-át-

Nem vagyok kárpótolva, mert nekem az lenne a kárpótlás, ha a Szíjjártó, Kósa, Matolcsy és társai eltakarodnának a közéletből.

Azért ez, mert el tudja az ember fogadni, hogy ha kockáztat, veszíthet, azzal semmi baj. El tudja az ember fogadni, hogy világgazdasági válság tört ki. Azt nem tudom elfogadni, hogy megválasztott országvezetők felelőtlenül nyilatkozgassanak, és ennek következtében emberek százezrei kerüljenek hátrányos helyzetbe. Ezek pedig még a vállukat sem rándítják, ott nyomják a maguk ostoba szövegeit tovább és ártanak tovább!
(Nagyjából azt a pénzt kaptam vissza, amit az említett urak nyilatkozatai miatt ki kellett fizetnem, de nem kamatostul, csak szűken a nettót adták.. Ezért a károkozók az én szememben ők) )
verőce21
@Mézike: (17:58) Már '98 elején is lehetett DEM (német márka) alapú devizahitelt felvenni gépkocsivásárlásra. (Még a Fidesz előtt)
verőce21
@bundi: Akkor Simor A. miért tartotta továbbra is magasan a jegybanki alapkamatot, ha annyira világos volt az MSZP-nek, hogy az rossz?
mariaberta
@verőce21: Nem? Érdekes. Csetere tegnap 10.12 is arra emlékszik amire én, hogy Orbán végtörlesztett. Sajnálom.
nezelodo
Ezek a simlis szocik jól beetették a zembereket a három szoba három gyerek négy kerék szlogennel... Hogy-hogy nem, még az ősfideszesek is hittek a szoci sámánoknak, igaz?
JAJMÁR
"Orbán visszafizette 5 milliós svájci frankos hitelét... " írta az Origó 2011-ben, ugyanis a vagyonnyilatkozatából eltűnt a svájci frankos megtakarítása. Mert kifizette a hitelét. Ezt nyilatkozták.

Egy szavát se hiszem el, - gondolom érthető, hogy miért nem hiszem el - de ha valóban volt devizahitele, és pont annyi, nem alkalmas miniszterelnöknek. Persze, ha csak mondta, akkor meg azért nem.
bundi
@verőce21: ne haragudj, de 2007 közepéig nem ő volt az elnök...addig járai zsonglőrködött...ő 2008 elejéig csökkentette is 7,50% ig aztán 2008-ban ki tudja miért hirtelen fel kellett emelni 11 % ig...csak hogy túlélje az ország azt amit a fidesz szerint csak a szocik találtak ki (ez kb 3 hónap volt)...de utána megint nekiállt csökkenteni és egy év múlva már 7 % alatt volt...
és tartotta ezt a csökkentést egészen 2013-ig amikor is távozott onnan...míg járai pont abban az időszakban emelte 12 % körülire amiről épp beszélünk is, és senki kérésére nem volt hajlandő még csak indokolni sem, miért teszi ezt...mert ugye akkoriban a fideszesek véleménye még az volt a politikusok ne szóljanak bele az mnb vezetésének döntéseibe...
forrás:
www.mnb.hu/jegybanki_alapkamat_alakulasa
a vizsgált időszakot lődd 2002-re vagy az előttire...
és a másik idézet az első ténytáras cikkből...
"Az MNB akkori vezetése: bár a baloldali kormányok által jegyzett fogyasztásösztönző gazdaságpolitika komoly inflációs nyomás alá helyezte a gazdaságot, de még ez sem indokolta, hogy a jegybank akkori vezetése (Járai Zsigmonddal az élen) bőven 10 százalék fölé emelje a jegybanki alapkamatot, ellehetetlenítve a forint alapú hitelezést. "
de ha akarsz nyugodtan rákereshetsz járai 2003-as nyilatkozataira amikor megpróbálja eladni miért is kellett 3 százalékkal emelni hirtelen az alapkamatot...
fn.hir24.hu/itthon/2003/11/28/varatlan_alapkamat_emeles_london_panikrol/
verőce21
@mariaberta: (08:08) Meg még vagy 170 ezer család végtörlesztett. Könnyen elképzelhető, nem mind fideszes rokon.
propeller.hu/itthon/2308790-170-ezer-csalad-vegtorlesztett
Lehet, hogy Varga Mihályra emlékszem.
gepnarancs.hu/2012/01/igy-vegtorlesztettek-a-kepviselok/

Úgy rémlik, hogy történik valami itten, és megint érdemes lesz majd élni. :)
verőce21
@mariaberta: (08:08) Egy cikk viszont azt írja (amire emlékszem), hogy Orbán svájci frankban törlesztette vissza a hitelét, tehát nem vette igénybe a 180 Ft-os lehetőséget.

hvg.hu/itthon/20111018_orban_hitel_torlesztes
verőce21
Még mielőtt megkérdezné valaki, honnan volt Orbánnak svájci frankja, megválaszolnám. Abban az időben a beavatottaknak (márpedig az volt a Kósa-Matolcsy beszédek folytán), gyerekjáték volt a forexen akár 5 millió CHF-et is nyerni félóra alatt.

(Aminek évközi volta miatt természetesen nem kellett az évvégi vagyonnyilatkozatban szerepelnie.)
mariaberta
@verőce21: Minden lehetséges, meg annak az ellenkezője is, sőt, hagyta, hogy a szocik meggyőzzék milyen kedvező egy ilyen hitel felvétele.
Másra is rávehetnék már azok a fránya szocik.
verőce21
@nyanya001: (19:26) Ismerjük jól ezt a "levelet". Tudta, hogy rossz a devizahitel, mégsem akadályozta meg!
Köszönjük ezt a bizonyítékot.
nyanya001
@verőce21: Na persze, tartott volna pisztolyt a polgárok fejéhez ?
Te tényleg ennyire korlátolt vagy ?
Ez a kormány azt is megszabja lassan, hogy mikor kakálhat az ember !
JAJMÁR
@verőce21: 16:13 Jól értem, hogy azt állítod, a miniszterelnök kihasználta a -minden fontos posztra saját embert- bennfentes információt, és így szerzett svájci frankot?
Hú, de meglepődtem.
Meg az is logikus következtetés, hogy miért vesz fel egy milliárdos vagyonú és megtakarítással is bíró ember 5 milliós hitelt, csak nem jövök rá sehogy. Vagy lemaradt pár nulla?
verőce21
@nyanya001: (21:27) Ha azt írod, hogy "...tartott volna pisztolyt a polgárok fejéhez ?" - ezzel most pedig a saját korlátoltságodat bizonyítod! Mert úgy mint az osztrák kormány egy évvel azelőtt betiltotta a bankoknak a CHF-hitelt, a magyar kormány is megtehette volna.(Mint négy évvel később már megtette.) Ez csak Gyurcsány és kormánya gyengeségét és alkalmatlanságát bizonyította!
Te tényleg nemcsak buta vagy, hogy adut adsz, de még korlátolt gondolkodású is, hogy a tehetetlenséget mentegeted!
verőce21
@JAJMÁR: (21:47) Óriási butaság amit írsz!
Ha egy kormánytag nyilatkozik az nem bennfentes ember a forexen.
(Egyébként csak egy lehetséges magyarázat volt, amit leírtam, nem tényeket.)
nyanya001
@verőce21: Annyi hülyeséget firkálsz, ha a kutya bevenné, megveszne tőle !
verőce21
@nyanya001: (05:54) Sose beszélj a készülő gondolataidról, még csak egy célzással sem!
JAJMÁR
@verőce21: Akkor elértettem a tényként írt lehetséges magyarázatodat, na jó, csak vicceltem :)
(Az intelmeidet te is fogadhatnád néha :))) )
JAJMÁR
@verőce21: Véletlenül kaptál lájkot, a Nyanyának szántam, csak ez nem az én gépem és furcsa.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.