Komoly lobbizás kezdődhetett meg a párizsi klímacsúcson azért, hogy Áder Jánosból ENSZ főtitkár-helyettes legyen, miután a főtitkári posztra nagyon kevés az esélye – értesült a Figyelő.

A lap kiemeli: az íratlan, de általában tiszteletben tartott szabályok szerint most Kelet-Európa állíthat főtitkárjelöltet, így akár magyar politikus is esélyes lehetett volna a nemzetközi szervezet csúcsposztjára. Ám külügyes források azt mondták a Figyelőnek: egy évvel a választás még nincs hivatalos magyar jelölt, és azt sem tudni, hogy a térségből mely jelölt mögé sorakozna fel Magyarország. Olyan pletykákat is hallani, hogy az Orbán-kormány az utolsó pillanatban Bogyay Katalin volt UNESCO, jelenlegi ENSZ nagykövettel szállna harcba. Bogyay mellett szólna, hogy még nem volt női főtitkára az ENSZ-nek, ambiciózus, kitűnően mozog a diplomáciában és nemcsak angolul, de franciául is beszél. Viszont nem ő lenne az egyetlen női jelölt: Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi főigazgatója a bolgár kormány hivatalos jelöltje, négy nyelven beszél, franciául, angolul, spanyolul és oroszul.

Ezért ami Áder karrierjét illeti, esélyesebb lehet egy főtitkár-helyettesi pozíció, amihez nem kell a nemzetközi lobbizás, elég meggyőzni a főtitkárt, aki maga szokott helyetteseket választani. A Figyelő szerint Kőrösi Csaba – volt ENSZ-nagykövet – nem véletlenül állította rá Ádert a környezetvédelmi vonalra.

A főtitkár egyik helyettese a klíma politikáért felel, és ezt a posztot történetesen most is egy magyar, Pásztor János, az Természetvédelmi Világalap (WWF International) korábbi politikai és tudományos igazgatója tölti be. A Bokovával állítólag jó viszonyban levő, és kitűnő lobbistaként ismert Kőrösi Csaba egy belső forrásunk szerint ezt a posztot nézte ki az államfőnek, akivel együtt ő maga is visszakerülhetne a New Yorki nemzetközi politikába

- írták.

Ezzel pedig Orbán Viktor gondjai is megoldódnának, ugyanis állítólag úgy tudni, ő 2017-től már inkább Kövér Lászlót látná köztársasági elnökként.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
A földkerekség nem Magyarország. A lakói nem fideszesek, úgyhogy nem kellene hülyének nézni őket. Igaza volt Václav Havelnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
amaramaistanna
Az ENSZ-ben vétójoggal rendelkező országok, mint pl. az USA majd csak reszelgeti a körmét és asszisztál... Ezeknek a fijuggnak - Fülig Jimmy után szabadon - elmentek otthonról, de rendesen... Gondolom, már a CÖF is készül egy újabb békemenetecskére New Yorkba...
r2d2
@Horizont: A remény hal meg utoljára! :-)
cs.n.
@r2d2: Akkor nem csak jeltolmács kéne az újévi köszöntőnél, hanem egy másik is, aki a pittyegést tolmácsolja. :)
kukac50
Kövért kanásznak kell küldeni,Oda való!
eszegfu
@Január: 16:58 Igazad van... én csak hinni akarok benne... és reménykedek..."Józanul", az eszemmel én is látom, amit irsz...
aremy
@Toby: de azért valami öröm is érhet minket A DUNA NEM FOG BEFAGYNI!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.