Komoly lobbizás kezdődhetett meg a párizsi klímacsúcson azért, hogy Áder Jánosból ENSZ főtitkár-helyettes legyen, miután a főtitkári posztra nagyon kevés az esélye – értesült a Figyelő.

A lap kiemeli: az íratlan, de általában tiszteletben tartott szabályok szerint most Kelet-Európa állíthat főtitkárjelöltet, így akár magyar politikus is esélyes lehetett volna a nemzetközi szervezet csúcsposztjára. Ám külügyes források azt mondták a Figyelőnek: egy évvel a választás még nincs hivatalos magyar jelölt, és azt sem tudni, hogy a térségből mely jelölt mögé sorakozna fel Magyarország. Olyan pletykákat is hallani, hogy az Orbán-kormány az utolsó pillanatban Bogyay Katalin volt UNESCO, jelenlegi ENSZ nagykövettel szállna harcba. Bogyay mellett szólna, hogy még nem volt női főtitkára az ENSZ-nek, ambiciózus, kitűnően mozog a diplomáciában és nemcsak angolul, de franciául is beszél. Viszont nem ő lenne az egyetlen női jelölt: Irina Bokova, az UNESCO jelenlegi főigazgatója a bolgár kormány hivatalos jelöltje, négy nyelven beszél, franciául, angolul, spanyolul és oroszul.

Ezért ami Áder karrierjét illeti, esélyesebb lehet egy főtitkár-helyettesi pozíció, amihez nem kell a nemzetközi lobbizás, elég meggyőzni a főtitkárt, aki maga szokott helyetteseket választani. A Figyelő szerint Kőrösi Csaba – volt ENSZ-nagykövet – nem véletlenül állította rá Ádert a környezetvédelmi vonalra.

A főtitkár egyik helyettese a klíma politikáért felel, és ezt a posztot történetesen most is egy magyar, Pásztor János, az Természetvédelmi Világalap (WWF International) korábbi politikai és tudományos igazgatója tölti be. A Bokovával állítólag jó viszonyban levő, és kitűnő lobbistaként ismert Kőrösi Csaba egy belső forrásunk szerint ezt a posztot nézte ki az államfőnek, akivel együtt ő maga is visszakerülhetne a New Yorki nemzetközi politikába

- írták.

Ezzel pedig Orbán Viktor gondjai is megoldódnának, ugyanis állítólag úgy tudni, ő 2017-től már inkább Kövér Lászlót látná köztársasági elnökként.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nevemnick
A földkerekség nem Magyarország. A lakói nem fideszesek, úgyhogy nem kellene hülyének nézni őket. Igaza volt Václav Havelnek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Miért érzem néha úgy, hogy Szent Ilona szigetén van ez az ország?
human
Amennyiben az ENSZ főtitkár helyettesi poszton semmit nem kell csinálni, akkor Áder jó választás. De ha Kövérből köztársasági elnököt csinálnak azzal nagyon nem fogunk jól járni. A hülyénél már csak a szorgalmas hülye rosszabb.
karma1
Az ENSZ mar regota nem mas, mint a gittragas magasfoka, egy nemzetkozi elfekvo, valaha volt politikusoknak.
Az ENSZ-nek nincsen igazabol mar semmire se hatasa, a WHO, az UNICEF is docog, ha valamit el lehetett volna erni altaluk, akkor mar regen bele kellett volna szolniuk a magyar egeszsegugy tarthatatlan allapotaiba, az orvosok, apolok eltunesebe Ma.o.-n. Ahol ilyen allapotu korhazak vannak, mint amit most fotoztak le a Janos Korhazban ( (propeller.hu/itthon/3177204-egyetlen-tragikus-foton-magyar-egeszsegugy-allapota), oda az ENSZ regebben nagyerteku segitseget adott, modern gepek formajaban, adomanykent. (Lasd romaniai arvahazak, korhazak).

Igy lehet a nemkivanatos, egyszerhasznalatos poitikusoktol megszabadulni... Az ENSZ-be kell oket kuldeni...Parkolopalyara...
nevemnick
A földkerekség nem Magyarország. A lakói nem fideszesek, úgyhogy nem kellene hülyének nézni őket. Igaza volt Václav Havelnek.
bakegya
Akkor lesz igazán itt a kánaán-ViLÁG KOMMUNISTÁI EGYESÜLTEK-a neve fidessert,már csakkk be kell kajáltatni a csibészségeiket-orbán rajta lesz a terroristák listáján már-csakkk kérdezem?
way
Három arcél: a FŐGECIK

Ezeknek vajon van lelkiismeretük?
Én nem hiszem, hogy lenne, mert sokszor... túl sokszor bizonyították.
Szégyen és gyalázat az egész világ számára ez a három ember.
Bocs, fijjug, hányni mentem. Rögtön jövök - vagy nem.
eszegfu
Lehet, hogy O.V. gondjai megoldódnának... de nem lenne fontosabb, ha M.o. gondjai oldódnának meg először?!
magyarbakancs
@eszegfu: Szobatársakat más fényképen szeretném látni.
A fantáziádra bízom.
Van egykét csúnya gondolatom.
coni
A klímapolitika testhezálló feladat, Mo. a bolgárokkal karöltve versenyzik a környezetvédelem elsorvasztásáért, de úgy tűnik nyerésre állunk.
eszegfu
@magyarbakancs: 10:39 Na tőlem sem áll messze az az 1-2 "csunya" gondolat!
libellle
@nevemnick: Sajnos nagyon igaza. De reméljük nem fog a végéig beteljesülni a mondása.
Január
@eszegfu: Gondolod, hogy a pártokat az ország gondja érdekli? Még véletlenül sem, hanem a hatalom, jelen esetben a hatalom megtartása, az ellenzék részéről a hatalom visszaszerzése, megszerzése.
Mi volt a legutolsó választás előtt? Három csoportosulás képtelen volt megegyezni egy miniszterelnök jelölt személyében, tehát nem az ország helyzetének a jobbítási módjáról folyt a vita - ez akkor senkit sem érdekelt - , hanem egy vezetői poszt kiosztásáról.
Meg is lett ennek a polémiának az eredménye, gyönyörűen megnyerték a választást - a jelenleg regnálóknak.
Toby
Jó lesz, ha az Úr nem áll fel a székéből, mert Áder/orbánc - a geci ! - kinézte már azt is !
Desischado
Istenkém, csak ezt ne!!! Már így is csehül állunk, és égünk, mint a Reichstag!
amaramaistanna
Az ENSZ-ben vétójoggal rendelkező országok, mint pl. az USA majd csak reszelgeti a körmét és asszisztál... Ezeknek a fijuggnak - Fülig Jimmy után szabadon - elmentek otthonról, de rendesen... Gondolom, már a CÖF is készül egy újabb békemenetecskére New Yorkba...
r2d2
@Horizont: A remény hal meg utoljára! :-)
cs.n.
@r2d2: Akkor nem csak jeltolmács kéne az újévi köszöntőnél, hanem egy másik is, aki a pittyegést tolmácsolja. :)
kukac50
Kövért kanásznak kell küldeni,Oda való!
eszegfu
@Január: 16:58 Igazad van... én csak hinni akarok benne... és reménykedek..."Józanul", az eszemmel én is látom, amit irsz...
aremy
@Toby: de azért valami öröm is érhet minket A DUNA NEM FOG BEFAGYNI!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.