Nem civil szervezet, hanem a kormány képviselője, L. Simon László kezdeményezte, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak a székesfehérvári Bartók Béla téren – nyilatkozta Fülöp Gyula volt múzeumigazgató, egy fehérvári alapítvány vezetője a Népszabadságnak.

Fülöp állítása szerint L. Simon, a Miniszterelnökség kulturális államtitkára Klebelsberg Kunó szobrának felállítása után hívta fel őt két éve, hogy szeretné, ha ugyanazon a téren az egykori oktatási miniszter államtitkára, Kornis Gyula, valamint Hóman Bálint is szobrot kapna. Ehhez a Fülöp vezette Marosi Arnold Alapítványtól annyit kért, adja hozzá a nevét. Az alapítvány vezetője először rábólintott, de később, miután tudomást szerzett Hóman tevékenységéről, elutasította a kérést.

A Miniszterelnökség a Népszabadság megkeresésére annyit írt:

Orbán Viktor miniszterelnök úr az üggyel kapcsolatban mindent elmondott ma a parlamentben.

Tehát a sajtóosztály nem cáfolta az értesülést. Orbán egyébként úgy nyilatkozott a szoborról: nem támogathatja olyan emlékmű felhúzását, amely az elnyomókkal együttműködő politikusnak állítana emléket. Hasonló okból nem állíttatna szobrot Horthy Miklósnak sem.

Korábban úgy lehetett tudni Székesfehérvár fideszes polgármesterétől, Cser-Palkovics Andrástól, hogy a Horthy-korszak antiszemita politikus-történészének szobrának felállítását a városban a Hóman Alapítvány kezdeményezte. Cser-Palkovics azt mondta, nincs módjában megakadályozni a szoborállítást, de később látva a magyar és nemzetközi felháborodást, az „ország és a város érdekeit szem előtt tartva" kérte az alapítványt, hogy álljon el szándékától vagy ha nem, fizesse vissza az államtól erre a célra kapott 17 millió forintot. 

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ez az elsimon micsoda egy genyó! Ment itt a cirkusz meg a tiltakozás már mióta, ő meg lapított mint kaki a fűben. Tuti ez az ötlete is azért volt, hogy imádott vezetőjének a kedvében járjon, hogy annak a szülővárosában valami nagyot alkosson. Hát sikerült nagyot alkotni, egy nagy nagy rakást!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
Az l. simon egy szaralak, hazudik mint a vízfolyás, a ,,szaros papíros fűzfapoéta,,)))))))))
keresztapa
@nemkati: Az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére az amerikai-orosz kereskedelem virágzik, az európai-orosz viszont zsugorodik. Az EU nem látja okát, hogy enyhítsen a szankciókon. Ugye ugye kesernyés a valóság!
keresztapa
@papa.49: L Simon egy hiteltelen személy!
keresztapa
@keresztapa: Tovább lépve a valóság talaján! A német hetilap információi szerint miközben a szankciók az európai cégek számára nagy problémákat okoznak, egyes amerikai versenytársaik továbbra is jó üzleteket csinálnak orosz partnereikkel.
A Der Spiegel orosz statisztikai adatokat ismertetett, amelyek szerint az amerikai-orosz árucsere az elmúlt évben hat százalékkal növekedett. Ezzel szemben az Európai Unió tagállamai és Oroszország közötti kereskedelem a múlt évben csaknem tíz százalékkal zsugorodott.
Az EU szerint nincs ok a szankciók enyhítésére, legalábbis Rebecca Harms, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának társelnöke ezt mondta szerdán. Június végén újabb EU-csúcstalálkozó lesz, amelyen dönteni kell arról, mi legyen a szankciók további sorsa. Maradt minden károsítva az EU-t
kukac50
Orbán találta ki még a nyár elején amikor valami szerződést írtak alá, a Székesfehérváron.
nemkati
@kukac50: Nem tudom, hogy 0rbán találta-e ki, mindenesetre az alapítvány már évek óta működik, nekik is eszükbe juthatott maguktól, hogy megszoborják Hómant. De az biztos, hogy 0rbán májusban még nagyon örült az ötletnek, most meg ugye tiltakozik, hogy egy kollaboránsnak állítsanak szobrot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.