Nem civil szervezet, hanem a kormány képviselője, L. Simon László kezdeményezte, hogy szobrot állítsanak Hóman Bálintnak a székesfehérvári Bartók Béla téren – nyilatkozta Fülöp Gyula volt múzeumigazgató, egy fehérvári alapítvány vezetője a Népszabadságnak.

Fülöp állítása szerint L. Simon, a Miniszterelnökség kulturális államtitkára Klebelsberg Kunó szobrának felállítása után hívta fel őt két éve, hogy szeretné, ha ugyanazon a téren az egykori oktatási miniszter államtitkára, Kornis Gyula, valamint Hóman Bálint is szobrot kapna. Ehhez a Fülöp vezette Marosi Arnold Alapítványtól annyit kért, adja hozzá a nevét. Az alapítvány vezetője először rábólintott, de később, miután tudomást szerzett Hóman tevékenységéről, elutasította a kérést.

A Miniszterelnökség a Népszabadság megkeresésére annyit írt:

Orbán Viktor miniszterelnök úr az üggyel kapcsolatban mindent elmondott ma a parlamentben.

Tehát a sajtóosztály nem cáfolta az értesülést. Orbán egyébként úgy nyilatkozott a szoborról: nem támogathatja olyan emlékmű felhúzását, amely az elnyomókkal együttműködő politikusnak állítana emléket. Hasonló okból nem állíttatna szobrot Horthy Miklósnak sem.

Korábban úgy lehetett tudni Székesfehérvár fideszes polgármesterétől, Cser-Palkovics Andrástól, hogy a Horthy-korszak antiszemita politikus-történészének szobrának felállítását a városban a Hóman Alapítvány kezdeményezte. Cser-Palkovics azt mondta, nincs módjában megakadályozni a szoborállítást, de később látva a magyar és nemzetközi felháborodást, az „ország és a város érdekeit szem előtt tartva" kérte az alapítványt, hogy álljon el szándékától vagy ha nem, fizesse vissza az államtól erre a célra kapott 17 millió forintot. 

39 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nemkati
Ez az elsimon micsoda egy genyó! Ment itt a cirkusz meg a tiltakozás már mióta, ő meg lapított mint kaki a fűben. Tuti ez az ötlete is azért volt, hogy imádott vezetőjének a kedvében járjon, hogy annak a szülővárosában valami nagyot alkosson. Hát sikerült nagyot alkotni, egy nagy nagy rakást!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
tobikamama
Ettől még éhezni fognak a Magyarok és vajon mikor érnek már oda,hogy valóban a Magyarokkal is kellene foglalkozni,akkora dumát vágnak le,hogy ők sem hiszik de valahogy bele kell rágni a Magyarokba,hogy ez így jó mert úgyse lesz másként míg mi vagyunk a porondon.
nemkati
Ez az elsimon micsoda egy genyó! Ment itt a cirkusz meg a tiltakozás már mióta, ő meg lapított mint kaki a fűben. Tuti ez az ötlete is azért volt, hogy imádott vezetőjének a kedvében járjon, hogy annak a szülővárosában valami nagyot alkosson. Hát sikerült nagyot alkotni, egy nagy nagy rakást!
JAJMÁR
Micsoda gondolatok szaladgálnak összevisza a fejében - de nem ő az egyetlen zavaros figura a térben - rontják az ország levegőjét is. DE híznak tőle, - nekem a karácsony előttre vágásérett disznó jut eszembe némelyekről.
coni
Hóman szobor helyett kapott az asszony egy nemzeti parkot. Nem csinált rossz cserét.
JAJMÁR
@coni: Tényleg :) de nem elégedett vele, mert akar még, úgy hallom.
keresztapa
Mikor ébred fel ez a köz a felismeréshez , hogy a múltunk mindannyiunké rossz és jó egyaránt, de a mienk, ezért kell a jónak és rossznak is egyaránt megjelenni köztereinken szobor formában vagy másként. Mindaddig még kedvező kívánság műsorként kezeljük múltunkat nem lesz igaz múltunk, de lesz sok hamisítványunk, letagadott történéseink, ami az egységes egészből hiányozni fog, vagy az a cél, hogy ne legyen igaz megtörtént esemény, elfogadva csak az uralkodó rendszer kívánalmait, teljesítő hamisítvány egymásutánisága lesz a 20. század történéseinek.
vonotok
Ezt a barmot kéne már betonba önteni.
eugen4402
Jó. Mikor állítanak szobrot Farkas Mihálynak vagy Gerő Ernőnek? Ugye ekkora állat nincs, aki őket akarná megszoborni? Pedig hát a múltunkban benne voltak.
A távoli jövőben majd egyszer valakinek eszébe villan, hogy a Jellegzetes Fideszesnek szobrot kéne állítani. El Simon remek modell lenne, már most kellene 3D-s felvételeket készíteni róla...:-)
JAJMÁR
@keresztapa: Azért, mert szobrot tiszteletből emel egy nép a nemzet nagyjainak. Ha csak úgy bárkinek - jónak és rossznak is - szobrot emelnénk, elveszne a tisztelet, nem gondolod?
Ugyan minek egy szobor, ha ledöntik, vagy leöntik, ha köpködik?
Ha bárkinek lehet szobra, nincs is történelmünk és nincsenek kiemelt nagyjaink. Ezt se érted?
JAJMÁR
@eugen4402: Szuper! Jól megfogtad a lényeget :)
eugen4402
@JAJMÁR: Sajnos, lassan oda jutunk az "újkori bábeli fogalomzavar" következtében, hogy alapfogalmakat is újra kell definiálni. Az, hogy egy köztéri szobor az utókor tiszteletét fejezi ki, az régen egyértelmű volt.
A ma élők is adnak elég okot a belharcokhoz, teljesen felesleges még a szobrokat is feszültségkeltésre felhasználni.
JAJMÁR
@eugen4402: Igaz. Szerintem se kellene szobrot állítani senkinek, halála után legalább 200 évig. Akkor is csak úgy, ha általánosan elfogadott.
eugen4402
@JAJMÁR: Pontosan így igaz. Ha mindenáron szobrokkal akarják emelni egy tér, vagy park esztétikáját, ezer meg egy zeneszerző, író, költő stb. akad minden nép történelmében, akikre az egész nemzet jó szívvel emlékezik...
Valahogy gusztustalannak tartom, ha egy műalkotást (szobrot) hergelésre használnak. :-(((
nemjoezigy
@keresztapa: A szobor állításnak több kritériuma van,
1. Megosztó személynek nem szabad szobrot emelni!
4. Rossz anyagi helyzetben levő társadalomnak/országnak nem szabad szobrot emelni!
3. Ha valakik halaszthatatlan ingerenciát éreznek egy-egy megosztó személy/alak szobor avatására, azok a saját (felség) területükön állíthatnak, akár Horty, akár Hóman, stb.

Igyekezni kell objektíven értékelni a történelmet, ha ez nem megy, akkor a pro és kontra véleményeket is közölni kell a nagyérdeművel a szobor talapzatán!

Már meglevő szobrot, (mű)emléket nem szabad tönkre tenni, vagy ledönteni!
A történelmünk része! lásd: török emlékek, (szovjet emlékek) ez utóbbiaknál a Szoborpark dicséretes megoldás. Évek múlva nagyobb lesz a látogatottsága.

Igyekezni kell objektíven értékelni a történelmet, ha ez nem megy, akkor a pro és kontra véleményeket is közölni kell a nagyérdeművel!

Az meg külön szomorú (de nem váratlan), hogy gerinctelen fideSS potentátoknak is köze van a szarkeveréshez, mint ahogy az élet más területein is!

@eugen4402: @JAJMÁR: egyetértek veletek!
nemkati
Tegnap a rádióban hallottam, hogy Sztálinnak se állítanánk szobrot, pedig hogy kiépíttette Oroszországban a vasutat!
Toby
Figyeld a trükköt:

"Orbán egyébként úgy nyilatkozott a szoborról: nem támogathatja olyan emlékmű felhúzását,..."

"... fizesse vissza az államtól erre a célra kapott 17 millió forintot. "

Tehát először az államtól kaptak "erre a célra" 17 millát, majd aztán orbánc - a geci ! - "nem támogathatja"...a szobor felhúzását !

Ércsük ?
keresztapa
@JAJMÁR: Éltető elemed a kekeckedés! Szobor formába,,, vagy másként . Mikor ébred fel ez a köz a felismeréshez , hogy a múltunk mindannyiunké rossz, és jó egyaránt, de a mienk, ezért kell a jónak és rossznak is egyaránt megjelenni köztereinken szobor formában...,vagy másként... Mindaddig még kedvező kívánság műsorként,,,,,, kezeljük múltunkat,,,,: nem lesz igaz múltunk,... de lesz sok hamisítványunk..:.., letagadott történéseink.:.., ami az egységes egészből hiányozni fog..:., vagy az a cél , hogy ne legyen igaz megtörtént esemény, elfogadva, csak az uralkodó rendszer kívánalmait..., teljesítő hamisítvány,,,,, egymásutánisága lesz a 20. század történéseinek. Úgy legyen ez a kor is mint a letagadott középkor? Kutató történészeink miért nem képesek valósághű múltunk felkutatására, feltárására, ismertetésére a köz felé. Miért is a politika határozza meg kulturális múltunk ismeretét? Mikor a történészek feladata, miért analfabétákra hagyatkozik a történész szakma, mikor a történész tudja a múlt történelmi eseményeit pol mentesen hűen ismertetni, ha csak nem a politika fogja? Történészek határozzák meg a szobor állítását vagy másként való történelmi események emlékállítását !
JAJMÁR
@keresztapa: 13:23
Nem én akarom átírni a múlt eseményeit, én elfogadom a rosszat is, - és vallom, hogy a múlt hibáiból tanulni kell és nem elkövetni újra ua. - de nem a rosszat, a jót kell kiemelni, a jó tettet, a nemeset, a példaértékűt kell mintának állítani a közösség elé.
Nagy hülyeség lenne, ha a lakásodban körbevennéd magad ízléstelen dolgokkal is, - és fizetnél értük - csak azért, hogy kerek legyen a valóság amikor éppen pihenni szeretnél :)
A parkokban nincs helye negatív történelmi személyek lenyomatainak. A művészet pedig - általában - szubjektív, a művész nézőpontját tükrözi. Nincsenek kétségeim afelől, hogy ez a hómanszobor egy idealizált szobor lenne.
A gyereknek nem a parkokban kell megismerni a történelmet. Erre valók a szakkönyvek, a hiteles tanítók, a múzeumok...
A múlt feltárása szakemberek feladata kellene, hogy legyen, és nem az éppen kormányzó politikáé, ebben egyetértek.
(Éppen ezért nincs ehhez több köze elsimonnak, mint nekem)
Toby
@keresztapa: Túlmagyarázod magad !
Álláspontod szerint akár hitlernek vagy adolf eichmannak is lehetne szobrot állítani, vagy prónay pálnak, francia-kiss mihálynak és bármelyi, fehérterrorosnak, hisz valamennyien, valamilyen mértékben részesei történelmünknek !
Ez egy mentegetőző hablaty a részedről !
sokanvagyunk
Orbán nem támogatja... - talán azokat sem kellene neki, akik sorozatosan bebizonyítják alkalmatlanságukat, és nagyon gyorsan elengedné a kezüket.
keresztapa
@Toby: Magyarország demokratikus jogállam, a kormánynak nincs joga az egyesülési jog korlátozására – a Hóman-szoborral kapcsolatban. Ha valakinek baja van azokkal a civilekkel, akik szobrot akarnak állítani, azok fordulhatnak a megfelelő szervekhez, . Az ügyészségnek és a bíróságnak van lehetősége a civil szervezetek korlátozására. @Toby: Ehhez viszont a törvény ismerete elkerülhetetlen, még mielőtt mentegetőző hablatyt állapítsz meg, ami téged illet jelen esetben , és a hablatyolást ne arra ragaszd akit az nem illet meg, de te a szokásod rabja vagy, ezt szoktad meg, mondandód átgondolása nélkül! Ideológiát követők szokása ez akik a valóság mélységét fel nem ismerve, hamisságok híreszteléssel leplezik magukat!!! A történészek munkáját kicsinyítve elrugaszkodva a történésektől önállóan fellépő kisebbség sérelmeit előtérbe helyezed!
justhpeter
L Simon is csak annyit ér, amennyi jellemet magáról ebben az ügyben bemutatott.
nemkati
@keresztapa: Semmiféle civil vagy nem civil szervezet nem állíthat akárhova szobrot, emlékművet, semmit az önkormányzat engedélye nélkül. De a saját telkére, lakásába, háza tetejére bárki bármit állíthat. Na Hómannak is oda állítson a Hóman Bálint Alapítvány!
nemkati
"Ha a Hóman Bálint Alapítvány úgy dönt, mégis felállítja a tervezett alkotást - amihez egy demokráciában joga van -, akkor Székesfehérvár önkormányzata nevében arra kérjük, hogy a közpénzt, amit a magyar államtól és az önkormányzattól kapott - anyagi lehetőségei szerinti módon és időben - fizesse vissza a civil szervezet, ezzel mentesítse a várost és az országot a méltatlan támadásoktól" - mondta Cser-Palkovics András.

Cser-Palkovics úr!
1. Milyen jogon kap a visszafizetéshez ilyen kedvezményeket az az alapítvány, ami ezt a közpénzt meg se kaphatta volna?
2. Miféle méltatlan támadásokról beszél? Ezt a döntést jogosan támadják a magyar emberek (hadd lopjak 0rbántól egy ilyen nagyképű kifejezést csak úgy játszásiból), és a külföldiek egyaránt.
3. Szóval Trócsányi csak muszájból kifizette a 17 milliót amit Navracsics ajándékozott az alapítványnak a szoborra. Remélem 0rbán is büszke az únióba küldött szolgájára ezért a döntésért, hogy egy kollaboránsnak állíttat szobrot.

Hogy fogalmazzam meg szalonképesen, hogy hányingerem van a történet összes szereplőjétől?
www.atv.hu/belfold/20151215-hetpecsetes-titok-hogy-ki-irta-ala-a-homan-szobor-tamogatasat
keresztapa
@nemkati: Talán engedni kellene a történelem kutatóknak annyit, hogy mint szakemberek állapítsák meg, hogy ki volt, milyen érdeme volt, az ország felemelkedésében az adott korban, és ne egy nem nemzetalkotó kisebbség kénye, kedve, nemtetszése döntse el, hogy a magyarok történelme kit emelhet ki, és kit marasztalhat el. Mert jelenleg a kisebbség nemtetszése zavarja szokás szerint a felszínt, mint már annyiszor. Az ország történelem kutatói kapják már meg azt a döntési jogot, hogy a valóságot abban a korban melyben az egyén élt,: milyen szükségszerűséget kellet az országnak elszenvedni, mit tehetett, mit követelt az adott kényszer az országtól,kihez kellet az országnak alkalmazkodni , mely hatalomhoz, annak megfelelni, mint most az EU- nak Amerikának főleg! Mikor volt független akaratú ország, mindig a megfelelési kényszer határozta meg az ország vezetésének tevékenységét, Magyarellenes politikáját!
nemkati
@keresztapa: Én nem végeztem kutatást, hogy valóban egy kisebbség dönti-e el, hogy kinek és milyen érdemeit kell elismerni, de igazad lehet, 0rbán Viktor és a Hóman Bálint Alapítvány igencsak nanoméretű kisebbség ahhoz, hogy ilyesmit eldöntsön.

Az írásod második felével pedig felmented a háború alatti, majd pedig az azt követő egész vezetést mindenféle felelősség alól. Ugye, jól látom?
keresztapa
@nemkati: Az alapítvány egy civil kisebbséget foglal magában, amely támogatásra érdemes, a törvényben foglaltak alapján, ez a demokráciában így működik. Választott képviselet támogathat, vagy elállhat a pénzes támogatástól törvényes joga, melyet gyakorolhat..
Politika mentesen kell minden egyes esetben döntenie, ettől civil az alapítvány!!! Amely civil akaratot juttat kifejezésre! Lehet tetszőleges vagy nem, de civil!!! Az irigység általánosan kifejeződik a civil kezdeményezésekor, főleg ha pénzről van döntés.
nemkati
@keresztapa: Amikor közpénzt kap egy civil alapítvány az államtól a miniszterelnök szülővárosában felállítandó szoborhoz, amihez a miniszterelnök először lelkesen tapsol (majd fél év múlva érdekes módon elítéli), az mitől politikamentes?

De Hóman életrajzában, a valóban elismerésre méltó tettei mellett van egy nagyon-nagyon fekete folt. Idéznék a wikipédiából, mert itt tömören össze van foglalva:
" Szálasi hatalomra kerülését követően a nyilas parlament tagja maradt (Székesfehérvár országgyűlési képviselőjeként), és azt megelőzően részt vett a zsidótörvények parlamenti előkészítésében és a magyar Országgyűlés tagjaival együtt meg is szavazta azokat.[2] 1938. február 25-én ő terjesztette be a minisztertanácsnak az értelmiségi munkanélküliség felszámolását célzó programját, amivel az értelmiséget háttérbe szorító folyamat ellen akart hatni, ezzel azonban Hóman az etnicista-rasszista szociálpolitika kodifikálását véglegesítette és megalapozta a későbbi zsidóellenes törvénykezés gyakorlatát."

Ez sokak (nem végeztem kutatást, de attól tartok a nagy többség) számára elég ok arra, hogy ennek az embernek ne állítsanak szobrot.
keresztapa
@nemkati: Az ország vezetésének mozgásterét, a hatalmak politikájának függvényének miértjeként próbálom értelmezni mindenkor, nem véletlen hagytam ki a személyi vita személyének nevét, mert nem ez a személy a lényeg. Annál jóval lényegesebb, hogy egy ország, :mely hatalom mellé kötelezi el magát, mely hatalom enged a szövetségnek nagyobb lehetőséget, teret az ország saját akaratának érvényesülésében, milyen kötelesség betartás az amely elkerülhetetlen, hogy az ország akarata a legkisebb károsodást szenvedje el! Ehhez való alkalmazkodáshoz a legjobb lehetőségeket tudja hasznosítani az ország érdekének előtérbe helyezésére. A nagyhatalom politikája mely irányba sodorja az országot, pozitív - vagy negatív, győztes v. vesztes, diktáló vagy annak engedelmes! A felelősség megállapítása mindenkor összetett: benne van a rossz és a jó tett egyaránt, csak a jó- e a több, : vagy a rossz több mint a jó tett. Ez viszont a történész feladata, kutatni meghatározni politika mentesen, hogy ne a győztes hatalom alakítsa érdekének megfelelőn az ország történelmét!!!
nemkati
Ez mit jelent? Hogy Magyarország elkötelezett valamelyik nagyhatalomnak? Melyiknek? És van képed arról, hogy pl az európai országok közül melyik melyik nagyhatalomnak van elkötelezve?
keresztapa
@nemkati: Az EU Amerikának, Magyarország az EU- nak vagy ez nem elég nagyhatalom? Kinek az érdeke a kereskedelmi embargó rákényszerítése Oroszországgal szemben ami az EU-nak és Magyarországnak is csak veszteséget okoz! Amerika meg kereskedik az oroszokkal! Ukrajnai események!
nemkati
@keresztapa: Nem szeretem az ilyen feltételezéseket. Talán azért, mert nem akarom elhinni. Legalábbis amíg csak közvetett bizonyítékok vannak.
keresztapa
@nemkati: Feltételezés nélkül maga a valóság visszatükröződése: Ukrajna. Az Európai Unió Ukrajna területi egységét védelmezi, ami megindítón hangzik, és Oroszország is a szívünk húrjain játszik, mikor az ukrajnai oroszokat akarja megóvni a „náci ukránoktól”. Valójában nem hazudnak, mikor Ukrajna területi egységét védik, hiszen Ukrajna eredeti formájában meghagyva, és az Európai Unióba felvéve több módon is az EU jövőjét biztosítaná. Egyrészt a keleti országrész földgázmezői az EU áramellátásához jelentősen hozzá tudnának járulni, másrészt a mezőgazdasági potenciálja is odaver. Magyarként persze pontosan tudjuk, hogy a mezőgazdasági potenciál az Unióban nem sokat ér a jelenlegi támogatási rendszerben, de 20-50 éves távlatokban gondolkodva Ukrajna egy hatalmas védőgázban pácolt csirkemell az EU tányérján…
papa.49
Az l. simon egy szaralak, hazudik mint a vízfolyás, a ,,szaros papíros fűzfapoéta,,)))))))))
keresztapa
@nemkati: Az Oroszországgal szembeni szankciók ellenére az amerikai-orosz kereskedelem virágzik, az európai-orosz viszont zsugorodik. Az EU nem látja okát, hogy enyhítsen a szankciókon. Ugye ugye kesernyés a valóság!
keresztapa
@papa.49: L Simon egy hiteltelen személy!
keresztapa
@keresztapa: Tovább lépve a valóság talaján! A német hetilap információi szerint miközben a szankciók az európai cégek számára nagy problémákat okoznak, egyes amerikai versenytársaik továbbra is jó üzleteket csinálnak orosz partnereikkel.
A Der Spiegel orosz statisztikai adatokat ismertetett, amelyek szerint az amerikai-orosz árucsere az elmúlt évben hat százalékkal növekedett. Ezzel szemben az Európai Unió tagállamai és Oroszország közötti kereskedelem a múlt évben csaknem tíz százalékkal zsugorodott.
Az EU szerint nincs ok a szankciók enyhítésére, legalábbis Rebecca Harms, az Európai Parlament (EP) zöldpárti frakciójának társelnöke ezt mondta szerdán. Június végén újabb EU-csúcstalálkozó lesz, amelyen dönteni kell arról, mi legyen a szankciók további sorsa. Maradt minden károsítva az EU-t
kukac50
Orbán találta ki még a nyár elején amikor valami szerződést írtak alá, a Székesfehérváron.
nemkati
@kukac50: Nem tudom, hogy 0rbán találta-e ki, mindenesetre az alapítvány már évek óta működik, nekik is eszükbe juthatott maguktól, hogy megszoborják Hómant. De az biztos, hogy 0rbán májusban még nagyon örült az ötletnek, most meg ugye tiltakozik, hogy egy kollaboránsnak állítsanak szobrot.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.