Orbán Viktor a német Wirtschaftswoche gazdasági lapnak elárulta, nyugdíjas éveiben is politikával akar foglalkozni. 

A magyar miniszterelnök úgy fogalmazott, számára a hatalom felelősséget jelent, és a "régi vágású" politikusok közé tartozik. A modern politikában szokás egy elvesztett választás után átnyergelni a gazdaságra, de "én nem tartozom ebbe az iskolába" – mondta.

"Fiatal éveim óta politikával foglalkozom, és így teszek majd nyugdíjasként is", vagyis "a következő 15-20 évben a politikában maradok, hol az első, hol a harmadik vonalban", arról pedig a választók döntenek, hogy pontosan hol – ismertette a kormányfő.

Kijelentette: Németország Európa legerősebb országa, és Európa csak erős Németországgal boldogulhat, Angela Merkel pedig Németország ereje révén akkora politikai súllyal rendelkezik, hogy nem is tudna meggyengülni. Olyan, mint egy kamionsofőr, "nem tud úgy tenni, mintha egy VW-Golfban ülne". Az európai egy jó konstrukció, hiszen Németország más országok veszélyeztetése nélkül lehet erős – mondta Orbán Viktor.

A kormányfő Helmut Kohlnál tett látogatásáról elmondta, hogy régóta barátok a volt német kancellárral, akit a magyarok nagyra becsülnek. Amikor azonban két politikus találkozik, politikáról is szó esik – tette hozzá, kiemelve: a német belpolitikába nem akar beleszólni.

Arra a kérdésre, világos-e számára, hogy találkozóját Helmut Kohllal a jelenlegi kancellár, Angela Merkel elleni sértésként értékelik, azt mondta: mindenkivel szívesen beszélget, és Helmut Kohl "mindannyiunk fölött áll", egy hölgyhöz pedig nem illik meghívás nélkül beállítani.

Arra a kérdésre, naivnak tarja-e Angela Merkel híres mondatát, hogy Németország megoldja az ügyet (Wir schaffen das) Orbán Viktor azt mondta: a kancellár úgy gondolta, döntése jó Németországnak, amit "én elfogadok", de "nem törvényszerűen jó Magyarországnak, ami jó Németországnak".

Hozzátette: Helmut Kohl szerint Európában közösen kell meghozni a döntéseket, "és ez így van jól", mert csak a közös döntések következményeit lehet megosztani egymás között.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
A dutyiban nem lehet politizálni, de Grazban igen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.