Tíz kilométer hosszan elkészült a kettős védvonal a magyar-szerb határon – hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfő esti Híradójában.

A tudósítás szerint a biztonsági határzárat kiegészítő második kerítés mintaszakasza – amelyet a büntetés-végrehajtás épített – Bácsszentgyörgy és Gara között épült meg. A megerősített műszaki határzár itt már egy gyorstelepítésű drótakadályból és két kerítésből áll. A kerítések között van egy árok, itt fut az úgynevezett manőver út is.

10 kilométer hosszan elkészült a kettős védvonal a magyar-szerb határon

Továbbépítése esetén a kettős védvonalat intelligens jelzőrendszerrel és kamerákkal szerelik majd fel. Az "okoskerítés" teljes kiépítése után a jelenleginél jóval kevesebb rendőrre és katonára lesz szükség a déli határon – hangzott el.

Az új, három méter magas és ponthegesztett dróthálóval megerősített kerítést intelligens jelzőrendszerrel szerelték fel. Ezekben 10-15 centiméterenként érzékelők vannak, amelyek jelzik, ha valaki hozzájuk ér. A biztonsági rendszert hő- és mozgásérzékelő kamerák egészítik ki. Jelenleg a berendezéseket kiszolgáló, a föld alatt futó optikai kábeleket telepítik – fejtették ki.

Perjési Zsolt biztonsági tanácsadó a hirado.hu-nak azt mondta, hogy az "okoskerítés" kiváltja az "élőerő" egy részét, így olcsóbbá válik a határ őrzése.

Hosszabb távon mindenképpen megtérül a hatása – tette hozzá. A portál azt írta: a biztonsági határzár megerősítéséről augusztusban beszélt először a miniszterelnök. A mintaszakasz továbbépítéséről a kormány dönt majd.

30 hozzászólásarrow_drop_down_circle

eugen4402
A high-tech már XXI. századi. Letelepedési kötvénnyel érkezett kínai vendégeink szállították és felügyelik a működését is, a kerítés innenső oldaláról...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
wagabund
hát rohaggyak meg, ha valaha is elhittem volna, hogy dupla drótkerítés fogja védeni Európát..

ez már nem mese, ez bizony a valóság...

amúgy szörnyű, hogy itt tartunk...
papa.49
@wagabund: Nem olvastad ,,ponthegesztett drótháló, egy frászt 3 méter magas kerítésfonat, mert az ,,olcsóbb,, !!!Ezek még hazudni se tudnak hihetően!!!
Szókrakész
Már készültök a törökkel történő szakításra?!?!?!
Ti már tudtok valamit!!!
Nessy
legalább a kerítés "okos" lesz! Amit körülvesz? Hát, az esetenként vitatható.
rokker33
Pont hegesztett 3 méter magas hulladék vas!Semmire nem való még egy kutyakarámot vagy egy baromfiudvart is erősebbre csinálják ezek a vadállatok pillanatok alatt szét darabolják!Kár,hogy milliárdokat költenek egy olyan dologra ami teljesen fölösleges és haszontalan!
wagabund
@papa.49: ez nincs ponthegesztve...szép munka, azt meg kell hagyni, de majd ha jön az ellen, és megrohanja, akkor meglátjuk hol is van ponthegesztve.
1magyar
Nem lehet - lássuk be - másként megvédeni a határokat. Csak kellő fegyveres katonai létszám is legyen!
eugen4402
A high-tech már XXI. századi. Letelepedési kötvénnyel érkezett kínai vendégeink szállították és felügyelik a működését is, a kerítés innenső oldaláról...
wagabund
@eugen4402: korán reggelre igazán jó beszólás..! még a kávé is jobb..

:-)
Csizmás Kond
...ezt a folyosót egészen a merkelbirodalomig kell kiépíteni...nekik kellett.
papa.49
@wagabund: Ezt a drótot simán megmásszák, bár én néhány kutyát is kiengednék a két drót közzé, gondolom a jelentkező ,,alpinisták,, száma egyből nulla lenne...
világlátó
Képzett katonaként említhetem, hogy már a szerb oldalon megfigyelő eszközöket lehet alkalmazni, persze a szerb hatóságok engedélyével. A dupla kerítés magyar oldalán magas figyelő tornyokat is, olyan optikai eszközökkel, amelyek már több km.-es távolságból jelzik a közeledő " migráns hordákat ". A külső drótkerítés előtt érintő szirénákat kell elhelyezni és a sziréna szünetében angol, és néhány közel keleti nyelven figyelmeztetni az átmászás, átvágás súlyos és életveszélyes következményeire/ már csak a jogi helyzet biztonsága miatt /
A két kerítés között könnyebb sérüléseket okozni is képes, de főleg lemoshatatlan festékszóró aknákat kell elhelyezni. A több tucat kutyás védelem is nagyon jó ! Az aszfaltozott járműves autóút feltétlenül fontos, de ezt alkalmas távolságokra ki kell egészíteni gyűjtő ketrecekkel, az elfogottak átmeneti begyűjtésére. A belső kerítés védelme még fontosabb, mert annak lekűzdése után már csak a 20 km-es mélységig terjedő levadászás módszere marad. Ezért a belső kerítésre különös gondot kell fordítani. . Könnygáz, paprika spray fúvó tartályokat kell a kerítésre irányítani, amit érintő automaták hoznak működésbe.
Drónokat kell üzembe állítani, amelyeket egy diszpécser, / mit nem mondok : hadműveleti operatív vezetési pontról / központból oda irányíthatnak, ahol sürüsödik a probléma. Végül is a belső kerítésen belül, magyar oldalon, marad a gyalogsági aknamező, amit kissé távolabbról géppuska tűzzel lehet nagy átfedésekkel tűz alatt tartani. Persze nem tartom kizártnak egy harmadik kerítés kiépítését sem, mert mint ezt a maginot vonal mutatja, nincs lekűzdhetetlen, vagy megkerülhetetlen kerítés. A Schengen-i európa védelmében nyújtott kiemelkedő teljesítnménye elismeréseként alapított legjobb migráns a halott migráns aranyozott plé érme kitüntetést már úgy sem érdemelheti ki más mint a magyar kormány felelős miniszterelnöke .Az ezüstözött plé medált Bakondi úr kaphatja / ...be /
Hellcat
@világlátó: Szép részteles terv...csak a pénz a stadionokra megy. :D
világlátó
@Hellcat: Ez nem terv kedves Barátom, ez egy irónikus kritika erre az őrültségre. Mindamellett valóban határt kell szabni a beáramlás cunami módja ellen.De azért nem kell túlzásokba esni.
A világ előtt nem válhatunk elrettentő példájává az idegengyűlöletnek.
Hellcat
@világlátó: Átjött az irónia :) Csak gondoltam beírom...bármi is a terv...a pénz stadionokba megy.
Lepényleső
Önként,nagy ráfordítással csökkentjük még megmaradt országunk területét?
Miféle érdem,vagy érdek ez? Lehet,hogy nemzeti,de hogy a miénk,az nem biztos?
Peller Anikó
@világlátó: "Mindamellett valóban határt kell szabni a beáramlás cunami módja ellen"

Ezért kellett a kerítés. Akkor akár el is dönthetnéd ki az őrült. Pedig volt már rá egy egész éved.
quadrocopter
A kis humoroskák, aszongya "A megerősített műszaki határzár" minek urizálni taplók? Röviden kerítés, nehogy az utolsó minimálbéres közmunkás is meglépjen az országból!
Nessy
@quadrocopter: Hátha anno "vasfüggönynek" becézték a szöges drótot, akkor ez is lehet "határzár", méghozzá okos! Ha minden jól megy, még rektor, vagy miniszter is lehet belőle!
verőce21
A lipsik megmondták, a kerítés nem állít meg senkit!
- először mert a nincs migráns kérdés és nem is lesz, Orbán trükkje, hogy elterelje a figyelmet.
- aztán nem kell kerítés.
- majd nyomták, hogy sehol máshol nem lesz kerítés, (ma már az a kérdés hol nincs?)
wagabund
az olaszok sérelmeztek minden akadályt, amit a magyarok állítanak a migráció elé...ők más emberek, példásan tiszteletreméltó szívélyességgel fogadták a menekülőket...nem úgy mint mi.
-aztán eltelt egy év...
Milánóban a hadsereget kellett kivezényelni a rend fenntartására, mert a migránsok egymással bandaháborúznak...úgy mint otthon.

friss hír: Milánó elesett.
F_Viktor
@világlátó: Pelda lehetne Bakondinak Eszak-Korea, ott megvalosult az orbani cel, se ki, se be.
Eloszor is kell egy 2 millio fos hadsereg...
világlátó
@Peller Anikó: Valahol középen vívódom már a kezdetektől. Amit szatírikus megjegyzésemmel mondani akartam az nem más, mint a szakmaiatlanság és a túllihegett belpolitikai célú őrület.
Hidd el jól látom a célokat. Azt is ki és hol vétett , azt is milyen célok vezetik a németeket, azt is hol csábultak el a svédek és többen mások.Azt is miképpen reagál Vatikán és azt is hol van a határa az emberi humánumnak. Azt is hogy kik és miként tüzelték fel a migránsokat, mitől váltak közülük sokan, talán nagyon sokan követelőző, vad és agresszív élőlényekké.
A világ " nyitva felejtett egy kaput " amin a szemfüles gazemberek álsáhgos hazugságaikkal begyömöszöltek Európába másfél- kétmillió szerencsétlent, akikkel ekkora töménységben senki nem tudott mit kezdeni. Ami az idegengyűlöletet a rettegést a migránsoktól témát illeti, mi példát mutattunk a világnak. Nem hinném hogy valaha is büszkék lehetünk erre. Főleg a pénzért megvehető betelepülési kötvényekkel fűszerezve, Most derül ki, micsoda veszteség ez valójában. Ami a válaszodat illeti, kellett egy kerítés, rendben van. De miért kell még egy, amikor időközben felzárkózott az ország védelmi ereje erre az egyre. Már ezrek vigyázzák, és még a nálunk tanuló arab , vagy marokkói, szíriai, diákokat is vegzálják, úton útfélen.
A minap láttam egy grafikont a populizmusról, ami új megfogalmazást is kapott. Az új elem az idegengyűlölet, a migránsoktól való félelem intézményesítése. A népek ilyetén tudatos, előre megfontoltan aljas, gátlástalan megvadítása égbe kiáltó büntett. - Szerintem.
világlátó
@F_Viktor: Bakondi úr képzett határőr tisztként dolgozott sok éven át. Ő még arzt a határvédelmet tanulta, amit vasfüggönynek neveztünk. JViszonylag hatékony volt ez a határőrizet, kemény büntetéssel díjazták a " büntetlen " határsértést. Ez azt jelentette, hogy ha a határsértés sikerrel járt, komoly eljárás követte és az elmarasztalás nem maradt el. Igaz, ehhez rendelkezésre állt minden, a jelzőrendszertől a gyors helyszínre kiérkezés és a határsértő elfogása. Volt nyomsáv, fényszóró és volt fegyver, éles lőszerrel.
Ma nem történhet meg egyetlen lövés sem. Még akkor sem, ha egy erre kiválasztott, vagy önként akciózó migráns mégis lead egy lövést. Beláthatatlan következménnyel járna.
wagabund
emléxünk a berlini falon a határnyitásra...felfüggesztették a tűzparancsot. Egy fiatal tiszt azt mondta, hogy ha lőhetnének a tömegbe, megállíthatnák a csőcseléket...aztán őt is elsöpörte a változás...pedig úgy lőtt volna...

az egyik ilyen kaput mutatták...ott könnyezett egy hadnagy...azt mondta, potyára állt ott tíz évig három műszakban..
verőce21
Nincs ez másképp nyugatabbra sem!

Az észak-olaszországi Lombardia luxustelepülésének pályaudvara már hasonlóan néz ki, mint múlt nyáron a Keleti. A felgyülemlés oka, hogy Svájc eddig 100 embert engedett át kéthetente, de ennek vége. Az alpesi átjárót felügyelő ország teljesen lezárta déli határát a Németország felé igyekvő migránsok előtt, akik egyelőre várnak, és egyre csak gyűlnek. George Clooney luxusvillája közelében már sokasodnak a sátrak, de Madonna is érintett lett a krízisben, mert az amerikai popdívának is van villája a Comói-tónál, de a divattervező Donatella Versace, és Sir Richard Branson brit milliárdos is comói luxuspolgár.

"- Már több mint kétezer migránsnak biztosítottunk elhelyezést, de nincs több szobánk - panaszolta a Daily Mail riportjában Roberto Bernasconi a helyi katolikus segélyszervezet képviselője, hozzátéve, hogy a migránsok csak akkor hajlandóak távozni Comóból, ha Svájc megint megnyitja a határát."
verőce21
Most kaptam a svájciaktól a hírt, hogy semmi kifogásuk az ott kastélyban élőkkel szemben! :)
Peller Anikó
@világlátó: "De miért kell még egy, amikor időközben felzárkózott az ország védelmi ereje erre az egyre. Már ezrek vigyázzák.."

És szerinted az normális, hogy a fél ország már mást sem tesz mint a határon kóricál?

És miért kevered a populizmust a határvédelemmel? A kerítésre szükség van (akár a duplára is), az pedig, hogy mire használja a bán az arab inváziót az egy más kérdés. Bármi mást tesz azt is ugyanarra használja.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.